Jordnötter – nyttigare än du tror
Vi är många som älskar salta jordnötter. De innehåller en hel del salt och kalorier, men du får så mycket annat också!
Vi är många som älskar salta jordnötter. De innehåller en hel del salt och kalorier, men du får så mycket annat också!
Till en kall öl eller ett gott glas vin är det gott med något salt. Och om du väljer en liten skål jordnötter istället för chips kan du putsa din hälsogloria lite. Jordnötter är nämligen så fullproppade med nyttiga kvaliteter, att oljan och saltet som finns på utsidan av rostade jordnötter går att leva med.
Det som är nyttigt är först och främst fettet, som i stort sett består av samma nyttiga typ som du hittar i olivolja.
Samtidigt är det massor av proteiner och kostfibrer i nötterna, vilket gör att de mättar mycket bättre än t ex chips och salta pinnar. Och du får dessutom antioxidanter, som stärker ditt immunförsvar.
Smolket i glädjebägaren är kaloriinnehållet, som är skyhögt. Om du vill hålla dig till ditt vanliga midjemått kan det därför vara bra att nöja sig med att äta 50-75 gram jordnötter.
Både och. Jordnötter har ett högt innehåll av kalium, kalcium, järn och flera andra vitaminer och mineraler och så är de både protein- och fiberrika och ger därmed en bra mättnadskänsla. Att de ändå inte får hälsoexperterna att jubla beror på jordnötternas höga saltinnehåll och att innehållet av skadligt akrylamid från rostningsprocessen drar ner betyget.
De skalade nötterna är saltade och rostade.
Jordnötter med skal är i sin naturella form. De används ofta för att utvinna jordnötsolja.
Trots att jordnötter egentligen inte är nötter, utan baljväxter, har de samma hälsomässiga egenskaper som andra nötter och grupperas därför ofta med dem.
Båda sorterna innehåller lika mycket vitaminer och mineraler, men utifrån ett cancerriskperspektiv är det nyttigast att äta jordnötter med skal, som inte har rostats och saltats.
Den rostade och saltade versionen innehåller nämligen akrylamid. Det är ett giftämne som bildas i flera matvaror under stekning, bakning eller rostning. Ämnet har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande. Om det även gäller för människor vet man inte, men det är misstanken.
Slutligen är jordnötter oftast rostade i oljor som inte är så hälsosamma för hjärtat.
Ja! Totalt sett i alla fall. För även om 100 gram chips innehåller mindre fett och färre kalorier än 100 gram jordnötter, så innehåller jordnötter fler vitaminer och mineraler, dubbelt så mycket kostfibrer och mer än fyra gånger så mycket proteiner som potatischips.
Läs också: Fullkorn är guldkorn
Kanske. Forskarna bakom en vetenskaplig undersökning mer fler än 15.000 deltagare hittade i alla fall högre nivåer av A-vitamin, E-vitamin, magnesium, zink, järn, kalcium, folsyra och kostfibrer hos dem som ofta äter jordnötter och jordnötsprodukter i förhållande till gruppen som aldrig äter jordnötter.
Jordnötter slår det mesta när det gäller proteininnehåll per gram.
Med nästan 26 gram protein per 100 gram slår de andra proteinrika matvaror som oxfile, äggula, kvarg, kycklingfilé och ost. Du får dock en hel del fett och kalorier med på köpet!
Varför krångla med att rosta sina egna jordnötter, tänker du kanske. Men det finns faktiskt en bra anledning att göra dem själv. Många färdigköpta jordnötter är nämligen rostade i onyttig palmolja och dextros (socker). Det går inte bara ut över hälsovärdet utan även smaken.
Men det går snabbt att rosta sina egna jordnötter. Njut av dem själv eller servera dem till dina gäster.
Köper du jordnötter med skal ska skalet förstås tas bort först. Men du kan gott låta den bruna hinnan sitta kvar på nötterna innan du rostar dem.