Skippa träningen, sjukanmäl dig och lägg dig på soffan. Vi kommer gärna med massor av tips och råd och bidrar med egna erfarenheter när en vän eller kollega drabbas av ont i ryggen. Men det är inte alltid du bör följa råden som säker- ligen ges av välmening. För det florerar dessvärre en hel del missförstånd om problemet som drabbar fyra av fem personer minst en gång i livet.
Diskbråck. Smärtor i ländryggen. Skolios. Muskelspänningar. Ryggskott. Artros. Som tur är går de allra flesta ryggproblem över av sig själv, men framförallt när det gäller de långvariga, kroniska smärtorna kan det vara svårt att förstå och acceptera att det fortsätter göra så ont. Och då kan det vara frestande att lyssna till de många goda råd man får från familj, vänner och på internet. Det kan dock kännas svårt att navigera i djungeln av information och desinformation, och därför har vi med en expert i ryggen gått igenom några av de mest seglivade myterna om onda ryggar.
Motion kan ibland vara bättre smärtlindring än medicin, och så finns det dessutom inga biverkningar.
GÅ EN PROMENAD
Du har gått hela livet och det kan du säkert fortsätta med även om ryggen gör ont. Kanske inte lika långt eller länge som du brukar, men att gå är ett bra och naturligt sätt för kroppen att röra sig på och det är bevisat att det hjälper mot långvariga ryggsmärtor.
TRÄNA I VATTEN
Simning och träning i vatten är en bra och skonsam motionsform. Du tränar hela kroppen och de flesta muskelgrupper utan att belasta ryggen.
CYKLA
Cykling ger en jämn belastning som inte överbelastar lederna och du använder de flesta av dina muskelgrupper.
Ryggproblem är väldigt vanligt över hela världen. Enligt stora studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften The Lancet är ryggsmärta det tillstånd som innebär flest förlorade år i livet med livskvalitet – fler än depression eller knäproblem. Det beror nog främst på att vi inte är tillräckligt bra på att förstå vad ryggsmärta är och hur vi bäst hanterar det.
Istället för röntgen, medicinering och operationer måste fokus ligga på att inte göra ryggsmärta till en sjukdom, utan snarare fokusera på träning, övningar och att stödja och uppmuntra att upprätthålla normala aktiviteter och hantera smärta, lyder slutsatsen i en av rapporterna. Vissa rygg- och smärtspecialister anser i linje med detta att vi ska börja titta på ryggsmärtor lite som vi ser på huvudvärk. Att vi accepterar att inte hitta en orsak till ryggsmärtorna
på samma sätt som många av oss redan gör när vi har huvudvärk.