Det kan vara svårt att själv veta om du är stressad. Stress kommer dessutom ofta smygande, så du kanske har vant dig vid att gå runt och må dåligt. Ett stresstest kan därför vara ett bra ställe att börja på.
Experterna bakom stresstestet
Det här stresstestet har utvecklats av stressläkaren och forskaren Bo Netterström och arbetspsykologen och stressexperten Pernille Rasmussen.
Stresstestet kan ge dig en god indikation på din stressnivå. Tänk dock på att ett stresstest endast är vägledande och inte något du gör istället för att gå till doktorn. Uppsök därför alltid läkare om du är osäker.
Så här gör du
I stresstestet ska du svara på 16 frågor om dina fysiska symptom, ditt humör och ditt beteende de senaste 4 veckorna.
Stresstestet ger dig därefter en god indikation på hur hög din stressnivå är, och hur du ska förhålla dig till det. Här under kan du se stressnivåerna:
Gör stresstestet här >>
– och se vilken stressnivå du ligger på, och få råd om hur du ska hantera din stress.
Vad är stress?
Det är egentligen en helt naturlig del av att vara människa. Vi blir alla stressade någon gång då och då, och det är inget att oroa sig för.
I grunden är stress en kamp-, flykt- eller frysmekanism som drar igång när vi står inför ett hot. Vår kropp reagerar fysiskt på stress genom att vi mobiliserar mer energi så att vi kan prestera mer. Och just den strategin har hjälpt oss att överleva i tusentals år.
Stress ger oss alltså extra energi och hjälper oss att prestera bättre – på kort sikt. Kortvarig stress är därför positivt och gör att vi till exempel kan prestera på topp på ett prov eller i slutspurten inför en deadline på jobbet.
Vi ska dock se upp så att stress inte blir kronisk, det vill säga varar i veckor eller månader. Om vi är stressade en längre tid är det inte längre positivt utan sliter på kroppen och går ut över vår livskvalitet.
Långvarig stress ger fysiska, psykiska och beteendemässiga symptom som hjärtklappning, tryck över bröstkorgen och sämre humör samt kan i värsta fall orsaka sjukdomar som ångest och depression.
LÄS OCKSÅ: 5 symptom på stress som du bör känna till och vara uppmärksam på
Stress kan därför vara farligt om det pågår under en längre period. Man kan dock inte säga exakt hur många veckor eller månader det är, och negativ stress kan också komma mycket snabbt om du utsätts för flera belastande upplevelser på kort tid.
Stress behöver alltså inte nödvändigtvis vara varken långvarig eller kronisk för att vara skadlig för din hälsa. Därför är det alltid en bra idé att göra stresstestet löpande, för att hålla ögonen på om din stressnivå är på väg i skadlig riktning.
I vårt stresstest ska du svara på frågor om hur du har haft det de senaste 4 veckorna, så att det vid varje tillfälle kan ge en god indikation på din aktuella stressnivå.
Kom dock ihåg att ett stresstest inte kan stå för sig självt – gå alltid till läkaren om du är osäker.
Gör vårt gratis stresstest här >>
Vem kan bli stressad?
Vi upplever och tolkar alla världen olika. Det är därför också individuellt vad som stressar oss och hur mycket som krävs för att det ska slå över. Där en del av oss får hjärtklappning när vi håller på att bli försenade till ett möte så tar andra den situationen med ro.
Generellt kan man säga att vi blir stressade när vi inte kan infria de krav som ställs på oss – oavsett om det är andra eller vi själva som ställer kraven. Om kraven överstiger våra resurser är vi på väg mot verklig stress.
Orsakerna till att vi hamnar i den trista statistiken är alltså olika och kan bero på belastningar både på jobbet och i privatlivet. Det kan vara mängden av krav som blir överväldigande, men det kan också vara känslomässiga utmaningar eller komplexa uppgifter som belastar oss.
Om du under en tid är särskilt sårbar är risken större att du drabbas av stress. Det kan till exempel vara att du har barn som vantrivs och att du samtidigt har en tuff jobbsituation. Antalet händelser samt svårighetsgraden av dem och inte minst tajmingen har stor betydelse för hur påverkade vi blir.
Tvärtom vad många tror är det inte någon särskild personlighetstyp som drabbas av stress. Alla kan drabbas och därför är det också synd att många klandrar sig själva och upplever det som ett nederlag.
Gör vårt stress-test här och se om du är skadligt stressad.
Stresstestet visar om du är skadligt stressad eller har för mycket att göra
Du har säkert hört en del säga att de var stressade när de en tid hade väldigt mycket att stå i. Kanske har du själv sagt samma sak.
Men stress och mycket att göra är två helt olika saker. Om du ”bara” har mycket på ditt bord så har du fortfarande en överblick och sannolikt även lust att göra dina uppgifter. Du kan parkera saker mentalt och slappna av.
Stress kännetecknas tvärtom av att du är spänd och inte har energi eller lust att göra allt som du har på din att göra-lista. Mycket att göra kan dock leda till stress om du inte kommer ihåg att slappna av så du kan inte bara luta dig tillbaka och tro att du är säker. Ingen klarar av att gå på högfart hela tiden så kom ihåg att också ta de så välbehövliga pauserna i ditt liv.
Det är viktigt att du har koll på din stressnivå så att du kan agera om det börjar gå åt fel håll. Gör därför stresstestet här och se om du har en bra balans i ditt liv, eller om du bör ändra på något.