Så förebygger du urinvägsinfektion

Val av trosor, vad du gör efter samlag och dina toalettvanor kan öka eller minska risken för urinvägsinfektion.

Kvinna sitter på toaletten, urinvägsinfektion.

Svider det när du kissar? Då kan det vara ett tecken på urinvägsinfektion.

Om du har blåskatarr kan det kännas som om du kissar glassplitter istället för urin. Aj!

Hälften av alla kvinnor kommer att få minst en urinvägsinfektion under sin livstid. När du väl har haft besök av den där irriterande urinvägsinfektionen är risken stor att den kommer tillbaka - för många av oss inom tre månader.

Läs också: Bootcamp: Kom i ditt livs bästa form på 8 veckor

Tyvärr är urinvägsinfektion inte så lätt att förebygga, och kvinnor har en anatomi som gör att vi drabbas betydligt oftare än män. Det beror bland annat på att vårt urinrör inte är lika långt som männens och att avståndet mellan ändtarmen, slidan och urinröret är kort.

Det finns dock något du kan göra för att förebygga urinvägsinfektion – och inte minst något du säkert kan låta bli att göra, eftersom många av de gamla huskurerna förmodligen inte har någon effekt.

Vilka är symtomen på urinvägsinfektion?

Smärtsam urinvägsinfektion

Smärta när du kissar

Brännande och stickande känsla när du kissar är det vanligaste tecknet på urinvägsinfektion.

Frekventa besök på toaletten

Täta toalettbesök

Det är också klassiskt att du behöver kissa oftare än vanligt. Det kan också kännas som att du inte kan tömma blåsan helt.

Grumlig urin vid urinvägsinfektion

Grumlig urin

Grumlig och oklar urin kan också vara ett tecken på att du har urinvägsinfektion.

Urinvägsinfektion med illaluktande urin
© iStock

Illaluktande urin

Om det luktar illa från toaletten när du precis har kissat, bör dina tankar också riktas mot urinvägsinfektion.

Blod i urinen vid urinvägsinfektion

Blodig urin

Blod i urinen förekommer också ibland vid urinvägsinfektion. Om urinen ändrar färg från gult till rött ska du alltid kontakta din läkare.

Varför får jag urinvägsinfektion?


Urinvägsinfektion beror på att bakterier som inte hör hemma i urinblåsan har tagit sig dit. Vanligtvis kommer de från vår egen ändtarm. Många fall av blåskatarr uppstår i samband med sex, där bakterierna pressas mot slidan och vandrar upp i urinröret.

Efter klimakteriet är dock brist på östrogen ofta orsaken till urinvägsinfektion. Bristen på detta hormon gör att slemhinnan i slidan och urinvägarna blir torr och tunn, vilket gör den mer mottaglig för bakterier.

25% av alla fall av urinvägsinfektion går över av sig själva utan behandling.
— Källa: Bjarne Lühr Hansen, allmänläkare

Hur förebygger jag urinvägsinfektion?


Det bästa du kan göra för att undvika blåskatarr är att hålla dig ren. Torka framifrån och bak och tvätta dig både före och efter sex.

Ett vanligt råd är att det är viktigt att kissa efter samlag. Vissa menar att bakterier har svårare att "resa" i bomullstrosor. Vetenskapen har inte kunnat bevisa att detta tips gör någon positiv skillnad, men om du tycker att det fungerar för dig så skadar det inte att följa det.

Om du lider av torra slemhinnor efter klimakteriet kan hormonsuppositorier vara bra. De återuppbygger slemhinnan så att den blir mer motståndskraftig mot bakterier.

Vad ska jag göra om jag får urinvägsinfektion?


25% av alla fall av urinvägsinfektion går över utan behandling, men i de återstående fallen är antibiotika nödvändigt. Om du misstänker att du har en urinvägsinfektion är det en god idé att besöka din läkare. Han eller hon kan testa din urin och ge dig behandling om det finns bakterier i urinblåsan.

Medan du väntar på att antibiotikan ska döda bakterierna kan du lindra svedan med smärtstillande medel.

*KÄLLA: [Bjarne Lühr Hansen,allmänläkare]