Ät mer mörkgrönt
Många av oss är inte så bra på att tugga i oss mörkgröna grönsaker. Det är synd. För de innehåller massor av viktiga vitaminer och mineraler.
Många av oss är inte så bra på att tugga i oss mörkgröna grönsaker. Det är synd. För de innehåller massor av viktiga vitaminer och mineraler.
Låt oss gissa. Du är säkert rätt bra på att äta grönsaker. De är kanske bara inte så gröna. Oftast väljer du säkert tomater, gurka, paprika, morötter eller lök.
Gissade vi rätt? Om ja, så är det alltså inte för att vi står och tittar in genom dina fönster när du lagar middag, utan bara för att du säkert äter som de flesta andra svenskar. De fem grönsakerna är nämligen, enligt siffror från ICA de vi äter flest av.
Och nu är det ju inget fel på varken tomater, gurkor, paprikor, morötter eller lök. Tvärtom. Men vill du göra din hälsa en tjänst, ska du även äta andra grönsaker. Inte minst de mörkgröna som spenat, broccoli och grönkål.
Varför är det då så viktigt med de mörkgröna? Det korta svaret är variation. För ett av de nyttigaste kostråden du kan följa är att äta varierat. Det gäller alla råvaror, men här koncentrerar vi oss på grönsaker där inte minst färgerna spelar roll. De olika färgerna kommer från skyddande ämnen. Därför är det inte bara vackert utan också bra för hälsan att äta färgglatt.
Grönsaker i olika färger innehåller olika vitaminer, mineraler och antioxidanter. För att du ska få så många olika av de nyttiga näringsämnena som möjligt. Och många av oss äter alltså för lite av de mörkgröna. Och det är synd.
I Danmark anser livsmedelsmyndigheterna att det är så problematiskt att de mörkgröna grönsakerna har fått ett särskilt omnämnande i de nya danska kostråden, från 2021. Den tidigare rekommendationen att äta 600 gram frukt och grönt behålls, men med tillägget att 100 gram av dem ska vara mörkgröna grönsaker som spenat, broccoli och grönkål.
De mörkgröna godsakerna kan i hög grad skryta med ett högt innehåll av viktiga ämnen, inte minst A-vitamin, tiamin, kalcium, folat och järn. Järn är viktigt för alla, men det är framförallt många kvinnor i fertil ålder som har brist på järn, och som därför gynnas extra av en portion mörkgrönt.
Man hittar också stora mängder av närings- och färgämnet lutein i mörkgröna grönsaker. Lutein har, enligt forskning från Linköpings Universitet, visat sig kunna dämpa inflammationer i blodet som många får efter bl a hjärtinfarkt och som leder till nya infarkter.
Extra viktiga kan de mörkgröna grönsakerna också vara för dig som försöker att äta mer klimatvänligt. För om du skär ner på kött- och mjölkprodukter, får du färre av de näringsämnen som du hittar mycket av i just de mörkgröna grönsakerna.
LÄS OCKSÅ: Broccoli – en bukett av nyttiga ämnen