De vanligaste tecknen på stress

Kan du inte koncentrera dig? Har du svårt att somna? Det är bara NÅGRA av symptomen på att du är stressad eller utbränd. Kolla in de här 5 tecknen!

Blond kvinna blundar och håller med händerna på båda sidorna om huvudet.

Oro och depression hänger ofta ihop med att vara utbränd. Och det kan man bli om man ofta är pressad och stressad. Utbrändhet, eller utmattningsdepression som är den kliniska diagnosen, är när kroppen inte längre fungerar eller reagerar som den brukar. Här är 5 vanliga symptom på utbrändhet.

Är du stressad? Vi har samlat 5 tydliga symptom på stress som du bör känna till och vara uppmärksam på.

Du sover för mycket – eller för lite

Vissa människor sover mycket för att fly från oro och tankar generellt. Andra kan inte sova för att de konstant ligger och grubblar. Båda scenariorna är tecken på stress och möjlig utbrändhet.

Din aptit förändras

Antingen har du ingen appetit, eller så äter du för mycket. NÄR du äter är det vanligen onyttigt. Stresshormonet kortisol förändrar nämligen våra matvanor och suget efter sund mat.

Känner du till de första symptomen på demens?

Du har fysiska smärtor

Både huvudvärk och magont är mycket vanligt när man är utbränd. Dessutom påverkar det din matsmältning och du kan även drabbas av diarré.

Du har problem med att andas

Snabb och ytlig andning gör det hela ännu värre. Prova att andas djup och långsamt ända ner i magen – det hjälper oftast. Om du ofta upplever att du inte får luft, kan det vara ett tecken på stress och ångest.

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

Du kan inte koncentrera dig

När man är utbränd är det mycket normalt att hjärnan inte hänger med. Då får du problem med att lösa uppgifter och komma ihåg saker som du annars inte har några problem med.

Tänk på! Kontakta din läkare om du känner dig väldigt stressad eller utbränd!

Det är stor skillnad på att ha mycket att göra och att vara stressad. Vad är du? Gör vårt stresstest och få svaret.