9 rötter som boostar din hälsa
Rotfrukter är enkelt och billigt. Ta reda på vad de här 9 supergrönsakerna gör för dig och vad du kan göra med dem för att få maximal utdelning.
Rotfrukter är enkelt och billigt. Ta reda på vad de här 9 supergrönsakerna gör för dig och vad du kan göra med dem för att få maximal utdelning.
Rädisor innehåller ynka elva kalorier per 100 gram, så du får verkligen vara noga om du vill räkna deras kalorier. Samtidigt innehåller rädisor en del kostfibrer, så att du får god mättnad per kalori. Rädisor är dessutom rika på C-vitamin, som är bra för bland annat immunförsvaret, för att läka sår och din bindväv.
Användning: De vackra rädisorna smyckar sallader och de rödvita grönsakerna passar bra på en rågbrödsmacka. Rädisor är också utmärkta i tzatziki, där den friska smaken kan utgöra en bra motvikt till en bit fet fisk eller kött.
Prova den här goda sensommarsalladen med avokado, räkor och rädisor.
Majrova innehåller extremt få kalorier, och det är viktigt att hålla kaloriintaget nere, eftersom övervikt fördubblar risken för diabetes. Trots att rovor är lika stärkelserika som potatis så innehåller de bara en tredjedel så många kalorier. De är samtidigt fiberrika.
Användning: De milda rovorna kan rivas eller skivas i papperstunna skivor till en råkost. De kan också kokas till soppa eller bakas hela. Bladen kan användas som spenat. Välj små rovor – de smakar bäst.
Tillsätt majrova i den här goda råkosten med ingefära och jordnötter.
Palsternacka innehåller många bitterämnen som i laboratorieförsök hämmar tillväxten av cancerceller. Palsternacka är också fiberrik och håller din matsmältning och ditt blodsocker i balans, och så har den ett högt innehåll av kalium som är bra för blodtrycket. Det finns mest nyttiga ämnen i rå palsternacka, men den gör också stor nytta när den är tillagad.
Användning: Palsternacka kan ätas rå i sallader, men smakar också utmärkt tillagad, till exempel i soppa, köttfärssås eller mos, och den konformade roten är genialisk när nyttig snabbmat står på menyn – i tunna skivor på en pizza eller bakade som chips i ugnen. Den söta smaken gör att den nyttiga palsternackan används i tårtor.
Släng palsternackan på grillen och servera den med denna läckra dragondipp.
Morötter innehåller massor av betakaroten som omvandlas till vitamin A. Vitamin A stärker ögonen och ger dig bättre nattsyn. Om du äter mycket morot kan det samtidigt ge din vinterhud en lätt gyllene glöd. Ät morötter med lite fett – lägg till exempel nötter eller avokado i morotssalladen så tas vitaminerna upp optimalt.
Användning: De grova rötterna är perfekta som snacks, men de är också goda i sallader, i köttfärssås, i bullar och kakor.
Det finns i princip ingen rätt där du inte kan tillsätta morötter. Prova t ex kryddig morotssoppa, läckra morotskulor, spröda morotskexeller denna smakrika morotsglass.
Rotselleri är rik på vitamin K, som är viktigt för ditt skelett. Flera av de proteiner som ska göra att skelettet hålls friskt är nämligen beroende av vitamin K för att kunna fungera. Eftersom vitamin K är fettlösligt får du maximal nytta av rotsellerin om du äter den med lite fett. Du kan till exempel marinera den i olja.
Användning: Rotselleri kan rivas fint till råkost, utgöra basen till en soppa, mosas och smakar läckert när den bakas i ugnen. Rotselleri är också god i risotto eller som ersättning för en del av köttet i köttbullar och köttfärssås.
Flera undersökningar visar att du kan springa både snabbare och längre om du äter rödbetor dagligen, eller omedelbart innan du ska prestera. Rötbetor har nämligen ett högt innehåll av nitrat som får dina blodkärl att utvidgas så att ditt blodtryck hålls nere, och du lättare kan ta upp syre. Mer syre gör att träningen känns mindre ansträngande.
Användning: De vinröda betorna kan rivas och ätas som råkost. De kan användas i soppa, bli härligt spröda chips eller läggas i bullar och kakor. Rödbetor kan också syltas med ättika och ätas till klassiker som leverpastej, pytt i panna och köttbullar.
Potatis mättar bra för förhållandevis lite kalorier. Du kan lugnt koka flera – dagen efter mättar de ännu bättre. Det beror på att stärkelsen i de kokta och kalla potatisarna är svåra för dina matsmältningsenzymer att bryta ner, och så smälts potatisarna långsammare och du slipper stora blodsockersvängningar och därmed ett stort sötsug.
Användning: Potatisar kan mycket annat än att bara vara tillbehör till kött. Kalla potatisar kan användas som pålägg eller i mättande sallader och så kan de göra bullar och kakor saftigare.
Persiljerot är rik på B-vitaminet folsyra och mineralet järn. Båda delarna är viktiga för att transportera runt syre i kroppen och därmed för din energinivå. Undvik att dricka mjölk, kaffe eller vin till maten, det gör det svårare att ta upp järn från persiljeroten. Utöver järn och B-vitamin ger persiljeroten dig massor av fibrer och kalium.
Användning: Persiljerot smakar, som namnet antyder, en aning av persilja. Smaken är bra för soppor och lasagne, liksom den nyttiga roten är läcker i små, råstekta tärningar, där den smakar utmärkt till både fisk, fågel och kött.
Sötpotatisar är rika på betakaroten som omvandlas till A-vitamin och stärker ditt försvar mot förkylning och inflammation i slemhinnorna. Ät sötpotatis tillsammans med lite fett, som en dipp eller en sås, så får du maximal effekt av den.
Användning: De är inte så goda kokta, på grund av deras mjöliga konsistens, men de smakar lysande bakade eller friterade. Sötpotatis förvaras bäst utanför kylskåpet, till exempel i ett skafferi.