Så blir du av med svullen mage

Går du omkring med magont och känner dig uppblåst? Oroa dig inte, det finns massor du själv kan göra. Se här vad du ska äta och göra för att bli av med uppblåst och svullen mage.

Kvinna håller händerna på sin svullna mage

SVULLEN MAGE – cirka en av fyra lider av uppblåst och svullen mage. Är du en av dem? Då finns det hjälp att hämta här.

© iStock

Det börjar bra på morgonen. Men allteftersom dagen går känns det till slut som att byxorna ska spricka, och framåt kvällen hoppas du bara att ingen kommer fram och gratulerar till bebisen, även om det är helt tomt därinne.

Du lider av svullen mage – och du är inte ensam.

En av fyra lider då och då av uppblåst och svullen mage, och fler män än kvinnor har ballongmage.

Vad beror svullen mage på?

Luft i magen är som regel ofarligt, men kan vara ganska irriterande. Orsaken till varför magen blir uppblåst och svullen är inte helt klar. Det kan bero på stress, våra matvanor och brist på motion.

Får du även magknip och ett växlande avföringsmönster, där du ibland har förstoppning och ibland diarré, kan den uppblåsta magen bero på så kallad irritabel tjocktarm, IBS. Cirka en av tio svenskar lider av IBS, och det är tre gånger vanligare bland kvinnor än hos män.

Läs också: Ont i magen – vad beror det på och vad kan du göra åt det?

Hur känns svullen mage?

När luften får magen att spännas ut beror det på att luften samlas i bubblor i tarmarna och det kan göra ont – riktigt ont. Smärtan kan vara så intensiv att det känns som att du ska svimma av. Dina tarmar är nämligen fulla med nervtrådar. Oftast lättar smärtorna om du fiser eller går på toaletten.

LÄS OCKSA: Endometrios: Ont i underlivet

Vad hjälper mot svullen mage?

Det finns flera saker du själv kan göra för att bli av med uppblåst och svullen mage:

Kvinna springer och förebygger uppblåst mage

MOTION MED UPPBLÅST MAGE Motion stimulerar tarmarna, så du lättare blir av med både luft och avföring.

© iStock

TIPS 1 mot svullen mage: Träna tarmen

Motion hjälper när magen är uppblåst och svullen, speciellt om du samtidigt lider av förstoppning. Luften kommer nämligen ut mycket lättare när du rör på dig, eftersom fysisk aktivitet stimulerar tarmarnas rörelser.

En timmes motion efter jobbet räcker dock inte för att kompensera för en hel dags stillasittande vid datorn. Ta flera aktiva pauser under dagens lopp, där du stretchar, springer upp och ner i trapporna eller går en sväng runt huset.

TIPS 2 mot svullen mage: Stressa ner

När du är stressad beter sig kroppen som om du har ett rovdjur i hälarna. Blodet försvinner från matsmältningssystemet och ut till de stora musklerna, så du är redo att slåss eller fly. Det kan ge svullen mage och förstoppning. Se om du kan hitta orsaken till stressen och göra något åt den. Många mår bra av daglig meditation.

Kvinnor sitter på toaletten utan benen uppe (fel) och med fötterna på en pall (rätt)

ANVÄND EN LITEN PALL OM DU VILL UNDVIKA UPPBLÅST MAGE När du sitter med knäna uppåt rätas tarmen ut så att den töms ordentligt.

© iStock

TIPS 3 mot svullen mage: Goda toalettvanor

Du vill helst bajsa hemma utan sällskap, och aldrig livet på jobbet, så du väntar, väntar och väntar … Men när du förtränger det naturliga behovet blir det till slut svårt att känna av det. Det kan leda till förstoppning och förstoppning ger uppblåst och svullen mage.

En av de viktigaste sakerna du kan göra för att slippa luft i magen är alltså att gå på toaletten när du behöver. Sätt en liten pall under fötterna när du sitter på toaletten, så att benen kommer upp. Det rätar ut tarmen och får dina muskler att slappna av, så att du blir ordentligt tömd.

TIPS 4 mot svullen mage: Fisa

I genomsnitt fiser vi 14 gånger på ett dygn. Ligger du mycket under det här snittet, kanske du måste öva dig på att släppa loss fisarna lite mer. Det är nämligen avgörande att du blir av med luften, annars kan din uppblåsta mage leda till en smärtsam upplevelse.

Kan jag äta mig fri från en svullen mage?

Du kan i varje fall äta dig till en svullen mage. Varje gång vi äter sväljer vi nämligen en del luft. Du kan dock förhållandevis enkelt råda bot på problemet. Först och främst genom att skapa lugn och ro kring dina måltider. Sitt ner och ät medvetet istället för att bara kasta i dig stora portioner mat. Ät långsamt, inte för mycket och tugga maten noga.

LÄS OCKSA: Varför funkar FODMAP-dieten?

Mat som gör magen svullen

Det är mycket individuellt, vilka matvaror som gör oss uppblåsta. Men bestämda kolhydrater i t ex lök, vete, äpplen och kronärtskockor, konstgjorda sötningsmedel i t ex godis och sockret i mjölkprodukter är några av de saker som är kända för att irritera magen.

Dessutom kan fet mat stanna lång tid i systemet och därmed skapa mycket luft.

Misstänker du en specifik matvara, kan du testa att undvika den i några veckor och se vad som händer.

Vatten, fullkorn och fiberrika grönsaker är bra mot uppblåst mage

KOST MOT UPPBLÅST MAGE Massor av vatten och kostfibrer (t ex från havregrynsgröt, rågbröd och fiberrika bär, grönsaker och frukt) är bra mot uppblåst mage.

Mat som hjälper mot svullen mage

Om du inte vet med dig att en specifik fiberrik matvara ger dig problem, är det bästa du kan göra att äta en fiberrik och varierad kost rik på fibrer från baljväxter, korn, frukt och grönsaker. Fibrerna hjälper matsmältningen, då de suger till sig vatten och skickar iväg tarminnehållet mot utgången.

Är du inte van vid att äta mycket fibrer, kan du dock få mycket luft i magen när du kastar dig över kål och kikärter. Öka gradvis mängden fibrer i kosten och fokusera under tiden på sunda matvaror som är snällare mot magen, t ex havregryn, yoghurt, bär, banan, citrusfrukter, bladgrönsaker och rotfrukter.

Läs också hur psylliumfröskal kan hjälpa dig

Drick – vatten, vatten och mer vatten

Vätska är viktigt men undvik söta drycker, sugrör och alkohol, då dessa kan göra dig ännu mer uppblåst.

Drick istället rikligt med vatten och ev te med pepparmynta – 2 liter om dagen.

Kolla din urin. Den ska vara svagt ljusgul. Mörk urin är ett tecken på att du är uttorkad, och om du inte får nog att dricka kan fibrerna i magen ha motsatt effekt och göra dig ännu mer uppblåst och förstoppad.

Kosttillskott mot svullen mage

Det finns medicin mot förstoppning och diarré, men inte mot uppblåst och svullen mage.

Några får dock hjälp av loppfrön, då de underlättar matens passage genom tarmarna. Andra har glädje av tillskott med probiotiska bakterier.

Får jag svullen mage av att vara gravid?

Många gravida känner sig uppblåsta och det finns det flera orsaker till. Illamåendet i början kan göra att du äter och dricker annorlunda mot vad du brukar. Samtidigt utsöndras graviditetshormoner som får tarmarna att arbeta långsammare, och slutligen kan det järntillskott du ofta rekommenderas att ta, göra dig uppblåst. Gör vad du kan för att fortsätta äta fiberrikt, dricka mycket vatten och röra på dig. Testa ett annat preparat, om du tror att järntillskottet är det som gör dig uppblåst.

Kan svullen mage vara tecken på cancer?

Hänger uppblåstheten ihop med försämrad aptit, svår trötthet eller blodiga kräkningar eller avföring, bör du alltid gå till doktorn, då det kan vara tecken på en allvarlig sjukdom. Magcancer, cancer i äggstockarna och tarmcancer kan t ex göra magen uppblåst.