Jordgubbar – sommarens mesta bär
De är röda, söta, har massor av nyttigheter och smak och nästan inga kalorier. Kolla alla våra användbara jordgubbstips – och inte minst våra bästa recept.
De är röda, söta, har massor av nyttigheter och smak och nästan inga kalorier. Kolla alla våra användbara jordgubbstips – och inte minst våra bästa recept.
Om vi skulle utse en enda råvara som 'smaken av sommar', så måste det bli jordgubben. För just när solen står som högst på himlen är det högsäsong för det goda bäret.
Det röda bäret är en fast gäst på såväl midsommarens tårta som sommarens frukost- och dessertbord. Därför är det inte så konstigt att så många av oss förknippar de röda bären med bara tår, badkläder och sommarställen.
Jordgubbar med mjölk eller grädde är en klassiker, men listan över vad du kan använda sommarens söta bär till mer är nästan oändligt lång. Det röda, söta bäret är perfekt till tårtor och desserter, som i nyttiga sallader och topping på din frukost, och det får du massor av förslag till här.
De röda bären – som består av 90 procent vatten innehåller lite av varje: en stor portion C-vitamin, rikligt med antioxidanter, en viss mängd kostfibrer, folat, mineralet mangan och vitamin E och K.
Om din vitamin-ABC är lite ringrostig så kan det översättas till att jordgubbar innehåller ämnen som stärker din läkningsförmåga, hjälper ditt immunförsvar, håller igång din matsmältning och kan sänka både ditt blodtryck och ditt kolesterolvärde.
Det enda abret på hälsokontot är innehållet av fruktsocker. Det betyder inte att du ska hålla igen med de röda godsakerna, men du ska inte heller glömma att variera din kost – även om det kan kännas frestande att bara äta de söta bären hela sommaren.
4-5 jordgubbar kan de flesta med IBS tåla, men inte hur många som helst.
Max 60 g av de röda bären per måltid lyder rekommendationen enligt den komplexa low FODMAP-diet. Dieten är utarbetad av forskare på Monash University till patienter, som lider av mag- och tarmproblem.
Kolla listan över vad du får äta på low FODMAP-dieten här.
Bären börjar skördas i södra Sverige i maj, och sista skörden är i augusti. I juni och juli är gubbarna som bäst!
Bär kan ta upp vatten efter att de plockats, så därför spelar det faktiskt roll för smaken hur du sköljer dem.
På köksbänken om de ska ätas samma dag.
I kylskåpet om de ska ätas först imorgon.
För att undvika att dina färska jordgubbar blir till en stor, opraktisk frostklump i frysen, är det en bra idé att först frysa dem ett par timmar i en låda.
När de stått ett par timmar i frysen kan du ta ut dem och frysa ner dem i påsar. Då är de lösfrysta gubbarna perfekta att ta ut och använda –och enkla att dosera.
I Sverige är norovirus på frysta hallon den vanligaste orsaken till rapporterade utbrott kopplade till bär. Hepatit A-utbrott med koppling till jordgubbar har också rapporterats, men det finns ingen rekommendation om att koka frysta jordgubbar.
Frysta jordgubbar kan ligga i frysen cirka ett år innan smak och konsistens tar skada.
Kolla hur länge andra matvaror håller sig i frysen i vår stora frysguide här.
Kompott är ett bra sätt att tillaga sina frysta eller småtrista jordgubbar. En kompott är mindre söt än sylt och passar riktigt bra på overnight oats, kvarg eller gröt.
Servera den kall till frukost ovanpå kvarg, gröt, overnight oats eller till desserter som kaka, glass och pannkakor.