Är det mängden arbetsuppgifter som skapar stress på jobbet?

Kämpar du konstant med att hinna med alla dina arbetsuppgifter under dagen? Då är du kanske orolig för att drabbas av stress. Men är för många arbetsuppgifter egentligen anledningen till att vi blir stressade? Vi har frågat en stressforskare.

Stressad kvinna vid skrivbord med massor av papper runt sig.

ARBETSPRESS - En stor hög med arbetsuppgifter kan utveckla sig till stress, men det finns också andra orsaker.

© iStock

Har du haft fler uppgifter på ditt skrivbord än det finns timmar på en arbetsvecka? Då kan du också ha haft känslan av att stressen kommer smygande.

Men en stor arbetsbelastning är inte den enda anledningen till att vi blir stressade på jobbet, säger stressforskare Tanja Kirkegaard.

I vårt moderna arbetsliv är det nästan mer regel än undantag att ha flera upp- gifter och många bollar i luften.

Även fler än vi hinner med.

För vissa människor fungerar det bra. De hinner det de hinner och går hem och är lediga med gott samvete.

För andra ligger de olösta uppgifterna och skaver i bakhuvudet på vägen hem från jobbet, när de lagar middag och umgås med barnen.

Huruvida en stor arbetsbelastning övergår i stress handlar delvis om din egen attityd och tron på att det löser sig.

Hur är kulturen på ditt jobb?

MEN – och det är ett stort men – stress handlar också om ramarna på din arbetsplats.

Det kan t ex vara helt okej med många uppgifter så länge du vet att du har möjlighet att agera på en stor arbetspress.

Är det en kultur på ditt jobb där det är okej att delegera eller skjuta upp uppgifter? Är det socialt accepterat att säga ifrån om du har fått för mycket på ditt bord?

Om ja, så leder en stor arbetsbörda inte nödvändigtvis till stress.

Sitter du däremot helt ensam med ansvaret och har en chef som blir sur eller irriterad om du inte hela tiden löser alla uppgifter du får till dig, kan det blir en grogrund till stress.

GODA RÅD FÖR ATT HANTERA ARBETSPRESS

Det är okej att ha många bollar i luften, så länge du har möjlighet att lägga ifrån dig några.

Ta hjärnpauser

Även om du har väldigt mycket att göra är det viktigt att hjärnan får återhämta sig med en paus där du tänker på annat än jobb. Precis som kroppen inte kan göra samma sak 16 timmar per dygn, kan inte din hjärna heller göra det.

Prata med andra

Drunknar du i uppgifter bör du prata med din chef och dina kollegor. Det är viktigt att du inte känner att du sitter ensam med allt ansvar och beskyller dig själv för att inte hinna allt. Kanske är det mängden det är fel på, inte dig.

Hantera det tidigt

Om du en månad i sträck har tänkt: “Jag ska bara ta mig igenom nästa vecka, så blir det bättre sen”, utan att något förändrats, kan det vara ett tecken på att du har för många uppgifter. Ta tag i problemet innan du får tunnelseende och inte kan tänka på annat än jobb.