Testa dig själv: Vet du vad som är myt och fakta när det kommer till ryggsmärta?

Har du ont i ryggen ska du vila! Kanske har du fått det rådet, men om du följer det blir det troligen bara värre. Du ska nämligen helst röra på dig så mycket som möjligt. værre. Det vimlar av myter och missförstånd om ryggen. Få koll på vad vi vet – och inte vet – genom att göra testet här.

Kvinna med ont i ländryggen

ONT I RYGGEN – Fyra av fem med ont i ryggen har smärtor som inte kan förklaras. Lär dig mer om ryggen här.

© iStock

Skippa träningen, sjukanmäl dig och lägg dig på soffan. Vi kommer gärna med massor av tips och råd och bidrar med egna erfarenheter när en vän eller kollega drabbas av ont i ryggen. Men det är inte alltid du bör följa råden som säker- ligen ges av välmening. För det florerar dessvärre en hel del missförstånd om problemet som drabbar fyra av fem personer minst en gång i livet.

Diskbråck. Smärtor i ländryggen. Skolios. Muskelspänningar. Ryggskott. Artros. Som tur är går de allra flesta ryggproblem över av sig själv, men framförallt när det gäller de långvariga, kroniska smärtorna kan det vara svårt att förstå och acceptera att det fortsätter göra så ont. Och då kan det vara frestande att lyssna till de många goda råd man får från familj, vänner och på internet. Det kan dock kännas svårt att navigera i djungeln av information och desinformation, och därför har vi med en expert i ryggen gått igenom några av de mest seglivade myterna om onda ryggar.

1 TEST: Myt eller fakta om ryggen


2 Olika typer av ont i ryggen


Ordlista

Du har nog hört talas om ischias och lumbago, men vad betyder orden? Här får du en utförligare förklaring.

LUMBAGO

– akut ländryggssmärta. Det är den allra vanligaste anledningen till ont i ryggen. Smärtan kan uppstå av sig själv eller vid överbelastning eller förändringar i ryggraden på grund av ålder.

ISCHIAS

– smärtor som inte bara sitter i ryggen utan också i benet. Ischiasnerven går nämligen från ländryggen ner genom rumpan till foten.

RYGGSKOTT

– är ett brett begrepp som innebär plötslig, kraftig smärta i ryggen där du upplever att ryggen låser sig och det blir svårt att röra sig.

SKOLIOS

– innebär att ha en krokig ryggrad. En vanlig typ av skolios beror på att benen är olika långa, vilket gör att bäckenet blir snedställt. Bakifrån kan ryggen se ut som ett S eller ett spegelvänt S.

SCHEUERMANNS SJUKDOM

– bröstryggen är mer krökt än normalt så att du får kutrygg. Sjukdomen upptäcks ofta i tonåren och kan ge värk i ryggen, men många har inga besvär.

3 3 bra motionsformer för ryggen


Motion kan ibland vara bättre smärtlindring än medicin, och så finns det dessutom inga biverkningar.

  • GÅ EN PROMENAD
    Du har gått hela livet och det kan du säkert fortsätta med även om ryggen gör ont. Kanske inte lika långt eller länge som du brukar, men att gå är ett bra och naturligt sätt för kroppen att röra sig på och det är bevisat att det hjälper mot långvariga ryggsmärtor.

  • TRÄNA I VATTEN
    Simning och träning i vatten är en bra och skonsam motionsform. Du tränar hela kroppen och de flesta muskelgrupper utan att belasta ryggen.

  • CYKLA
    Cykling ger en jämn belastning som inte överbelastar lederna och du använder de flesta av dina muskelgrupper.

4 Vad är ett diskbråck?


Ryggen består av sju halskotor, tolv bröstkotor och fem ländkotor. Mellan varje kota sitter skivor av brosk med mjuka kuddar som kallas diskar. De fungerar som stötdämpare och gör det möjligt för oss att röra våra ryggar.

Ett diskbråck uppstår när disken buktar ut mellan två kotor. Det kan göra ont och hindra dig från att röra dig. Det är vanligast att få diskbråck i nedre delen av ryggen, ländryggen. Näst vanligast är att få diskbråck i övre delen av ryggen, som kallas halsryggen. Det är mindre vanligt med diskbråck i bröstryggen.

5 En världsomfattande plåga


Ryggproblem är väldigt vanligt över hela världen. Enligt stora studier publicerade i den vetenskapliga tidskriften The Lancet är ryggsmärta det tillstånd som innebär flest förlorade år i livet med livskvalitet – fler än depression eller knäproblem. Det beror nog främst på att vi inte är tillräckligt bra på att förstå vad ryggsmärta är och hur vi bäst hanterar det.

Istället för röntgen, medicinering och operationer måste fokus ligga på att inte göra ryggsmärta till en sjukdom, utan snarare fokusera på träning, övningar och att stödja och uppmuntra att upprätthålla normala aktiviteter och hantera smärta, lyder slutsatsen i en av rapporterna. Vissa rygg- och smärtspecialister anser i linje med detta att vi ska börja titta på ryggsmärtor lite som vi ser på huvudvärk. Att vi accepterar att inte hitta en orsak till ryggsmärtorna
på samma sätt som många av oss redan gör när vi har huvudvärk.

Kvinna med ont i ländryggen

SMÄRTOR I RYGGEN – Ländryggsmärta är en folksjukdom, som drabbar upp till fyra av fem.

© iStock