Kål – den beska hälsoboosten

Se 8 nyttiga kålsorter här – och få förslag på hur du kan äta dem.

Olika slags kål

OLIKA SLAGS KÅL Vi älskar kål! Kål är enkelt att tillaga, kål är en billig grönsak – och så är kål supernyttigt.

Därför ska du äta kål

Det finns massor av anledningar till att äta *kål.* Kål innehåller massor av viktiga näringsämnen, som bl a förebygger hjärt-kärlsjukdomar, stärker immunförsvaret, minskar risken för diabetes, bildar ett effektivt skydd mot cancer och håller igång tarmarna. Vill du göra något sunt för dig själv ska du äta kål – varje dag.

Här under kan du läsa mycket mer om den fantastiska kålen.

Ät kålen rå

Kål är nyttigt – det råder det inga tvivel om – och den kan tillagas på otaliga sätt. Men om du vill ha ut mesta möjliga av kålen ska du äta den rå eller lätt ångkokt. Kraftig tillagning kan nämligen gå ut över innehållet av kålens näringsämnen.

Recept med kål

Kål kan användas i sallader, soppor och gryträtter, kål kan stekas, kokas, ångkokas, marineras och tillagas som puré. Kort sagt är det bara fantasin som sätter gränser när du står i köket och ska laga mat med kål.

Här har vi samlat några av I FORMs bästa kålrecept:

Kål – en nyttig grönsak från forntiden

Du tänker nog inte på det när du väljer kål i mataffären, men kål är faktiskt den äldsta grönsaken vi känner till och har funnits på menyn sedan forntiden. Så nästa gång du äter kål kan du tänka på att det gjorde folk även på forntiden.

Odla din egen kål

Du kan enkelt odla din egen kål, och i motsats till vad många tror är det inte svårt att få den att trivas i trädgårdslandet. Du behöver bara tänka på att ge kålplantorna rikligt med gödning och plantera dem på ett ställe där de får massor av sol. Och om du köper plantorna istället för att så dem själv, kan det nästan inte bli enklare att odla kålen själv.

8 supernyttiga kålsorter

Det finns många sorters kål. Här under fokuserar vi på åtta av dem. Läs mer om:

Men hur hanterar man olika sorters kål och hur tillagar du t ex savojkål, rödkål och spetskål, så att du får ut maximalt av dem? Det får du svar på här under. Du får också tips på tillagning och recept med de olika kålsorterna.

De mest lästa artiklarna just nu

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background