7 anledningar till att det inte lönar sig att stressa

Det ligger nära till hands att pressa sig själv när man har mycket att göra. Men om du fortsätter göra det under lång tid blir du faktiskt en sämre version av dig själv. Och hjärnan och kroppen tappar faktiskt funktioner. Läs om hur stress kan påverka dig.

En kvinna vid ett skrivbord tar sig för huvudet för att hon är stressad och behöver en paus.

TA DET LUGNT – Din kropp och din hjärna är inte motorer. Kör du slut på dig själv ska du ta en paus. Det lönar sig.

© iStock

Listan med saker du måste är lång och tiden är knapp. Ja, du borde faktiskt ha gjort flera av sakerna redan igår! Vad gör man då?

Man springer lite snabbare eller gör flera saker på samma gång, i hopp om att komma i mål snabbare.

Ofta funkar det tyvärr motsatt.

När vi pressar kroppen och hjärnan att skynda sig påverkar det nämligen våra funktioner,så du faktiskt får mindre gjort än du brukar. Det kan gå ut över allt från överblicken, minnet, humöret, aptiten och närvaron.

Få stressläkarens förklaring till varför du kommer längst med att andas djupt och ta en sak i taget. Då kommer du nämligen i mål utan att tappa huvudet längst vägen. Lycka till.

7 anledningar till att det inte lönar sig att stressa

För mycket att göra? Få hjälp att prioritera det viktigaste och glömma resten.

Du äter mer onyttigt

När kroppen är i hög beredskap tänker den bara på överlevnad, och då är snabbmat mer tilltalande än grönsaker eftersom du får maximalt med kalorier för att kunna fly eller fäkta. Därför smakar sött, salt och fett bättre än normalt och du riskerar att gå upp i vikt.

Du drar dig undan socialt

Du blir lätt överstimulerad av sinnesintryck. Vid sociala sammankomster drar du dig undan för att du inte orkar med kallprat. Du börjar att lämna återbud till möten och middagar.

Du är inte närvarande

Tankarna är ofta någon annanstans än här och nu. Du lyssnar bara med ett halvt öra och har svårt att sätta dig in i andras situationer. Det påverkar din närvaro.

Du får kort stubin

Lugn och ro är det enda du behöver. Så varje gång du får en fråga är det en källa till
irritation. Trots att det inte är din avsikt, blir det lätt att du snäser av människor.

Du tappar överblicken

Skriva ett mejl, prata i telefon och anteckna. Det brukar kan- ske inte vara ett problem att ha uppmärksamheten på fler platser än en. Men nu känns det som du är en jonglör som tappar bollarna på golvet.

Du blir tröttare

Sömnbehovet känns enormt. Fysiskt är du utmattad, eftersom kroppens stressrespons går på högtryck. Mentalt är du otrygg eftersom du omedvetet konstant är redo för att kämpa eller fly. Det gör det svårt att få tillräckligt med sömn.

Du blir disträ

Minnet är ett av de områden i hjärnan som tydligt påverkas av stress. Du börjar att glömma nycklar och möten. Fortsätter du i samma takt kan stress leda till ett sämre minne.