5 sköna känslor du får av lagsport

Spelade du fotboll, handboll eller ishockey som barn? Då känner du säkert igen någon av de här fem sköna känslorna som bara lagsport kan ge.

En grupp kvinnor som tränar lagsport och jublar.

LAGSPORT - En för alla, alla för en! Sport blir ännu roligare när du tränar som en del av ett lag.

© iStock

Sport väcker särskilda känslor i oss – och de känslorna blir förstärkta när du är en del av ett lag. Du minns kanske euforin och glädjen från handbollsplanen, fotbollsplanen eller hockeyrinken som barn.

Om inte så påminner vi dig om de unika känslorna här.

5 sköna känslor som bara lagsport kan ge oss

Kollektivt jubel och eufori

Glädje smittar. Det gäller också bland lagkamrater. Så oavsett om det är du som briljerar på planen, eller någon av dina lagkompisar, så blir segerruset och euforin förstärkt av att ni är många som tar del av glädjen och sprider den till varandra.

Känslan av att ta en för laget

Det är alltid härlig att vinna – men har du testat att göra det avgörande målet i fotboll eller springa ett frivarv på brännbollsplanen? Segerkänslan blir 100 procent bättre när du inte gör det bara för dig själv, utan även för dina lagkamrater.

Gemenskapen

Huliganer är förstås extrema, men de ger exempel på dragningskraften som kan finnas i att "höra till". Och även om vi pratar om harmlös lagsport här, så kan gemenskapen vara enormt meningsfull och nästan viktigare än själva sporten.

Någon har din rygg!

Forskning har visat att depression och ångest är mindre utbrett bland de som tränar lagsport. Teorin lyder att du i ett lag har andra att luta dig mot, och andra som kan luta sig mot dig. I sporter där du är själv, är du ensam i med- och motgång.

Blodad tand

Lagsport är enormt motiverande – både för att det är roligt, och för att det förpliktigar. Du behöver inte vara den bästa i laget, men de flesta anstränger sig mer för att lyckas när massor av människor – ett helt lag – är beroende av en.