Därför vaknar du upp badandes i svett

De saker som kan få dig att svettas på dagen kan även göra dig svettig på natten. Men om det inte finns någon uppenbar förklaring till dina nattliga svettningar, kanske kroppen försöker säga dig något.

Kvinna som sover utan täcke

Svettas du mycket på natten kan du prova att vädra ut i sovrummet innan du ska sova, eller byta till ett tunnare täcke.

© Colourbox

Svettningar på natten

De flesta har varit med om att vakna upp med en genomblöt huvudkudde – indränkt i svett. Många gånger kan det vara svårt att peka ut en enskild anledning till att du svettas på natten, men i de flesta fall kan orsaken finnas runt omkring dig.

När du svettas – oavsett tidpunkt – försöker kroppen nämligen bli av med överskottsvärme, så din kroppstemperatur stannar på omkring 37 grader.

Sover du med varma täcken eller har elementet på mitt i sommaren, kan det därför leda till ökad svettproduktion på natten. Detsamma gäller om du sover i syntetiska nattkläder, som hindrar huden från att andas. Men svettas du även om temperaturen i sovrummet inte är särskilt hög, finns det anledning att vara uppmärksam.

Som utgångspunkt är det inte normalt att svettas på natten. Även de som lider av så kallad hyperhidros, alltså överdrivna svettningar, upplever för det mesta att de är torra när de sover. Svettas du däremot spontant på natten, utan att det finns någon förklaring till dina svettningar, försöker kroppen förmodligen tala om att något inte är som det ska.

Här under kan de se fem anledningar till dina nattliga svettningar eller vallningar. Om du upplever problem med nattliga svettningar i flera veckor, bör du kontakta din läkare för en en närmare undersökning.

För låg östrogennivå

En av förklaringarna till nattliga svettningar kan vara klimakteriet. När produktionen av östrogen och andra hormoner faller i takt med övergångsåldern kan det nämligen störa kroppens inre termostat, vilket kan resultera i vallningar, även på natten. Även gravida kan uppleva detta. Biverkningarna vid hormonstörningar är dock inget som sker över en natt, och ofta upplever du även samtidigt andra tecken på klimakteriet, t ex utebliven menstruation och torra slemhinnor.

För hög ämnesomsättning

Ökade svettningar är en vanlig biverkning för personer som lider av hög ämnesomsättning. Förutom ökad ökade svettningar visar sig sjukdomen som inre oro, hjärtklappning och viktnedgång, även om personer med hög ämnesomsättning ofta har en mycket stor aptit. Eftersom kroppens värmereglage kör på max, kan det också göra att man svettas vid märkliga tidpunkter på dygnet, som t ex på natten.

Medicin

Flera typer av medicin kan generellt påverka svettproduktionen – och därför även på natten. Nattliga vallningar är ofta en vanlig bivirkning efter intag av t ex antidepressiv medicin.

Sjukdom

Har du feber är det inte onormalt att svettas på natten, då din temperatur ofta stiger på kvällen, och det är vissa infektioner som ger en tendens till temperaturökningar vid vissa tider på dygnet, t ex medelhavsfeber. Nattliga svettningar kan dock också vara ett symptom på flera allvarliga sjukdomar som t ex blod- och lymfkörtelcancer, speciellt om det förekommer i samband med hudklåda.

Stress och oro

Folk som är stressade och oroliga svettas generellt mer. När kroppen är fylld med stresshormoner, arbetar binjurarna för högtryck med att producera binjurebarkhormon, som sätter igång en mängd processer, bland annat kroppens värmeprocesser. Det händer dock vanligen när den stressade stöter på något i vaket tillstånd, om inte svettningarna utlöses av något som händer på natten.

Källa: Lisa Secher, specialistläkare i hudsjukdomar

Vet du hur länge du kan gå med hosta innan du bör söka läkare?