Zucchini - en genial genväg till färre kalorier
Billig, enkel att använda och perfekt för att ge smak åt dina rätter med mycket få kalorier. Genial grönsak! Få våra bästa tips och 20 goda recept.
Billig, enkel att använda och perfekt för att ge smak åt dina rätter med mycket få kalorier. Genial grönsak! Få våra bästa tips och 20 goda recept.
Man skulle kunna tro att det är en nackdel om en ingrediens inte smakar någonting.
För zucchini är detta dock en av dess största fördelar. Du kan enkelt riva den lite knubbiga, gurkformade grönsaken och smyga in den i dina vanliga rätter utan att någon kan känna smaken av den. Smart!
Läs också: Så får du i dig mer grönsaker i vardagen
På så sätt kan du spara kalorier, minska köttintaget och få i dig mer grönt på samma gång. Mycket smart!
Framförallt är den perfekt i alla rätter med köttfärs, t ex köttbullar, lasagne och en klassisk köttfärssås.
Den är också perfekt i bakverk som bröd, bullar och kakor. Zucchini innehåller över 95 procent vätska, så förutom att den är mättande gör den dina bakverk underbart saftiga.
Ett stort trumfkort är kalorierna. Eller snarare bristen på kalorier.
Du får bara 15 kcal per 100 gram, vilket är anledningen till att zucchini är briljant för att sänka kaloriinnehållet i dina rätter. Detta har gjort den megapopulär som ersättning för pasta, och här kan du verkligen spara kalorier.
Läs mer om det i artikeln, där du hittar massor av tips - och inte minst goda recept med den gröna godsaken.
Läs också: 35 kalorisnåla recept för lunch och middag
Det är nästan bara fantasin som sätter gränser för vilka rätter du kan använda dem i – inte minst eftersom de egentligen inte smakar någonting.
Du kan steka dem i stekpanna eller grilla dem, eventuellt tillsammans med andra grönsaker, och servera dem som tillbehör till kött och fisk. Du kan också använda dem i tärningar i pastarätter, soppor, omeletter, wokrätter och grytor.
Eller vad sägs om att ge zucchinin huvudrollen: skiva den, urholka den och fyll den med kött eller grönsaker?
Finriven är den utmärkt i allt från köttbullar och köttfärssås, till bröd och kakor, eller som ersättning för pasta eller ris.
Ja, det kan man – både skalet och fröna. Men som nämnts har den råa versionen inte mycket smak, så det blir ofta en ganska intetsägande upplevelse. Det är därför många föredrar att grilla eller marinera dem innan de läggs i en sallad.
En marinad kan helt enkelt bestå av en god olivolja, lite citronsaft, salt och peppar. Se till att skära ultratunna skivor, t ex på ett mandolinjärn, för bästa smak.
Letar du efter ett bra recept? Då ska du kolla in några av våra godaste rätter med denna mångsidiga grönsak.
Du kommer att bli älska dem!
Generellt betraktas den som en grönsak, men botaniskt sett är den faktiskt ett bär. Lite konstigt kanske, men det beror på att det växer från växtens blommor och också innehåller många frön.
Den tillhör pumpafamiljen – precis som gurkor – och det är därför du kan se dem båda kallas för sommarpumpor. Till skillnad från vanliga pumpor kan squash och gurkor skördas på sommaren. De har också ett mycket tunt och ätbart skal och kan ätas råa.
Läs också: Varför du ska äta pumpa
Det finns olika sorter och de kan ha olika former och vara gröna eller gula till färgen.
Läs också: Vad är hokkaido bra för?
Precis som med gurka kan du äta hela gurkan – både skalet och fröna.
Växtens stora gula blommor är också ätliga och anses vara en delikatess. I Italien fylls de ofta med ricotta och örter, doppas i frityrsmet och friteras.
Det ultrakorta svaret är: Det är ingen skillnad. Och samma sak gäller för termen courgette.
Squash är det amerikanska namnet, zucchini är det italienska, medan fransmännen kallar den avlånga grönsaken för courgette.
Läs också: 15 tips som hjälper dig att äta mer grönt
Den största hälsofördelen ligger helt klart i de få kalorierna. Den innehåller också en del kostfibrer, vitamin A, vitamin C och kalium.
Med endast 15 kcal per 100 gram är det en av de grönsaker som innehåller minst kalorier. Perfekt för dem som räknar kalorier.
De svenska är i säsong från juni till oktober, men du kan köpa grönsaken året runt.
Om du har zucchini i trädgården ska du skörda dem när de är 15–20 cm långa. Det är då de är som bäst. De tål inte frost, så skördesäsongen slutar när frosten sätter in.
Ja och nej. Jo, men de blir mjuka och slappa när de tinas.
Om du fryser dem rekommenderar vi att du använder dem i köttbullar, grytor eller bröd och kakor.
Om du har mycket kan du riva dem, använda dem i en stor portion köttbullar eller hembakade bullar och sedan frysa in dem.
Läs även: Hur länge din mat kan förvaras i frysen
De flesta av oss har dem nog i grönsakslådan i kylen, men det bästa stället att förvara dem på är faktiskt på en kylig plats vid cirka 10 grader. De håller sig i ett par veckor.