6 små pauser i vardagen

Flera gånger under dagen kan vi stressa över att tiden är knapp eller att göra-listan lång. Men med rätt blick kan du kanske få upp ögonen för de andningspauser som kan få ner axlarna. Annars hjälper vi dig här.

Kvinna vilar sig i en stol med benen upp, för att slappna av och få en pause

PAUSER - Det finns bra energi att hämta om du kommer ihåg att ta en paus – eller fem – under dagen.

© iStock

Det finns dagar då att göra-listan är för lång för att få plats på papper. De dagarna är det extra viktigt att du kommer ihåg att ge dig själv en liten paus, då du reser dig från stolen och 'rengör tavlan'.

Det ger dig nämligen ny energi och en överblick så att du tar dig igenom dagen bättre.Men det har jag inte tid för, kanske din invändning blir. Men lugn, du behöver varken gå upp tidigare eller komma hem senare.

6 genvägar för att slappna av under dagen

Det handlar om att se de små tillfällena på dagen där det uppstår en naturlig paus. På så sätt kan till och med bilkön bli en anledning att slappna av.

Här får du 6 genvägar som kan hjälpa dig att ta en paus under loppet av dagen.

Kliv upp långsamt

Börja dagen på ett lugnt och stillsamt sätt, som om du skulle väcka ett barn. Ta dig tiden att ligga kvar en stund under täcket och fokusera på något du ser fram emot idag, t ex att cykla hem efter jobbet. Sätt fötterna i golvet, sitt en stund och ställ dig till slut upp.

Ta en tankepaus

“Kan du ha det klart på onsdag?” eller “Ska vi ses på fredag?” Ofta känner vi att vi måste svara snabbt på frågor. Försök istället att vänja dig vid att säga: “Jag ska tänka på det”, och återkom lite senare. De pauserna skonar dig från mycket stress.

Andas med magen

Dina andetag ger kroppen livsgivande syre. Så se till att andas hela vägen ner i magen och inte bara uppe i bröstkorgen. Det kan du göra med den här enkla övningen, som kommer att leda till lugn och välbefinnande.

Så här gör du:

  • Lägg ena handen på bröstet. Den handen ska hållas stilla när du andas.
  • Lägg den andra handen på magen. Det är den här handen som ska röra sig när du andas.
  • Ta ett djupt andetag och känn hur din mage expanderas.
  • Andas ut genom munnen. Ta god tid på dig och andas ut helt.
  • Känn hur din mage återvänder till din normala storlek och slappnar av helt

Blicka bortåt

När vi känner oss pressade blir vi ofta väldigt praktiska och har bara ögon för nästa punkt på att göra-listan. Men när ögat ser långt – ut genom fönstret eller på ett landskap – blir du lugnare. Kom ihåg det när du tar fem minuters paus från dina arbetsuppgifter.

Värdesätt bilkön

I bilkön, på perrongen eller i väntrummet hos läkaren. Väntan kan utmana tålamodet. Men se det istället som en välkommen paus på dagen. Slut ögonen, andas djupt och känn hur du slappnar av i hela kroppen.

Läs en bok

Sätter du dig ofta och scrollar på telefonen när du slappar? Tio minuter är okej, men de kan snabbt bli till två timmar. Genom att byta skärmen mot en bok – eller ett magasin som I FORM – får hjärnan mer ro och tempot sänks.

Källa: Helle Hermansen, psykolog och mindfulnessinstruktör