Zucchini - en genial genväg till färre kalorier

Billig, enkel att använda och perfekt för att ge smak åt dina rätter med mycket få kalorier. Genial grönsak! Få våra bästa tips och 20 goda recept.

Zucchini

ZUCCHINI ELLER SQUASH – oavsett vilket namn du använder och vilken form och färg du föredrar är det perfekt att smyga in i både middag och bakning.

© iStock

Man skulle kunna tro att det är en nackdel om en ingrediens inte smakar någonting.

För zucchini är detta dock en av dess största fördelar. Du kan enkelt riva den lite knubbiga, gurkformade grönsaken och smyga in den i dina vanliga rätter utan att någon kan känna smaken av den. Smart!

Läs också: Så får du i dig mer grönsaker i vardagen

På så sätt kan du spara kalorier, minska köttintaget och få i dig mer grönt på samma gång. Mycket smart!

Läs också: Ät klimatvänligt med I FORMs klimat-kostpyramid

Framförallt är den perfekt i alla rätter med köttfärs, t ex köttbullar, lasagne och en klassisk köttfärssås.

Den är också perfekt i bakverk som bröd, bullar och kakor. Zucchini innehåller över 95 procent vätska, så förutom att den är mättande gör den dina bakverk underbart saftiga.

Besparar dig kalorier

Ett stort trumfkort är kalorierna. Eller snarare bristen på kalorier.

Du får bara 15 kcal per 100 gram, vilket är anledningen till att zucchini är briljant för att sänka kaloriinnehållet i dina rätter. Detta har gjort den megapopulär som ersättning för pasta, och här kan du verkligen spara kalorier.

Läs mer om det i artikeln, där du hittar massor av tips - och inte minst goda recept med den gröna godsaken.

Läs också: 35 kalorisnåla recept för lunch och middag

zucchini i tre storlekar

Vad väger en zucchini?

Vikten varierar mycket, men om du köper dem i mataffären väger de ofta omkring 350 gram.

Om du har en zucchiniplanta i trädgården vet du att frukterna kan bli mycket stora. De smakar dock bäst om du skördar dem när de är relativt små.

Den största kända är från USA 2021 och vägde hela 981 kilo enligt Guinness World Records.

1 Vad kan man använda zucchini till?


Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vilka rätter du kan använda dem i – inte minst eftersom de egentligen inte smakar någonting.

Du kan steka dem i stekpanna eller grilla dem, eventuellt tillsammans med andra grönsaker, och servera dem som tillbehör till kött och fisk. Du kan också använda dem i tärningar i pastarätter, soppor, omeletter, wokrätter och grytor.

Eller vad sägs om att ge zucchinin huvudrollen: skiva den, urholka den och fyll den med kött eller grönsaker?

Finriven är den utmärkt i allt från köttbullar och köttfärssås, till bröd och kakor, eller som ersättning för pasta eller ris.

Kan man äta dem råa?

Ja, det kan man – både skalet och fröna. Men som nämnts har den råa versionen inte mycket smak, så det blir ofta en ganska intetsägande upplevelse. Det är därför många föredrar att grilla eller marinera dem innan de läggs i en sallad.

En marinad kan helt enkelt bestå av en god olivolja, lite citronsaft, salt och peppar. Se till att skära ultratunna skivor, t ex på ett mandolinjärn, för bästa smak.

FRAM MED GRILLPANNAN så blir din zucchini blir lite mer spännande i en sallad. Här har de grillade skivorna blandats med ruccola, fetaost och rostade pinjenötter.

© iStock

2 20 rätter med zucchini


Letar du efter ett bra recept? Då ska du kolla in några av våra godaste rätter med denna mångsidiga grönsak.

Du kommer att bli älska dem!

Som zucchini-pasta

Zucchinipasta med vegetarisk bolognese
© wichmann+bendtsen

Zucchini-pasta med vegetarisk sås

Prova vår gröna version av Spaghetti Bolognese. Det är zucchini i pastan, linser i såsen i stället för kött, och på 20 minuter är middagen klar.

Hitta receptet här

Zucchinipasta med ugnsbakad lax
© wichmann+bendtsen

Zucchinipasta med ugnsbakad lax och spenatpesto

En riktig sommarfavorit! Ugnsbakad lax med zucchinipasta med grön sparris och hemlagad spenatpesto – ja tack!

Hitta receptet här

zucchinipasta med kryddig kyckling
© wichmann+bendtsen

Zucchinipasta med kryddig kyckling, romanescosallad och persiljepesto

Se fram emot krispig, kryddig kyckling med romescokål, ärtor och rädisor. Sommarmat!

Hitta receptet här

Zucchinipasta med köttbullar och butternutpumpa-sås
© wichmann+bendtsen

Zucchinipasta till kycklingköttbullar med butternutpumpasås

Dubbel upp på squash! Vi serverar kycklingköttbullar i butternutsås med pasta blandad med riven zucchini.

Hitta receptet här

4 tips till zucchini-pasta

  • Om du vill göra spagettiliknande remsor kan du köpa olika spiralizer-verktyg för detta ändamål. Den handhållna modellen fungerar utmärkt. Du kan också använda en vanlig potatisskalare, ett mandolinjärn eller bara använda ditt rivjärn.

  • Strimlorna kan användas råa. Om du vill ha dem varma kan du antingen använda mikrovågsugnen, vända strimlorna i din varma rätt på spisen eller lägga dem i en sil i diskhon och hälla kokande vatten över dem.

  • Om du inte vill avstå från vanlig pasta kan du helt enkelt ersätta hälften av den med zucchinipasta.

  • Om du vill ha variation kan du använda morötter eller kinesisk rädisa. Eller prova den orange spaghettisquashen.

LÄS ÄVEN: 10 grönsaker som kan ersätta din pasta

Grillad zucchini

Grillad zucchini med fetaost och granatäpple
© wichmann+bendtsen

Grillad zucchini och aubergine med fetaost och granatäpple

Letar du efter en sallad till din grillfest? Då har vi en bra idé: Grillade strimlor av zucchini och aubergine med fetaost och granatäppelkärnor. Det var så lite!

Se receptet här

Grillad zucchini i våffelwrap med lax
© wichmann+bendtsen

Våffelwrap med grillad zucchini, rökt lax och örtkräm

Ta fram våffeljärnet och grillpannan och gör våffelwraps med rökt lax, grillade zucchinistrimlor och örtkräm. Mums!

Se receptet här

Grillad zucchini och paprika till torsk
© wichmann+bendtsen

Torsk med grillade grönsaker

Enklare än så här blir det inte: ugnsbakad torsk med grillade grönsaker. Perfekt en varm sommarkväll när man bara vill ha något lätt.

Se receptet här

Älskar du att grilla? Hitta fler läckra grillrecept här

Olika middagsrätter med zucchini

Fylld zucchini
© wichmann+bendtsen

Fylld zucchini

Nu får den gröna kusinen äntligen huvudrollen – i form av fyllda zucchini. Här med parmaskinka, salladslök och ägg.

Receptet hittar du här

Grönsakslasagne med zucchini
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk lasagne med zucchini och morot

Upp med handen om du också älskar lasagne! Den innehåller färre kalorier än den klassiska lasagnen, men vi garanterar att den smakar precis lika gott.

Se receptet här

pasta med pesto, zucchini och kyckling
© wichmann+bendtsen

Pasta med zucchini, kyckling, purjolök och pesto

Pasta, pesto, kyckling, zucchini och purjolök – 5 ingredienser som är goda var för sig men ännu bättre tillsammans. Prova själv!

Se receptet här

Grillspett med kyckling och zucchini
© wichmann+bendtsen

Spett med marinerad kyckling, zucchini och paprika

Vi älskar grillspett och dessa är något för oss. Saftig, marinerad kyckling med grillade grönsaker. Enkelt och gott!

Hitta receptet här

Vegetarisk one pot pasta med zucchini
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk pasta i en kastrull med zucchini, grönkål och vita bönor

Vegetarisk dag i dag? Det höga fiberinnehållet från fullkornspasta, grönkål och vita bönor gör att den här rätten håller dig mätt länge.

Hitta receptet här

Chili con carne med zucchini
© wichmann+bendtsen

Nyttig chili con carne med zucchini

Chili con carne är en favorit hos många. Här är en hälsosam variant med massor av grönsaker.

Hitta receptet här

Fiskbiffar med zucchini, morot och selleripommes
© wichmann+bendtsen

Fiskbiffar med zucchini, morötter och selleripommes

Älskar dina barn också fiskbiffar? Kolla in vår gröna version med selleripommes, sallad och currydipp.

Hitta receptet här

One pot pasta med zucchini , tomat och chorizo
© wichmann+bendtsen

Italiensk one pot-pasta med tomat, zucchini och chorizo

Pasta med tomatsås är alltid en vinnare. Här serveras den med chorizokorv i en allt-i-ett-gryta som kan stå för sig själv på spisen.

Hitta receptet här

Få mer inspiration till nyttiga middagar med våra veckomenyer här

Soppor med zucchini

Thaisoppa med räkor och zucchini
© wichamnn+bendtsen

Enkel thaisoppa med räkor och röd curry

Du får både värme och massor av grönt med denna läckra thaisoppa fullproppad med österländska kryddor. Och kalorierna? De är få.

Hitta receptet här

Minestrone-soppa med zucchini
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk minestrone-soppa

Om du gillar det italienska köket – vem gör inte det? – kan du se fram emot denna minestrone med massor av smak och en fyllig fyllning.

Se receptet här

Bakverk med zucchini

zucchinifrallor
© wichmann+bendtsen

Glutenfria zucchinifrallor med kvarg

Nu behöver du inte längre gå till bageriet för att köpa frukostbröd. Dessa nyttiga, saftiga och fluffiga kvargfrallor kommer garanterat att bli din nya favorit.

Hitta receptet här

Müslifrallor
© wichmann+bendtsen

Nyttiga müslifrallor med rivet grönt

Har vi några fans av luftiga frallor på tråden? Kolla in den här lite nyttigare versionen med havre, frön och rivet grönt. Mums!

Hitta receptet här

Squashmuffins
© wichmann+bendtsen

Muffins med zucchini och banan

Zucchinimuffins är inte nödvändigtvis nyttigt, men vår är det! Kolla in vårt recept på goda muffins med banan, mandel och fullkornsrismjöl.

Hitta receptet här

Älskar du att baka? Läs då om nyttiga kakor här

3 Vad är en zucchini?


Generellt betraktas den som en grönsak, men botaniskt sett är den faktiskt ett bär. Lite konstigt kanske, men det beror på att det växer från växtens blommor och också innehåller många frön.

En del av pumpafamiljen

Den tillhör pumpafamiljen – precis som gurkor – och det är därför du kan se dem båda kallas för sommarpumpor. Till skillnad från vanliga pumpor kan squash och gurkor skördas på sommaren. De har också ett mycket tunt och ätbart skal och kan ätas råa.

Läs också: Varför du ska äta pumpa

Det finns olika sorter och de kan ha olika former och vara gröna eller gula till färgen.

Läs också: Vad är hokkaido bra för?

Kan man äta skalet på en zucchini?

Precis som med gurka kan du äta hela gurkan – både skalet och fröna.

Växtens stora gula blommor är också ätliga och anses vara en delikatess. I Italien fylls de ofta med ricotta och örter, doppas i frityrsmet och friteras.

Zucchiniplanta

ZUCCHINIPLANTAN ÄR ENKEL ATT ODLA i trädgården och ger en stor skörd. Två plantor räcker till en hel familj.

© iStock

4 Vad är skillnaden mellan zucchini och squash?


Det ultrakorta svaret är: Det är ingen skillnad. Och samma sak gäller för termen courgette.

Squash är det amerikanska namnet, zucchini är det italienska, medan fransmännen kallar den avlånga grönsaken för courgette.

Läs också: 15 tips som hjälper dig att äta mer grönt

5 Hur nyttigt är zucchini?


Den största hälsofördelen ligger helt klart i de få kalorierna. Den innehåller också en del kostfibrer, vitamin A, vitamin C och kalium.

Zucchini näringsinnehåll

6 Hur många kalorier innehåller en zucchini?


Med endast 15 kcal per 100 gram är det en av de grönsaker som innehåller minst kalorier. Perfekt för dem som räknar kalorier.

Tallrikar med vanlig pasta och zucchinipasta

Spara kalorier med pasta gjord på zucchini

Om du t ex ersätter vanlig spagetti med tunna strimlor av squash sparar du många kalorier.

100 g squash: 15 kcal
100 g vanlig pasta, rå: 361 kcal

7 När är de i säsong?


De svenska är i säsong från juni till oktober, men du kan köpa grönsaken året runt.

Om du har zucchini i trädgården ska du skörda dem när de är 15–20 cm långa. Det är då de är som bäst. De tål inte frost, så skördesäsongen slutar när frosten sätter in.

8 Kan de frysas?


Ja och nej. Jo, men de blir mjuka och slappa när de tinas.

Om du fryser dem rekommenderar vi att du använder dem i köttbullar, grytor eller bröd och kakor.

Om du har mycket kan du riva dem, använda dem i en stor portion köttbullar eller hembakade bullar och sedan frysa in dem.

Läs även: Hur länge din mat kan förvaras i frysen

9 Hur ska de förvaras?


De flesta av oss har dem nog i grönsakslådan i kylen, men det bästa stället att förvara dem på är faktiskt på en kylig plats vid cirka 10 grader. De håller sig i ett par veckor.