Fyra nyttiga nötter

Skäm bort din kropp med dessa fyra sorters nötter som är fullproppade med nyttigheter.

skål med nötter

Fyra nyttiga nötter

Det finns massor av olika sorters nötter, men alla är inte lika nyttiga. De här fyra nötterna är några av de nyttigaste du kan äta.

Mandel

Den lilla, ovala godbiten ger dig mer kostfibrer och protein än de flesta andra sorters nötter! Du får dessutom både E-vitamin, järn, magnesium, kalium och inte minst stora mängder kalcium som är bra för skelettet.

Bonus: Mandeln är rent botaniskt en stenfrukt och inte en nöt. Mandlar växer på små träd som bl.a. odlas i Iran, Japan och USA. Ät mandlarna som de är utan att rosta dem – då är de nyttigast.

Näringsinnehåll per 100 g
Energi: 606 kcal - Protein: 21,2g - Fett: 52,1g - Kostfibrer: 10,6g

Pekannöt

Pekannötter är inte så vanliga i Skandinavien, men ge dem en chans för de innehåller massor av enkelomättat fett och bidrar dessutom med blodtryckssänkande kalium samt zink och selen.

Bonus: Nöten, vars utseende påminner om små, platta och mörka valnötter, odlas främst i USA. Den växer på stora träd som kan bli ända upp till 44 meter höga.

Näringsinnehåll per 100 g Energi: 721 kcal - Protein: 9,2g - Fett: 72g - Kostfibrer: 9,6g

Jordnöt

Jordnötter har det högsta proteininnehållet och ger dig också både E-vitamin, B-vitamin, niacin och resveratrol. Dessutom är nötterna mycket kalorisnåla jämfört med andra sorters nötter.

Bonus: Jordnöten växer under jorden – därav namnet – och är rent botaniskt en baljväxt och inte en nöt. Jordnötter odlas främst i Kina, Indien och USA. Välj jordnötter med skal istället för peanuts som är oljerostade och saltade.

Näringsinnehåll per 100 g Energi: 538 kcal - Protein: 25,8g - Fett: 37,8g - Kostfibrer: 7,7g

Macadamianöt

De små, runda, ljusa nötterna är med ett fettinnehåll på hela 76 procent de fetaste och också de dyraste nötterna. Förutom stora mängder nyttigt fett är macadamianötter också rika på B-vitaminet tiamin och på järn.

Bonus: Nöten växer på träd i Australien och skalet är extremt hårt och mycket svårt att knäcka.

Näringsinnehåll per 100 g Energi: 723 kcal - Protein: 8,1g - Fett: 75,9g - Kostfibrer: 8,6g

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 2/2020