Bakade zaatar-morötter med fetakräm och rostade kikärter

30 minuter
278 kcal

Moroten är en av de grönsaker vi äter flest av. Och det är bra, för det finns faktiskt bara bra saker att säga om den orange roten. Prova den i en ugnsbakad version med fetaostkräm. Mums!

Ugnsbakade morötter

BAKADE MORÖTTER – Det är lätt att äta grönsaker när de är såhär goda. Morötter i ugn – det är nästan som godis!

© Betina Hastoft

Bakade zaatar-morötter med fetakräm och rostade kikärter

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 375 g morötter med toppen kvar
  • Extra virgin olivolja
  • ½ Strö Zaatar-kryddblandning
  • ½ nypa Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 50 g fetaost
  • 75 g grekisk yoghurt, 2 %
  • 125 g kikärter från burk
  • ¼ tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk söt paprikapulver
  • ½ tsk sumak-krydda
  • ½ näve myntablad
  • ½ näve dill
  • ½ msk persilja

Så gör du

  • Värm ugnen till 210 grader.
  • Skala morötterna men lämna kvar lite av toppen. Lägg dem tätt på en plåt med bakplåtspapper. Droppa över lite olja och krydda med 1 msk zaatar, salt och peppar.
  • Baka morötterna i ca 15 min så de är gyllene men har lite tuggmotstånd.
  • Rör ihop fetaost och yoghurt till en dipp. Smaka av med salt och peppar.
  • Rosta kikärterna i en varm stekpanna i 1 msk olja med paprikapulver och 1 tsk zaatar, tills de är spröda, ca 3 min.
  • Bred lite fetakräm på en tallrik. Placera de bakade morötterna ovanpå, strö på kikärter, sumak och massor av färska örter. Servera med resten av dippen till.

TIPS Varma pitabröd eller tunnbröd är väldigt gott till den ljumna salladen.

TIPS Om du tvättar morötterna ordentligt kan du strunta i att skala dem.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 7/2023