Det här säger avföringens färg om din hälsa

Har du också upplevt att din avföring plötsligt ändrat färg? Här kan du se vad färgen på din avföring säger om din hälsa.

Avföringens färg

Avföringens färg

Du behöver inte få panik om din avföring plötsligt får en udda färg – det kan mycket väl finnas en naturlig förklaring till färgförändringen.

Om din avföring är: Grön

Grön avföring kan innebära att du har ätit gröna bladgrönsaker. De är fulla av klorofyll, som är det ämne som färgar grönsakerna gröna. Så har du ätit en sallad med spenat kan det mycket väl ha färgat din avföring.

Om din avföring är: Gröngul

Den gröna gallan från levern som hjälper kroppen att bryta ner fett kan gå ut i avföringen och göra den grön- eller gulaktig. Är det emellertid också plötsliga förändringar i avföringens konsistens och regelbundenhet, ev ihop med diarré, är det en bra idé att gå till doktorn.

Om din avföring är: Rödaktig

Om du tänker efter så åt du kanske rödbetor, tranbär eller andra röda matvaror till kvällsmat. Dessa kan nämligen ge din avföring en mörk och rödaktig färg. Om det ser ut som blod bör du dock vara uppmärksam, eftersom det kan vara symptom på något allvarligare. Gå alltid till läkaren om du ser blod i din avföring. Det kan också vara hemorrojder som du kan behöva hjälp med att behandla.

Om din avföring är: Svart

Det är lite svårare. Flera sorters medicin som t ex järntabletter kan göra din avföring helt svart – vilket är helt OK. Men den svarta färgen kan också komma från blod, och i sådana fall är det klokt med ett läkarbesök så du inte har någon infektion, inflammation eller allvarligare sjukdom.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background