Kål är nyttigt – tips för mer kål i vardagen
Kål är en av naturens största skatter. Läs om åtta kraftfulla kålsorter här och se hur du kan smyga in dem i din vardagliga kost på ett smakfullt och utsökt sätt.
Kål är en av naturens största skatter. Läs om åtta kraftfulla kålsorter här och se hur du kan smyga in dem i din vardagliga kost på ett smakfullt och utsökt sätt.
Vi vet alla mycket väl att grönsaker är nyttiga, och många av oss försöker varje dag få i oss den rekommenderade mängden.
Men om du vill få ut mesta möjliga av dina grönsaker handlar det inte bara om mängden.
Det handlar också om att välja de grönsaker som ligger i topp när det gäller innehåll av vitaminer och mineraler. Här är kål en klar vinnare.
Det är både enkelt och gott att få i sig mer kål. Prova till exempel grönsaken i en greenie till frukost, som råkost till lunch eller ångkokt till middag.
Vi berättar varför – och hur – du ska kasta dig över kål i alla dess former.
Kål är en av naturens absoluta fullträffar.
Oavsett om det är grönkål, broccoli, blomkål, spetskål eller brysselkål, har de en sak gemensamt: De är fulla av näringsämnen som stärker kroppen och främjar hälsan. Det gäller till exempel folsyra, kalium, vitamin K och betakaroten.
Forskning har dessutom visat att kål generellt innehåller mer kostfiber än vattenrika grönsaker som gurka och isbergssallad. Och många kålsorter är rena C-vitaminbomber – de överträffar faktiskt ofta citrusfrukter när det gäller innehållet av detta viktiga vitamin.
Med detta i åtanke finns det alla möjliga skäl att ge kål en fast plats i vardagsmaten.
Den nyttigaste kålen av alla är grönkål. Det är i alla fall vad de flesta näringsexperter skulle säga.
Därför ligger grönkål högt på listan:
Högt innehåll av vitaminer: Grönkål är extremt rik på vitamin A, vitamin C och vitamin K.
Antioxidanter: Grönkål innehåller antioxidanterna quercetin och kaempferol, som enligt forskning kan ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.
Mineraler: De gröna bladen är en källa till kalcium, magnesium och kalium, som är viktiga för benhälsa, muskelfunktion och blodtryck.
Fiber: Det finns massor av kostfiber i grönkål, vilket är bra för matsmältningen och kan stödja blodsockerbalansen.
Från vitt till grönt och från stjälk till blad – här får du en översikt över kålens många former och sorter.
Förutom de klassiska kåltyperna finns det flera spännande och näringsrika kåltyper som både ger variation i smak och konsistens – och samtidigt gör något bra för din allmänna hälsa. Här är några av dem:
Salladskål har en mild smak, lätt konsistens och är populär i sallader och asiatisk matlagning. Den krispiga kålen är rik på C-vitamin och folat och har ett lågt kaloriinnehåll, vilket gör den lämplig för lätta och näringsrika måltider.
Romanesco är en vacker korsning mellan blomkål och broccoli. Den har en nötaktig smak och innehåller både fiber, C-vitamin och karotenoider.
Kålrabbi är en knölformad kåltyp med krispig konsistens och en lätt söt smak. Den är särskilt rik på C-vitamin och kostfibrer och passar bra både rå och tillagad.
Svartkål och palmkål (även känd som cavolo nero eller toskansk kål) är mörkgröna, bladrika kålsorter med högt innehåll av antioxidanter, A-vitamin och K-vitamin. Näringsmässigt påminner de mycket om grönkål och är särskilt populära i medelhavsköket, till exempel som en av huvudingredienserna i den läckra toskanska bönsoppan ribolita.
Foderkål är en fiberrik och näringsrik vinterkål som också påminner lite om grönkål. Den ses dock sällan i det moderna köket och är faktiskt mest utbredd som foder till exempelvis vilt.
De hälsosamma fördelarna med att äta kål är många. Är du fortfarande osäker på om du ska lägga mer kål på tallriken?
Ta en titt på de viktigaste argumenten för att äta de gröna, fiberrika bladen.
Ett fantastiskt sätt att få i sig massor av kål är att mixa den till en krämig smoothie eller greenie.
Näringsmässigt är värdet precis lika högt som att tugga kålen från tallriken. Det är bara viktigt att du undviker att placera ett filter mellan glaset och den mixade kålen.
Om du juicar kålen förlorar du nämligen framför allt de nyttiga kostfibrerna, men också en del av de övriga nyttiga ämnena. Håll dig därför till att mixa kålen och justera konsistensen genom att tillsätta lite vatten om det behövs.
Riven, hackad, stekt, stuvad och bakad. Kål kan varieras i det oändliga – och är en utmärkt huvudingrediens i både tillbehör och huvudrätter.
Prova ett av våra många smakrika och superhälsosamma recept med massor av kål.
Är du redo att börja käka kål? Då måste du skaffa rätt verktyg.
Här får du tre bra tips på vad du bör ha i ditt kök.
En lite tråkig bieffekt av att äta mycket kål är att det kan ge gaser i magen.
När du släpper ut den kan den till och med lukta lite illa. Men oroa dig inte, både luften och lukten är helt naturliga. Kål innehåller en del svavelföreningar som binder sig till den väte som tarmbakterierna bildar när de bearbetar kålens fibrer.
Även om processen är helt naturlig kan den fortfarande vara besvärande. Särskilt om du inte har möjlighet att släppa ut gaserna.
Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska gasbildningen:
Det är ganska lätt att odla sin egen kål, och tvärtemot vad många tror är det inte alls så svårt att få kålen att trivas.
Du ska bara komma ihåg att ge kålplantorna rikligt med gödsel och plantera dem på en plats i trädgården där de får mycket sol. Om du samtidigt köper plantorna istället för att så dem själv kan det nästan inte bli enklare.