Varför har man ont i magen?
Den kan mullra, knipa, bli lös och hård. Magen kan krångla på många sätt, men hur ska du egentligen tolka olika sorters magsmärtor? Vi besvarar alla dina frågor om magont här.
Den kan mullra, knipa, bli lös och hård. Magen kan krångla på många sätt, men hur ska du egentligen tolka olika sorters magsmärtor? Vi besvarar alla dina frågor om magont här.
Många upplever ofta problem med mage. Vi är därför inte alltid lyhörda för när den krånglar. Ont i magen kan uppstår på olika ställen i magen. Det kan vara psykiskt, det kan ge illamående, det kan upplevas samtidigt som ont i ryggen eller halsbränna Men vad ska man egentligen vara uppmärksam på när man får ont i magen? Och kan man göra något själv för att undvika det?
Få koll på vad du ska hålla koll på, och lär dig mer om den komplexa kroppsdelen.
Det är nog ingen överraskning att området mellan halsen och underlivet består av mer än bara din magsäck. När vi snackar magsmärtor kan det därför handla om smärtor i olika organ. Allt från blindtarmen till bukspottskörteln hör hemma i magregionen. Kan du lokalisera smärtans placering kan du också få en fingervisning om vad det är som händer.
Ja, känslor kan sätta sig på både aptiten och i tarmsystemet. Du har kanske upplevt att du inte kan äta om du är nervös inför en presentation på jobbet eller ett tal på ett bröllop. På samma sätt kan depression, ångest och stress komma till uttryck som smärtor i magen, diarré eller förstoppning. Enligt några studier lider upp mot var femte ångest- och depressionsdrabbad person faktiskt även av magsmärtor.
Du bör ta alla magsmärtor på allvar. Eftersom att många av oss ofta upplever problem med magen, tror många också att det finns vissa magsmärtor vi bara får lära oss att leva med. Så är det inte.
Med det sagt, så är det stor skillnad på hur bråttom det är att komma till läkaren när magen bråkar. Vid allvarliga smärtor ska du förstås söka akut hjälp, men du bör också vara extra uppmärksam om du upplever andra symptom, se vilka här till höger:
Symptom du inte bör ignorera:
10% av svenskarna har IBS – överkänslig tarm— Källa: Magtarmförbundet
Lös mage beror ofta på en övergående infektion, men kroniska sjukdomar som Crohns, ulcerös kolit och IBS (överkänslig tarm) kan också ge diarré. Dold förstoppning kan faktiskt också förväxlas med lös mage eftersom det sipprar vätska förbi förstoppningen.
Har du en tendens att bli förstoppad, kan du ofta hitta orsaken i din livsstil. För lite motion, för lite kostfibrer och dåliga toalettvanor är de vanligaste orsakerna till att din inre fabrik stannar
av. Vissa människor är dock också bara utrustade med en långsam tarm, vilket i sig kan ge förstoppningsproblem.
Har du känslan av att din mage jäser som en bulldeg under dagen så beror det troligen på en kombination av flera saker. Brist på motion, vissa matvaror och något så enkelt som att svälja för mycket luft under dagen kan förvandla din magsäck till en ballong. På kostfronten är det ofta fet eller kryddstark mat som vållar problem, men det är heller inte alla som tål de i övrigt så nyttiga kostfibrerna lika bra.
Om maten knappt hinner landa i magen innan smärtorna kommer, tyder det på att de kommer från din magsäck eller tolvfingertarm, som är den första biten tarm som maten kommer till efter magsäcken. Ofta handlar det om ett sår, som vanligen läker av sig självt. Om en måltid utlöser magsmärtor, som kommer och går, tyder det dock mer på gallsten. Ett gallstensanfall kan pågå i flera timmar, men går i regel över av sig själv – ibland krävs dock smärtstillande.
Slutligen kan förstoppning – även den dolda typen – ge smärtor efter att du har ätit.
Det är inte ovanligt att bli illamående i samband med flera olika tarmbesvär, men om du börjar att kräkas – och du inte kan förklara det med en festlig kväll dagen innan – är det viktigt att ta det på allvar. Särskilt om det är blod i kräkningarna.
Det finns många saker som kan ge en jobbig kombination av magont och halsbränna – bland annat magsår, gallsten och förstoppning – men om symptomen kommer 30-60 minuter efter att du har ätit, tyder det på så kallad reflux. Reflux är när det hamnar magsyra i matstrupen – oftast pga en slapp övre magmun. Det kan också ge dig sura uppstötningar. Det finns syraneutraliserande medicin, som effektivt kan släcka branden i din hals, men det finns också saker du själv kan vara uppmärksam på om du tycker att du har en tendens till halsbränna.
När din mage bokstavligt talat gör ljud ifrån sig så är det oftast din tjocktarm som försöker säga dig något. Buller i magen kan vara oskyldigt, men om tarmljuden kommer i kombination med smärtor och kanske också växelvis lös och hård mage, tyder det på en irritabel tjocktarm. Kosten har ofta ett finger med i spelet och du kan därför överväga att testa den så kallade FODMAP-dieten.
Det är en tillfällig kostplan som du följer i 2-8 veckor, där alla matvaror som stör och utmanar tarmsystemet utesluts. När du är färdig med dieten ska de “förbjudna” matvarorna återintroduceras en efter en, och idén är då att du ska kunna identifiera – och då fortsätta undvika – de saker din tjocktarm irriteras av. Här nedanför kan du se exempel på matvaror, som oftast inte irriterar tarmen och de som ibland kan ge problem.
Källa: Dennis Raahave, specialistläkare i kirurgi och mag- och tarmsjukdomar
Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2021