Jordnötter – nyttigare än du tror

Vi är många som älskar salta jordnötter. De innehåller en hel del salt och kalorier, men du får så mycket annat också!

Massor av jordnötter

LÄR DIG MER OM JORDNÖTTER – Kalcium, magnesium, järn, zink och B-vitamin är bara några av de bra sakerna i jordnötter.

© iStock

Till en kall öl eller ett gott glas vin är det gott med något salt. Och om du väljer en liten skål jordnötter istället för chips kan du putsa din hälsogloria lite. Jordnötter är nämligen så fullproppade med nyttiga kvaliteter, att oljan och saltet som finns på utsidan av rostade jordnötter går att leva med.

Det som är nyttigt är först och främst fettet, som i stort sett består av samma nyttiga typ som du hittar i olivolja.

Samtidigt är det massor av proteiner och kostfibrer i nötterna, vilket gör att de mättar mycket bättre än t ex chips och salta pinnar. Och du får dessutom antioxidanter, som stärker ditt immunförsvar.

Smolket i glädjebägaren är kaloriinnehållet, som är skyhögt. Om du vill hålla dig till ditt vanliga midjemått kan det därför vara bra att nöja sig med att äta 50-75 gram jordnötter.

Läs mer om jordnötter här:

1 Är det nyttigt att äta jordnötter?


Både och. Jordnötter har ett högt innehåll av kalium, kalcium, järn och flera andra vitaminer och mineraler och så är de både protein- och fiberrika och ger därmed en bra mättnadskänsla. Att de ändå inte får hälsoexperterna att jubla beror på jordnötternas höga saltinnehåll och att innehållet av skadligt akrylamid från rostningsprocessen drar ner betyget.

Saltet drar ner

Livsmedelsverket rekommenderarett maxintag på 6 gram (1 tsk) salt om dagen för att vi inte ska få i oss för mycket natrum. För mycket natrium kan höja blodtrycket, och det i sin tur ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

Om du äter en näve jordnötter om dagen, och samtidigt skär ner lite på saltet generellt, borde nivåerna vara lagom.

2 Vad innehåller jordnötter med och utan skal?


Jordnötter innehåll
Jordnötter med skal innehåll

3 Vad är skillnaden på jordnötter med och utan skal?


  • De skalade nötterna är saltade och rostade.

  • Jordnötter med skal är i sin naturella form. De används ofta för att utvinna jordnötsolja.

Trots att jordnötter egentligen inte är nötter, utan baljväxter, har de samma hälsomässiga egenskaper som andra nötter och grupperas därför ofta med dem.

4 Är jordnötter med och utan skal lika nyttiga?


Båda sorterna innehåller lika mycket vitaminer och mineraler, men utifrån ett cancerriskperspektiv är det nyttigast att äta jordnötter med skal, som inte har rostats och saltats.

Den rostade och saltade versionen innehåller nämligen akrylamid. Det är ett giftämne som bildas i flera matvaror under stekning, bakning eller rostning. Ämnet har i djurförsök visat sig vara cancerframkallande. Om det även gäller för människor vet man inte, men det är misstanken.

Slutligen är jordnötter oftast rostade i oljor som inte är så hälsosamma för hjärtat.

Illustration av jordnötsplantan

Visste du att...

... jordnötter botaniskt sett inte är en nöt, utan en baljväxt och att de därmed är i samma familj som ärtor, soja, linser och bönor?

5 Är jordnötter nyttigare än chips?


Ja! Totalt sett i alla fall. För även om 100 gram chips innehåller mindre fett och färre kalorier än 100 gram jordnötter, så innehåller jordnötter fler vitaminer och mineraler, dubbelt så mycket kostfibrer och mer än fyra gånger så mycket proteiner som potatischips.

Läs också: Fullkorn är guldkorn

6 Är jordnötsätare hälsosammare än andra?


Kanske. Forskarna bakom en vetenskaplig undersökning mer fler än 15.000 deltagare hittade i alla fall högre nivåer av A-vitamin, E-vitamin, magnesium, zink, järn, kalcium, folsyra och kostfibrer hos dem som ofta äter jordnötter och jordnötsprodukter i förhållande till gruppen som aldrig äter jordnötter.

7 Är jordnötter en bra källa till protein?


Jordnötter slår det mesta när det gäller proteininnehåll per gram.

Med nästan 26 gram protein per 100 gram slår de andra proteinrika matvaror som oxfile, äggula, kvarg, kycklingfilé och ost. Du får dock en hel del fett och kalorier med på köpet!

6 bra proteinkällor:

Proteinkällor - jordnötter

8 Vad är jordnötsallergi?


Kvinna avvisar en skål med jordnötter

JORDNÖTSALLERGI Jordnötsallergi är en av de allvarligaste allergiformerna som finns

© iStock

Vad är jordnötsallergi?

Om en jordnötsallergiker råkar få i sig jordnötter, för vissa räcker det med att det är spår av jordnötter, är första reaktionen ofta klåda i mun och svalg. Det kan också uppstå svullnad. Senare kan det uppstå nässelutslag, illamående, kräkningar, diarréer eller magsmärtor.

Vissa jordnötsallergiker kan äta en hel näve jordnötter innan de får symptom – andra reagerar på så små mängder som 0,1 mg!

Lyckligtvis är jordnötsallergi väldigt ovanligt, för det är den allergi med högst dödlighet. I genomsnitt har jordnötsallergiker 3,4 år kortare levnadstid – i jämförelse med astmatiker som bara har 0,5 år kortare levnadstid än ickeallergiker, så vi pratar om en allvarlig allergiform.

9 Så här hackar du jordnötter


Så här hackar du jordnötter

De hoppar och flyger i hela köket. Tycker du också att det är lite besvärligt att få till hackade jordnötter? Hjälpen är här.

Finhackade jordnötter är goda i köttbullar, småkakor, sallad och wok. Kom bara ihåg att hålla igen med saltet i maten, eftersom nötterna bidrar med en hel del.

Lägg den mängd jordnötter du ska använda i en fryspåse och stäng påsen.

Illustration av en hand som håller en kavel – redo att finmala jordnötter i en påse

Tryck på påsen med en palett eller ett annat platt köksredskap.

Illustration av kavel som finmaler jordnötter i en påse

Rulla ett par gånger med en kavel över påsen. Fortsätt tills du har det resultat/storleken på nötbitarna som du önskar.

10 RECEPT: Hemrostade jordnötter i ugn


Jordnötter i en liten skål

Hemrostade jordnötter i ugn – utan olja

Varför krångla med att rosta sina egna jordnötter, tänker du kanske. Men det finns faktiskt en bra anledning att göra dem själv. Många färdigköpta jordnötter är nämligen rostade i onyttig palmolja och dextros (socker). Det går inte bara ut över hälsovärdet utan även smaken.

Men det går snabbt att rosta sina egna jordnötter. Njut av dem själv eller servera dem till dina gäster.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 100 g osaltade jordnötter
  • 1 msk salt
  • 1¼ dl vatten

Så här rostar du dina egna jordnötter

  • Koka upp vattnet.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Häll det kokta vattnet i en skål och tillsätt salt. Rör tills saltet är helt upplöst.
  • Blöt upp jordnötterna i saltlagen i 20 min.
  • Häll av vattnet från jordnötterna och lägg dem på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Ställ bakplåten med nötter i en 175 grader varm ugn i 20 min. Klart!

Köper du jordnötter med skal ska skalet förstås tas bort först. Men du kan gott låta den bruna hinnan sitta kvar på nötterna innan du rostar dem.


11 Goda recept med jordnötter


4 recept på sallader med jordnötter

Asiatisk kålsallad med kyckling, edamamebönor och jordnötter
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsallad med kyckling och jordnötsdressing

Dröm dig bort till Asien med denna läckra och matiga kålsallad med kyckling som enkelt kan utgöra en hel måltid.

Se receptet här

Svart quinoasallad med pumpa, aubergine och jordnötsmarinerade tofusticks
© wichmann+bendtsen

Svart quinoasallad med jordnötspanerade tofusticks

Quinoasallad med tofusticks, aubergine, feta och apelsin - full med vitaminer och mineraler.

Se receptet här

Citrusssallad med kyckling, grönkål och jordnötter
© wichmann+bendtsen

Kål- och citrussallad med marinerad kyckling och jordnötter

Prova vår kål- och citrussallad som fyller dig med solsken, välsmak och vitaminer!

Se receptet här

Råkost med kål, jordnötter och ingefära
© wichmann+bendtsen

Råkost med jordnötter och ingefärsdressing

Få ingredienser och 45 minuter är allt du behöver för att laga den här rätten med spröd kål, jordnötter och dressing med smak av ingefära.

Se receptet här

4 söta recept med jordnötter

Barer med jordnötter och choklad
© wichmann+bendtsen

Jordnötschoklad

Är du sugen på den himmelska kombinationen av jordnötter och choklad? Så gör den här nyttigare versionen av snickers.

Se receptet här

Brownie med krämig jordnötstopping
© wichmann+bendtsen

Vegansk brownie med krämig jordnötstopping

En brownie är alltid gott, och om du saknar ett recept på en vegansk version så får du den här.

Se receptet här

Hemgjord, mjuk fudge med jordnötter
© wichmann+bendtsen

Fudge med jordnötssmör

Gör ditt eget, superenkla julgodis! Här får du receptet på god, mjuk fudge med smak av jordnötssmör.

Se receptet här

En skål med hemgjort jordnötssmör
© wichmann+bendtsen

Jordnötssmör

Hemgjort jordnötssmör är perfekt till bröd, som dipp eller i dressing och en viktig ingrediens i asiatiska rätter.

Se receptet här