Är mörk choklad nyttigt?
De flesta kan enas om att smaken är himmelsk. Att mörk choklad dessutom är supernyttigt gör inte njutningen mindre. Men är den mörkbruna godsaken verkligen så nyttig som alla säger? Vi har granskat mörk choklad.
De flesta kan enas om att smaken är himmelsk. Att mörk choklad dessutom är supernyttigt gör inte njutningen mindre. Men är den mörkbruna godsaken verkligen så nyttig som alla säger? Vi har granskat mörk choklad.
Det sägs att det inte finns några problem i världen som choklad inte kan fixa. Påståendet kanske är aningen vidlyftigt men det målar inte desto mindre upp bilden av en universell kärlek till den bruna läckerbiten. Choklad är populär i desserter eller som en söt godisbit, men den är också ingrediens i såser och grytor.
Vi har satt den söta godsaken under lupp och undersökt hur man gör choklad, vad det innehåller och hur nyttigt det egentligen är.
Ja, mörk choklad är nyttigt i små mängder. Chokladens näringsmässiga kvaliteter ligger på nivå med nötter, dadlar och andra nyttiga snacks – och om du väljer en mörk variant och njuter av den i måttliga mängder, så har den mörka varianten flera gynnsamma effekter.
Det är dock inte ett giltigt skäl att ohämmat frossa i den bittersöta godsaken. Visst innehåller mörk choklad massor av stärkande antioxidanter precis som frukt och grönsaker, men i motsats till frukt och grönt är choklad en förarbe- tad produkt, med både tillsatt fett och socker, och det drar ner hälsovärdet.
Fler studier visar att många chokladprodukter bland annat innehåller tungmetallen kadmium, som på sikt kan ge njurskador. Håller du dig under 100 gram mörk choklad om dagen borde det dock inte vara något problem.
Hälsoeffekten av att äta mörk choklad beror dessutom på vad du fyller din tallrik med i övrigt. Får du i dig rikligt med frukt och grönsaker, kommer det inte ha någon nämnvärd hälsoeffekt om du äter mörk choklad varje dag. Men den mörka varianten har en hel del fördelar som är värda att räkna in:
Mängden kalorier skiljer sig inte mycket åt i de olika varianterna – skillnaden hittar du istället i det hälsomässiga värdet.
Choklad-variant | Antal kalorier per 100 g |
---|---|
Mörk choklad | 549 kalorier |
Mjölkchoklad | 545 kalorier |
Vit choklad | 539 kalorier |
Källa: DTU | |
Läs också: Hur många kalorier är det i en tomat?
Sett till energiinnehållet är det ungefär lika många kalorier i mörk choklad som i mjölkchoklad. Om du väljer den mörka varianten finns det dock en del som tyder på att du äter färre kalorier efteråt, visar en undersökning.
Få koll på vad ditt dagliga kaloribehov är med I FORMs kaloriräknare.
Läs också: Enkel och nyttig chokladkaka.
En bra mörk choklad består inte av något annat än kakaobönor, kakaofett, socker och ev vanilj och emulgatorer. Förhållandet mellan kakaohalt och kakaofett kan variera. Fördelningen kan du se här nedanför:
Bägge fettkällorna är rika på mättat fett, men har mycket olika sammansättning. Kakaosmör innehåller t ex stearinsyra, som i motsats till fettsyran i smör har visat sig vara oskadlig för bl a kolesterolvärdet. Därför kan kakaosmör sägas vara nyttigare än vanligt smör.
Mayafolket och de gamla aztekerna odlade choklad som något heligt, och redan från kakaoböna till chokladkaka är lång. Följ processen nedanför.
Vit choklad består huvudsakligen av kakaosmör, mjölk, socker och ofta också vanilj. Den vita färgen är resultatet av bristen på kakao, eftersom vit choklad inte innehåller kakaotorrämne. Mörk choklad innehåller ibland upp mot 80 - 90 procent kakao, medan den vita varianten är kakaofri.
Nej, en ren kaka choklad innehåller i regel inte gluten, men väljer du chokladkakor eller barer som innehåller t ex kex, krisp eller nötter så ska du kanske läsa innehållsförteckningen en gång till. De här varianterna kan nämligen innehålla gluten.
10 procentfärre kalorier åt deltagarna i en studie, efter att de hade ätit 100 gram mörk choklad. Efter studien kände de sig både mer mätta och var också mindre sugna på sötsaker jämfört med de testpersoner som hade ätit 100 gram mjölkchoklad.
Ja, om du väljer den mörka varianten så gör du också ett bra klimatval. Inte nog med att den är nyttigare för dig – den är också snällare mot klimatet. Orsaken är innehållet av kakao och mjölkpulver. I mörk choklad med t ex 80 % kakao finns det inte plats för så mycket annat än kakao. I den ljusa, som ofta har ett kakaoinnehåll på 30-40 % finns det däremot plats för mjölkpulver och socker. Ju mer mjölk, desto högre klimatbelastning – och ju mindre socker, desto nyttigare för dig.
Så mycket CO2 släpper de ut per kg:
Källa: Den stora klimatdatabasen, Concito
Läs också: Är hallon klimatvänliga?
Precis som med kaffebönor är frukten från kakaoträdet en naturlig källa till koffein. Störst är koncentrationen i mörk choklad, då innehållet ökar med kakaoprocenten. Mängden av det uppiggande ämnet är dock väsentligt lägre i kakaobönor än i kaffebönor.
Visst kan smaken av en bit kraftfull mörk choklad frigöra dopamin, som lyfter humöret, och som en följdeffekt av detta potentiellt också öka sexlusten. De få studier som är gjorda på området har dock inte resulterat i någon mätbar effekt.