Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Det är obehagligt att vakna badandes i svett. Det kan också väcka oro. Få expertens råd för hur du minskar besvären. Och när du ska söka läkare.

Kvinna som lider av nattliga svettningar söker råd.

SVETTAS DU PÅ NATTEN? - Du kan börja med att sänka värmen till 18-19 grader i sovrummet om du svettas på nätterna.

© iStock

Det är blött och inte särskilt trevligt att vakna badandes i svett. Att svettas är ju något man gör på gymmet och inte när kroppen vilar. Oftast behöver du bara sänka temperaturen i sovrummet, men ibland kan svettningarna vara ett tecken på att något inte är som det borde.

För att lugna dig har vi pratat med en läkare om vad det är som gör att du svettas på natten – och när det kan vara bra att söka hjälp. Du får också goda råd för vad du kan göra för att minska svettningarna och besvären. Så kan du förhoppningsvis snart gå och lägga dig och vakna utvilad och lagom varm till en ny dag.

1 Varför svettas man på natten?


Svett är inte något som bara händer, det har en viktigt funktion i kroppen som dess klimatanläggning. När kroppen blir överhettad sprutar de mellan två och fyra miljoner svettkörtlarna ut vätska som lägger sig på huden och kyler ner kroppen. Det är praktiskt t ex när vi springer. Det är inte lika härligt när svettas på natten, när vi sover. Men även då kan kroppen behöva sänka värmen.

2 Är det normalt att svettas på natten?


Kroppen kan absolut svettas även när vi sover. Det är helt normalt. Att svettas på natten kan vara störande, men ofta är det harmlöst och kräver bara att du byter till ett svalare täcke. Kanske är din pyjamas för varm eller madrassen för gammal för att transportera bort värmen? Men om du natt efter natt vaknar blöt av svett, trots att du har ett svalt sovrum så kan det vara ett tecken på att något i din kropp inte är som det borde.

5 möjliga orsaker till att du svettas på natten

STRESS OCH ÅNGEST

Är du stressad eller ängslig kan du svettas extra mycket. Det pressade sinnestillståndet får kroppens produktion av stresshormonerna adrenalin och kortisol upp i varv och det påverkar kroppens värmereglering. Sprinklersystemet börjar att producera svett, som ska kyla ner kroppen. Det kan också hända om vi är stressade under dagen.

KLIMAKTERIET

En vanlig orsak till att kvinnor svettas på natten är klimakteriet. Det beror på att vi blir mer känsliga för temperaturväxlingar när produktionen av hormonet östrogen faller. Vallningarna kommer ofta på natten och kan följas åt av oro och hjärtklappning.

ÖVERAKTIVA SVETTKÖRTLAR

Nattliga svettningar kan bero på att du hör till de cirka 3 procent av svenskarna som har hyperhidros – alltså överaktiva svettkörtlar. Vid hyperhidros svettas man upp till fem gånger så mycket som genomsnittet. Tillståndet är ofarligt, kroniskt och ärftligt.

BIVERKNING AV MEDICIN

En del läkemedel har biverkningar som hög puls och utvidgade blodkärl. Och därmed blöta nätter. Så kallade tricykliska antidepressiva medel kan göra att man svettas på natten. Även hormonbehandlingar, morfinpreparat och medicin mot förhöjt blodsocker kan öka svettningarna.

FÖRHÖJD ÄMNESOMSÄTTNING - HYPERTYREOS

Hypertyreos beror på att sköldkörteln producerar för mycket av hormonerna tyroxin och trijodtyronin. Det skapar obalans i kroppens inre termostat, så man svettas mer. Ofta följs de nattliga svettningarna av andra tecken, t ex trötthet, tjut i öronen och viktminskning.

I samband med att svettas på natten
© iStock

3 Svettas män mer än kvinnor på natten?


Vårt biologiska kön spelar faktiskt roll här. Visserligen har kvinnor fler svettkörtlar än män. Men mäns svettkörtlar är mer aktiva, så de svettas ofta mer både på dagen och på natten. Många kvinnor går dock om männen i mängden svett kring klimakteriet, där nattliga svettningar kan vara lite av en utmaning.

4 Kan det vara farligt att svettas på natten?


I de allra flesta fall beror nattliga svettningar inte på något allvarligt. Men det kan vara så att orsaken till svettningarna är en sjukdom. Här är exempel på sjukdomar som kan medföra att du svettas på natten.

5 EXEMPEL PÅ SJUKDOMAR SOM KAN GÖRA ATT MAN SVETTAS PÅ NATTEN

  • Virus och influensa
    Om du har virus eller influensa och får feber är den nattliga svetten kroppens försök till att sänka temperaturen. Då hjälper den dig i din situation.

  • Cancer
    Att svettas på natten kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar som t ex blod- och lymfcancer. Då får du också symptom som klåda, svullna lymfkörtlar eller svullnaden i ljumskarna. Om det är fallet bör du söka läkare direkt.

  • Tuberkulos
    Den här allvarliga lungsjukdomen är nästan alltid ledsagad av perioder med kraftiga svettningar kombinerat med hög feber, bröstsmärtor, hosta med blod och andningsbesvär.

  • Diabetes
    Folk med diabetes typ 1 upplever ofta perioder med nattliga svettningar. Det är det låga blodsockret och bukspottskörtelns bristande produktion av insulin som får kroppen att svettas överdrivet mycket.

5 Hur gör man för att sluta svettas på natten?


Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska de nattliga svettningarna. Först och främst ska du skapa ett hälsosamt sovklimat. Och så kan du ta en titt på vad du äter och dricker innan du går och lägger dig. Det är också en bra idé att försöka slappna av och stressa ner.

Läs också: Så här blir du av med nageltrång

Det här kan du själv göra för att undvika att svettas på natten

Undvik syntetiska sängkläder. Det kan inte huden andas i. Välj sängkläder av naturliga material som t ex bomull eller linne.

Byt till ett tunnare sommartäcke.

Håll temperaturen i sovrummet under rumstemperatur, gärna omkring 18-19 grader.

Ät inte starkt kryddad mat precis innan du ska sova. Det sätter igång svettproduktionen.

Undvik att dricka alkohol och koffeinhaltiga drycker 2-3 timmar innan du går och lägger dig. Det stimulerar också svettproduktionen.

Meditera, träna yoga eller gör avslappnande andningsövningar innan du går till kojs. Då motverkar du stress.

Svettas du på vissa områden så använd en deodorant med aluminiumsalt, som blockerar svettkörtlarna.

Undgå kaffe - nattesved
© iStock

Koffein

När du dricker kaffe påverkas det centrala nervsystemet, vilket bland annat får kroppstemperaturen att stiga. Därför aktiveras kroppens kylsystem – alltså svettkörtlarna. Och du kan därför svettas på natten.

Undgå alkohol - nattesved
© iStock

Alkohol

Kroppen uppfattar alkohol som ett gift, så den jobbar hårt med att bli av med det – bland annat genom att svettas ut det. Alkohol ökar också blodcirkulationen i huden så kroppstemperaturen stiger. Kroppen kompenserar då genom att svettas mer för att kyla ner sig. Även på natten.

Undgå stærk mad - nattesved
© iStock

Stark mat

Äter du chili eller annan kryddstark mat så luras hjärnan att tro att något gör ont och att det är en inflammation på väg. Som försvar mot den inbillade inflammationen säger hjärnan till svettkörtlarna att börja producera vätska, som kan rena kroppen.

Undgå stress - nattesved
© iStock

Stress

Ett pressat sinnestillstånd får kroppens produktion av stresshormonerna adrenalin och kortisol att öka. Det påverkar värmeregleringen, så att sprinkleranläggningen börjar producera svett som ska kyla ner kroppen.

Kvinna mediterar i ett försök att undvika att svettas på natten

MEDITATION KAN FÖREBYGGA ATT DU SVETTAS PÅ NATTEN Meditation kan ge dig lugn i sinnet. Ett försök att undvika att svettas på natten.

© iStock
Se till att du är lugn innan du går till sängs. Yoga kan hjälpa dig. Skärmar gör ofta det motsatta.

6 Ska man söka vård på grund av att man svettas på natten?


Du bör alltid vara uppmärksam på om allt inte är som det brukar vara. Om du regelbundet svettas på natten utan någon tydlig anledning kan det vara ett tecken på sjukdom. Sök därför läkare och få det undersökt. Trots att det kanske visar sig att det inte är sjukdom som är anledningen, så kan det vara bra att prata igenom problemet med en läkare. Hen kanske kan hjälpa dig oavsett orsak.

Se här vilka behandlingar det finns mot att svettas på natten.

Checklista: Sök vård om…

  • ... du ofta svettas på natten utan att ha gjort det förut.

  • ... svettningarna förstör din sömn och därmed din livskvalitet.

  • ... svetten kommer tillsammans med feber, oförklarlig viktminskning och klåda.

LÄS OCKSA: Ska man gå till doktorn vid håravfall?

7 Behandlingar för dig som svettas på natten


Det kan läkaren göra åt att du svettas på natten
Störs du mycket av nattliga svettningar så kan du söka vård. Särskilt om du har hyperhidrios – alltså överaktiva svettkörtlar – eller är i klimakteriet finns det goda behandlingsmöjligheter. Om svetten beror på en underliggande sjukdom så är det naturligtvis först och främst den som ska behandlas.

  • BOTOX MOT ATT SVETTAS PÅ NATTEN
    Sprutor med giftämnet botox används mot lokal svettproduktion i t ex armhålor och på fötterna. Botox förlamar de nerver som styr svettkörtlarna, och därför minskas svetten. Det håller upp till ett halvår. Behandlingen utförs både inom vården och på privata kliniker.

  • MEDICIN MOT ATT SVETTAS PÅ NATTEN
    Behandling med läkemedlet antikolinergika hämmar nervimpulserna så att aktiviteten i svettkörtlarna minskas. Läkemedlet påverkar också andra av kroppens funktioner, och därför upplever några biverkningar som muntorrhet, huvudvärk, trötthet och synrubbningar.Tabletternas verkan varar cirka 6-8 timmar.

  • HORMONER MOT ATT SVETTAS PÅ NATTEN
    Är det klimakteriet som är anledningen till de nattliga svettningarna så kan problemet avhjälpas med preparat som innehåller hormonerna östrogen och gestagen. Behandlingen kan ha biverkningar som bl a huvudvärk och viktökning. Det är dessutom en lätt förhöjd risk för bröstcancer om man tar hormonerna i mer än fem år.

  • MIKROVÅGBEHANDLING MOT ATT SVETTAS PÅ NATTEN
    Vid mikrovågsbehandling värmer man upp huden på de utsatta områdena. Det förstör svettkörtlarna och ska därmed ge ett bestående resultat. Ofta krävs två behandlingar. Behandlingen finns i dagsläget bara för armhålor.

Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2022