Feber – ditt immunförsvars stekheta vapen

Feber gör dig hängig och trött. Men varför får man över huvud taget feber och när ska du ringa till läkaren? Lär dig mer här, när vi tar tempen på ditt inbyggda element och svarar på 12 vanliga frågor om feber.

Kvinna med feber

FEBER – när du har feber behöver din kropp vila, så stanna i sängen om du mår bäst av det.

© iStock

Utmattad, yr och växelvis svettig och frusen. Vi har alla upplevt hur det känns att ha feber och det är inte direkt behagligt. Feber är ett tecken på att ditt immunförsvar fungerar. Temperaturstigningen är nämligen kroppens sätt att bekämpa sjukdom.

Här lär vi dig mer om feber så du vet hur du ska göra om din kroppstemperatur stiger.

1 Vad är feber?


Kroppen kan reagera på flera olika sätt när du blir sjuk – att höja temperaturen är ett av dem. Immunförsvaret arbetar nämligen som mest effektivt när din temperatur är högre än normalt.

När virus eller bakterier tränger in i din kropp frigör ditt immunförsvar så kallade pyrogener, som är feberframkallande ämnen. De tar sig upp till hypothalamus, som är ett område i hjärnan som bland annat styr vår temperatur. Härifrån skickas signaler till resten av kroppen om att temperaturen ska stiga. Då börjar dina muskler att dra sig samman, kärlen i huden likaså och du känner troligen för att kura ihop dig under en filt – alltihop för att hålla värmen. Feber är alltså ett tecken på att du håller på att bekämpa en infektion.

Läs också: Vad är fotvårtor?

Termometer _SE

HVORNÅR HAR MAN FEBER? SE Feber defineres som en kropstemperatur over 38 grader. SE

© iStock

2 När har jag feber?


Den normala kroppstemperaturen ligger omkring 37 grader, men kan variera under dagen. Du har förmodligen en lägre temperatur på morgonen än på kvällen. Visar din termometer 38 grader eller mer så har du feber. Står det mer än 40 grader på displayen bör du alltid kontakta vården.

3 Varför får jag feber?


Feber är ingen sjukdom i sig själv, utan en reaktion på sjukdom. När ditt inre element börjar att bli hett beror det troligen på att du har drabbats av en infektion. Övre luftvägsinfektioner – t ex förkylning eller halsinfektion – är den vanligaste orsaken till feber, men alla infektioner i kroppen kan ge feber. Både infektioner med virus och bakterier kan ge temperaturstigningar, och du kan inte själv räkna ut vilken av de två du har drabbats av. Med vissa undantag får du dock ofta högre feber om du har drabbats av en bakteriell infektion än ett virus. De flesta sjukdomar som ger feber är harmlösa, och går över av sig själva.

4 Hur mäter jag bäst om jag har feber?


Här kommer ett svar du kanske inte hoppades på. För jo, det är bäst att mäta din temperatur i ändtarmen. Här får du nämligen kärntemperaturen. Om du däremot använder en örontermometer kan temperaturen utanför kroppen påverka resultatet, och därför ska du som huvudregel lägga på 0,5 grader till vad som står på displayen.

5 Vad hjälper mot feber?


Medan du väntar på att din kropp kastar ut de objudna gästerna, kommer här tre bra råd som gör väntetiden lite mer överkomlig.

Drick vatten feber
© iStock

Drick mycket

Om du är varm och slö kan det lätt gå ut över din aptit. Trots att det är bäst att få i sig mat kan din kropp klara sig utan att äta särskilt mycket under ett par dagar. Det är däremot viktigt att du får i dig massor av vätska – gärna även kalorihaltig – när du svettas.

Klä av dig vid feber
© iStock

Klä av dig

Det är en myt att du kan svettas ut febern genom att ta på dig massor av kläder. Och det är förmodligen skönare att vara lättklädd när du är riktigt varm.

Feber i sängen
© iStock

Slappna av

Du behöver inte ligga i sängen när du har feber. Om du vill vara uppe och gå runt lite går det bra. Men din kropp behöver få lugn och ro, så undvik att överanstränga dig.

Munskydd
© iStock

6 Kan jag själv ta reda på om min feber beror på corona?


Nej kroppen fungerar tyvärr inte så smidigt att den får olika typer av feber beroende på vad man drabbats av. Som du säkert redan vet kan du få olika slags symptom på covid-19, som torrhosta, feber, ont i halsen osv – precis som vid många andra sjukdomar. Det är därför helt omöjligt att själv lista ut om feber beror på corona.

7 Är det dumt att sänka temperaturen med t ex Panodil?


Nej, det kan vara bra att ta febernedsättande medicin om du behöver det för att må bättre. Tabletterna sänker din feber med cirka 0,5-1 grad. Feber hjälper ju immunförsvaret att bekämpa infektionen, men det är inte så att du inte blir frisk om du tar medicin som dämpar febern. Om du väljer att ta medicin ska du göra det regelbundet – särskilt till en början – så att din temperatur inte svänger hela tiden, för det är obehagligt.

Vilka värktabletter verkar febernedsättande?

8 Varför blir vuxna slöare av feber än barn?


Det finns en enkel förklaring på att små barn kan ha hög feber och ändå verka rätt friska, medan du själv ligger helt utslagen vid samma temperatur. De är helt enkelt inte nödvändigtvis särskilt sjuka. Deras immunförsvar är omoget, och därför går temperaturen upp snabbare än den gör hos oss vuxna.

9 När är feber farligt?


Feber är väldigt sällan farligt, så det finns ingen anledning till oro. Din kropp kommer att göra sitt bästa för att reglera temperaturen så att den inte blir för hög. Först när termometern visar mer än 41 grader blir febern i sig själv farlig.

Som utgångspunkt är det viktigare hur du mår än vilken siffra som står på displayen. Du kan t ex ha hög feber och samtidigt känna dig pigg nog att kliva upp, och omvänt kan du vara väldigt sjuk utan att febertermometern visar särskilt många grader.

10 Kan jag ha influensa, halsfluss eller lunginflammation utan att få feber?


Ja, det kan du. Precis som med covid-19 är det inte säkert att du får alla symptom som vanligtvis uppstår vid de tre sjukdomarna. Det är dock väldigt sällsynt att lunginflammation inte ledsagas av feber – om du inte är till åren kommen. Med åldern blir vårt immunförsvar nämligen sämre på att bekämpa virus och bakterier, och det kan bl a visa sig genom att vi inte får feber. Immunförsvaret är helt enkelt för svagt. Så när du ligger där med feber och är helt slut kan du trots allt glädja dig över att du har ett immunförsvar som fungerar.

Kvinna med feber fryser

BRR... Du kan frysa trots att din temperatur är hög.

© iStock

11 Varför fryser jag när jag har feber?


När din hjärna skickar signaler om att temperaturen ska upp, sätter kroppen igång en rad processer som får dig att frysa. Dina muskler drar sig samman, och blodcirkulationen i huden sänks, så att den blir kall. Och det är ett smart trick, för det gör att kroppen håller värmen istället för att skicka ut värmen ur kroppen.

När temperaturan sjunker kommer du dock svettas en del, för nu ska kroppen bli av med värmen för att återgå till sin normala temperatur.

12 När ska jag kontakta läkaren?


Hur mår du? Det är faktiskt den viktigaste frågan du bör ställa dig själv. Om du mår bra och du inte haft feber i mer än tre dagar, finns det normalt ingen anledning att kontakta vården.

Här nedanför kan du se vad du bör göra när temperaturen stiger.Var dock uppmärksam på att feber kan vara ett symptom på det nya coronaviruset, och därför ska du kanske, som det ser ut nu, kontakta vården för att få göra ett covidtest. Gå in på 1177 för att se vad som gäller.

Källa: Cecilie Mølgaard Arildsen, läkare

Artikeln publicerades i I FORM nr 1/2021