Rödkål – röd, rund och sund

Hurra för rödkål, som förtjänar sin plats på tallriken. Den runda, sunda kålen är fylld med mättande kostfibrer, vitaminer och nyttiga ämnen som gynnar din hälsa. Och du kan njuta av den både rå, kokt, fermenterad, ugnsbakad och wokad.

Ett helt rödkålshuvud och en halvt rödkålshuvud.

RÖDKÅL – En vackrare kål får du leta länge efter, men som tur är har rödkål många andra kvaliteter än en vackert yttre.

© iStock

Är du en av dem som bara äter rödkål kring jul, så missar du många bra tillfällen. Rödkål innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen som mättar, det är billigt och gott.
Till jul är framförallt den kokta versionen populär, men resten av året rekommenderas rödkål i dina sallader, där den både ger tuggmotstånd, massor av mättnad och en vacker färg.

Lär mer om rödkål här – och kolla in våra goda recept med rödkål:

1 Vilka nyttiga ämnen innehåller rödkål?


2 Hur är rödkål nyttigast?


Det korta svaret är: rå och nyskuren. De nyttiga växtämnena i rödkål är nämligen känsliga för syre, så det är bäst att skära kålen precis innan du har tänkt äta den.

Om du värmebehandlar kålen, så gör det snabbt. Om du kokar eller steker kålen för länge riskerar du att förstöra de känsliga växtämnena.

3 Är rödkål på burk också nyttigt?


Tja... du får fortfarande i dig en del kostfibrer om du köper din rödkål på burk, så direkt onyttig är den inte. Men det råder inga tvivel om att rå rödkål är nyttigare än köpekål på burk.

Rå rödkål innehåller mer C-vitamin än burkversionen, som ofta också innehåller rätt mycket socker och därmed fler kalorier. Du kan dock köpa rödkål på burk utan tillsatt socker.

Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga

4 Vad är rödkål bra för?


Din mättnad

Rödkål är rik på kostfibrer, som tar plats i magen och håller dig mätt under lång tid.

Din matsmältning

De många kostfibrerna när dina goda tarmbakterier, vilket bl a stärker din matsmältning.

Din midja

Det är inte rödkålen som får byxorna att strama. Rå rödkål ger dig bara 24 kcal per 100 gram, så om du vill gå ner ett par kilo är rödkål – och alla andra kåltyper för övrigt – genialt för att ge dig massor av mättnad för få kalorier.

Ditt immunförsvar

En enda råvara räcker inte för att hålla immunförsvaret på topp, men rödkål har ett högt innehåll av C-vitaminer som hjälper immunförsvaret i rätt riktning.

Samma sak gäller för antioxidanterna antocyaniner, som står för rödkålens vackra färg.

Din risk för cancer

Glukosinolater är svavelhaltiga föreningar som finns i alla kåltyper. Glukosinolater bryts ner till föreningar som kan skydda oss
från cancerframkallande ämnen – i alla fall några av oss.

Det är nämligen stor skillnad på hur bra vi är på att ta upp, använda och utsöndra dessa ämnen. Forskarna är inte säkra på varför, men det kan bero på vilka tarmbakterier som bor och lever i dina tarmar.

5 Hur förvarar jag rödkål?


Ett rödkålshuvud förvaras bäst i grönsakslådan i kylskåpet. Här kan det hålla sig i flera veckor. Lägg det i en fryspåse, eller packa in det i plastfolie.

I skuret tillstånd kan rödkål hålla sig cirka 4 dagar i en plastburk i kylen utan att bli trist. Det är viktigt med ett tätslutande lock, eftersom de nyttiga ämnena i rödkål är känsliga för syresättning.

6 När är rödkål i säsong?


Du kan köpa rödkålshuvuden året runt. Men den svenska rödkålen är i säsong från september till mars. När du köper rödkål så kolla att bladen är fasta och spänstiga och att färgen är fin

7 Hur skär man rödkål?


Med en vass kniv och en stor skärbräda kommer du långt. Ska du skära rödkål i stora mängder kan du använda ett mandolinjärn eller en matberedare.

Har du bråttom kan du också köpa färdigskuren rödkål i en påse på grönsaksavdelningen i vissa matbutiker.

SÅ HÄR GÖR DU:

Börja med att dela rödkålshuvudet i hälften och sedan i kvartar.

Skär bort stammen och kasta den.

Skär sedan kvartarna i strimlor eller bitar. Ju finare du skär, desto enklare kommer rödkålen vara att tugga och äta.

Se videon: Så här skör du rödkål

8 Kan man frysa rödkål?


Yes, det kan du absolut, men inte rå. Rödkål behöver värmebehandlas först, t ex som klassisk hemlagad rödkål till jul.

Är din rödkål rå ska den blancheras innan du fryser den. Blanchering innebär att du sänker ner den skurna kålen i lättsaltat, kokande vatten i en minut. Sänk sedan ner den i iskallt vatten för att stoppa kokningen och låt den droppa av och svalna. Frys rödkålen i en fryspåse eller en plastburk med lock.

Rödkål som har varit fryst funkar bäst i varma rätter, t ex grytor och wok eller som varmt tillbehör till kött.

9 Servera rödkål istället för ris eller pasta


Oavsett om du vill äta mer grönsaker eller spara in på kalorierna, är rödkål en bra ersättare för ris eller pasta.

Så gör du: Hacka kålen fint i en matberedare eller skär den fint till “pasta” med en vass kniv eller ett mandolinjärn.

10 Goda recept med rödkål


Är du på jakt efter ett gott och enkelt recept på hemlagad rödkål?
Se receptet här

Rödkål i sallader

Rödkål är genialt i sallader. Först och främst eftersom rödkål är nyttigt och mättande, men också tack vare den otroligt vackra färgen. Använd gärna rödkål som en extra ingrediens i dina favoritsallader, eller låt den ersätta de inte lika näringsrika salladstyperna isberg eller plocksallat.

Rödkål är gott tillsammans med...

  • ... proteiner. Ska din rödkålssallad utgöra en hel måltid är proteiner ett måste. Välj nyttiga varianter som kyckling, lax, ägg eller räkor. Ska det vara vegetariskt kan du välja t ex kikärter, torkade bönor, linser eller edamamebönor.
  • ... fett. Eftersom rödkål innehåller ganska få kalorier är det en bra idé att tillsätta lite nyttigt fett i salladsskålen. Det kan t ex vara i form av avokado, nötter eller mandlar.
  • ... tuttifrutti. Rödkål har en lite besk smak och därför passar det en rödkålssallad bra att tillsätta lite sötma. Apelsiner, clementiner, äpplen, päron, blåbär och granatäpplen är goda alternativ.
  • ... dressing. En god dressing kan ge både sötma och fett till din rödkålssallad. Rör ihop din egen av en god oliv- eller rapsolja med lite kryddor och flyrande honung.

Rödkålssallad med rödbetor och bönor

Använd säsongens grönsaker och laga en sallad på rödkål och rödbetor. Tillsätt vita bönor och äpple och voilà! Middag på 30 minuter.

Se receptet här

Rödkålssallad med apelsin och valnötter

Vår rödkålssallad med apelsin och valnätter smakar himmelskt, är lätt att laga och mättar länge. Det beror på att vi har fyllt den med grova grönsaker. Smaklig måltid!

Se receptet här

Köttbullar med rödkålssallad och matdinkel

Har du provat våra läckra köttbullar med rödkålssallad och matdinkel? Annars är det på tiden! Du lagar receptet på bara 30 minuter. Smaklig måltid!

Se receptet här

Ankbröst med ugnsbakade rödbetor och rödkålssallad

Rödkål är ett klassiskt tillbehör till anka, men här har vi gjort en tvist och serverar kålen som råkost tillsammans med bakade rödbetor. Smaklig måltid!

Se receptet här

Bowl med kyckling, edamamebönor, rödkål och röd paprika

Här har vi en sallad i regnbågens alla färger. Njut av edamamebönor, kryddig kyckling, rödkål, röd paprika och en dressing av cashewnötter.

Se receptet här

Rödkål i tacos

Använd rödkål som variation till de gröna salladsbladen när du äter mexikanskt.

Så gör du: Skär rödkålen fint eller i grova bitar. Ju grövre, desto sprödare och mer att tugga på.

Tortilla med tomat, kryddig blomkål, rödkål och avokadodressing

Ät god vegetarisk middag med våra tortillabröd med kryddig blomkål - en ny tvist på den klassiska tacon. Vi garanterar att du inte blir besviken!

Se receptet här

Tacos med grillad lax och rödkål

Låt dig inspireras av det mexikanska köket och ät dig mätt och glad på grillad lax.

Se receptet här

Diverse recept med rödkål

Två sorters rödkål och fläskkotlett på smörgås

Rödkål är nyttigt, vackert och gott – och passar perfekt till fläskkött. Här har vi använt två typer av kål, både varm och fermenterad rödkål. Du hittar recepten här.

Se receptet här

Rödkålsjuice med äpple/ingefära

Rödkål kan avnjutas rå, kokt, fermenterad, i soppor, sallader och inte minst som juice. Denna rödkålsjuice ger dig snabbt de sunda kostfibrer och växtämnen som finns i det runda kålhuvudet. Och så smakar den supergott! Varsågod.

Se receptet här

Så här kan du också använda rödkål

Rödkål som wrap

Rödkålsblad istället för ett tortillabröd är både ett nyttigare, mer kalorisnålt och mycket vackrare alternativ. Och som bonus får du också något knaprigt att tugga på.

Så gör du: Ta ett par vackra rödkålsblad och skär bort den hårda stjälken. Bred på pesto eller dressing på bladen och fördela fyllningen ovanpå.

Rödkål i hamburgare

Fiberinnehåller ökar om du lägger rödkål i din burgare istället för det vanliga salladsbladet. Vill du ha ännu mer fibrer? Välj ett fullkornsbröd.

Så gör du: Är du hardcore, skär du ett rödkålsblad i t ex fyra bitar och lägger dem i burgaren. Vill du tugga på mindre bitar så finstrimlar du rödkålen.

Rödkål i soppor

Har du rester av rödkål funkar det fint som en mättande fyllning i dina soppor. Det samma gäller andra kålrester.

Så gör du: Skär rödkålen i önskade storlekar och stek dem i en minut i lite olja. Lägg kålen i soppan de sista 5 min så att den fortfarande har lite tuggmotstånd.