Många av oss känner och älskar de gröna ärtorna, som vi antingen plockar i trädgården om sommaren eller hittar frusna i påsar i mataffären. Men ärtor är mycket mer än så.
Visste du till exempel att gula ärtor är gröna ärtor som har mognat och torkats? Och att du kan göra både hummus och falafel av dem istället för att använda kikärtor? Ärtor är också en riktigt bra proteinkälla, särskilt de torkade, vilket du som inte äter mat från djurriket har särskild nytta av.
Vi har samlat alla fakta om ärtor – läs här, så får du bland annat veta varför de små gula och gröna kulorna är så nyttiga, hur du gör för att själv odla dem, och kan dessutom hämta massor av inspiration från våra många goda recept med ärtor.
En grönsak kan definieras på många olika sätt, och gränsen mellan vad som är en grönsak och vad som är en frukt, är flytande. Ärtor är baljväxter, men de är också grönsaker – i alla fall när vi pratar om de gröna ärtorna.
Massor av fibrer
De små gröna kulorna innehåller mycket kostfibrer, vilket är en present till din mage. De håller ditt matsmältningssystem igång och skapar goda tillväxtförhållanden för de sunda bakterierna som lever i din tarm. Fibrer mättar också bra och länge eftersom de kräver tuggarbete och tar plats i magen.
En bra källa till protein
Ärtor kan också skryta med ett högt innehåll av proteiner, som precis som fibrerna gör att du går från bordet med en skön mättnadskänsla. Proteiner är dessutom byggstenar för både muskler och vävnad.
Rika på vitaminer
Du hittar framförallt ett högt innehåll av C- och K-vitamin i de gröna godsakerna. K-vitamin är viktigt för att hålla skelettet stark och för att ditt blod ska kunna koagulera. C-vitamin har många viktiga funktioner i din kropp – bl a hjälper det till att hålla ditt immunförsvar välfungerande. Ärtor innehåller också karotenoider, som är färgämnen som i kroppen ombildas till A-vitamin, som bl a är bra för din syn.
Läs också: Spetskål – lär dig allt om sommarens söta kål
Ja, ärtor är absolut ett bra val om du vill äta klimatvänligt. Baljväxter har ett lågt klimatavtryck, och den störa fördelen med dem är att de innehåller mycket protein och därför kan ersätta kött, som har ett högt klimatavtryck. De torkade ärtorna innehåller extra mycket protein och är därför ett riktigt bra val i ett klimatvänligt kök.
Läs också: Är tomater klimatvänliga?
Gula och gröna ärtor kommer från samma växt. Gula ärtor är bara gröna ärtor som har fått mogna och torka. När detta händer bildas mycket mer stärkelse och protein.
De två typerna av ärtor används helt olika i köket – där de förstnämnda ofta äts råa i sallader eller som tillbehör efter ett snabbt uppkok, de gula ärtorna går inte att äta råa, och de har en helt annan konsistens som passar till växtfärs och hummus till exempel.
LÄS OCKSA: Vad är edamamebönor?
De mogna ärterna är den nordiska versionen av torkade baljväxter. Man kan därför i stor utsträckning använda de gula ärtorna i alla rätter där man annars skulle använda kikärtor, bönor eller liknande. Prova dem t ex:
Gröna ärtor är ganska kalorisnåla. Du får bara i dig 70 kcal av 100 gram godsaker. Gula ärtor innehåller lite fler kalorier, men också väsentligt fler proteiner och fler fibrer.
Ärtor är något av det enklaste att odla själv, och vem skulle älska att gå ut i trädgården på en sommardag och plocka helt färska, spröda ärtor att äta?
Självklart går det att köpa frysta ärtor året om, men de färska kan vi bara njuta av några månader. De svenska ärtorna – både vanliga gröna, sockerärtor och sugar snaps – är i säsong från juni till september, men redan i april kan du hitta importerade färska ärter i snabbköpet.
När du kommer hem med de gröna godsakerna är det en bra idé att lägga dem i kylens grönsakslåda. Här håller de sig fräscha i 3-4 dagar.
Smakmässigt finns det inget som slår färska ärtor, men ser vi till hälsovärdet så är de frysta varianterna inte bara i nivå med de färska – de är faktiskt nyttigare. Svenska ärtor fryses bara tre timmar efter skörd, och när det görs upphör nedbrytningen av näringsämnen. Nästan allt C-vitamin är intakt när ärtorna fryses ner, och även efter flera månader i frysen är innehållet fortfarande högt.
Som jämförelse har färska ärtor tappat många vitaminer efter bara några dagar i matbutiken.
Läs också: Granatäpplen – en smart genväg till mer av de nyttiga
Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2022
Källa: Leif Skibsted, professor emeritus vid Köpenhamns Universitet