Borde du vara orolig för att du svettas på natten?
Det är obehagligt att vakna badandes i svett. Det kan också väcka oro. Få expertens råd för hur du minskar besvären. Och när du ska söka läkare.
Det är obehagligt att vakna badandes i svett. Det kan också väcka oro. Få expertens råd för hur du minskar besvären. Och när du ska söka läkare.
Det är blött och inte särskilt trevligt att vakna badandes i svett. Att svettas är ju något man gör på gymmet och inte när kroppen vilar. Oftast behöver du bara sänka temperaturen i sovrummet, men ibland kan svettningarna vara ett tecken på att något inte är som det borde.
För att lugna dig har vi pratat med en läkare om vad det är som gör att du svettas på natten – och när det kan vara bra att söka hjälp. Du får också goda råd för vad du kan göra för att minska svettningarna och besvären. Så kan du förhoppningsvis snart gå och lägga dig och vakna utvilad och lagom varm till en ny dag.
Svett är inte något som bara händer, det har en viktigt funktion i kroppen som dess klimatanläggning. När kroppen blir överhettad sprutar de mellan två och fyra miljoner svettkörtlarna ut vätska som lägger sig på huden och kyler ner kroppen. Det är praktiskt t ex när vi springer. Det är inte lika härligt när svettas på natten, när vi sover. Men även då kan kroppen behöva sänka värmen.
Kroppen kan absolut svettas även när vi sover. Det är helt normalt. Att svettas på natten kan vara störande, men ofta är det harmlöst och kräver bara att du byter till ett svalare täcke. Kanske är din pyjamas för varm eller madrassen för gammal för att transportera bort värmen? Men om du natt efter natt vaknar blöt av svett, trots att du har ett svalt sovrum så kan det vara ett tecken på att något i din kropp inte är som det borde.
Vårt biologiska kön spelar faktiskt roll här. Visserligen har kvinnor fler svettkörtlar än män. Men mäns svettkörtlar är mer aktiva, så de svettas ofta mer både på dagen och på natten. Många kvinnor går dock om männen i mängden svett kring klimakteriet, där nattliga svettningar kan vara lite av en utmaning.
I de allra flesta fall beror nattliga svettningar inte på något allvarligt. Men det kan vara så att orsaken till svettningarna är en sjukdom. Här är exempel på sjukdomar som kan medföra att du svettas på natten.
Virus och influensa
Om du har virus eller influensa och får feber är den nattliga svetten kroppens försök till att sänka temperaturen. Då hjälper den dig i din situation.
Cancer
Att svettas på natten kan vara ett symptom på allvarliga sjukdomar som t ex blod- och lymfcancer. Då får du också symptom som klåda, svullna lymfkörtlar eller svullnaden i ljumskarna. Om det är fallet bör du söka läkare direkt.
Tuberkulos
Den här allvarliga lungsjukdomen är nästan alltid ledsagad av perioder med kraftiga svettningar kombinerat med hög feber, bröstsmärtor, hosta med blod och andningsbesvär.
Diabetes
Folk med diabetes typ 1 upplever ofta perioder med nattliga svettningar. Det är det låga blodsockret och bukspottskörtelns bristande produktion av insulin som får kroppen att svettas överdrivet mycket.
Som tur är finns det flera saker du kan göra för att minska de nattliga svettningarna. Först och främst ska du skapa ett hälsosamt sovklimat. Och så kan du ta en titt på vad du äter och dricker innan du går och lägger dig. Det är också en bra idé att försöka slappna av och stressa ner.
Läs också: Så här blir du av med nageltrång
Se till att du är lugn innan du går till sängs. Yoga kan hjälpa dig. Skärmar gör ofta det motsatta.
Du bör alltid vara uppmärksam på om allt inte är som det brukar vara. Om du regelbundet svettas på natten utan någon tydlig anledning kan det vara ett tecken på sjukdom. Sök därför läkare och få det undersökt. Trots att det kanske visar sig att det inte är sjukdom som är anledningen, så kan det vara bra att prata igenom problemet med en läkare. Hen kanske kan hjälpa dig oavsett orsak.
Se här vilka behandlingar det finns mot att svettas på natten.
Det kan läkaren göra åt att du svettas på natten
Störs du mycket av nattliga svettningar så kan du söka vård. Särskilt om du har hyperhidrios – alltså överaktiva svettkörtlar – eller är i klimakteriet finns det goda behandlingsmöjligheter. Om svetten beror på en underliggande sjukdom så är det naturligtvis först och främst den som ska behandlas.
Artikeln publicerades i I FORM nr 08/2022