Mild i smaken, enkel att hantera och god i massor av varianter – rå, bakad, grillad, stekt eller som wrap. Spetskål är en perfekt nybörjarkål, som till och med är klimatvänlig och har lång hållbarhet. Lär dig allt om den droppformade kålen.
Kål är båda nyttigt och mättande. Men också en vattendelare. Det gäller dock inte spetskålen, som är så mild i smaken att även barn gillar den. Och så har den droppformade kålen fiffiga blad som går att böja (till en wrap t ex) och som även blir härligt spröda när du skär dem fint. Lär dig mer om spetskål – sommarens sötaste kål – och hitta våra bästa tips och recept med spetskål här nedanför.
Kalorisnål: Spetskål innehåller mest vatten och har därför lågt energiinnehåll. Därför kan du äta massor av den utan att bekymra dig om att behöva bränna kalorierna igen. Och så mättar den bra på grund av sitt höga innehåll av kostfibrer.
Bra för tarmarna: Det är dubbelt så mycket fibrer i spetskål som i t ex isbergssallad och gurka. Kostfibrer som transporteras osmälta genom tunntarmen och genomgår en jäsningsprocess i tarmen.
Fyller dig med vitaminer: Spetskål innehåller mycket K-vitamin och C-vitamin samt flera av B-vitaminerna, bland annat folat. Vitaminer som tillsammans bidrar till ett hälsosamt immunförsvar, ett starkt skelett och en sund hud.
Bra för blodtrycket: Spetskål är rik på kalium. Det spelar en viktig roll för ditt nervsystem och hjälper dina muskler och ditt hjärta med att fungera optimalt. Kalium är dock framförallt känt för sin blodtryckssänkande effekt.
Utöver den fina ljusgröna färgen som vi vanligtvis förknippar med spetskål finns också en röd variant. Färgen är dock det enda som skiljer dem åt, för det är ingen nämnvärd skillnad på smak, innehåll eller användningsmöjligheter.
Du sparar massor av kalorier om du byter ut några av dina kolhydratkällor mot spetskål som med sin milda, neutrala smak passar bra till både köttfärssås, asiatiska rätter och korv stroganoff.
Ja, även från ett klimatperspektiv är spetskål ett bra val. Grönsaker som odlas utomhus – bland annat spetskål, lök och rotfrukter – belastar klimatet fyra gånger mindre än grönsaker som odlas i växthus, t ex tomat, gurka och sallad.
6
När är spetskål i säsong?
Spetskål är i säsong under sommarhalvåret, medan andra typer av kål som rödkål och brysselkål är i säsong på vintern. De första, tidiga sorterna av svensk spetskål kan skördas i juni. De sena sorterna är redo för skörd i oktober.
Halvera kålen och halvera ev halvorna igen så att du får fyra klyftor. Behåll stammen på kålen medan du skär – den håller fast bladen. Skär kålen på tvären från spetsen och jobba dig ner mot den breda änden skiva för skiva. Skär bort stammen när du kommer till den.
9
Kan man stuva spetskål?
Spetskål kan stuvas, men det är synd för den fina milda smaken drunknar i såsen. Använd hellre vinterkål till stuvning och njut istället av spetskålens mildare smak i lättare rätter.
10
Hur länge ska spetskål kokas?
Spetskål ska helst inte kokas, den ska ångas så att den behåller lite textur. Skär spetskålen i klyftor, men låt stammen sitta kvar så att den håller i bladen. Ånga kålen lätt i 5-10 minuter i lite vatten, och se till att skaka av vattnet ordentligt innan du serverar kålen i klyftor, gärna med salt och nymalen peppar strax innan servering.
11
Hur förvarar jag spetskål bäst?
Lägger du din spetskål i en plastpåse eller en tätslutande burk i kylskåpet kan den hålla ända upp till tre veckor.
12
Kan spetskål frysas?
Kål kan frysas, men först efter att den skurits och blancheras. Frys i en plastpåse och använd den tinade kålen i t ex gryträtter, soppor eller wok.
13
Tips till spetskål i matlagningen
Bara fantasin sätter gränser när det kommer till att använda spetskål i matlagning. Prova t ex:
... SOM WRAP Byt ut tortillabrödet mot ett spetskålsblad och gör en spröd kålwrap. Spetskål är perfekt tack vare dess milda smak och bladens flexibilitet och form. Plocka bort de största bladen, skölj och torka dem ordentligt. Blanchera dem ev kort så de blir ännu lättare att böja och inte bryts när du viker din wrap. Fyll den sedan med finskurna grönsaker och t ex pulled chicken eller annan köttfyllning. Häll dressing över och servera direkt.
... I WOK Spetskål är perfekt för att wokas. Skär skålen fint med andra grönsaker. Värm wokpannan och lägg i lite olja och bryn sedan kycklingkött. Tillsätt sedan kål och grönsaker och stek under konstant omrörning i 3-4 min. Tillsätt soja, citronsaft, salt och peppar och värm igenom det. Servera med ris.
... FYLLD Fylld spetskål är en enkel allt-i-ett-rätt och perfekt som restmat. Halvera spetskålen men låt stammen sitta kvar så att kålen håller ihop. Ta ut “innanmätet” av spetskålshalvorna, så de blir till en slags skål, men se upp för att göra dem allt för tunna. Skär det du tagit ut fint och stek med nötfärs och tärnade tomater eller värm det med köttfärssåsrester du har i kylen. Fyll spetskålsbladen med köttfärssåsen och baka dem i ugnen i cirka 20 minuter.
Sallad med lila spetskål, rostade kikärter och avokado
Vår läckra spetskålssallad med rostade kikärtor och avokado är ett smakrikt och krispigt vegetariskt middagsmål. Och den utgör en riktig vacker färgklick på middagsbordet.
Denna färgglada sallad boostar dina sunda tarmbakterier så du kan ta upp fler vitaminer, få ett stabilt blodsocker, mycket mer energi och inte minst ett sprudlande humör.
När du steker spetskål i stekpannan blir den extra spröd, medan den får en karamelliserad yta, vilket ger en god smak. Skär kålen i kvartar. Värm upp stekpannan ordentligt, så den blir rykande het och börja med att ge kålen lite färg på snittytorna. Sänk sedan värmen och tillför smör. Stek kålklyftorna möra. Avsluta med salt och peppar och pressa lite citronsaft över.
Spetskålskvartar blir möra och söta av att bakas i ugnen. Blir de för mörka innan du har fått dem möra nog, kan du täcka över dem den sista tiden i ugnen. De smakar perfekt till allt från stekt kyckling till fisk och en köttbit. Bakad spetskål smakar bäst direkt från ugnen, men du kan också strimla den och använda kålen i en sallad dagen efter.
Ibland vill man bara att middagen ska gå snabbt och enkelt! Här får du receptet på ugnsbakad lax i sällskap med spetskål och purjolök. Allt på samma plåt! Smaklig måltid!
Det är supergott att grilla spetskål. Utöver god smak får de yttersta bladen också härliga ränder från grillgallret. Var försiktig så att du inte bränner kålen. Grilla ett kort tag på direkt värme så den får lite färg, och grilla den sedan mör på indirekt värme.