Rödkål – röd, rund och sund
Hurra för rödkålen, som förtjänar att pryda din tallrik – och inte bara till jul. Den runda, hälsosamma kålen är fullproppad med mättande kostfibrer, vitaminer och hälsosamma växtämnen som gynnar din hälsa.
Hurra för rödkålen, som förtjänar att pryda din tallrik – och inte bara till jul. Den runda, hälsosamma kålen är fullproppad med mättande kostfibrer, vitaminer och hälsosamma växtämnen som gynnar din hälsa.
Är du en av dem som bara äter den röda kålen kring jul, så missar du många bra tillfällen. Kålen innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen som mättar, det är billigt och gott.
Till jul är framförallt den kokta versionen populär, men resten av året rekommenderas rödkål i dina sallader, där den både ger tuggmotstånd, massor av mättnad och en vacker färg.
Fermentering är ett hälsosamt och gott alternativ till traditionell inlagd rödkål. Själva fermenteringen tar tid – men de många mjölksyrabakterierna i den fermenterade kålen är guld värda för din mage.
Vill du värma din kål?
Ät fermenterad kål som den är eller värm den försiktigt - de flesta av bakterierna från fermenteringsprocessen kommer att överleva. Så här gör du:
Koka upp lite ekologisk druv- eller svartvinbärsjuice. Ta bort kastrullen från värmen och rör i din fermenterade rödkål och låt den dra i 5-10 minuter. Den här metoden rundar av smaken lite.
Källa: Boken "Frisk med dina goda bakterier" / bactibalance.dk
Tja... du får fortfarande i dig en del kostfibrer om du köper din kål på burk, så direkt onyttig är den inte. Men det råder inga tvivel om att rå kål är nyttigare än köpekål på burk.
Rå kål innehåller mer C-vitamin än burkversionen, som ofta också innehåller rätt mycket socker och därmed fler kalorier. Det finns dock burkkål utan tillsatt socker.
Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga
Du kan köpa de lila kålhuvuden året runt. Men den svenska rödkålen är i säsong från september till mars. När du köper kål så kolla att bladen är fasta och spänstiga och att färgen är fin
Yes, det kan du absolut, men inte rå. Den behöver värmebehandlas först, t ex som klassisk hemlagad rödkål till jul.
Rå kål ska den blancheras innan du fryser den. Blanchering innebär att du sänker ner den skurna kålen i lättsaltat, kokande vatten i en minut. Sänk sedan ner den i iskallt vatten för att stoppa kokningen och låt den droppa av och svalna. Frys kålen i en fryspåse eller en plastburk med lock.
Rödkål som har varit fryst funkar bäst i varma rätter, t ex grytor och wok eller som varmt tillbehör till kött.
Är du på jakt efter ett gott och enkelt recept på hemlagad rödkål?
Se receptet här