Varför har man ont i magen?

Den kan mullra, knipa, bli lös och hård. Magen kan krångla på många sätt, men hur ska du egentligen tolka olika sorters magsmärtor? Vi besvarar alla dina frågor om magont här.

Kvinna viker sig för att hon har ont i magen

ONT I MAVEN – Magen kan krångla på många sätt. Men vad är det som händer egentligen? I FORM svarar på frågor om varför man kan få ont i magen.

© iStock

Många upplever ofta problem med mage. Vi är därför inte alltid lyhörda för när den krånglar. Ont i magen kan uppstår på olika ställen i magen. Det kan vara psykiskt, det kan ge illamående, det kan upplevas samtidigt som ont i ryggen eller halsbränna Men vad ska man egentligen vara uppmärksam på när man får ont i magen? Och kan man göra något själv för att undvika det?

Få koll på vad du ska hålla koll på, och lär dig mer om den komplexa kroppsdelen.

1 Ont i övre och nedre delen av magen


Det är nog ingen överraskning att området mellan halsen och underlivet består av mer än bara din magsäck. När vi snackar magsmärtor kan det därför handla om smärtor i olika organ. Allt från blindtarmen till bukspottskörteln hör hemma i magregionen. Kan du lokalisera smärtans placering kan du också få en fingervisning om vad det är som händer.

  • Smärtor i övre delen av magen
    Sitter smärtorna här uppe kommer de troligen antingen från mjälten, bukspottsskörteln, magsäcken eller tolvfingertarmen.

  • Smärtor i nedre delen av magen
    Din tjocktarm tar upp den mesta av platsen här, så smärtor i bägge sidor kan komma från den. På högersidan sitter dessutom blindtarmen och om den är inflammerad kan smärtor i höger sida även komma från den. Dessutom kan underlivssmärtor också kännas som magsmärtor.

2 Kan magsmärtor vara psykiska?


Ja, känslor kan sätta sig på både aptiten och i tarmsystemet. Du har kanske upplevt att du inte kan äta om du är nervös inför en presentation på jobbet eller ett tal på ett bröllop. På samma sätt kan depression, ångest och stress komma till uttryck som smärtor i magen, diarré eller förstoppning. Enligt några studier lider upp mot var femte ångest- och depressionsdrabbad person faktiskt även av magsmärtor.

3 När är det farligt att ha ont i magen?


Du bör ta alla magsmärtor på allvar. Eftersom att många av oss ofta upplever problem med magen, tror många också att det finns vissa magsmärtor vi bara får lära oss att leva med. Så är det inte.

Med det sagt, så är det stor skillnad på hur bråttom det är att komma till läkaren när magen bråkar. Vid allvarliga smärtor ska du förstås söka akut hjälp, men du bör också vara extra uppmärksam om du upplever andra symptom, se vilka här till höger:

Symptom du inte bör ignorera:

  • Långvariga magsmärtor (mer än 24 timmar)
  • Långvarig förstoppning
  • Återkommande kräkningar
  • Dålig aptit
  • Oförklarlig viktminskning
  • Blod i avföringen
10% av svenskarna har IBS – överkänslig tarm
— Källa: Magtarmförbundet

4 Varför blir man lös i magen?


Lös mage beror ofta på en övergående infektion, men kroniska sjukdomar som Crohns, ulcerös kolit och IBS (överkänslig tarm) kan också ge diarré. Dold förstoppning kan faktiskt också förväxlas med lös mage eftersom det sipprar vätska förbi förstoppningen.

Vad kan jag göra?

  • Se till att få i dig tillräckligt med vätska. Om olyckan är framme och du är stationerad på toaletten ska du gärna dricka tre liter vätska om dagen – helst något som innehåller både socker och salt. Det kan t ex vara sportdryck eller en kombination av äppeljuice och soppa. Juicen är extra bra för att den innehåller kalium, som du förlorar mycket av när du har diarré.
  • Undvik alkohol och kaffe. Koffein och alkohol är milt vätskedrivande och lätt laxerande, så det är som att hälla bensin på elden.
  • Ät kokta grönsaker. Grönsaker som inte är till- lagade innehåller mycket kostfibrer. De är i vanliga fall dina vänner, men inte när tarmen är ansträngd.
  • Ät mejeriprodukter med bakteriekultur. De goda bakterierna i produkterna hjälper till att stabilisera din tarmflora.
  • Ät banan, rivet äpple, nötter och choklad. Alla dessa råvaror verkar milt förstoppande, och det är en bra sak om du är väldigt lös i magen.

5 Varför bli man hård i magen?


Har du en tendens att bli förstoppad, kan du ofta hitta orsaken i din livsstil. För lite motion, för lite kostfibrer och dåliga toalettvanor är de vanligaste orsakerna till att din inre fabrik stannar
av. Vissa människor är dock också bara utrustade med en långsam tarm, vilket i sig kan ge förstoppningsproblem.

Vad kan jag göra?

  • Träna. Genom att få upp pulsen kan du hjälpa maten på väg mot utgången.
  • Lyssna på kroppen. Är du typen som bara kan gå på toaletten när du är hemma? Många av oss börjar, redan i skolåldern, att hålla oss när vi inte är hemma men det är dumt. Kanske känns det jobbigt att göra nummer två på jobbet, men du bör alltid gå på toaletten när du är nödig.

6 Varför blir man uppblåst i magen?


Har du känslan av att din mage jäser som en bulldeg under dagen så beror det troligen på en kombination av flera saker. Brist på motion, vissa matvaror och något så enkelt som att svälja för mycket luft under dagen kan förvandla din magsäck till en ballong. På kostfronten är det ofta fet eller kryddstark mat som vållar problem, men det är heller inte alla som tål de i övrigt så nyttiga kostfibrerna lika bra.

Vad kan jag göra?

  • Släpp pruttarna fria. Vi fiser cirka 15 gånger om dagen och om du håller in dem kan det göra dig uppblåst.
  • Ställ dig upp. Våra kroppar är inte skapade för att sitta ihopsjunkna framför en dator hela dagen, så det kan bromsa tarmens naturliga flyt. Se till att stå och gå lite under dagen.
  • Öva dig på att sitta i en hukad position. Placera fötterna på en pall och luta dig framåt när du går på toaletten, så att du sitter som att du skulle uträtta dina behov i skogen. Det är den optimala ställningen för tarmarna.

Avföring-grafik

Hjälp avföringen genom att placera benen på en pall och böja dig lite framåt.

7 Avföring och ont i magen


Lär känna din avföring

Färgen på avföringen

  • Vit eller ljus.
    Väldigt blek avföring tyder på dålig tillförsel av galla till tar- men. Orsaken kan vara gallsten.

  • Röd
    Har din avföring en röd nyans är det viktigt att du tittar efter blod. Röd- betor och liknande röd mat kan också färga slutprodukten. Är det blod som ger avföringen sin kulör bör du söka vård. Oftast är orsaken harmlös, men blod i avföringen kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar.

  • Svart
    Äter du järntabletter kan de färga avföringen nästan svart. En väldigt mörk avföring kan dock också bero på att gammalt blod kommer ur kroppen och då bör du söka vård.

Olika typer av avföring:

Avföring typ 1

Typ 1

Små, hårda kulor. Det tyder på förstoppning och kan beror på att du äter för lite fibrer.

Avföring typ 2

Typ 2

Korvformad men nästan som att korven är sammansatt av klumpar. Tyder på förstoppning – särskilt om du måste pressa hårt för att få ut den.

Avföring typ 3

Typ 3

Korvformar, men med sprickor. Normal avföring.

Avföring typ 4

Typ 4

Smidig och mjuk korv utan sprickor. Normal avföring.

Avföring typ 5

Typ 5

Klumpar med vätska. Det kan vara dold förstoppning där vätska sipprar igenom. Det kan också bero på diarré.

Avföring typ 6

Typ 6

Småbitar som inte håller ihop. Det tyder på diarré – särskilt om du behöver gå på toaletten ofta.

Avföring typ 7

Typ 7

Vattnig. Här handlar det om klassisk diarré.

8 Ont i magen efter maten


Om maten knappt hinner landa i magen innan smärtorna kommer, tyder det på att de kommer från din magsäck eller tolvfingertarm, som är den första biten tarm som maten kommer till efter magsäcken. Ofta handlar det om ett sår, som vanligen läker av sig självt. Om en måltid utlöser magsmärtor, som kommer och går, tyder det dock mer på gallsten. Ett gallstensanfall kan pågå i flera timmar, men går i regel över av sig själv – ibland krävs dock smärtstillande.

Slutligen kan förstoppning – även den dolda typen – ge smärtor efter att du har ätit.

9 Ont i magen och illamående


Det är inte ovanligt att bli illamående i samband med flera olika tarmbesvär, men om du börjar att kräkas – och du inte kan förklara det med en festlig kväll dagen innan – är det viktigt att ta det på allvar. Särskilt om det är blod i kräkningarna.

10 Ont i magen och ländryggen


Mag- och ländryggssmärtor

Din tjocktarm löper fram och tillbaka över din ryggrad, och om den är uppsvullen – som den t ex är vid förstoppning – så kan det lägga press på ryggraden och upplevas som smärtor i ryggen eller länden.

11 Ont i magen och halsbränna


Det finns många saker som kan ge en jobbig kombination av magont och halsbränna – bland annat magsår, gallsten och förstoppning – men om symptomen kommer 30-60 minuter efter att du har ätit, tyder det på så kallad reflux. Reflux är när det hamnar magsyra i matstrupen – oftast pga en slapp övre magmun. Det kan också ge dig sura uppstötningar. Det finns syraneutraliserande medicin, som effektivt kan släcka branden i din hals, men det finns också saker du själv kan vara uppmärksam på om du tycker att du har en tendens till halsbränna.

Det kan du själv göra mot reflux

  • Sov med huvudet högt. Det är fysik: Ju högre ditt huvud är i förhållande till din magsäck, desto svårare är det för magsyran att rinna till matstrupen.
  • Ät tidig middag och undvik att äta på natten. Du producerar extra magsyra i samband med måltider, så för att undvika att du går till sängs med magen full av syra som lätt kan rinna till matstrupen så försök att äta middag tidigt och undvik sena snacks.
  • Undvik mat och drycker som förvärrar din reflux. Det är olika från person till person vad som sätter igång syran, men vanliga saker är sura drycker, sur fast föda, fet mat, choklad, kaffe och alkohol.
  • Tugga tuggummi. Det sätter fart på din salivproduktion, och det upplever några som en hjälp.

12 Varför bullrar magen?


När din mage bokstavligt talat gör ljud ifrån sig så är det oftast din tjocktarm som försöker säga dig något. Buller i magen kan vara oskyldigt, men om tarmljuden kommer i kombination med smärtor och kanske också växelvis lös och hård mage, tyder det på en irritabel tjocktarm. Kosten har ofta ett finger med i spelet och du kan därför överväga att testa den så kallade FODMAP-dieten.

Det är en tillfällig kostplan som du följer i 2-8 veckor, där alla matvaror som stör och utmanar tarmsystemet utesluts. När du är färdig med dieten ska de “förbjudna” matvarorna återintroduceras en efter en, och idén är då att du ska kunna identifiera – och då fortsätta undvika – de saker din tjocktarm irriteras av. Här nedanför kan du se exempel på matvaror, som oftast inte irriterar tarmen och de som ibland kan ge problem.

Om magen mullrar så ät:

grönsaker

Grönsaker

T ex sallad, morot, gurka

frukt

Frukt

T ex jordgubbar, ananas, vindruvor

proteinkällor

Proteinkällor

T ex kyckling, fisk, ägg

fett

Fett

T ex olja, smör, jordnötter

Kolhydrater

T ex potatis, majspannkakor, ris

Om magen mullrar så håll igen lite med:

Grönsaker

Grönsaker

T ex blomkål, lök, ärtor

Frukt

Frukt

T ex björnbär, vattenmelon, päron

proteinkällor

Proteinkällor

T ex korv, köttpålägg, panerat kött

fett

Fett

T ex mandlar, avokado, pistagenötter

kolhydrater

Kolhydrater

T ex pasta, vitt bröd, kakor

Källa: Dennis Raahave, specialistläkare i kirurgi och mag- och tarmsjukdomar

Artikeln publicerades i I FORM nr 19/2021