Rödkål – röd, rund och sund

Hurra för rödkålen, som förtjänar att pryda din tallrik – och inte bara till jul. Den runda, hälsosamma kålen är fullproppad med mättande kostfibrer, vitaminer och hälsosamma växtämnen som gynnar din hälsa.

Ett helt rödkålshuvud och en halvt rödkålshuvud.

RÖDKÅL – En vackrare kål får du leta länge efter, men som tur är har rödkål många andra kvaliteter än en vackert yttre.

© iStock

Är du en av dem som bara äter den röda kålen kring jul, så missar du många bra tillfällen. Kålen innehåller nämligen massor av nyttiga ämnen som mättar, det är billigt och gott.

Till jul är framförallt den kokta versionen populär, men resten av året rekommenderas rödkål i dina sallader, där den både ger tuggmotstånd, massor av mättnad och en vacker färg.

1 Hur är rödkål nyttigast?


Det korta svaret är: rå och nyskuren. De nyttiga växtämnena är nämligen känsliga för syre, så det är bäst att skära kålen precis innan du har tänkt äta den.

Om du värmebehandlar kålen, så gör det snabbt. Om du kokar eller steker kålen för länge riskerar du att förstöra de känsliga växtämnena.

Ett bra sätt att tillaga kål utan att koka de nyttiga ämnena ur den är att fermentera den. Så här gör du:

2 Fermenterad rödkål – så här gör du


Fermenterad rödkål på burk

Rödkål

Fermentering är ett hälsosamt och gott alternativ till traditionell inlagd rödkål. Själva fermenteringen tar tid – men de många mjölksyrabakterierna i den fermenterade kålen är guld värda för din mage.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 1 liters glasburk

  • 700 g rödkål, ekologisk
  • 300 g rödbeta, ekologisk
  • 2 msk havssalt
  • 15 st. kryddnejlika
  • 1 l röd druvjuice/fruktjuice, ekologisk
  • 1 dl vatten efter behov
  • 2 st. hopvikt rödkålsblad (som lock) eller:
  • 4 st. rödbeta, ekologisk (som lock)

Så här gör du

  • Fin- eller grovhacka rödkålen efter smak.
  • Skala rödbetan och riv den grovt på ett rivjärn.
  • Blanda rödkål, rödbetor, salt och kryddnejlika väl i en skål.
  • Fördela rödkålsblandningen i 2 glasburkar och fyll på med juice. Tillsätt lite vatten om kålblandningen inte är helt täckt av juicen.
  • Avsluta med ett vikt kålblad eller tjocka skivor rödbeta som "lock" för att hålla ner kålen i juicen/lagen. Placera en liten kopp, fat eller ren sten ovanpå – se till att allt täcks av saften för att förhindra att syre kommer åt kålen.
  • Förslut glasburkarna och förvara dem i rumstemperatur för att gynna jäsningen.
  • Öppna burkarna en gång per dag under de första 5-6 dagarna för att lätta på övertrycket. Koldioxid bildas under jäsningen och måste släppas ut.
  • Efter ca 2 veckor är fermenteringen av kålen avslutad – "al dente" i konsistensen och med en fantastisk smak. Rödkålen kan nu hålla sig i flera månader, konsistensen blir bara lite mjukare med tiden.

Vill du värma din kål?

Ät fermenterad kål som den är eller värm den försiktigt - de flesta av bakterierna från fermenteringsprocessen kommer att överleva. Så här gör du:

Koka upp lite ekologisk druv- eller svartvinbärsjuice. Ta bort kastrullen från värmen och rör i din fermenterade rödkål och låt den dra i 5-10 minuter. Den här metoden rundar av smaken lite.

Källa: Boken "Frisk med dina goda bakterier" / bactibalance.dk


3 Vilka nyttiga ämnen innehåller rödkål?


4 Är rödkål på burk också nyttigt?


Tja... du får fortfarande i dig en del kostfibrer om du köper din kål på burk, så direkt onyttig är den inte. Men det råder inga tvivel om att rå kål är nyttigare än köpekål på burk.

Rå kål innehåller mer C-vitamin än burkversionen, som ofta också innehåller rätt mycket socker och därmed fler kalorier. Det finns dock burkkål utan tillsatt socker.

Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga

5 Vad är rödkål bra för?


Din mättnad

Rödkål är rik på kostfibrer, som tar plats i magen och håller dig mätt under lång tid.

Din matsmältning

De många kostfibrerna när dina goda tarmbakterier, vilket bl a stärker din matsmältning.

Din midja

Det är inte grönsakerna som får byxorna att strama. Rå rödkål ger dig bara 24 kcal per 100 gram, så om du vill gå ner ett par kilo är kål genialt för att ge dig massor av mättnad för få kalorier.

Ditt immunförsvar

En enda råvara räcker inte för att hålla immunförsvaret på topp, men rödkål har ett högt innehåll av C-vitaminer som hjälper immunförsvaret i rätt riktning.

Samma sak gäller för antioxidanterna antocyaniner, som står för kålens vackra färg.

Din risk för cancer

Glukosinolater är svavelhaltiga föreningar som finns i alla kåltyper. Glukosinolater bryts ner till föreningar som kan skydda oss
från cancerframkallande ämnen – i alla fall några av oss.

Det är nämligen stor skillnad på hur bra vi är på att ta upp, använda och utsöndra dessa ämnen. Forskarna är inte säkra på varför, men det kan bero på vilka tarmbakterier som bor och lever i dina tarmar.

6 Hur förvarar jag rödkål?


Ett rödkålshuvud förvaras bäst i grönsakslådan i kylskåpet. Här kan det hålla sig i flera veckor. Lägg det i en fryspåse, eller packa in det i plastfolie.

I skuret tillstånd kan kålen hålla sig cirka 4 dagar i en plastburk i kylen utan att bli trist. Det är viktigt med ett tätslutande lock, eftersom de nyttiga ämnena i kålen är känsliga för syresättning.

7 När är rödkål i säsong?


Du kan köpa de lila kålhuvuden året runt. Men den svenska rödkålen är i säsong från september till mars. När du köper kål så kolla att bladen är fasta och spänstiga och att färgen är fin

8 Hur skär man rödkål?


Med en vass kniv och en stor skärbräda kommer du långt. Ska du skära stora mängder kan du använda ett mandolinjärn eller en matberedare.

Har du bråttom kan du också köpa färdigskuren rödkål i en påse på grönsaksavdelningen i vissa matbutiker.

SÅ HÄR GÖR DU:

Börja med att dela kålhuvudet i hälften och sedan i kvartar.

Skär bort stammen och kasta den.

Skär sedan kvartarna i strimlor eller bitar. Ju finare du skär, desto enklare kommer kålen vara att tugga och äta.

Se videon: Så här skär du rödkål

9 Kan man frysa rödkål?


Yes, det kan du absolut, men inte rå. Den behöver värmebehandlas först, t ex som klassisk hemlagad rödkål till jul.

Rå kål ska den blancheras innan du fryser den. Blanchering innebär att du sänker ner den skurna kålen i lättsaltat, kokande vatten i en minut. Sänk sedan ner den i iskallt vatten för att stoppa kokningen och låt den droppa av och svalna. Frys kålen i en fryspåse eller en plastburk med lock.

Rödkål som har varit fryst funkar bäst i varma rätter, t ex grytor och wok eller som varmt tillbehör till kött.

10 Servera rödkål istället för ris eller pasta


Oavsett om du vill äta mer grönsaker eller spara in på kalorierna, är rödkål en bra ersättare för ris eller pasta.

Så gör du: Hacka kålen fint i en matberedare eller skär den fint till “pasta” med en vass kniv eller ett mandolinjärn.

11 Goda recept med rödkål


Är du på jakt efter ett gott och enkelt recept på hemlagad rödkål?
Se receptet här

Rödkål i sallader

Rödkål är genialt i sallader. Först och främst eftersom grönsaken är nyttigt och mättande, men också tack vare den otroligt vackra färgen. Använd gärna den vackra kålen som en extra ingrediens i dina favoritsallader, eller låt den ersätta de inte lika näringsrika salladstyperna isberg eller plocksallat.

Rödkål är gott tillsammans med...

  • ... proteiner. Ska din sallad utgöra en hel måltid är proteiner ett måste. Välj nyttiga varianter som kyckling, lax, ägg eller räkor. Ska det vara vegetariskt kan du välja t ex kikärter, torkade bönor, linser eller edamamebönor.
  • ... fett. Eftersom den vackra lila kålen innehåller ganska få kalorier är det en bra idé att tillsätta lite nyttigt fett i salladsskålen. Det kan t ex vara i form av avokado, nötter eller mandlar.
  • ... tuttifrutti. Rödkål har en lite besk smak och därför passar det bra att tillsätta lite sötma. Apelsiner, clementiner, äpplen, päron, blåbär och granatäpplen är goda alternativ.
  • ... dressing. En god dressing kan ge både sötma och fett till din kålssallad. Rör ihop din egen av en god oliv- eller rapsolja med lite kryddor och flyrande honung.

Rödkålssallad med rödbetor och bönor

Använd säsongens grönsaker och laga en sallad på rödkål och rödbetor. Tillsätt vita bönor och äpple och voilà! Middag på 30 minuter.

Se receptet här

Rödkålssallad med apelsin och valnötter

Vår goda sallad med apelsin och valnätter smakar himmelskt, är lätt att laga och mättar länge. Det beror på att vi har fyllt den med grova grönsaker. Smaklig måltid!

Se receptet här

Köttbullar med rödkålssallad och matdinkel

Har du provat våra goda köttbullar med rödkålssallad och matdinkel? Annars är det på tiden! Du lagar receptet på bara 30 minuter. Smaklig måltid!

Se receptet här

Ankbröst med ugnsbakade rödbetor och rödkålssallad

Rödkål är ett klassiskt tillbehör till anka, men här har vi gjort en tvist och serverar kålen som råkost tillsammans med bakade rödbetor. Smaklig måltid!

Se receptet här

Bowl med kyckling, edamamebönor, rödkål och röd paprika

Här har vi en sallad i regnbågens alla färger. Njut av edamamebönor, kryddig kyckling, kål, röd paprika och en dressing av cashewnötter.

Se receptet här

Rödkål i tacos

Använd de lila kålbladen som variation till de gröna salladsbladen när du äter mexikanskt.

Så gör du: Skär kålen fint eller i grova bitar. Ju grövre, desto sprödare och mer att tugga på.

Tortilla med tomat, kryddig blomkål, rödkål och avokadodressing

Ät god vegetarisk middag med våra tortillabröd med kryddig blomkål - en ny tvist på den klassiska tacon. Vi garanterar att du inte blir besviken!

Se receptet här

Tacos med grillad lax och rödkål

Låt dig inspireras av det mexikanska köket och ät dig mätt och glad på grillad lax.

Se receptet här

Diverse recept med rödkål

Två sorters rödkål och fläskkotlett på smörgås

Nyttigt, vackert och gott – och passar perfekt till fläskkött. Här har vi använt två typer av kål, både varm och fermenterad. Du hittar recepten här.

Se receptet här

Rödkålsjuice med äpple/ingefära

Rödkål kan avnjutas rå, kokt, fermenterad, i soppor, sallader och inte minst som juice. Denna juice ger dig snabbt de sunda kostfibrer och växtämnen som finns i det runda kålhuvudet. Och så smakar den supergott! Varsågod.

Se receptet här

Så här kan du också använda rödkål

Rödkål som wrap

Kålblad istället för ett tortillabröd är både ett nyttigare, mer kalorisnålt och mycket vackrare alternativ. Och som bonus får du också något knaprigt att tugga på.

Så gör du: Ta ett par vackra rödkålsblad och skär bort den hårda stjälken. Bred på pesto eller dressing på bladen och fördela fyllningen ovanpå.

Rödkål i hamburgare

Fiberinnehåller ökar om du lägger kål i din burgare istället för det vanliga salladsbladet. Vill du ha ännu mer fibrer? Välj ett fullkornsbröd.

Så gör du: Är du hardcore, skär du ett kålblad i t ex fyra bitar och lägger dem i burgaren. Vill du tugga på mindre bitar så finstrimlar du kålen.

Rödkål i soppor

Har du kålrester funkar det fint som en mättande fyllning i dina soppor. Det samma gäller andra kålrester.

Så gör du: Skär rödkålen i önskade storlekar och stek dem i en minut i lite olja. Lägg kålen i soppan de sista 5 min så att den fortfarande har lite tuggmotstånd.