Jordgubbar – sommarens mesta bär

De är röda, söta, har massor av nyttigheter och smak och nästan inga kalorier. Kolla alla våra användbara jordgubbstips – och inte minst våra bästa recept.

JORDGUBBAR – det röda, söta bären är fullt av nyttiga ämnen och massor av smak, och du behöver inte räkna kalorier.

© iStock

Om vi skulle utse en enda råvara som 'smaken av sommar', så måste det bli jordgubben. För just när solen står som högst på himlen är det högsäsong för det goda bäret.

Det röda bäret är en fast gäst på såväl midsommarens tårta som sommarens frukost- och dessertbord. Därför är det inte så konstigt att så många av oss förknippar de röda bären med bara tår, badkläder och sommarställen.

Jordgubbar med mjölk eller grädde är en klassiker, men listan över vad du kan använda sommarens söta bär till mer är nästan oändligt lång. Det röda, söta bäret är perfekt till tårtor och desserter, som i nyttiga sallader och topping på din frukost, och det får du massor av förslag till här.

Läs mer om jordgubbar här och få 16 goda recept

1 Vad är nyttigt i jordgubbar?


De röda bären – som består av 90 procent vatten innehåller lite av varje: en stor portion C-vitamin, rikligt med antioxidanter, en viss mängd kostfibrer, folat, mineralet mangan och vitamin E och K.

Om din vitamin-ABC är lite ringrostig så kan det översättas till att jordgubbar innehåller ämnen som stärker din läkningsförmåga, hjälper ditt immunförsvar, håller igång din matsmältning och kan sänka både ditt blodtryck och ditt kolesterolvärde.

Det enda abret på hälsokontot är innehållet av fruktsocker. Det betyder inte att du ska hålla igen med de röda godsakerna, men du ska inte heller glömma att variera din kost – även om det kan kännas frestande att bara äta de söta bären hela sommaren.

Jordgubbar näringsinnehåll
7 jordgubbar med stjälk

7-8 jordgubbar

– täcker nästan ditt dagliga behov av C-vitamin. Det motsvarar cirka 100 gram.

2 Hur många kalorier är det i jordgubbar?


Vikt, kalorier

Du får 38 kcal per 100 gram jordgubbar

Du får 38 kcal per 100 gram . Det är t ex mindre än det du får av äpplen, körsbär och apelsiner. Det låga kaloriinnehållet gör gubbar geniala för dig som älskar sötsaker och som vill hålla vikten.

3 Är jordgubbar bär? Frukt? Nötter?


Är det ett bär? en nöt? Eller en frukt?

Det är nästan lättare att förklara relativitetsteorin, än vad en jordgubbe rent tekniskt sett är, men enligt botanikens lagar
är jordgubbar någon man kallar en skenfrukt.

Det vill säga att det röda köttet egentligen bara är en blombotten för den egentliga plantan, nämligen de små gula prickarna som botaniskt sett är nötter. Det innebär inte att jordgubbar är nötter.

För att krångla till det ytterligare kan nämnas att jordgubben är en hybrid inom smultronsläktet, som i sin tur tillhör familjen rosväxter.

4 Kan jordgubbar irritera tarmen?


4-5 jordgubbar kan de flesta med IBS tåla, men inte hur många som helst.

Max 60 g av de röda bären per måltid lyder rekommendationen enligt den komplexa low FODMAP-diet. Dieten är utarbetad av forskare på Monash University till patienter, som lider av mag- och tarmproblem.

Kolla listan över vad du får äta på low FODMAP-dieten här.

5 När är jordgubbar i säsong?


Bären börjar skördas i södra Sverige i maj, och sista skörden är i augusti. I juni och juli är gubbarna som bäst!

Kalender for jordgubbssäsongen

6 Hur sköljer man jordgubbar?


Bär kan ta upp vatten efter att de plockats, så därför spelar det faktiskt roll för smaken hur du sköljer dem.

Sköljda bär i ett durkslag
© Istock

Så här sköljer du dem bäst

  • Vänta med att skölja gubbarna tills du ska äta dem.
  • Fyll en balja med kallt vatten och lägg bären i en sil. Bären ska ha stjälken kvar.
  • Sänk ner silen i vattnet 2–3 gånger.
  • Torka bären med en handduk eller hushållspapper.
  • Snoppa sedan jordgubbarna. Vill du snoppa dem snyggt kan du använda ett sugrör.

Ta bort stjälken med sugrör

Ta bort stjälken från jordgubbarna
  1. Låt stjälken sitta på tills du har sköljt dina bär.
  2. Ta ett bär i ena handen och ett sugrör i den andra.
  3. Stick in sugröret i botten av jordgubben, och pressa sugröret hela vägen upp genom bäret så det pressar ut stjälken nerifrån.
  4. Voila! Du har nu ett bär utan stjälk, där hela toppen inte är avskuren.

7 Hur förvarar man jordgubbar bäst?


På köksbänken om de ska ätas samma dag.

I kylskåpet om de ska ätas först imorgon.

Förvaring

Helst ska färska jordgubbar ätas så snart som möjligt. Både för att du ska få i dig C-vitaminerna innan de avdunstar, och för smakens skull.

Med det sagt kan man såklart ha trädgården full, stöta på ett bra erbjudande eller helt enkelt räkna fel på mängden och då håller de sig bäst i kylen runt 5 grader. Dock bara om de ska förvaras över natten, annars är det bäst att lämna dem utanför kylen eftersom kylan stjäl en del av smaken.

Har du gubbarna ståendes i kylen är det därför bra att ta fram dem några timmar innan de ska serveras.

Tänk också på att "försluta" bären ordentligt om de ska förvaras i kylen, eftersom bären kan smitta mejeriprodukter med en tvålaktig bismak.

8 Hur fryser man in jordgubbar?


För att undvika att dina färska jordgubbar blir till en stor, opraktisk frostklump i frysen, är det en bra idé att först frysa dem ett par timmar i en låda.

När de stått ett par timmar i frysen kan du ta ut dem och frysa ner dem i påsar. Då är de lösfrysta gubbarna perfekta att ta ut och använda –och enkla att dosera.

9 Ska frysta köpejordgubbar kokas före användning?


I Sverige är norovirus på frysta hallon den vanligaste orsaken till rapporterade utbrott kopplade till bär. Hepatit A-utbrott med koppling till jordgubbar har också rapporterats, men det finns ingen rekommendation om att koka frysta jordgubbar.

10 Hur länge håller sig jordgubbar i frysen?


Frysta jordgubbar kan ligga i frysen cirka ett år innan smak och konsistens tar skada.

Kolla hur länge andra matvaror håller sig i frysen i vår stora frysguide här.

11 16 goda recept med jordgubbar


Har du fler bär än vad du kan äta på en gång, får du här våra bästa idéer till enkla desserter, sallader och smoothies med sommarens godaste bär.

Desserter med jordgubbar

Jordgubbsmousse med citron och lakrits, recept
© wichmann+bendtsen

Jordgubbsmousse med citron och lakrits

Vi har förvandlat det röda bäret vi alla älskar till en läcker och nyttig(are) dessert på bara 15 minuter. Prova själv!

Se receptet här

Hemgjord regnbågsglass
© wichmann+bendtsen

Regnbågsglass med bananer

Gillar du också den klassiska trefärgade glassen? Prova istället den här sunda versionen med bananer.

Se receptet här

Glasspinne med jordgubbar och rabarber
© wichmann+bendtsen

Nyttig glasspinne med jordgubbar och rabarber

Finns det något bättre än svalkande glass en varm sommardag? Nej. Prova därför vårt enkla recept på en nyttig glasspinne

Se receptet här

Sallader med jordgubbar

Inget är mer somrigt än att lägga till några nävar bär i sin sallad, och jordgubbar är en no-brainer.

Nyckelorden är lite mod och lite nyfikenhet. Det kan tyckas konstigt att kombinera de röda bären med alla sorters salladsklassiker, men det vackra bäret passar till allt från sparris och blomkål till basilika och mozzarella.

Kolla in våra goda recept på sallader med jordgubbar här:

Skål med sallad
© wichmann+bendtsen

Blomkålssallad med jordgubbar och salta mandlar

Sommarens sallad med blomkål och saftiga gubbar, när de är som bäst.

Se receptet här

Tomatsallad
© wichmann+bendtsen

Tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon

Servera en härlig tomatsallad med bär och frukt till lunch eller middag – perfekt till varma sommarkvällar.

Se receptet här

Melonsallad med jordgubbar, ruccola och parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsallad med jordgubbar, ruccola och parmesan

Vacker och god sallad som pryder sin plats på bordet och samtidigt smakar fantastiskt.

Se receptet här

Kakor med jordgubbar

Jordgubbar smakar inte bara gott, de är också vackra. Därför är de perfekta som pynt på bakverk. Använd dem hela, halva eller i skivor.

Banankaka med jordgubbar

Banankaka med jordgubbar och smält choklad

Banankakan innehåller inget mjöl så här kan även glutenallergikerna vara med. Kom bara ihåg att välja ett bakpulver utan gluten.

Se receptet här

Rabarberkaka med jordgubbar
© wichmann+bendtsen

Rabarberkaka med jordgubbar och grekisk yoghurt

På jakt efter en god, glutenfri kaka? Då rekommenderar vi vår rabarberkaka med jordgubbar, vanilj och grekisk yoghurt – mums säger vi bara!

Se receptet här

TIPS: Så gör du fina skivor

Skiva jordgubbar i äggdelare

Ska du använda skivade jordgubbar så använd din äggskivare. Den ger dig jämna, fina skivor snabbt.

Smoothies och milkshakes med jordgubbar

Glas med jordgubbsmilkshake
© wichmann+bendtsen

Jordgubbsmilkshake med banan

Mixa i det nyttiga i en enkelt och god jordgubbsmilkshake med banan. Klara... färdiga... tryck på start.

Se receptet här

Exotisk smoothie
© wichmann+bendtsen

Smoothie med ananas, jordgubbar och tropisk granola

Få den bästa starten på dagen med denna exotiska morgonsmoothie som ger massor av ny energi.

Se receptet här

Frukost med jordgubbar

Overnight oats med jordgubbar och banan
© wichmann+bendtsen

Overnight oats med chiafrön, kakao, banan och jordgubbar

Har du en minut på morgonen kan den här gröten med kakaosmak bli din nya frukost. Du rör nämligen ihop den på kvällen, ställer i kylskåpet över natten och nästa morgon ska du bara skära lite bär och banan. Snabbt och gott!

Se receptet här

Rabarbertrifli
© wichmann+bendtsen

Fräsch rabarberdessert med jordgubbar, skyr och granola

Vi frossar i rabarber! Häng med på tåget och testa vår goda, fräscha rabarberdessert och få en fantastisk frukost!

Se receptet här

2 glas med kompott

Jordgubbs-rabarber-kompott

Kompott är ett bra sätt att tillaga sina frysta eller småtrista jordgubbar. En kompott är mindre söt än sylt och passar riktigt bra på overnight oats, kvarg eller gröt.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 stort glas

  • 400 g jordgubbar
  • 400 g rabarber
  • 4 msk honung
  • 2 tsk vaniljpulver

Så här gör du jordgubbs-rabarber-kompott

  • Hacka bären och rabarbern till kompotten.
  • Koka upp med honung och vanilj. Rör under tiden.
  • Låt kompotten sjuda i 20-25 min. Låt svalna.

Servera den kall till frukost ovanpå kvarg, gröt, overnight oats eller till desserter som kaka, glass och pannkakor.


Pannkakor med jordgubbar

Tallrik med pannkakor och jordgubbar.
© wichmann+bendtsen

Rosa pannkakor

De här dekorativa pannkakorna tillfredsställer både synen och smaklökarna.

Se receptet här

Choklad-bananpannkakor med jordgubbar

Chokladbananpannkakor med jordgubbar

Skäm bort dig själv med dessa söta och goda pannkakorna.

Se receptet här

12 Är jordgubbar klimatvänliga?


Kolla hur klimatvänliga bären är här

Karta, skandinaviska jordgubbar

Svenska jordgubbar:

Det finns flera bra argument för att äta lokalt odlade bär. Innehållet av antioxidanter är högre i svenska bär än i deras motsvarigheter som odlats i länder på sydligare breddgrader.

EU-logo, europeiska jordgubbar

Europeiska jordgubbar:

När de är i säsong kan du frossa loss. Klimatavtrycket är förstås högre än de svenska gubbarnas, eftersom de har fraktats hit från t ex Spanien.

I genomsnitt har jordgubbar från både Sverige och Europa ett CO2-utsläpp på under 1 CO2-ekvivalent, vilket alltså i det stora hela är väldigt lite – det är mindre än avtrycket för t ex vetemjöl, öl och ris, för att inte tala om kött.

Flygtransport av jordgubbar

Bär transporterat med flyg:

Om bären har flugits hit är de inte lika klimatsmarta som annars.

Det är inte så vanligt att jordgubbar transporteras med flyg, men om du vill vara säker kan du ta en titt på priset. Utöver att det kostar luftföroreningar att flyga, blir de också dyrare för plånboken.

Vill du vara helt säker, så undvik att köpa bär som odlats utanför Europa.

Frost-logo, frysta jordgubbar

Frysta jordgubbar:

Frysta jordgubbar är en helt annan sak än färska.

För de frysta bären har ett större klimatavtryck än de färska i säsong.

Frysta bär och färska bär utanför säsong har ungefär samma klimatavtryck – under 1 CO2-ekvivalent – så länge du köper färska bär, som har transporterats hit på en lastbil och inte ett flygplan.