Är du en av dem som bara äter rödkål kring jul, så missar du många bra tillfällen. Rödkål innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen som mättar, det är billigt och gott.
Till jul är framförallt den kokta versionen populär, men resten av året rekommenderas rödkål i dina sallader, där den både ger tuggmotstånd, massor av mättnad och en vacker färg.
Lär mer om rödkål här – och kolla in våra goda recept med rödkål:
Tja... du får fortfarande i dig en del kostfibrer om du köper din rödkål på burk, så direkt onyttig är den inte. Men det råder inga tvivel om att rå rödkål är nyttigare än köpekål på burk.
Rå rödkål innehåller mer C-vitamin än burkversionen, som ofta också innehåller rätt mycket socker och därmed fler kalorier. Du kan dock köpa rödkål på burk utan tillsatt socker.
Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga
Du kan köpa rödkålshuvuden året runt. Men den svenska rödkålen är i säsong från september till mars. När du köper rödkål så kolla att bladen är fasta och spänstiga och att färgen är fin
Se videon: Så här skör du rödkål
Yes, det kan du absolut, men inte rå. Rödkål behöver värmebehandlas först, t ex som klassisk hemlagad rödkål till jul.
Är din rödkål rå ska den blancheras innan du fryser den. Blanchering innebär att du sänker ner den skurna kålen i lättsaltat, kokande vatten i en minut. Sänk sedan ner den i iskallt vatten för att stoppa kokningen och låt den droppa av och svalna. Frys rödkålen i en fryspåse eller en plastburk med lock.
Rödkål som har varit fryst funkar bäst i varma rätter, t ex grytor och wok eller som varmt tillbehör till kött.
Är du på jakt efter ett gott och enkelt recept på hemlagad rödkål?
Se receptet här