Guide: Så stöttar du någon som är utbränd

Är en person i din närhet drabbad av stress så vet du hur svårt det är att räcka till. Få psykologens bästa råd för att vara ett bra stöd – och ta hand om dig själv under tiden.

Bergsbestigning

“Kan du köpa mjölk på vägen hem?”
Mer behövs inte för att din partner ska få ett mindre utbrott, om hen redan är maximalt pressad. Responsen kan vara minst sagt dramatisk, trots att du bara ställde en enkel fråga...

Det som sker i situationen är att din partner – eller kollega eller kompis – helt enkelt upplever din fråga som ännu en droppe i en bägare, som varenda dag är på vippen att rinna över.

Bilden gör det kanske lättare att förstå varför det är så svårt att vara anhörig till en som är väldigt stressad. Det är du, som varje dag är nära att utlösa en kollaps hos den som står dig nära. Är personen redan sjukskriven på grund av stress, är det minst lika svårt att veta hur du ska förhålla dig. Vi har samlat de viktigaste saker du bör veta.

Vad är stress egentligen?

Stress är en belastning som en person har haft under så lång tid att hans eller hennes förmåga eller kapacitet blivit överskriden. Med andra ord: Bägaren har blivit så full att det inte finns någon som helst plats för en enda droppe till. I den situationen kan en, i dina ögon, totalt ofarlig fråga vara det som utlöser översvämningen.

Skillnaden på att ha mycket att göra under en period, och att vara stressad kan vara hårfin. De flesta kan hantera att ha extra mycket under en period, till exempel inför en viktig deadline på jobbet, en flytt eller liknande. Man kan tänka: 'Det är jobbigt, men jag kan hantera det'.

Vid stor stressbelastning däremot är överblicken det första som ryker. Hjärnan, som är en kvarleva från den tiden vi levde bland vilda djur, tror att en farlig fiende ska bekämpas. Det vilda djuret är bara ersatt av krav på jobbet som blir övermäktiga. Hjärnan går in i kampberedskap. Den avskärmar allt överflödigt och koncentrerar all energi på att vinna över fienden, till exempel arbetsuppgifterna.

I den processen förlorar den stressdrabbade ganska snabbt förmågan till att se alternativa sätt att arbeta eller agera på. Så förvänta dig inte att det är enkelt att tala din kompis eller partner till förnuft, när stressen redan fått greppet om dem. Då har de tunnelseende, och det är inte troligt att de kan se på saker och ting realistiskt.

Vilka beteende ska jag lägga märke till, om jag misstänker att min partner/vän är utbränd?

Listan på möjliga symptom på stress är lång och ofta olika från person till person. Men det finns några klassiska tecken som du kan vara uppmärksam på.

Vid belastning under längre tid producerar hjärnan extra kortisol, som påverkar det område i hjärnan, hippocampus, som har att göra med lagring av information. Den drabbade börjar alltså att glömma saker.

Dessutom är förmågan till överblick något av det första som ryker. Har du lagt märke till att din partner, vän eller kollega har fått svårare att överblicka saker? Kanske sätter hen igång med tre-fyra saker åt gången, utan att kunna avsluta dem. Överbelastningen kan också visa sig som dåligt närminne eller koncentrationssvårigheter.

Ett annat typiskt tecken är dålig sömn. Vaknar du upp i dubbelsängen mitt i natten bredvid en klarvaken partner är det alltså ett dåligt tecken.

Det hänger ihop med nästa symptom, som är att ha kort stubin. Obefogade raseriutbrott där du säkert tänker 'Så där kan hen inte prata med mig', är alltså ett viktigt tecken att lägga märke till. Är personen hårt pressad, kan hen också ha lätt till tårar – och börja gråta utan grund eller över bagateller.

LÄS OCKSA: Stress-symptom – 30 signaler du ska hålla koll på

Vilka fysiska tecken på stress kan uppkomma?

Om stress hade visat sig lika tydligt som en rinnande näsa eller ett brutet ben, skulle livet vara avsevärt mycket lättare. Så är tyvärr inte fallet. Ofta är det nästintill osynliga tecken hos den utbrända, som kan vara indikatorer för att en stressjukdom är på väg.

Några av de vanligaste symptomen är att ha en klump i magen, tryck över bröstet och hjärtklappning. Går det långt kan den sjuka känna att kroppen skakar. Utöver det är det alla typer av spänningar: Ont i huvudet, ont i nacken, ont i ryggen. Så lever du nära någon som ofta klagar över huvudvärk ska du vara uppmärksam.

Men en viktig sak att veta är att man kan vara riktigt illa ute utan synliga tecken. Det ställer stora krav på anhöriga till den utbrända – alltså dig – eftersom du ska vara lyhörd för personens klagomål och ta dem på allvar, även om de kan kännas som petitesser.

LÄS OCKSÅ: Gör vårt stresstest och kontrollera din stressnivå

Hur är det vanligt att känna som anhörig till någon som är utbränd?

Låt oss skilja mellan stadierna före och efter stressdiagnosen är ställd. I början av den negativa spiralen, kommer du som anhörig troligen inte reagera så bra. Varför? Eftersom du ju till en början bara märker att den som står dig nära börjar uppföra sig annorlunda än vanligt.

Har du vanligtvis en rak och öppen relation till personen som mår dåligt kan det kännas märkligt när er relation förändrar. Meningar som 'Men slappna av!' eller 'Allting handlar inte om dig!' kan enkelt komma ur din mun. För självklart blir du irriterad om din kompis plötsligt är omöjlig att bestämma något med, eller om din partner från ena dagen till den andra inte kan ta sig iväg till ett föräldramöte eller ett familjekalas. Du vet ju inte att det finns en förklaring till det, ännu.

Du kan också bli bekymrad om du plötsligt knappt känner igen människan som du annars är så bära. Är det något allvarligt på tok? Är min partner eller kompis på randen av ett nervsammanbrott? När du kommer så långt i dina tankar är det dags att agera – om inte innan.

Hur ska jag bete mig när min kompis/partner är stressad?

På ett tidigt stadie av stressjukdomen ska du först och främst ta reda på mer. Du har dina aningar ja, men vad tänker personen i fråga själ? Kom ihåg att den drabbade kanske är långt ifrån medveten om hur illa det är ställt.

Han eller hon har kort sagt två valmöjligheter, när stressen når oöverskådliga höjder:

  1. Öka tempot i förhoppning om att hinna med allt på att göra-listan.
  2. Lägga sig platt och erkänna att uppdraget är fullständigt orealistiskt.

Oavsett hur personen reagerar behöver du ta snacket. Det kan vara så att det är det absolut sista din kompis eller partner har lust med, men det får du leva med. Att ta snacket är att bry sig. Punkt.

Ett sätt att göra det på är att sätta sig med personen, och en kopp kaffe och berätta vad du lagt märke till på sista tiden. Du kan säga "Jag är orolig för dig", om du är det.

Förbered dig på alla typer av svar. Några kommer att svara: "Det har du inte med att göra", medan andra blir glada för att du har lagt märke till deras stress. Ofta reagerar utbrända och stressade personen med en förklaring om att 'det har varit mycket på senaste tiden'.

Din uppgift kan du vara att påminna om att stressen pågått under en längre tid. Det är inte bara en tillfällig situation, utan ett permanent tillstånd, du upplever.

Hur kan jag stötta den som är stressad?

Den frågan finns det bara en som kan svara på, och det är den utbrända. Du kan ställa en öppen fråga: “Är det något som du behöver göra något åt?” På det sättet öppnar du upp för att det går att lösa problemet. Ni har dock inte nått till punkten där ni tar reda på vad som kan göras, eller vem som ska involveras.

Oavsett svar kan du fråga om det finns något du kan hjälpa till med. Eller rätt och slätt: “Vad behöver du?” Du ska naturligtvis bara ställa frågan om du är beredd på att faktiskt hjälpa till med att till exempel klippa gräsmattan, passa barnen eller fixa något annat som personen önskar.

Om du märker på personen att hen är ute på för djupt vatten för att din hjälp ska vara tillräcklig kan du säga: “Jag tror att du ska prata med någon professionell. Tror du inte det vore bra?”

Sist med inte minst kan du använda dina egna eventuella erfarenheter, genom att fråga: "Vill du höra vad jag gjorde när jag var stressad?" Det är säkert skönt för den som är stressad att höra att hen inte är ensam om att ha förlorat fotfästet för en stund. Men det är individuellt, så var försiktig och lyhörd i dina frågor.

Vad gör jag när den stressade vägrar prata med mig?

Ju starkare personen reagerar på att du försöker prata med hen, desto viktigare var det nog att du gjorde det. Du ska veta att om personen själv hade en lösning på stressen, hade hen redan valt den.

Stress drabbar ofta ansvarsfulla människor som mer eller mindre medvetet gärna vill klara allt själv. Det kanske har fungerat för dem tidigare i livet, men nu har det kommit så många lager på tårtan av förväntningar att den tippar. Och nej, det är inte enkelt för en sådan människa att erkänna att hen behöver byta mindset. Självbilden kan vara 'Jag är inte en sådan, som blir stressad'.

Det är därför mycket viktigt att du inte tar en avvisning personligt. Det handlar nämligen i hög grad om personen själv – inte om dig eller er relation. Men hjälper det ens, kanske du vill veta. Ja, det gör det. Dina kommentarer kommer förmodligen få personen att få upp ögonen för att något är på tok. Du planerar en tanke, och efter ett tag kommer den stressade personen troligen tänka 'Det är flera som har sagt samma sak'. Det leder till att personen som du bryr dig om till slut kommer att erkänna för sig själv att situationen är ohållbar och att något måste göras.

Vilken form av kontakt kan jag ha till en utbränd?

  • Är det din partner, som är sjuk kommer du förstås fortsätta att ha mycket kontakt om ni bor under samma tak.
  • Är det en kompis, en familjemedlem eller en kollega, som är sjuk är den bästa formen av kontakt via sms. På så sätt respekterar du att energinivån är på absolut lägsta nivån. Det kan jämföras med första dagen efter att man fått sitt första barn. Det är helt avgörande att gå försiktigt fram. Skriv bara ett meddelande om dagen. Ge personen god tid att svara. När ni äntligen ses så ställ in dig på att din kompis kanske har behov av att prata om allt möjligt annat än just hur hen mår. Det ska du respektera. Ni kan ta en promenad eller kolla på teve ihop – alltså aktiviteter som är enkla och som först och främst visar att du finns där. Avsätt en timme. Det är max vad man orkar i första fasen av sjukdomen.
  • Är det din kollega, som är sjuk ska du vara extra försiktig, eftersom du i personens ögon är en representant för arbetsplatsen, även om du själv bara ser dig som en omtänksam privatperson.

Hur stöttar jag bäst?

Det finns två saker du kan tänka på om du vill tillgodose de behov man vanligtvis har som utbränd:

  1. Förväntningar. Allt du vet om personen raderas tillfälligt. Dina förväntningar måste ta utgångspunkt i det tillstånd som personen är i nu – inte som hen brukar uppföra sig.
  2. Egentid. Du behöver ge den utbrända tid till att göra precis vad som passar honom eller henne – utan att du himlar med ögonen. Det kan till exempel vara att sitta med din dator, lösa sudoku eller ta en promenad i naturen. Det är nämligen en viktig del i återhämtningen efter en stressjukdom.

Hur kan jag själv få hjälp och stöd?

En av de saker som utbrända personen behöver mest för att bli friska igen är förståelse från deras partner. Det betyder att du ska söka stöd hos (alla) andra än just den som är stressad.

Men du ska också ta hand om dig själv i processen, så överväg om du har någon person i ditt nätverk som du kan vända dig till under den svåra perioden. Det ska vara någon som du kan lufta de mest egoistiska och negativa tankarna med, utan att bli dömd.

På det praktiska planet kan det vara en bra idé att tänka i konkret avlastning. Den utbrända har förmodligen några uppgifter hen inte klarar medan sjukdomen pågår. Det kan vara på arbetet, där en chef måste ta över ansvaret. Men det kan också vara hemma, där det kanske är värt att överväga om ni ska betala för städhjälp eller barnpassning så du som anhörig inte också riskerar att slita ut dig. Det är viktigt att du tar hand om dig själv nu. Och undvika att också bli drabbad av stress.

Källa: Helle Hermansen, psykolog med stress som specialitet

5 saker du aldrig ska säga till någon som är utbränd

“Träna bara – så går det över.”

När man är hårt stressad är nervsystemet i alarmberedskap. Kroppen kan vara nära en kollaps, så all fysisk aktivitet som får upp pulsen avrådes. Långsamma rörelser som yoga och promenader är däremot bra för kroppen och nervsystemet.

“Är du säker på att du inte kan göra den här uppgiften?”

Personen har svårt att sätta gränser för vad han eller hon kan ta ansvar för. Din uppgift är att vara uppmärksam på de eventuella små tecknen på att hen säger nej, inte att lägga ytterligare ok på hens axlar.

“Jag har också varit stressad, så jag vet hur du känner.”

De goda råden ska komma efter att du blivit ombedd att berätta din historia. Det finns nämligen lika många upplevelser av stress, som det finns människor. Var försiktig med att jämföra dina och andras upplevelser.

“Du kanske inte är redo för det här än?”

Särskilt till en kollega, som kommer tillbaka till jobbet efter en sjukskrivning. Kom ihåg att det tar lika lång tid att återhämta sig, som själva stressperioden. Bara att ha varit borta från jobbet är en stor grej. Så låt om möjligt personen själv säga till och ifrån, och håll dig ifrån att kommentera ämnet alls, om det inte är din uppgift på arbetsplatsen.I

“Skärp dig.”

Kommentarer som den här är bland det mest obehagliga som en utbränd person kan råka ut för. Skadan har faktiskt uppstått för att personen har 'skärp dig' så till den milda grad att hen slutat lyssna till kroppens signaler om att säga ifrån. Låt också bli kommentarer som antyder att personen utnyttjar situationen för att komma lättare undan.