Rosacea – vad kan du göra åt de röda utslagen?

Ditt ansikte är blossande rött, och det är inte för att du är generad eller nyförälskad. Du har fått rosacea – en hudsjukdom som kallas kronisk. Som tur är kan du lindra besvären och behandla sjukdomen. Få tipsen här.

Kvinna med röda utslag i ansiktet för att hon har rosacea. Hon söker råd för behandling av hudsjukdomen.

ROSACEA - Man vet inte riktigt varför vissa får rosacea. Dock kan man genom att undvika hård kyla, stark sol och hård hudvård göra mycket själv för att lindra hudsjukdomen.

© gettyimages

Ansiktet är vår mest utsatta kroppsdel –och den man ser först. Därför är det också irriterande at få utslag på kinder, haka
och näsa.

Rosacea är en hudsjukdom som framförallt drabbar kvinnor – ofta i 30-40-årsåldern. Är du en av de drabbade kan du läsa hudläkarens bästa råd till behandling här.

Läs mer om hudsjukdomen:

1 Vad är rosacea?


Rosacea är kort förklarat en kronisk inflammation i huden i ansiktet som visar sig som brännande kinder, utslag och en markant rödare ansiktsfärg. Inflammationen är koncentrerad till hudens små blodkärl och talgkörtlar.

Sjukdomen utvecklas och blir värre över tid. Men trots att man kallas rosacea ett kroniskt tillstånd, så läker den i de flesta fall ut efter några år.

Man delar in rosacea i två svårighetsgrader

Rosacea sett på nära håll
© gettyimages

Den lindriga rosacean

Den lindriga rosacean ger rodnad, ytliga blodkärl, blåda och en brännande känsla i huden.

rosacea svår grad

Den svåra graden av rosacea

Den svåra graden av rosacea är akneliknande. Här får den drabbade även vita, talgfyllda utslag som påminner om finnar. Det kan också uppstå en förtjockning av huden på kinderna, i pannan och på näsan. Ibland kan också ge ögonbesvär, som irriterade eller röda ögon.

2 Vilka är symptomen på rosacea?


Det första tecknet är rodnad i ansiktet, som inte försvinner på samma sätt som annan rodnad gör. Rodnaden som rosacea orsakar beror på en inflammation i huden som får blodkärlen att utvidga sig så att de kommer upp till hudens yta.

Rosacea ger oftast besvär på näsan eller kinderna, men ibland även på hakan eller pannan. Hur stora besvären är varierar från person till person. Rodnaden går ofta över efter ett par år, men de utvidgade, ytliga blodkärlen blir du inte av med utan behandling.

Så här utvecklas rosacea oftast

OBS! Det är inte alla som upplever alla symptom.

Så här utvecklar man hudsjukdomen - fas 1

Fas 1

Sjukdomen tilltar i svårighetsgrad under de första åren. Det börjar som en ihållande rodnad i huden i ansiktet – ofta på kinderna och på näsan.

Så utvecklar man hudsjukdomen – fas 2

Fas 2

Blodkärl på näsan, i pannan och på kinderna utvidgar sig och blir ytligare. Ofta börjar det också sticka och bränna i huden. De röda utslagen får sällskap av små akneliknande utslag, dock utan pormaskar som man annars känner igen från akne.

Så utvecklar man hudsjukdomen - fas 3

Fas 3

Besvären blir tydligare. Huden blir tjockare – även på näsan, som kan bli svullen och lite ojämn. Det kallas ibland portvinsnäsa och drabbar framförallt män. En del får också irriterade eller röda ögon.

3 Vad är orsaken till rosacea?


Man känner faktiskt inte till den exakta orsaken till att vissa av oss får rosacea och andra slipper, men man vet att sjukdomen är delvis ärftlig. Man vet också att rosacea inte smittar. Viss miljöpåverkan irriterar huden, som svarar med rosacea.

För dig som har rosacea kan besvären bli värre av bland annat följande faktorer:

Faktorer som kan öka risken för att få rosacea

Sol och bad kan öka sannolikheten för att man utvecklas hudsjukdomen

SOL OCH VÄRME

Sol och värme kan förvärra rosacea.

Alkohol kan öka sannolikheten för att man utvecklar hudsjukdomen

ALKOHOL

Alkohol kan inte ge dig rosacea, men förvärrar också besvären.

Krämer med binjurebarkhormon kan öka sannolikheten för att man utvecklar hudsjukdomen

KRÄMER MED BINJUREBARKHORMON

Krämer med binjurebarkhormon kan troligen orsaka rosacea vid långvarigt bruk.

Extrema temperaturer kan öka sannolikheten för att man utvecklar hudsjukdomen

EXTREME TEMPERATURER

Extrema temperaturer – framförallt hård frost – kan framkalla rosacea.

Medicin som utvidgar blodkärlen kan öka sannolikheten för att man utvecklar hudsjukdomen

MEDICIN, SOM UTVIDGAR BLODKÄRLEN

Medicin som utvidgar blodkärlen, bland annat medicin mot högt blodtryck, kan ge dig rosacea.

4 Vem får rosacea?


Cirka en av 20 personer drabbas av rosacea. Fler kvinnor än män drabbas, och sjukdomen drabbar oftare människor med ljus och tunn hy. Personer som under lång tid har behandlats med binjurebarkhormon i ansiktet drabbas oftare av rosacea än andra. Och många med migrän har också rosacea. Man vet inte vad det sambandet beror på.

Rosacea bryter ofta ut i 30-40-årsåldern. Och inflammationstillståndet är ofta som värst i mitten av 50-årsåldern. Sedan upplever de flesta att rosacean avtar gradvis.

5 Vad kan man själv göra för att minska rosacea?


Eftersom rosacea är en ärftlig hudsjukdom kan du inte helt förhindra att sjukdomen uppstår. Men du kan göra en hel del för att lindra besvären som sjukdomen ger.

 • Undvik temperaturförändringer: Du bör undvika att utsätta huden för plötsliga och stora temperaturförändringar. Det kan göra att rosaceahuden blossar upp mer. Skippa därför bastun, vinterbad och varma duschar. Skydda ansiktet- med halsduk och mössa när det är kallt ute. Och applicera eventuellt en tjock kräm i ansiktet innan du går ut på vintern.

 • Se upp för solen: Har du rosacea, är det inte bara bra – utan ett måste – att använda solskydd med hög
  faktor varje dag under hela sommaren. Solen triggar nämligen rosaceahud och får den att blossa upp ytterligare. Under vinterhalvåret är det också en bra idé att använda hudvård med solskydd.

 • Städa upp på badrumshyllan: Du bör använda så få produkter som möjligt och hålla din hudvårdsrutin minimalistisk. Ju fler innehållsämnen du utsätter huden för, desto större risk är det för att huden blir irriterad. Var också försiktig med skrubbehandlingar och massage. Det skapar en friktion, som irriterar rosacea-huden.

 • Rätt hudvård: I den dagliga hudvården är det viktigt att behandla huden rätt. Det tar inte bort rosacean – där är medicinsk behandling nödvändig – men det kan minska besvären. Använd först och främst bara parfymfria produkter och gärna de som är utvecklade speciellt för rosacea-hy.

6 Hur kan rosacea behandlas?


Rosacea blir värre i början. Därför är det viktigt att du påbörjar behandlingen så tidigt som möjligt. Gå till en läkare så fort du upplever att din hy blossar upp och det inte lägger sig igen. Har du en svårare form av rosacea, kommer du att bli remitterad till en hudläkare.

Det finns flera behandlingsmetoder mot rosacea, som ger bra resultat. Du ska dock vara uppmärksam på att behandlingarna primärt lindrar rosaceans symptom. Ingen av behandlingarna kan ta bort rosacean.

Det är dessutom viktigt att du skyddar huden ordentligt mot solen när du är under behandling. Flera av behandlingarna gör nämligen att huden blir mer känslig för solen, som i sin tur gör rosacean värre.

Här är de mest använda behandlingsmetoderna mot rosacea:

Rosacea – behandling:

KRÄMBEHANDLING

Bra mot: Lindrig rosacea

Du ska smörja med en kräm som innehåller ivermektin, azelainsyra eller metronidazol. Dessa innehållsämnen behandlar själva inflammationstillståndet i huden och är bra på att förebygga det. Om du har mer utbredd rosacea kombinerar man ofta krämen med en antibiotikakur.

 • Krämbehandling är receptbelagd och behöver skrivas ut av läkare.

ANTIBIOTIKABEHANDLING

Bra mot: Medelsvår till svår rosacea

Vid svårare fall av rosacea kommer läkaren ofta ordinera antibiotika i tablettform för att slå ner det akuta inflammationstillståndet. Ofta använder man en tablett med tetracyklin. Det är en bredspektrum-antibiotika som också används mot akne och andra hudsjukdomar.

Man behandlar bara med antibiotika under en kortare period för att lugna huden, och ofta följer man upp med t ex en krämbehandling.

 • Behandlingen är receptbelagd.

TALGHÄMMANDE BEHANDLING

Bra mot: De mest behandlingsresistenta fall av rosacea

Om ingen annan behandling funkar kan man försöka att behandla med ett A-vitaminliknande ämne som heter isotretinoin. Det hämmar hudens talgproduktion och därmed tilltäppning av talgkörtlarna, som skapar rosaceans karaktäristiska utslag.

Ämnet kan ge fosterskador, så du får inte den behandlingen om du är gravid eller försöker att bli det.

 • Behandlingen ges som tabletter, som skrivs ut av en läkare.

IPL-BEHANDLING

Bra mot: Utvidgade och ytliga blodkärl

Vill du bli av med de ytliga blodkärl som rosacea skapar, så är IPL- behandling
en bra lösning. Den går ut på att en ljusstråle med intensivt pulserande ljus
tränger igenom huden, där den träffar det vidgade blodkärlet och bränner det
och förstör det. Det gör huden mindre röd. Behandlingen ska dock upprepas
ungefär varannat år, så länge du har rosacea.

 • IPL-behandlingar utförs av hudläkare eller på hudvårdskliniker. Ofta behöver du betala själv, endast vid svåra fall av rosacea kan du få behandlingen betald via landstinget.

7 Vad kan förvärra hudsjukdomen?


För att minska din rosacea ska du så långt som möjligt undvika det som kan förvärra sjukdomen. På så sätt kan du hålla den i schack. Det du ska undvika är:

 • Extrema temperaturer – både varma och kalla
 • Alkohol
 • Varma drycker
 • Starkt kryddad mat
 • Sol
 • Stress