Därför tappar du håret – och detta kan du göra åt det

Du brukade ha ett fylligt hårsvall, men plötsligt har du en tunn och stripig hästsvans. De flesta av oss upplever någon gång håravfall. Vi tar en närmare titt på varför håret faller av och vad du kan göra åt det.

Kvinna står med en hårtuss i handen efter hårborstning. Hon lider av håravfall.

HÅRAVFALL HOS KVINNOR – både ålderstecken och sjukdom kan vara anledningen till att håret plötsligt faller av. Lär dig mer här.

© iStock

Håravfall. Det kan lätt väcka oro om du måste dra loss massor av hårstrån från borsten efter att du borstat håret. Eller om du känner att hästsvansen inte längre är vad den brukade vara. Bara lugn. Det är högst troligt ett naturligt tecken – oftast på ålder – som alla upplever.

Men orsaken till håravfall kan också vara en sjukdom där du tappar håret. Antingen spritt över hela huvudet eller fläckvis. Vi har ställt massor av frågor till en läkare. Vi kan tyvärr inte klistra tillbaka håret på ditt huvud, men vi kan i alla fall lära dig mer om vad som händer på knoppen. Och visa dig några sätt att förebygga och behandla håravfall.

1 Vad är håravfall?


Den allmänna medicinska termen för håravfall är alopeci. Det är en teknisk term som inte hänvisar till en specifik håravfallstyp eller orsak. Alopeci betecknar helt enkelt det tillstånd där vi tappar mer hår än vi producerar. Och på det sättet skiljer sig håravfall från det normala tappandet av hår.

  • NORMALT ATT TAPPA 100
    Det är en naturlig del av hårets växtcykel att göra sig av med cirka 50-100 hårstrån per dag. Samtidigt växer det ut nya hårstrån. Ditt hår blir därför inte tunnare av att tappa den mängden strån.

  • HÅRAVFALL
    När produktionen av nytt hår går långsammare än takten i tappar hårstrån i är det tala om håravfall – alltså det man kallas alopeci. Håravfallet framkallas av fysiska eller psykiska faktorer, som stör hårets växtcykel och påverkar hårsäckarnas aktivitet. Det ger tunt hår eller kala fläckar i hårbottnen.

Läs också: Så här blir du av med klåda i hårbottnen

2 Hårets livscykel


Varje hårstrå på kroppen bildas nere i en hårrot och har ett livsförlopp som följer samma cykel. När håret har gått igenom cykelns tre faser börjar det hela om från början, och ett nytt hårstrå växer ut. Varje hårrot kan genomleva upp till 30 cykler under ett människoliv, och sedan stänger hårbutiken för gott.

håravfall - VÄXTFASEN

VÄXTFASEN

I den här fasen växer håret och blir längre. För män varar växtfasen 2-4 år, för kvinnor ofta 3-7 år, eftersom de ofta låter håret växa ut längre.

håravfall - ÖVERGÅNGSFASEN

ÖVERGÅNGSFASEN

Här sker några strukturella förändringar i hårroten, som får håret att sluta växa. Det är en kort fas på ungefär 2-3 veckor.

håravfall - VILOFASEN

VILOFASEN

Den sista delen av hårets livscykel är vilofasen, som vanligtvis varar 3-4 månader. Sedan lossnar hårstrået från hårbottnen, och du tappar det.

3 Vilka hårsjukdomar orsakar håravfall?


Upp mot en tredjedel av alla kvinnor upplever någon gång under livet ett väsentligt håravfall. Det kan det finnas olika orsaker till. Vi fokuserar här på de tre vanligaste anledningarna till håravfall.

MANLIGT HÅRAVFALL

MANLIGT HÅRAVFALL

Den medicinska beteckningen är androgen alopeci, och det är den vanligaste typen av håravfall. Man blir kal överst på huvudet medan håret i nacken och på sidorna inte påverkas. Att bli kal på toppen är vanligast bland män, men drabbar också var femte kvinna. De får ett brett, hårfattigt område på toppen av hjässan. Håravfall kan drabba människor redan i 20-årsålden, men hos kvinnor sker det ofta i klimakteriet.

Androgen alopeci ger ett bestående håravfall.

FLÄCKVIS HÅRAVFALL

FLÄCKVIS HÅRAVFALL

Fläckvis håravfall kallas även alopecia areata. Håret faller av och lämnar avgränsade, kala fläckar. Alopecia areata är en autoimmun sjukdom där immunförsvaret angriper cellerna i hårsäckarna. Det gör att hårväxten stannar av och kala fläckar uppstår. Lika många kvinnor som män drabbas, och tillståndet tenderar att uppstå plötsligt och drabbar ofta unga människor.

Fläckvis håravfall är inte alltid permanent – hos åtta av tio kommer håret tillbaka inom 1-2 år.

håravfall - STRESSFRAMKALLAT

STRESSFRAMKALLAT HÅRAVFALL

Här handlar det om ett diffust håravfall där hela håret tunnas ut kraftigt. Tillståndet uppstår 3-4 månader efter att kroppen eller psyket har varit utsatt för en våldsam belastning som t ex stress eller ett dödsfall. Den som drabbas kan tappa fler än 300 hårstrån om dagen. Håravfallet beror på att hårrötterna stannar i vilofasen, så att du tappar fler strån än du producerar.

Tillståndet varar oftast i ett halvår och därefter stabiliseras hårväxten till det normala igen.

4 Vad beror håravfall hos kvinnor på?


Vi kommer alla att få tunnare hår under livet. I de allra flesta fall har det ingenting med sjukdom att göra. Här är fem anledningar till håravfall:

  • ÅLDER
    Ju äldre vi blir, desto tunnare blir håret. Den åldersrelaterade uttunningen av håret beror på att hårsäckarna går i pension när de har producerat ett visst antal hårstrån.

  • GENER
    När i livet vi tappar håret och hur mycket, är i hög grad ärftligt betingat. Det gäller framförallt manligt håravfall och och förmodligen också fläckvis håravfall.

  • STRESS
    När vi blir sjuka, drabbas av stress eller en chock så sätts hårproduktionen på standby. Hårsäckarna går i dvala tills kroppen är i fas igen.

  • VITAMIN- och mineralbrist
    Våra kroppar kan också sätta hårproduktionen i viloläge om vi får för lite vitaminer och mineraler. Det gäller framför allt järn, zink, magnesium, vitaminerna A, B och C som kan får håret att glesna. Det är alltså inte för att hårsäckarna förlorat förmågan att producera hår, de har bara gått i ide tills din kropp är fulltankad igen.

  • GRAVIDITET
    Håret blir tjockare eftersom vi producerar fler hormoner. Men så fort bebisen har kommit, och amningen tär på kroppen, faller håret av.

  • HORMONELL OBALANS
    Problem med sköldkörteln och ämnesomsättningen kan skapa håravfall. För hög eller låg hormonproduktion kan orsaka glesare hårväxt.

Kvinnligt håravfall – kvinna med hårborste

VARFÖR TAPPAR MAN HÅR? Vi får alla glesare hår med åren. I de allra flesta fall har det ingenting med sjukdom att göra, utan med åldern.

© iStock

5 Funkar vitaminer mot håravfall?


Håravfall kan ofta ha sin orsak i näringsbrist. Vitaminer och mineraler är viktiga för alla cellfunktioner, även för hårets förmåga att växa. Och får du i dig för lite vitaminer (i synnerhet järn, zink, magnesium och vitaminerna A, B och C), kan det få manen att tillfälligtvis tunnas ut. Omvänt funkar tillskott av vitaminer bra för att motverka vissa typer av håravfall.

Det är i synnerhet stressrelaterat håravfall och håravfall som kan minskas till viss del om kroppen får i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler. Men i de flesta fall räcker det inte med tillskott av vitaminer och mineraler för att helt stoppa håravfallet.

LÄS ÄVEN: Behöver du äta vitaminpiller?

6 Kan man förebygga håravfall?


Letar du efter en metod för att förebygga håravfall kommer här en dålig nyhet. Varken fläckvis eller manligt håravfall kan förebyggas. Tillstånden styrs primärt av dina gener, och dem kan du inte göra något år. Det ligger också i sakens natur att det är svårt att förebygga stressframkallat håravfall. Den typen av håravfall kommer nämligen av att du har varit utsatt för något plötsligt och våldsamt. Och det är ju som bekant svårt att spå i framtiden.

4 sätt att tackla håravfall

Ha tålamod

Är det fläckvis eller stressframkallat håravfall som är anledningen till att hårstråna faller av så kommer de i de allra flesta fall växa ut igen. Du behöver bara rusta dig med tålamod.

Omfamna det

Har du ärftliga anlag för håravfall så skonar du dig själv från mycket frustration genom att omfamna processen. Välj en kort frisyr, som fungerar även om håret tunnas ut. Eller hitta en håruppsättning som kamouflerar de hårlösa fläckarna.

Vårda

Inget hår tar skada av bra hårvård. Även om vanliga hårvårdsprodukter inte kan förhindra genetiskt betingat håravfall, så kan de göra det hår du har hälsosamt och fint. Välvårdat hår går inte heller så lätt av.

Stärk håret inifrån

Det är speciellt stressrelaterat håravfall – det som kallas telogen effluvium – som kan förebyggas med vitaminer och mineraler. Ta ett kosttillskott med järn, zink, magnesium och vitaminerna A, B och C, så kan du Vaara säker på att håret får alla de näringsämnen det behöver. Även fiskolja är bra, den har antiinflammatoriska egenskaper och ger din hårbotten balans. En nyare amerikansk undersökning visar dessutom att ett dagligt tillskott av fiskolja och D-vitamin under fem år reducerar förekomsten av autoimmuna sjukdomar med 25-30%. Och skallighet är just en autoimmun sjukdom. Huruvida dagligt intag av D-vitamin också har en förebyggande effekt på skallighet har man dock ännu inte undersökt.

7 Ska man gå till doktorn vid håravfall?


Om du upplever ett plötsligt och kraftigt håravfall är det en bra idé att gå till läkaren. Både för att behandlingen mot håravfall funkar bäst när man behandlar tidigt och för att du bör kolla om det ligger en oupptäckt sjukdom, hormonrubbningar eller järn- och/eller vitaminbrist bakom håravfallet.

8 Kan man behandla håravfall?


De flesta typer av håravfall betraktas som ett naturligt fenomen – inte en sjukdom. Men rent kosmetiskt är det naturligtvis irriterande när håret tunnas ut. Många önskar därför att göra något aktivt för att håret ska bibehålla sin prakt.

Men innan du påbörjar “operation stoppa håravfallet”, ska du veta att det kan vara en långsam process. Du gör i övrigt klokt i att ha både den stora plånboken och de realistiska förväntningarna till hands innan du lägger dig på britsen.

LÄS OCKSÅ: Oönskad hårväxt i ansiktet? Få 9 bra råd för hårborttagning

Förebyggande av håravfall - medicin

MEDICIN MOT HÅRAVFALL

Lider du av håravfall kan du gynnas av läkemedel med ämnet minoxidil. Det stimulerar trötta hårsäckar att producera nya hårstrån, och ämnet kan därför användas för att skjuta upp håravfall. Minoxidil används till behandling av manligt håravfall, men om hårproduktionen har avstannat helt kan läkemedlet inte väcka den till liv igen. Produkter med minoxidil för yttre behandling finns receptfritt, men tabletter är receptbelagda. Du kan inte förvänta dig att se resultat förrän tidigast efter fyra månader.

Förebyggande av håravfall - injektion

INJEKTIONER MOT HÅRAVFALL

En ny behandlingsform är injektionsbehandlingen PRP (platelet rich plasma). Det har ännu inte forskats så mycket i metodens verkan, men enligt en amerikansk förstudie ser resultaten lovande ut. Man använder kroppens egna tillväxtfaktorer för att stimulera hårrötterna så att växtfasen förlängs och hårstråna blir tjockare. Behandlingen inleds med att du får lämna blod. Blodet centrifugeras så att tillväxthormoner skiljs ut och blir ett koncentrat som injiceras i hårbotten.

Förebyggande av håravfall - kirurgi

KIRURGI MOT HÅRAVFALL

Vill du gå mer radikalt till väga så kan en kirurgisk hårtransplantation vara en lösning. Här flyttas välfungerande hårsäckar från nacken till hjässan. Det tar mellan tre och sex månader innan håret börjar att växa efter en hårtransplantation och först efter ett år kan du se färdiga resultat av ingreppet. Du måste vara redo att investera en hel del i projektet eftersom priset för en hårtransplantation lätt kan hamna på 100 000 kr. Men då sitter de nya hårstråna kvar resten av livet, när de väl har vuxit fast i hårbotten.

Artikeln publicerades i I FORM nr. 12/2022

Källa: Ulrik Knap, specialläkare i dermatologi