Gravid med halsbränna och sura uppstötningar? Så hanterar du det

Halsbränna och sura uppstötningar är två otrevliga men vanliga symptom när du är gravid. Lär dig mer om varför, och få råd till vad du kan göra åt det.

Gravid kvinna har halsbränna

GRAVID MED HALSBRÄNNA – Det är framförallt under den sista delen av graviditeten som du riskerar halsbränna. Obehagligt ja, men helt ofarligt.

© gettyimages

Åh nej, inte nu igen! Knappt har du och din stora, fina mage hunnit resa er från matbordet förrän det börjar svida och bränna i halsen. Den goda nyheten är att halsbränna och sura uppstötningar är ofarligt – den dåliga är att drabbar de allra flesta gravida – framförallt under den sista delen av graviditeten.

Läs mer om att ha halsbränna som gravid här

1 Varför får man halsbränna och sura uppstötningar som gravid?


Väldigt många gravida drabbas av halsbränna och sura uppstötningar. Det kan komma under hela graviditeten, men dyker oftast upp under den sista delen av gravidteten.

En studie har visat att 22% upplever halsbränna under den första trimestern, 39% i andra trimestern och att hela 72 % har halsbränna under sista trimestern.

Du vet att du har fått halsbränna när du upplever en brännande och svidande känsla i halsen och kanske i den övre delen av magen. Vissa upplever smärta. Halsbränna och sura uppstötningar är obehagliga, men oftast ganska ofarliga. De uppstår när syra från magsäcken rinner fel väg och åker ner i matstrupen (även kallat "reflux").

Är det i slutet av graviditeten som magsyran stör dig så beror det på att livmodern vid den tidpunkten är så stor att den når upp till bröstbenet, vilket ger mindre utrymme för dina lungor och magsäck.

Om du upplever att du får halsbränna vid andra tidpunkter under graviditeten beror det troligen på hormonerna relaxin och progesteron. Produktionen av de hormonerna ökar gradvis från starten av graviditeten. Hormonerna ser till att mjukgöra dina leder och muskler, för att göra plats för det nya lilla livet. Dessvärre får de också stängningsmekanismen mellan magsäcken och matstrupen att slappna av. Därför kan du uppleva halsbränna och sura uppstötningen under hela graviditeten.

22% gravida upplever halsbränna under första trimestern, 39% i andra trimestern, och att hela 72% har halsbränna under sista trimestern.

2 Hur kan man förebygga halsbränna och sura uppstötningar?


Det finns inget mirakelmedel som kan garantera att du inte får halsbränna under graviditeten. Men det finns några saker som kan minska sannolikheten för magsyran rinner upp mot matstrupen. Här är vad du kan göra för att förebygga halsbränna och sura uppstötningar.

Så här förebygger man halsbränna som gravid

  • Skär ner på fet, rökt och starkt kryddad mat.
  • Undvik stora måltider. Ät oftare, men mindre portioner.
  • Skippa kaffet (och förstås även alkohol och tobak).
  • Undvik att äta de 3 sista timmarna innan du går och lägger dig.
  • Sov med huvudet högt, gärna med en extra kudde, så att syra lättare håller sig nere i magen.

3 Vad hjälper mot halsbränna när man är gravid?


Halsbränna är en av de – som tur är övergående – symptom som många får under graviditeten. Men det finns saker du kan göra för att lindra besvären..

  • Drick drycker med kalcium, t ex mjölk och yoghurt. Det neutraliserar magsyran och lägger sig som en hinna i matstrupen, så att uppstötningarna inte svider.
  • Är matvaror som är neutraliserar syra som t ex bananer och mandlar.
  • Många upplever att grovt bröd kan lindra halsbränna.
  • Medicin mot magsaftsreflux kan också hjälpa gravida med halsbränna (se nedan).

4 Får gravida äta medicin mot halsbränna och sura uppstötningar?


Ja, det finns flera receptfria läkemedel mot magsaftreflux, som både ger halsbränna och sura uppstötningar – och som gravida gärna får ta. Men det finns också medicin som kan förvärra halsbränna. Se här.

MEDICIN MOT HALSBRÄNNA OCH SURA UPPSTÖTNINGAR

Lider du mycket av sura uppstötningar i vardagen, och ingen av de vanliga husmorstipsen funkar för dig, så kan du köpa receptfria läkemedel som t ex Novalucol, Rennie, Gaviscon eller Galieve. De verkar genom att neutralisera magsyran eller lägga sig som ett lock över maginnehållet och förhindra reflux. Och alla medlen funkar för gravida.

Men berätta alltid att du är gravid på apoteket, så att du får rätt medicin. Och läs på innehållsförteckningen vad som rekommenderas i mängder.

MEDICIN SOM FÖRVÄRRAR HALSBRÄNNA

Halsbränna kan förvärras av smärtstillande medicin som innehåller acetylsalicylsyra, ibuprofen och diklofenak. Det är också läkemedel du bör vara försiktig med under graviditeten, även om du inte har halsbränna. Om du behöver smärtstillande medicin, så välj paracetamol.

Källa: [Mette Holm, barnmorska]