Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga
Det kräver lite pill, men smaken är mödan värd. Och lägger du granatäppelkärnor i en grov kålsallad glider kålen ner mycket enklare.
Det kräver lite pill, men smaken är mödan värd. Och lägger du granatäppelkärnor i en grov kålsallad glider kålen ner mycket enklare.
Det är en slags frukternas Kinderägg, för det närmast magiska granatäpplet innehåller tre saker: en överraskning (de poppande kärnorna), något sött (det goda fruktköttet) och något läskande (en stor mängd saft).
Granatäpplen kräver lite pillande, men smaken är mödan värd.
Här guidar vi dig till hur pillandet blir lite mindre jobbigt, vi lär dig mer om hur nyttigt det är och så berättar vi för dig hur du använder granatäpplen i flera olika rätter.
Granatäpplen innehåller mycket vatten och ger dig därför ganska få kalorier, 67 kcal per 100 gram. De är därmed ett ganska kalorifattigt alternativ att ha i dina sallader, på din yoghurt och i dina kakor.
Den söta smaken kan först och främst göra underverk i t ex en grov kålsallad och därmed få dig att äta mer av den.
Hälsovinsterna med själva granatäpplet har undersökts i flera studier på cellnivå, på både djur och människor. Generellt krävs dock fler studier innan man kan slå fast effekten på människor.
Vi har samlat tre av de effekter som man ofta associerar med granatäpplen, och undersökt hur långt forskarna har kommit.
Nej, det är inte lätt att skala ett granatäpple. Skalet är tjockt, kärnorna är ihoppressade av vita hinnor och saften sprutar åt alla håll när du försöker få ut kärnorna.
Vår guide för att få ut kärnorna ur ett granatäpple underlättar för dig.
Granatäpplen ska förvaras svalt, torrt och på ett ställe långt bort från solljus.
Är du osäker på vad du egentligen kan använda granatäpplen till – utöver att strö dem på sallader? Här har vi inspiration till dig!