Kål är nyttigt – tips för mer kål i vardagen

Kål är en av naturens största skatter. Läs om åtta kraftfulla kålsorter här och se hur du kan smyga in dem i din vardagliga kost på ett smakfullt och utsökt sätt.

olika typer av kål

ÄR DEN RÅ stekt, skivad, riven, bakad, kokt eller som puré. Kål kan allt, och dessutom är grönsaken fullproppad med vitaminer och mineraler.

© iStock

Vi vet alla mycket väl att grönsaker är nyttiga, och många av oss försöker varje dag få i oss den rekommenderade mängden.

Men om du vill få ut mesta möjliga av dina grönsaker handlar det inte bara om mängden.

Det handlar också om att välja de grönsaker som ligger i topp när det gäller innehåll av vitaminer och mineraler. Här är kål en klar vinnare.

Det är både enkelt och gott att få i sig mer kål. Prova till exempel grönsaken i en greenie till frukost, som råkost till lunch eller ångkokt till middag.

Vi berättar varför – och hur – du ska kasta dig över kål i alla dess former.

1 Varför är kål så nyttigt?


Kål är en av naturens absoluta fullträffar.

Oavsett om det är grönkål, broccoli, blomkål, spetskål eller brysselkål, har de en sak gemensamt: De är fulla av näringsämnen som stärker kroppen och främjar hälsan. Det gäller till exempel folsyra, kalium, vitamin K och betakaroten.

Forskning har dessutom visat att kål generellt innehåller mer kostfiber än vattenrika grönsaker som gurka och isbergssallad. Och många kålsorter är rena C-vitaminbomber – de överträffar faktiskt ofta citrusfrukter när det gäller innehållet av detta viktiga vitamin.

Med detta i åtanke finns det alla möjliga skäl att ge kål en fast plats i vardagsmaten.

2 Vilken kål är den nyttigaste?


Den nyttigaste kålen av alla är grönkål. Det är i alla fall vad de flesta näringsexperter skulle säga.

Grönkål – en näringsmässig superstjärna

Därför ligger grönkål högt på listan:

Högt innehåll av vitaminer: Grönkål är extremt rik på vitamin A, vitamin C och vitamin K.

Antioxidanter: Grönkål innehåller antioxidanterna quercetin och kaempferol, som enligt forskning kan ha antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Mineraler: De gröna bladen är en källa till kalcium, magnesium och kalium, som är viktiga för benhälsa, muskelfunktion och blodtryck.

Fiber: Det finns massor av kostfiber i grönkål, vilket är bra för matsmältningen och kan stödja blodsockerbalansen.

3 9 härliga kålsorter


Från vitt till grönt och från stjälk till blad – här får du en översikt över kålens många former och sorter.

9 härliga kålsorter

Grönkål: Kålsorter
© iStock

Grönkål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 60 kcal
  • Kostfibrer: 6 gram
  • C-vitamin: 169 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Bedömt på innehållet av vitaminer och mineraler ligger grönkål i kålfamiljens absoluta superliga.

Förutom enorma mängder kostfiber och C-vitamin är den fullproppad med K-vitamin, karotener, E-vitamin och en mängd mineraler som järn, kalcium och kalium.

Användningstips:
Fryst grönkål passar bra i smoothies, soppor och grytor, medan rå grönkål ger en kraftfull smak till sallader. Du kan också göra läckra, krispiga grönkålschips i ugnen.

Var dock försiktig med mängden, eftersom det höga fiberinnehållet gör att både käkarna och tarmarna lätt får arbeta över.

Läs mycket mer om den nyttiga och goda grönkålen här.

blomkål kålsorter
© iStock

Blomkål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 28 kcal
  • Kostfibrer: 2 g
  • C-vitamin: 77 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Med hela 165 mikrogram folsyra per 100 gram är blomkål en utmärkt källa till det viktiga vitaminet, som bland annat stöder bildandet av röda blodkroppar.

Dessutom innehåller blomkål en rad andra vitaminer och mineraler i måttliga mängder – äter du en god portion bidrar den totalt sett positivt till din hälsa.

Användningstips:
Blomkål är otroligt mångsidig i matlagningen. Rå buketter ger en krispig och frisk touch till t ex rågbrödsmackor, medan puré av blomkål är perfekt som bas i en krämig soppa.

Du kan också göra blomkålsmos som ett kalorifattigt och näringsrikt alternativ till potatismos. Och om du river blomkålen fint får du en struktur som påminner om ris – ett smart och grönt sätt att ersätta en del av stärkelsen i dina måltider.

kålsorter: Broccoli
© iStock

Broccoli

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 35 kcal
  • Kostfibrer: 3 gram
  • C-vitamin: 117 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Broccoli är nästan en överflödskälla av hälsosamma näringsämnen. Förutom sitt imponerande innehåll av C-vitamin innehåller den också rikliga mängder folsyra, K-vitamin, betakaroten och en lång rad andra vitaminer och mineraler. Den är dessutom relativt proteinrik, vilket gör den särskilt lämplig i rätter med lite eller inget kött.

Användningstips:
Broccoli kommer verkligen till sin rätt när den ångkokas lätt – det gör strukturen mindre torr och grov, samtidigt som de flesta vitaminer bevaras. Fryst broccoli är perfekt för en grön smoothie, där den tillför både färg, fiber och näring.

Vill du ha mer broccoli i din vardag? Lär dig mer om de gröna buketterna här.

Rödkål: Kålsorter
© iStock

Rödkål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 32 kcal
  • Kostfibrer: 2 gram
  • C-vitamin: 60 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
När det gäller vitaminer och mineraler är rödkål mindre imponerande än flera andra kålsorter. Men låt dig inte luras, för dess vackra färg är inte bara till för syns skull. Färgen kommer från samma grupp av växtsubstanser, antocyaniner, som ger blåbären sin status som ett av de mest hälsosamma livsmedlen.

Du kan alltså glädja dig åt att den vackra rödkålen har ungefär samma egenskaper som blåbären: den ger näring åt de goda bakterierna i tarmen och skyddar det mjuka vävnaden i muskler och hjärna mot oxidation.

Användningstips:
Kål är helt fantastisk i en rödkålssallad med apelsiner och nötter. Skär den fint och låt den dra i syran från apelsinerna och eventuellt lite citron. Det mjukar upp strukturen så att den blir extra god.

Du kan också pickla din rödkål och använda den som tillbehör till stort sett allt – eller som fyllning i en hälsosam burgare eller smörgås.

Vill du veta mer om rödkål? Läs mer här.

Brysselkål: Kålsorter
© iStock

Brysselkål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 53 kcal
  • Kostfibrer: 4 gram
  • C-vitamin: 119 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Brysselkålens största styrka är dess höga innehåll av kostfiber, vilket placerar den i toppen bland kålsorterna.

När det gäller vitaminer och mineraler ligger den mer jämnt, men sticker ändå ut positivt med ett gediget innehåll av folat och K-vitamin.

Användningstips:
Glöm allt om den överkokta brysselkålen med genomträngande lukt från förr. En mer modern och välsmakande tillagningsmetod är att ånga dem lätt – det bevarar både näringsämnena och ger en frisk smak och krispighet.

Brysselkål smakar också gott stekt i pannan med t ex citron och hackade mandlar.

Savoy: Kålsorter
© iStock

Savoykål

Det får du per 100 gram:

Energi: 27 kcal
Kostfibrer: 3 gram
C-vitamin: 58 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Savoykålens största styrka är dess kombination av mycket få kalorier och ett högt innehåll av kostfibrer.

Jämfört med andra kålsorter är vitamin- och mineralinnehållet kanske inte så iögonfallande, men det säger mest om hur starkt sällskap den befinner sig i. Du får ändå fina mängder betakaroten, folsyra, kalium och andra näringsämnen, vilket vanliga sallader inte kan mäta sig med.

Användningstips:
Savoykål kan ätas rå, stekt eller stuvad. Det bästa sättet att utnyttja bladen och deras långa, sega trådar är att använda dem till kåldolmar – här packar du in en färs av ris, fisk, kött eller fågel samt lök och kryddor i bladen och tillagar dem i ugnen.

pak choi kål
© iStock

Pak choi

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 15 kcal
  • Kostfibrer: 1 gram
  • C-vitamin: 45 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Pak choi, även känt som bok choy, är en lätt och saftig kål med knapriga stjälkar och mörkgröna blad. Den är särskilt rik på vitamin A (som betakaroten), vitamin C och vitamin K, och innehåller dessutom folsyra, kalcium och kalium – näringsämnen som stöder immunförsvaret, benstommen och blodtrycket.

Användningstips:
Pak choi kan ätas rå i sallader, stekas snabbt i wokrätter, ångkokas som tillbehör eller tillsättas i soppor och ramen. Eftersom den har en mild smak och mjuk konsistens passar den bra tillsammans med ingefära, vitlök, soja och sesamolja.

Är du också galen i pak choi? Läs mer om den krispiga och saftiga kålen här.

Vitkål: Kålsorter
© iStock

Vitkål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 32 kcal
  • Kostfibrer: 2 gram
  • C-vitamin: 46 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Vit kål är kålfamiljens svar på en schweizisk armékniv – mångsidig och användbar på många sätt. Den innehåller både vitamin K, folsyra, kalcium och en rad andra vitaminer och mineraler i rimliga mängder, utan att stick ut särskilt mycket när det gäller ett enskilt näringsvärde.

Användningstips:
Även om vitkål inte innehåller särskilt mycket kostfiber kan den vara lite seg att tugga när den är rå. Därför passar den bäst tillagad – till exempel fermenterad som surkål eller värmebehandlad som du kanske känner till från irländsk stuvning.

Vitkål fungerar också bra som ersättning för lasagneplattor, om du vill skära ner på kolhydrater och stärkelse och samtidigt öka mängden grönsaker i kosten.

spetskål: kålsorter
© iStock

Spetskål

Det får du per 100 gram:

  • Energi: 27 kcal
  • Kostfibrer: 2 gram
  • C-vitamin: 66 mg

Övriga vitaminer och mineraler:
Spetskål innehåller visserligen samma vitaminer och mineraler som andra kålsorter, men i mindre mängder – här är den klart lillebror till de mer näringsrika kålsorterna.

Användningstips:
Däremot är spetskål mycket mångsidig.

Ät den rå som råkost, ånga den kort i mikrovågsugnen som ett grönt alternativ till spaghetti, eller stek den i en panna med lite olja och tillsätt t ex ägg eller kyckling för en nyttig, mättande måltid. Den passar också mycket bra färsk och krispig i en sallad.

Läs mer om spetskål här.

4 Andra nyttiga kålsorter som förtjänar uppmärksamhet


Förutom de klassiska kåltyperna finns det flera spännande och näringsrika kåltyper som både ger variation i smak och konsistens – och samtidigt gör något bra för din allmänna hälsa. Här är några av dem:

Salladskål har en mild smak, lätt konsistens och är populär i sallader och asiatisk matlagning. Den krispiga kålen är rik på C-vitamin och folat och har ett lågt kaloriinnehåll, vilket gör den lämplig för lätta och näringsrika måltider.

Romanesco är en vacker korsning mellan blomkål och broccoli. Den har en nötaktig smak och innehåller både fiber, C-vitamin och karotenoider.

Kålrabbi är en knölformad kåltyp med krispig konsistens och en lätt söt smak. Den är särskilt rik på C-vitamin och kostfibrer och passar bra både rå och tillagad.

Svartkål och palmkål (även känd som cavolo nero eller toskansk kål) är mörkgröna, bladrika kålsorter med högt innehåll av antioxidanter, A-vitamin och K-vitamin. Näringsmässigt påminner de mycket om grönkål och är särskilt populära i medelhavsköket, till exempel som en av huvudingredienserna i den läckra toskanska bönsoppan ribolita.

Foderkål är en fiberrik och näringsrik vinterkål som också påminner lite om grönkål. Den ses dock sällan i det moderna köket och är faktiskt mest utbredd som foder till exempelvis vilt.

romanesco kål

EN VACKER GRÖNSAKER: Romanesco-kål är en lyckad korsning mellan blomkål och broccoli.

© iStock

5 4 goda skäl att äta mer kål


De hälsosamma fördelarna med att äta kål är många. Är du fortfarande osäker på om du ska lägga mer kål på tallriken?

Ta en titt på de viktigaste argumenten för att äta de gröna, fiberrika bladen.

Kål med kraft – så här gör grönsaken dig gott

Du sparar på kalorierna

Kål kan ersätta en del av stärkelsen (pasta, ris, potatis).

Det sänker kaloritätheten på ett ögonblick och gör det lättare att hålla vikten – eller komma igång med en önskad viktminskning. I runda tal innehåller kål bara en tredjedel av kolhydraternas kalorier.

Om du ersätter hälften av riset med till exempel riven blomkål sparar du snabbt flera hundra kalorier.

Läs också: Byten som ger dig färre kalorier till middagen

Du ger näring åt tarmens goda bakterier

I tarmen bidrar kostfibrerna både till att sänka kolesterolhalten och till att mata tarmens goda bakterier. Det gör de i nära samarbete med kålens mikroskopiska växtämnen.

Med andra ord fungerar kålens ämnen som prebiotika, det vill säga näring, för tarmens friska bakterier. På så sätt får du en friskare tarmflora.

Du skyddar kroppens celler

En del av kålämnena lämnar tarmen och når blodet och cellerna. Här skyddar de mot skadlig oxidation – syresättning – av kroppens celler och bromsar därmed några av de destruktiva påverkan som kroppen utsätts för dagligen.

Ett bra exempel är kolesterol, som i sig är ofarligt när det cirkulerar i blodet. Men om det oxideras på vägen genom blodkärlens väggar kan det med tiden leda till åderförkalkning.

Kålens växtämnen hjälper till att förhindra denna syresättning och spelar därmed en viktig roll för att skydda kroppen inifrån.

Du dämpar inflammation

Kål har goda antiinflammatoriska egenskaper i form av sitt höga innehåll av antioxidanter, kostfibrer och växtsubstanser som glukosinolater.

Glukosinolater är svavelhaltiga föreningar som finns i alla korsblommiga grönsaker, däribland kål. När vi tuggar eller tillagar kål omvandlas glukosinolater till bioaktiva ämnen som sulforafan och indol-3-karbinol, som har antiinflammatorisk verkan.

6 Recept: Så här gör du en kål-greenie


Ett fantastiskt sätt att få i sig massor av kål är att mixa den till en krämig smoothie eller greenie.

Näringsmässigt är värdet precis lika högt som att tugga kålen från tallriken. Det är bara viktigt att du undviker att placera ett filter mellan glaset och den mixade kålen.

Om du juicar kålen förlorar du nämligen framför allt de nyttiga kostfibrerna, men också en del av de övriga nyttiga ämnena. Håll dig därför till att mixa kålen och justera konsistensen genom att tillsätta lite vatten om det behövs.

Kål-smoothie

Näringsrik och god kål-smoothie

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 smoothie

  • 200 g grönkål
  • 200 g broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 2 äpple
  • 6 g ingefära
  • 2 näve färsk mynta
  • 1 lime, saften
  • 2 näve isbitar

Så här gör du

  • Skär ingredienserna i mindre bitar.
  • Lägg allt i en mixer och mixa väl.
  • Njut av den direkt.

TIPS Var extra uppmärksam när du sköljer din grönkål, eftersom det lätt kan fastna jord eller smuts i de små, krulliga bladen.


7 13 krispigt goda recept med kål


Riven, hackad, stekt, stuvad och bakad. Kål kan varieras i det oändliga – och är en utmärkt huvudingrediens i både tillbehör och huvudrätter.

Prova ett av våra många smakrika och superhälsosamma recept med massor av kål.

Våra bästa recept med kål

grönkålssallad med avokado
© Skovdal Nordic

Världens bästa grönkålssallad

I alla fall om du frågar oss ... och då är hälsobarometern på max!

Se receptet

recept på kåldolmar
© Skovdal Nordic

Kåldolmar med savoykål, svamp, nötter och teriyaki

Låt dig inte avskräckas av ordet ”kåldolmar”. Det låter kanske som receptet på en dålig flashback till 1700-talet och vitkål. Men faktiskt är det en underskattad och riktigt god rätt. Prova själv!

Se receptet

grönkålssalat med apelsin recept kålsorter
© wichmann+bendtsen

Grönkålssallad med apelsin, granatäpple och senapsdressing

Grönkål är en av de absoluta topparna på listan över kålsorter som innehåller mest vitaminer och mineraler. Här får du den vackra, gröna kålen i en läcker, krispig sallad med söta och syrliga komponenter.

Se receptet

Recept sallad med falafel och kål
© wichmann+bendtsen

Sallad med bakad blomkål och falafel

God bakad blomkål som smakar jättegott tillsammans med mandlar, feta och falafel – och dessutom är den snabb att laga.

Se receptet

Recept currykål med nötfärs
© wichmann+bendtsen

Currykål med nötfärs

Det är något som bara blir extra gott när man kombinerar kål, curry och nötkött i en stekpanna. Här får du receptet på en middag som ofta gör alla vid bordet glada – både stora och små.

Se receptet

Broccolisallad med bacon - kålsorter recept
© wichmann+bendtsen

Broccolisallad med sprödstekt bacon

Denna sallad är – inte utan anledning – en favorit. Här får du den välkända broccolisalladen med bacon i en lite hälsosammare, men absolut inte mindre god, form.

Se receptet

Recept stuvad vitkål med blomkålsfrikadeller kål
© wichmann+bendtsen

Stuvad vitkål med blomkålsfrikadeller

Här får du dubbelt upp på kål. Vitkål och blomkål kombinerat i en läcker och klassisk rätt med en twist: köttfri och lite mer hälsosam.

Se receptet.

Recept på blomkålsgratäng med sallad och lax kål
© wichmann+bendtsen

Blomkålsgratäng, sallad och lax i ugn

Enkel, hälsosam och nära vad man skulle kalla comfort food. Vi är i alla fall helt förälskade i denna varma och mjuka ugnsrätt som serveras med mör lax, som både fyller dig med vitaminer, fetter, fibrer och mättnad.
Se receptet

Recept på broccolisallad med blåbär
© Thomas Dahl

Broccolisallad med blåbär

En härlig sommarsallad som passar både som förrätt eller till grillat. De söta blåbären passar utmärkt tillsammans med blancherad broccoli.

Se receptet

Röd spetskålssallad med rostade kikärter och avokado
© wichmann+bendtsen

Knaprig röd spetskålsallad med rostade kikärter och avokado

En sallad med fantastiska färger som får det att vattnas i munnen.

Prova vår superhälsosamma och mättande rödkålssallad.

Se receptet

Blomkålspizza med kyckling recept kål-sorter
© wichmann+bendtsen

Blomkålspizza med massor av grönt

Vem älskar inte pizza? Om du inte har provat den populära blomkålspizzan än, är det bara att sätta igång. Den är inte riktigt lika krispig som en traditionell pizza, men däremot fullproppad med hälsa.

Se receptet

Rödkålssallad med apelsin och valnötter
© Thomas Dahl

Rödkålssallad med söt apelsin och valnötter

Denna klassiska rödkålssallad kan med fördel ätas året om.

Se receptet

Recept på blomkålstortilla kål-sorter
© wichmann+bendtsen

Tortilla med kryddig blomkål och avokadodressing

Saknar du att fylla din tortilla med något annat än det vanliga? Vi rekommenderar dessa läckra kryddiga blomkål med en lika läcker dressing. Du kommer inte att bli besviken!

Se receptet

8 Geniala köksredskap för kål


Är du redo att börja käka kål? Då måste du skaffa rätt verktyg.

Här får du tre bra tips på vad du bör ha i ditt kök.

blomkål i mixer

DET HELA BLIR LITE ENKLARE om man har rätt hjälpmedel. Du kan till exempel mixa till en portion blomkålsris på nolltid.

© iStock

Släpp loss kreativiteten med kål i köket

En stor skärbräda

Står du och kämpar med kålstrimlor som ramlar ut på bordet när du hackar och skär?

Ett stort kålhuvud behöver plats – och en stor skärbräda gör det enkelt att hålla reda på de avskurna bitarna.

Självklart, ja, men ändå inte alltid att hitta i kålälskares kök.

Matberedare

En matberedare är en hit i köket. I alla fall om du vill slippa jobbet med att skära och riva.

Ställ in maskinen så att du får kålen skuren i din favoritstorlek. Och luta dig sedan tillbaka medan maskinen arbetar åt dig.

Mandolin

Kålens lite sega struktur försvinner när du river den fint. En vass kniv kan göra jobbet, men en mandolin gör det enklare att skära kålen i tunna strimlor.

Ett vanligt rivjärn passar utmärkt om du vill göra blomkålsris.

Vitkål skärs på en mandolin

FRÅN PAPPERSTUNNA TILL GROVA STRIMLOR – Med en mandolinjärn kan du snabbt och effektivt skära din kål precis som du vill ha den.

© iStock

9 Ger kål gaser i magen?


En lite tråkig bieffekt av att äta mycket kål är att det kan ge gaser i magen.

När du släpper ut den kan den till och med lukta lite illa. Men oroa dig inte, både luften och lukten är helt naturliga. Kål innehåller en del svavelföreningar som binder sig till den väte som tarmbakterierna bildar när de bearbetar kålens fibrer.

Även om processen är helt naturlig kan den fortfarande vara besvärande. Särskilt om du inte har möjlighet att släppa ut gaserna.

Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska gasbildningen:

10 Odla din egen kål


Det är ganska lätt att odla sin egen kål, och tvärtemot vad många tror är det inte alls så svårt att få kålen att trivas.

Du ska bara komma ihåg att ge kålplantorna rikligt med gödsel och plantera dem på en plats i trädgården där de får mycket sol. Om du samtidigt köper plantorna istället för att så dem själv kan det nästan inte bli enklare.

plantering av kål i köksträdgården

BÖRJA MED ATT FÖRODLA DINA KÅLPLANTOR – och plantera dem när det är frostfritt.

© iStock

5 tips för att odla kål i din egen köksträdgård

Välj rätt sort och tidpunkt

Det finns många olika sorters kål, till exempel grönkål, spidskål, rödkål och blomkål. Vissa sorter är bäst för vårsådd, andra trivs bättre som sensommar- eller höstkål.

Kolla på fröpåsen och välj sorter som passar din jord och säsong.

Tips: Grönkål och palmkål kan stå ute hela vintern – perfekt för en lång skördesäsong.

Förodla inomhus

Kålplantor mår bra av att starta sitt liv inomhus i mars och april.

Så dem i små krukor och plantera ut dem i trädgården när de har fått 4–5 blad och frostrisken är över. Det är oftast i april och maj.

Ge dem näring och sol

Kål älskar sol och näringsrik jord. Förbered jorden med kompost eller gödsel innan du planterar. Om jorden är sandig eller lerig är det en bra idé att blanda i kompost för att förbättra strukturen.

Gödsla regelbundet, eftersom kål är en stor konsument av näringsämnen. Du kan till exempel använda brännässegödsel, som du gör av 1 kg små bitar av brännässla (utan frön) blandat med 10 liter vatten.

Blanda dagligen medan den jäser i en sluten behållare i 1–2 veckor. Sila sedan bort växtresterna så har du en god hemmagjord flytande växtgödsel.

Skydda dem mot skadedjur

Kål lockar särskilt kålmaskar, kålfjärilar och sniglar. Täck plantorna med fiberduk eller insektsnät från början för att undvika angrepp. Ta bort ägg och larver om du ser dem.

Tips: Du kan också plantera doftande örter som mynta, salvia eller tagetes i närheten – det kan förvirra skadedjuren.

Vattna regelbundet och håll utkik efter ogräs

Kål behöver jämn fuktighet – särskilt under torra perioder – för att växa sig stark och bilda fasta huvuden.

Se till att hålla bädden fri från ogräs, eftersom det konkurrerar om både vatten och näring.