Är mörk choklad nyttigt?

De flesta kan enas om att smaken är himmelsk. Att mörk choklad dessutom är supernyttigt gör inte njutningen mindre. Men är den mörkbruna godsaken verkligen så nyttig som alla säger? Vi har granskat mörk choklad.

mörk choklad på bord

MÖRK CHOKLAD – är nyttigare än ljus choklad. Men hur nyttigt är det egentligen? Det har vi undersökt.

© iStock

Det sägs att det inte finns några problem i världen som choklad inte kan fixa. Påståendet kanske är aningen vidlyftigt men det målar inte desto mindre upp bilden av en universell kärlek till den bruna läckerbiten. Choklad är populär i desserter eller som en söt godisbit, men den är också ingrediens i såser och grytor.

Vi har satt den söta godsaken under lupp och undersökt hur man gör choklad, vad det innehåller och hur nyttigt det egentligen är.

1 Är mörk choklad nyttigt?


Ja, mörk choklad är nyttigt i små mängder. Chokladens näringsmässiga kvaliteter ligger på nivå med nötter, dadlar och andra nyttiga snacks – och om du väljer en mörk variant och njuter av den i måttliga mängder, så har den mörka varianten flera gynnsamma effekter.

Det är dock inte ett giltigt skäl att ohämmat frossa i den bittersöta godsaken. Visst innehåller mörk choklad massor av stärkande antioxidanter precis som frukt och grönsaker, men i motsats till frukt och grönt är choklad en förarbe- tad produkt, med både tillsatt fett och socker, och det drar ner hälsovärdet.

Fler studier visar att många chokladprodukter bland annat innehåller tungmetallen kadmium, som på sikt kan ge njurskador. Håller du dig under 100 gram mörk choklad om dagen borde det dock inte vara något problem.

Hälsoeffekten av att äta mörk choklad beror dessutom på vad du fyller din tallrik med i övrigt. Får du i dig rikligt med frukt och grönsaker, kommer det inte ha någon nämnvärd hälsoeffekt om du äter mörk choklad varje dag. Men den mörka varianten har en hel del fördelar som är värda att räkna in:

5 hälsosamma fördelar med att äta mörk choklad

Det innehåller massor av antioxidanter

Kakaobönor innehåller massor av så kallade flavanoler, som är kraftfulla antioxidanter, som skyddar blodcirkulationen. Forskare har kommit fram till att det är 37 procent lägre risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och 29 procent lägre risk för att drabbas av slaganfall om du regelbundet äter mörk choklad.

Det gynnar hjärnan

Chokladens hälsofrämjande effekt gäller dock inte bara blodcirkulationen, utan också hjärnan. Kanske har du själv upplevt att choklad faktiskt kan göra dig gladare. Den välsmakande godsaken stimulerar helt enkelt bildandet av naturliga välbefinnande-hormoner som gör dig avslappnad och tillfreds.

Det sänker risken för demens

Undersökningar visar också att äldre männsikor som regelbundet äter mörk choklad minskar risken för demens. Forskare från Harvard University har dessutom dragit slutsatsen att mörk choklad ökar hjärnans blodgenomströmning och ser till att den fungerar optimalt.

Det främjar prestationsförmågan under träning

Mörk choklad har dessutom visat sig kunna främja prestationsförmågan under träning. Precis som rödbetor ökar mörk choklad nämligen kroppens produktion av nitrat, som utvidgar blodkärlen och främjar syreupptagningen.

Det mättar mer än annat godis

Kakaofett består huvudsakligen av vissa bestämda fettsyror, som ligger länge i magsäcken och skickar signaler till hjärnan om att den inte behöver äta mer. Det är alltså en bra anledning till att ta en bit mörk choklad istället för en påse smågodis under fredagsmyset.

2 Hur många kalorier är det i choklad?


Mängden kalorier skiljer sig inte mycket åt i de olika varianterna – skillnaden hittar du istället i det hälsomässiga värdet.


Choklad-variant Antal kalorier per 100 g
Mörk choklad 549 kalorier
Mjölkchoklad 545 kalorier
Vit choklad 539 kalorier
Källa: DTU

Läs också: Hur många kalorier är det i en tomat?

3 Går man upp i vikt av mörk choklad?


Sett till energiinnehållet är det ungefär lika många kalorier i mörk choklad som i mjölkchoklad. Om du väljer den mörka varianten finns det dock en del som tyder på att du äter färre kalorier efteråt, visar en undersökning.

Få koll på vad ditt dagliga kaloribehov är med I FORMs kaloriräknare.

Läs också: Enkel och nyttig chokladkaka.

Vit choklad, ljus choklad, mörk choklad

VISSTE DU ATT... om kakaoinnehållet överstiger 43 procent kan chokladen definieras som mörk. Benämningen kan därför även innefatta choklad där mer än hälften består av smör, socker och andra tillsatsämnen.

© iStock

4 Vad består choklad av?


En bra mörk choklad består inte av något annat än kakaobönor, kakaofett, socker och ev vanilj och emulgatorer. Förhållandet mellan kakaohalt och kakaofett kan variera. Fördelningen kan du se här nedanför:

Indholdet i mørk chokolade

INDHOLD – Diagrammet viser indholdet i 100 gram mørk chokolade med 70 procent kakao.

© Martin Kreutzer

5 Är kakaosmör nyttigare än vanligt smör?


Bägge fettkällorna är rika på mättat fett, men har mycket olika sammansättning. Kakaosmör innehåller t ex stearinsyra, som i motsats till fettsyran i smör har visat sig vara oskadlig för bl a kolesterolvärdet. Därför kan kakaosmör sägas vara nyttigare än vanligt smör.

6 Hur gör man choklad?


Mayafolket och de gamla aztekerna odlade choklad som något heligt, och redan från kakaoböna till chokladkaka är lång. Följ processen nedanför.

Kakaobönor på träd blir till choklad
© iStock

Kakaobönorna plockas

Kakaobönorna växer på olika sorters träd, där jordmån och geografisk placering påverkar den slutliga produkten. Bönan tas ut ur frukten ihop med fruktköttet, varefter de fermenteras.

Kakaobönor torkas innan de blir till choklad
© iStock

Bönorna torkas

Antingen torkas bönorna i solen, vid en eld eller vid en värmefläkt. Därefter rostas bönorna så de utvecklar rätt arom. Sedan tas skalet bort och du är det bara en massa kvar, som kallas kakaonibs. Av nibsen gör man en tjock pasta som används i den vidare processen.

Kakaosmör blir choklad
© iStock

Kakaosmör utvinns

Den kvarvarande kakaopastan är du redo att bli till choklad och kakao. Första steget är att köra massan genom en stor hydraulisk press. Här pressas kakaosmöret ut och den resterande torra delen av massan mosas till ett kakaopulver – precis som du känner igen det när du bakar där hemma. Det vitaktiga kakaosmöret skiljs bort och används i den vidare processen.

Chokladproduktion
© iStock

Chokladen blandas

Kakaomassan justeras genom att tillsätta kakaosmör och socker, tills massan har önskad smak, konsistens
och styrka. Därefter pressas kakaomassan mellan två cylindrar, så att chokladen blir mjuk och fri från små kakaopartiklar. Chokladen koncheras, det vill smaken justeras med hjälp av luftning för att få till rätt syra.

Chokladkakor på fabrik
© iStock

Den färdiga chokladkakan blir till

Slutligen tempereras chokladen, så den får rätt konsistens, och därefter gjuts den i önskad chokladform.

7 Vad är vit choklad gjord av?


Vit choklad består huvudsakligen av kakaosmör, mjölk, socker och ofta också vanilj. Den vita färgen är resultatet av bristen på kakao, eftersom vit choklad inte innehåller kakaotorrämne. Mörk choklad innehåller ibland upp mot 80 - 90 procent kakao, medan den vita varianten är kakaofri.

8 Är det gluten i choklad?


Nej, en ren kaka choklad innehåller i regel inte gluten, men väljer du chokladkakor eller barer som innehåller t ex kex, krisp eller nötter så ska du kanske läsa innehållsförteckningen en gång till. De här varianterna kan nämligen innehålla gluten.

10 procentfärre kalorier åt deltagarna i en studie, efter att de hade ätit 100 gram mörk choklad. Efter studien kände de sig både mer mätta och var också mindre sugna på sötsaker jämfört med de testpersoner som hade ätit 100 gram mjölkchoklad.

9 Är choklad klimatvänligt?


Ja, om du väljer den mörka varianten så gör du också ett bra klimatval. Inte nog med att den är nyttigare för dig – den är också snällare mot klimatet. Orsaken är innehållet av kakao och mjölkpulver. I mörk choklad med t ex 80 % kakao finns det inte plats för så mycket annat än kakao. I den ljusa, som ofta har ett kakaoinnehåll på 30-40 % finns det däremot plats för mjölkpulver och socker. Ju mer mjölk, desto högre klimatbelastning – och ju mindre socker, desto nyttigare för dig.

Så mycket CO2 släpper de ut per kg:

  • Mörk choklad: 3,74 kg
  • Ljus choklad: 5,18 kg

Källa: Den stora klimatdatabasen, Concito

Läs också: Är hallon klimatvänliga?

Kakaobönor-choklad

VISSTE DU ATT... precis som med vin är det en mycket stor variation när det kommer till smaken, men också hälsovärdet på den slutliga produkten. Nya studier visar att det finns över 1000 olika kakaotyper.

© iStock

10 Är det koffein i choklad?


Precis som med kaffebönor är frukten från kakaoträdet en naturlig källa till koffein. Störst är koncentrationen i mörk choklad, då innehållet ökar med kakaoprocenten. Mängden av det uppiggande ämnet är dock väsentligt lägre i kakaobönor än i kaffebönor.

11 Främjar mörk choklad sexlusten?


Visst kan smaken av en bit kraftfull mörk choklad frigöra dopamin, som lyfter humöret, och som en följdeffekt av detta potentiellt också öka sexlusten. De få studier som är gjorda på området har dock inte resulterat i någon mätbar effekt.

12 Recept med choklad


Nyttigt recept på chokladbar
© I FORM

Hemmagjorda chokladbarer

Gör dina egna nyttiga chokladbarer med våra välsmakande recept.

Se recepten här

Varm kakao recept
© I FORM

Varm kakao

Biter vinterkylan i kinderna, eller är du bara chokladsugen? Prova vår goda version av varm kakao – med en tvist.

Se receptet här

Chokladmousse recept
© I FORM

Nyttig chokladmousse

Älskar du också den krämiga desserten? Prova vårt nyttiga recept på chokladmousse – du behöver bara 3 ingredienser!

Se receptet här

Kakaoglass recept
© I FORM

Krämig kakaoglass

Njuter du också av en god glass med smak av choklad? Prova vår fettsnåla version, som både är god och låg på kalorier.

Se receptet här

Chokladbooster recept
© I FORM

Choko-booster

Choklad behöver inte alltid vara synonymt med ohälsosamma vanor. Här får du receptet på ett nyttigt och gott alternativ, som innehåller massor av vitaminer och mineraler.

Se receptet här

Choklad-rågbullar recept
© I FORM

Choko-rågbullar

Vill du också ha ett recept med choklad, som dessutom mättar lite? Prova vår goda hälsosymfoni med choklad och mandlar förklädda till en rågbulle.

Se receptet här

Chokladmuffins recept
© I FORM

Kalorisnåla chokladmuffins

Ett nyttigt och gott alternativ till klassiska chokladmuffins. Varje muffin innehåller bara 147 kalorier!

Se receptet här