Har du koll på ditt kolesterol?

När mätte du ditt kolesterolvärde senast? Många av oss har farligt mycket fett i blodet – helt utan att veta om det. De goda nyheterna är att ett blodprov lätt kan avslöja förhöjt kolesterol, och att det finns massor du själv kan göra för att både förebygga och behandla tillståndet.

Kolesterol i blodbana

KOLESTEROL – för mycket av den dåliga sortens kolesterol i blodet ökar risken för att få en blodpropp.

© iStock

Kolesterol är ett fettämne som vi alla har i blodet. Visst kolesterol är bättre än annat. Har du för mycket av den dåliga typen av kolesterol i blodet ökar risken för åderförkalkning och blodproppar. Här lär vi dig mer om vad kolesterol är och hur du kan förebygga och behandla förhöjt kolesterol.

1 Vad består kolesterolvärdet av?


Kanske har du hört om “totalkolesterol”, som är ett uttryck för den samlade mängden kolesterol vi har i blodet. I den siffran gömmer sig bl a kolesterolformerna HDL och LDL och det som kallas restpartikel-kolesterol. Det är framförallt fördelningen mellan de olika kolesteroltyperna som är intressant, för en viss typ av kolesterol är dåligt för oss och en annan är gynnsam.

2 Var ska mitt kolesterolvärde ligga?


Innehållet av kolesterol i ditt blod mäts med ett blodprov och därför kan du inte kolla ? det själv. Blodprovet visar mängden av alla kolesteroltyper angivet som millimol per liter. Det finns några officiellt fastslagna gränser för var värdet helst ska ligga. Är värdet högt kommer din läkare ta reda på vilken typ av kolesterol du har för mycket av.

Det kan också vara relevant att mäta ditt blods innehåll av triglycerider, som är en annan typ av fettämnen, som precis som LDL-kolesterol ökar risken för åderförkalkning.

3 Bör jag kolla upp mitt kolesterolvärde?


Lider någon av dina familjemedlemmar av hjärt- och kärlsjukdomar eller förhöjt kolesterol? Eller gick dina fareller morföräldrar bort tidigt (innan de fyllde 55 år) av blodproppar? Då är svaret ja. I så fall kan du nämligen lida av ärftligt förhöjt kolesterol, och det är viktigt att vara uppmärksam – också även om du lever hälsosamt och inte känner dig sjuk.

Det kan också vara tillfällen då det är en bra idé att ta ett blodprov trots att det inte finns någon i din släkt som haft förhöjt kolesterol – t ex om du är överviktig, har högt blodtryck eller röker. Prata med din läkare om du är osäker.

Kolesterol och mättat fett

MÄTTAT FETT ÄR DÅLIGT FÖR KOLESTEROLNIVÅN – det mättade fettet känns igen genom att det blir hårt i kylskåpet – det gäller t ex smör.

© iStock

4 Hur får man förhöjt kolesterol?


För mycket fett i blodet kan uppstå av tre anledningar: livsstil, sjukdom och arv.

  • LIVSSTIL: Äter du onyttigt och motionerar lite kan det påverka din kolesterolnivå i fel riktning. Särskilt mättat fett, som finns i stora mängder i nöt- och fläskkött samt feta mejeriprodukter, ökar innehållet av det onda LDL-kolesterolet i ditt blod. Motion ökar däremot nivån av det goda HDL-kolesterolet och kombinationen av mycket fet mat och bristande rörelse är därför en usel mix.

  • SJUKDOM: Du kan också få förhöjt kolesterol som följd av andra sjukdomar – t ex i levern, njurarna eller sköldkörteln. Det är det läkarna kallar “sekundära orsaker”. Dåligt reglerad diabetes kan också ge för mycket fett i blodet, medan vissa typer av medicin kan ha samma effekt – det gäller t ex binjurebarkhormon och vissa typer av psykofarmaka.

  • ARV: Det finns flera genmutationer som medför för stora koncentrationer av fett i blodet. Den vanligaste är en där gener för de små tentaklerna i levern som ska ta upp det onda LDL-kolesterolet inte fungerar optimalt. Därför slutar det med att det cirkulerar allt för stora mängder med blodet runt i kroppen.

5 Varför är det farligt att ha förhöjt kolesterol?


Om vi har för mycket av det dåliga kolesterolet i blodet kan det med tiden leda till åderförkalkning, som är ett allvarligt tillstånd. Du kommer kanske upptäcka det genom att du får smärtor i benen eller bröstet när du är fysiskt aktiv. Det beror på den nedsatta blodtillförseln. Behandlas inte tillståndet riskerar blodkärlet till sist att bli så trångt att blodet inte kan passera, och det kan bildas blodproppar som också täpper till kärlet. Sker det i ett blodkärl till hjärtat eller hjärnan kan det vara livshotande.

När kolesterol blir farligt


De här kroppsdelarna är särskilt utsatta om du har förhöjt kolesterol:

  • I huvudet: Blodförsörjningen till huvudet kan bli sämre och resultera i en blodpropp eller blödning.

  • I hjärtat: Du kan få hjärtinfarkter eller blodproppar i hjärtat.

  • I ett ben: Blodcirkulationen i dina ben kan bli sämre och medföra smärtor när du går.

TEST: Är du i riskgruppen för hjärt- och kärlsjukdom?

Kolesterol täpper till blodkärlet

Så här täpper kolesterol till blodkärlet

  1. Kolesterol cirkulerar i blodet tillsammans med röda och vita blodkroppar, blodplättar, proteiner och andra ämnen.
  2. LDL-kolesterol tränger in i kärlväggen. Här sitter så kallade makrofager, som äter upp fettcellerna och på så sätt växer sig större och större.
  3. Först sker en förfettning av karlväggen, som senare blir till en förkalkning. Det avlagrade kolesterolet skapar nämligen en inflammation, som drar till sig celler, som försöker bekämpa inflammationen, och de bildar plack, som är en förkalkning.
  4. Blodkärlet kan bli blockerat i takt med att det bildas mer plack. Till slut kan det täppas till helt.
  5. Kärlet kan också täppas till av en blodpropp. Om det går hål i placket strömmar blodplättar till för att reparera det, och då bildas en blodpropp.

6 Kan mitt kolesterolvärde bli för lågt?


Vissa typer av biologisk medicin kan faktiskt få ner kolesterolvärdet till noll, och det är inte lämpligt. Kolesterol är en viktig byggsten i alla kroppens organ, som vi inte klarar oss utan. Men det är inget du behöver oroa dig för, för även om du satt på en konditionscykel dygnet runt och uteslutande åt grönsaker skulle ditt kolesterol aldrig kunna bli för lågt bara på grund av din livsstil.

7 Hur får jag ett hälsosamt kolesterolvärde?


Din livsstil är A och O för en hälsosam nivå av fettämnen i ditt blod. Det finns därför massor du kan göra för att påverka ditt kolesterolvärde – även om du har mycket förhöjt kolesterol och behöver komplettera din egen insats med medicinsk behandling. Här får du fyra goda råd, som är viktiga för ett hälsosamt kolesterolvärde.

1. Ät efter de fyra F:en

Din kost har stort inflytande på ditt kolesterolvärde, men det är inte kolesterolhaltiga matvaror som ägg och räkor du ska bannlysa. Idag vet vi nämligen att det inte är det kolesterol du äter som utgör ett hot – utan det du själv producerar i levern, och det är beroende av balansen i din kost. Generellt sett är en nyttig kost en kolesterolvänlig kost, så om du lever efter de officiella rekommendationerna har du bra förutsättningar. En bra minnesregel är att äta efter de fyra F:en.

Avokado
© iStock

Fett

Prioritera omättat fett från växtriket, t ex oliver, avokado, nötter och nyttiga oljor. Skär samtidigt ner på mängden mättat fett, som du framförallt hittar i kött och standardmejerprodukter.

LÄS OCKSÅ: Så här väljer du rätt fetter

Fisk
© iStock

Fisk

De simmande godsakerna är rika på omättat fett. Byt ut köttet till lunchen och middagen mot fisk. Ät 350 g i veckan, varav 200 g fet fisk – t ex lax och makrill.

Rågbröd
© iStock

Fullkorn

Utöver att göra dig behagligt mätt binder kostfibrerna från fullkorn kolesterol i tarmen och sänker på så sätt ditt kolesterolvärde.

Grönsaker
© iStock

Frukt och grönsaker

De färggranna sakerna ger dig massor av vitaminer, mineraler, antioxidanter och kostfibrer. Ett högt intag sänker både ditt totalkolesterol och LDL-kolesterol.

2. Drick mindre alkohol

Ett gott glas vin då och då är inget problem, men för mycket alkohol kan höja ditt kolesterolvärde markant.

Kvinna springer i skogen

MOTION – förebygg förhöjt kolesterol med en aktiv livsstil.

© iStock

3. Motionera regelbundet

Det finns flera orsaker till att motion ger det onda kolesterolet motstånd. När du svettas höjer din kropp produktionen av HDL-kolesterol, som är den typen som är gynnsam för dig. På så sätt får du en nyttigare fördelning av fettämnen i blodet. Därtill kommer att man på cellnivå kan se att HDL-partiklarna också blir mer effektiva på att ta bort det onda kolesterolet från kärlväggen när du snörar på dig löparskorna eller sätter dig på cykeln tillräckligt ofta. Som pricken över i kommer den process som gör att det onda kolesterolet fastnar också ur balans.

120 minuter i veckan ska du som minst vara fysiskt aktiv för att påverka ditt kolesterolvärde
Kosttillskott tabletter

KOSTTILLSKOTT vissa vitaminer och kosttillskott sägs kunna ha en gynnsam effekt på kolesterolvärdet.

© iStock

8 Funderar du på kosttillskott?


Det finns massor av olika kosttillskott som används mot förhöjt kolesterol. Medan några av dem kan ha en gynnsam effekt, är andra rent slöseri med pengar eller kanske till och med direkt skadliga. Rådfråga därför alltid en läkare innan du börjar att äta tillskott – särskilt om du redan behandlas mot förhöjt kolesterol eller tar någon annan medicin.

Källa: Mette Rauhe Mouridsen, överläkare på kardiologiska avdelingen på Herlev og Gentofte Hospital.

Andra källor: hjärt-lungfonden.se, 1177 Vårdguiden

Artikeln publicerades i I FORM nr 12/2021