Det som ligger i toaletten när man bajsat ska helst vara brunt. Om det inte är det kan det potentiellt vara ett tecken på att det är något fel i systemet. Få en läkares råd om vad svart, rödaktig, vitaktig, gulaktig eller grön avföring kan betyda.
AVFÖRING – Har din avföring ändrat färg? Har du till exempel haft grön avföring? Eller svart? Det kan finnas en helt naturlig orsak till detta, men det kan också vara tecken på obalans.
Inget fingeravtryck är det andra likt. Du kan säga ungefär detsamma om det mänskliga tarmsystemet. Vi har olika bakterier i tarmen. Vi det olika fort att omvandla mat till avföring. Vi äter väldigt olika. Så ja, det finns ingen definitiv lista över hur en hälsosam avföring absolut måste se ut.
Men oavsett vilken typ du är är det fortfarande misstänkt om din avföring en dag övergår i en ny färgnyans som rödaktig, vitaktig, svart, grön eller gulaktig. Det måste du vara medveten om. En förändring i avföringsfärg kan orsakas av något du har ätit – men det kan också vara ett sjukdomssymtom.
Sök förändringar i dina tarmrörelser
Och så finns det en annan sak som gäller oss alla: Det är inte hälsosamt om ditt avföringsmönster plötsligt beter sig helt annorlunda än vanligt, till exempel om färgen på avföringen ändras från brunt till svart, gult eller grönt.
"Det är förändringar i vad som är normen som är det viktiga. Förändringar kan vara det första tecknet på en allvarlig sjukdom. Därför är det bra att ha koll på sin avföring", säger Andreas Munk Petersen, överläkare på Gastromedicinska avdelningen på Amager och Hvidovre sjukhus.
För att lära oss mer om vad vi faktiskt kan dra för slutsatser av vår avföring har vi bett honom att ta fram de mest nödvändiga kunskaperna. Då har du åtminstone hans ord på vad du bör vara särskilt uppmärksam på när du tittar ner i toalettskålen.
Ja, det är en bra idé att titta på sitt bajs. Det kan potentiellt säga något om olika sjukdomar som finns i tarmen. De flesta människor vill inte titta på sitt bajs, och det är inget vi pratar om under middagen. Men där kan det finnas värdefull kunskap gömd som alla har nytta av att kolla in.
Hur ska du hålla ett öga på dina tarmrörelser?
Det kan vara en bra idé att kolla dagligen. Tarmpatienter gör till exempel detta. Och om du bara gör det en gång i veckan kan en av de dagar då du inte kollar på avföringen, som det finns tecken på oregelbundenheter.
1. Blod i avföringen. Hur ser blod i avföringen ut? Färskt blod ses som röda fläckar i avföringen. De kan vara ett tecken på att något är fel i den nedre delen av tarmsystemet. Om klumparna är svarta, så du får svart avföring, är det gammalt blod som kan härröra från magen eller delar av tunntarmen.
2. Gulaktig färg. Det kan vara ett tecken på inflammation, vilket är känt från till exempel finnar. Det kan komma från en böld i tarmkanalen eller ett inflammerat område i tarmväggen.
3. Frekvens. Måste du plötsligt gå på toaletten mycket oftare eller mycket mer sällan och bajsa? Allt från tarmrörelser 3 gånger om dagen eller 3 dagars mellanrum är normalt. Men det är värt att notera om tiden mellan tarmrörelserna plötsligt förändras.
4. Konsistens. Normalområdet är brett. Du måste dock vara uppmärksam på om du har avföring som antingen är väldigt svår att bli av med, eller om avföringen har konsistensen av diarré.
5. Avvikelser. Beter din avföring annorlunda än du är van vid på ett eller annat sätt? Varar det längre än en dags tid? Och är det ett problem alls? Om du kan svara ja på någon av dessa frågor kan det vara något fel.
Är förändringar i avföringen farliga?
Varken förändringar i färg, konsistens eller frekvens behöver i sig vara något du ska vara rädd för. Ett bra råd är att fundera på om det finns en uppenbar anledning till att avföringen ser annorlunda ut än den brukar.
Det finns två saker som kan göra de annars ofarliga förändringarna potentiellt allvarligare. Om du samtidigt upplever att du går ner i vikt eller har ont och feber – då bör detta alltid utredas vidare av din läkare.
Låt oss direkt konstatera: Det behövs stora mängder av en specialdiet behövs för att faktiskt ändra färgen på avföringen. Åtminstone längre än en dag eller två. Om färgen ändras kan det bero på sjukdom eller obalans i systemet. Här kan du se vad olika färger – svart, röd, gul, vit och grön avföring – kan vara ett tecken på.
3
Svart avföring
Avföring kan vara mörk eller svart om du äter järntabeltter eller andra läkemedel som innehåller järn. Det är helt ofarligt. Om du inte gör detta kan den svarta färgen komma från koagulerat blod som blöder någonstans längre upp i tarmsystemet, till exempel från ett magsår.
4
Grön avföring
Den ofarliga förklaringen till grönaktig avföring är att du har ätit grönsaker med hög halt av klorofyll som persilja eller spenat. Eller marsipan med grön karamellfärg i rikliga mängder. Det är genast allvarligare om färgen kommer i samband med en infektion. Om du tar en antibiotikakur dödas inte bara bakterier och virus – utan även de friska tarmbakterierna, så du får en lätt grönaktig diarré.
5
Rödaktig avföring
Om all avföring är rödfärgad beror det troligen på att du har ätit mycket rödbetor i råkosten eller från fatet med ugnsrostade grönsaker. Tranbär, tomater och andra röda livsmedel med starkt rött färgämne kan också "nyansera" avföringen.
Om det däremot bara finns fläckar med röd färg är det mer sannolikt att färskt blod ligger ovanför eller bredvid avföringen. Det kan komma från sår eller blödningar i tarmarna. Det kan orsakas av en tarmsjukdom som inflammation i tarmen, ulcerös kolit, hemorrojder eller i värsta fall cancer.
6
Gul avföring
Endast spädbarn kan ha remouladfärgat bajs. Inte vuxna. Ser man färgen blandad i avföringen är detta inte normalt, och det kan vara ett tecken på att det är en inflammation i tarmen eller tarmväggen. En annan orsak till gulaktig eller grönaktig avföring är galla som inte har lösts upp på vägen från levern. Detta kan hända om du har snabb transittid, d.v.s. diarré.
7
Ljus/vit avföring
Fett som åker genom matsmältningssystemet utan att tas upp i kroppen är vitaktigt. Och det kommer att göra avföringen ljusare. Om det händer samtidigt som du går ner i vikt kan det bero på sjukdom i tunntarmen, bukspottkörteln eller leversjukdom. Med andra ord: vitaktig avföring är ingen varningssignal om du inte samtidigt går ner i vikt.
Röd, gul, grön avföring...
Avföring kan till exempel färgas efter maten du ätit. Här kan du se vilka nyanser den kan ha.
8
Vem bör särskilt titta på sin avföring?
De som har störst risk att få tarmcancer är 50+-åringarna. De har en speciell anledning att titta på om avföringen förändras. Men även om du är mycket yngre är det en bra idé att titta i toaletten då och då. En sjukdom som blödande tjocktarm, till exempel, upptäcks vanligtvis hos personer i 20- och 30-årsåldern.
9
När ska man gå till doktorn?
Blod i avföringen – särskilt under flera dagar – bör föranleda ett samtal till din läkare. Och du ska absolut inte vänta med att kontakta henne om du går ner i vikt eller har feber samtidigt. Läkaren kommer att fråga om dina symtom. Om hon ser anledning till det kan hon hänvisa till en endoskopiundersökning inom en eller två veckor. Tarmcancer är en allvarlig sjukdom, och ju tidigare den upptäcks, desto bättre är chanserna att bli frisk.
Källa:Andreas Munk Petersen, överläkare på Gastromedicinska avdelningen, Amager och Hvidovre Hospital.