Därför luktar pruttar

Har du någonsin tänkt på varför dina pruttar luktar? Och varför du oftast tycker att dina egna fisar inte luktar lika illa som andras? Lär dig mer om varför pruttar luktar här.

Kvinna pekar och ler

Varför luktar det när vi fiser?

Tycker du att dina fisar luktar extra illa kan det bero på maten du äter. Forskare från Monash University i Melbourne har enligt Newscientist.com kommit fram till att dina fisar luktar mindre om du äter mindre protein.

Det betyder alltså att när dina fisar luktar som ruttna ägg, då kommer det från svavelångorna som uppstår när tarmbakterierna får protein från bl a kött, ägg och mjölkprodukter.

Lyckligtvis går det att minska stanken från dina fisar – och du behöver inte utesluta proteinerna. Istället ska du komplettera dem med långsamma kolhydrater, som innehåller resistent stärkelse. Det hittar du bl a i mat som potatis, pasta, bananer, baljväxter, fullkorn, kronärtskocka och sparris.

Läs också: Vill du ha tarmar i toppform? Hitta I FORMs tarmvänliga kostplan här.

De här matvarorna är lätta att smälta, vilket betyder att de bryts ner före proteinet. På så vis avleds uppmärksamheten från proteinerna och det blir mindre svavel och pruttar som stinker.

Varför luktar mina fisar mindre illa?

Om du inte rynkar på näsan åt dina egna gasutsläpp så beror det inte nödvändigtvis på att dina fisar luktar bättre än andras. Det kan bero på att du i högre grad känner igen din egen (fis-)lukt. Och just för att den är välbekant så reagerar du kanske inte lika kraftigt på den.

En annan förklaring kan vara att din hjärna instinktivt tror att det är fara å färde när andra släpper sig. Reflexen tros härstamma från den tid då vi människor levde utan kläder och då fisar därför utgjorde en verklig smittorisk.

Därför föredrar du din egen fislukt

  • Du är förberedd på lukten.
  • Din hjärna känner igen lukten.
  • Du vet var lukten kommer från.