Pippi på kyckling

En klassiker på såväl grillen som Michelinrestaurangen och hemma i våra egna kök. Kyckling kan bli allt från supersaftig till snustorr. Lyckas med det första när vi dukar upp med tips, trick och fyra fantastiska recept på den populära fågeln. Smaklig måltid!

Bord med hel kyckling, örter, vitlök, rödlök och citron.

PIGG PÅ PIPPI – Bord med hel kyckling, örter, vitlök, rödlök och citron.

Är kyckling nyttigt?

Det är i alla fall populärt! Produktionen av kycklingkött har mångdubblats från 1960 och fram till idag. Att kyckling är så eftertraktat beror på att köttet är mycket mört, vilket beror på att djuret slaktas när det är så ungt. Dessutom är köttet extremt fettsnålt, och den neutrala smaken gör att du kan äta kyckling till i stort sett allt.

Kyckling innehåller – oavsett vilken del du äter – en del protein och B12-vitamin, A-vitamin och mineraler som kalium, kalk och selen.

När det gäller kaloriinnehållet, så beror det på del av kycklingen och tillagningssättet. Bröst- och innerfilé utan skinn är extremt magert och innehåller bara ungefär 110 kalorier per 100 gram. Däremot kan en halv grillad kyckling från affären eller fritösen lätt komma upp i kalorier och innehålla dubbelt så många kalorier i samma mängd. Den helstekta söndagskycklingen med sprött skinn ligger någonstans mellan kalorisnål och kaloririk.

Kalorier i kyckling (per 100 gram):

 • Bröstfilé u skinn ..................... 113
 • Hel kyckling u skinn ............... 128
 • Bröstfilé m skinn .................... 149
 • Kycklinglår m skinn ................ 155
 • Hel kyckling m skinn .............. 174
 • Kycklingkorv .......................... 184
 • Kycklingvingar m skinn .......... 187
 • Kyckling, friterad .................... 212
 • Kycklingnuggets..................... 280

Källa: DTU

Hur gör jag en marinad till kyckling?

Det är en väldigt bra idé att marinera kycklingkött, eftersom smaken i sig själv är lite neutral. Marinaden kommer dessutom, utöver att lyfta smaken, göra det enklare att gå ett mört slutresultat.

Du kan pensla kycklingen med din favoritmarinad precis innan du tillagar den – och ev även under tiden. Men du kan också hälla marinaden i en fryspåse, lägga i kycklingen och låta köttet marineras i kylskåpet under flera timmar.

Kycklingens egen milda, neutrala smak gör att du kan variera smaken på din marinad i det oändliga. Det är alltid en bra idé att ha något sött i marinaden, t ex honung, för det hjälper till att skapa en krispig yta. Här kommer sex av våra favoritmarinader.

 1. Pesto
 2. Soja, vitlök och citron
 3. Söt chilisås och lime
 4. Honung, vitlök, senap och olja
 5. Barbecuesås, chiliflagor och sambal oelek
 6. Ketchup, soja, vinäger, honung och malen ingefära

Om du grillar kycklingköttet så se upp så att inte marinaden droppar och utvecklar flammor.

Newsletter background