Vi vet det väldigt väl. Det handlar om om att få det gjort. Och här snackar vi om att slappna av. Alltså att på riktigt prioritera att ta pauser under dagen, så både kropp och sinne nollställs. Här får du stresspsykologens råd till hur du kan få mer rooch balans i vardagen.
“Enkelt förklarat kan vi antingen vara i ‘doing-mode’, där vi fixar något, eller ‘being-mode’, där vi inte ska uppnå något med det vi gör – vi bara är. Det är inget fel med ‘doing-mode’ i sig själv. Men om vi är där hela tiden blir det ett problem, för varken kroppen eller psyket är skapat till att konstant vara aktivt. Efter ett tag behöver hjärnan en paus,” säger Helle Hermansen, som är psykolog och specialist på stresshantering.
Systemet slits nämligen av att köra på högsta växeln hela tiden. När alarmberedskapen konstant är hög är det svårare att komma ner i varv igen när situationen tillåter det. Uppgiften består alltid i att bli bättre på att växla mellan höga och låga växlar, så min fart faktiskt passar till vad som krävs av mig. Det är nämligen hälsosamt, och ger dessutom en extra bonus:
“När du lutar dig tillbaka blir du ofta uppmärksam på något annat som är viktigt. Det är stora chanser för att du kommer närmare vad du vill med ditt liv”, säger Helle Hermansen.
Här kan du läsa hennes råd till hur du kan ge mer plats för lugn, ro och balans i vardagen. Lycka till!
1. SÄTT AV TID FÖR DIG SJÄLV
Ta 10 minuter varje dag då du inte ska göra något annat än att vara. Det kan vara på morgonen, efter middagen eller under arbetsdagen. Gå gärna utomhus om du har möjlighet.
Nu ska du bara låta tankarna komma och gå, du ska inte förhålla dig till dem alls. Kanske hör du en fågel kvittra eller så ser du molnens form på himlen. Just nu är du bara nu och här.
2. LYSSNA PÅ KROPPEN
I hektiska perioder lyssnar vi mindre på vad kroppen försöka säga oss. Hjärnan tar makten. Vi lägger mindre märke till vad kroppen försöker säga oss. Genom att återetablera kopplingen till det som föregår under huvudet kan du känns när du ska släppa gaspedalen.
Fråga därför: Hur mår min kropp? Du rätar på dig och sänker axlarna. Kanske märker du att kroppen är spänd och kan slappna av. Yoga eller kroppskanning, där du riktar uppmärksamheten på en kroppsdel i taget, kan vara bra metoder.
3. VAR LÅNGSAM
Genom att sänka tempot medan du gör en helt vanlig aktivitet kan du öka sin sinnesnärvaro. Du kan t ex skala en potatis i slowmotion ocg lägga märke till ljudet, färgen på skalet, lukten osv.
Du kan också göra en så kallad zen-walk (dvs gå extremt långsamt) och känna efter vad som händer i kroppen för varje liten rörelse.
LUGNA NER DIG – Tänk på vad som gör dig avslappnad. Gör gärna några minnesanteckningar.
Många av oss placerar oss framför teven och kollar på en film när vi ska slappna av. Men ditt medvetande får ingen paus där, utan måste följa med i vad som sker på skärmen. Om du vill slappna av helt, så testa att göra en aktivitet där du inte behöver förhålla dig till något viktigt. Det kan vara att sticka, lösa korsord eller vika ren tvätt. Den monotona aktiviteten uppehåller tankarna så att du inte samtidigt kan planera, analysera eller oroa dig för något. På så sätt får hjärnan en paus.
5. TITTA UT GENOM FÖNSTRET
Många av oss greppar telefonen när vi tar en paus. Testa att titta på horisonten istället. Trots att tankarna garanterat kommer att ge dig massor av förslag till hur du bättre kan utnyttja studen, så är övningen just att INTE vara effektiv. Sitter du t ex på tåget varje dag så titta ut genom rutan. I alla fall en del av vägen.
6. GÖR EN TA DET LUGNT-LISTA
Du är den som känner dig själv bäst. Om du inte alltid varit så stressad som du är nu, kan du tänka tillbaka till “gamla dagar” då du hade mer energi och färre orostankar. Vad brukade att göra dig avslappnad? Vilka aktiviteter gjorde dig glad? Funkade de innan barn, karriär eller skilsmässa så funkar de nog idag också. Det kan t ex vara att måla, sticka, lägga pussel eller fixa i trädgården.