Frukt och grönsaker i säsong i januari

Även om det är januari finns det fortfarande gott om svenska grönsaker att välja mellan. Du kan se fram emot massor av kostfiber och mättnadskänsla – och goda nyttiga recept med alla ingredienser.

Grönsaker som är i säsong i januari

I SÄSONG I JANUARI – Grönkål, rotselleri och brysselkål är några av de fiberbomber du kan servera här i januari. Hämta inspiration till läckra rätter med alla tre nedan.

© iStock

Det är sant att januari kan vara en lite jobbig månad att ta sig igenom. All mysighet från december är borta och ute är det mörkt och kallt. Men du kommer att klara det.

Tänd ett ljus, sätt på din favoritmusik, ta på dig ett par tjocka strumpor och gå sedan till köket och laga något gott och varmt att äta.

Läs också: Behöver du inspiration till middagen? Kolla in veckans meny

Varm mat är viktigt för att klara januari, och som tur är finns det massor av näringsrika grönsaker i säsong just nu som du kan slänga i grytor och ugnsformar.

Mättnad på menyn

Vi befinner oss i den tunga, mättande säsongen vid denna tid på året, med rotfrukter, kål, purjolök och gul lök i synnerhet. Perfekt, för just nu behöver vi lite mer på tallrikarna än bara en lätt sommarsallad.

Vi vill ha mat som värmer, mättar och ger näring. Så vi säger ja till bubblande grytor, ångande soppor, mjuka rotfruktspuréer och saftiga kålsallader.

Läs också: Ladda ner en affisch med säsongens frukt och grönsaker

Lista över frukt och grönsaker som är i säsong i januari:

1 Brysselkål


Brysselkål har en något skarp smak och lukt, men dessa små gröna kulor belönar dig med massor av nyttiga näringsämnen.

Att baka dem i ugnen mjukar upp smaken, och brysselkål blir också godare om man marinerar den i en god marinad, till exempel en senapsmarinad.

Du kan enkelt baka dem separat med bara lite olivolja, men du kan också prova en riktigt god vinterrätt där kålen serveras tillsammans med kyckling, rotfrukter, rödlök och korngryn.

FÅ ETT RECEPT:

2 Grönkål


Om det finns en grönsak som kan stärka ditt immunförsvar i vinter, så är det grönkål. De krusiga gröna bladen är fulla av vitaminer och kostfiber som stärker dina tarmbakterier och därmed ditt immunförsvar. Ja, tack!

Om du använder grönkål rå, blanda bladen med lite olivolja efter att du skurit dem. Det gör de grova bladen lite lättare att tugga.

Använd grönkål för att laga en värmande grönkålssoppa, en krispig grönkålssallad eller strö en generös näve i din smoothie. Eller unna dig en god pastarätt en kall vinterkväll.

FÅ RECEPTET:

3 Gul lök


Lök är ofta en något förbisedd grönsak, men ändå en av de grönsaker som de flesta av oss alltid har hemma. Det beror troligen på att lök har lång hållbarhet, är mycket mångsidig och smakar gott både rå och tillagad.

Gul lök spelar ofta en biroll, men vi föreslår att du för en gångs skull låter den stå i centrum i en härlig franskinspirerad löksoppa. Bon appétit!

FÅ RECEPTET HÄR:

4 Jordärtskocka


Kanske är jordärtskockor lite oattraktiva till utseendet. Och ja, de är också lite svåra att skala. Men smaken är mödan värd. Så ge jordärtskockor en chans under vintermånaderna, när de är som bäst.

Gör en god jordärtskockssoppa, kanske med hemgjorda jordärtskockschips som topping.

Du kan också använda de små knölarna i en mjuk potatis- och jordärtskockspuré, till exempel som här.

FÅ RECEPTET:

5 Morot


Morötter är populära året runt. De är perfekta som ett nyttigt mellanmål och är också lätta att använda i matlagningen.

Ett bra val här i december är en morotssoppa med massor av kryddor som värmer dig ända ner till tårna. En rå grönsallad är alltid ett bra val, men du kan också prova vår varma morots- och quinoasallad, som vi serverar med goda kycklingköttbullar.

FÅ ETT RECEPT:

6 Palsternacka


Om du har palsternacka i din trädgård har du den perfekta förvaringslösningen.

Palsternackor är en av de rotfrukter som kan ligga kvar i jorden hela vintern. Lite frost förstärker faktiskt deras smak och gör dem lite sötare.

Använd tärnad palsternacka i soppor och grytor, i rotfruktspuréer eller ät den ugnsbakad.

FÅ ETT RECEPT:

7 Persiljerot


Om du gillar persilja, se till att fylla på med persiljerot i vinter. Roten har en delikat smak och är perfekt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.

Du kan också använda persiljerot tärnad i soppor, eller kanske stekt i en panna tillsammans med kött och fisk. Grytor och kokta rätter är också ett bra val, till exempel den franska klassikern boeuf bourguignon.

FÅ ETT RECEPT:

8 Polkabetor


Om du gillar vackra grönsaker, fyll din varukorg med randiga betor. De ser nästan ut som godis.

Du kan använda polkabetor på samma sätt som rödbetor, till exempel inlagda. De kan få en tråkig leverpastejsmörgås att kännas festlig.

De vackra ränderna syns dock bäst när de är råa. Skär dem i ultratunna skivor och använd dem i sallader, t ex i vår goda bowl med räkor, spetskål och picklad rödlök.

FÅ ETT RECEPT:

9 Purjolök


Den måste rengöras noggrant, men med det sagt finns det inget annat än lovord för denna långa, smala grönsak.

Purjolök är perfekt för att ge smak åt soppor, vilket är anledningen till att den är extra populär på vintern. Den är också mycket god i en matpaj, och purjolök och fisk är en riktigt bra kombination.

En stor favorit är vår goda potatis- och purjolökssoppa. Men vi tycker också att du ska prova vår populära ugnsrätt, där vi lägger purjolök i en form tillsammans med lax, spetskål och mascarpone. Riktigt gott!

FÅ ETT RECEPT:

10 Rotselleri


Det är inte utsidan som räknas – inte ens när det gäller grönsaker. Rotselleri är visserligen ingen skönhet, men dess smak är något alldeles speciellt.

Om du vill gå ner några kilo efter jul är rotselleri en bra råvara att vända sig till. Den är mycket kalorisnål – faktiskt mindre än hälften så kaloririk som potatis – och du kan enkelt byta ut de två rotfrukterna mot varandra, antingen helt eller delvis. Du kan till exempel servera goda rotselleri-pommes eller en potatis- och rotselleripuré.

Du kan också prova rotselleri som fyllning i spaghetti bolognese eller denna goda lasagne.

FÅ ETT RECEPT:

11 Rödbeta


Ett råd. Innan du tar itu med denna underbara rotfrukt, ta på dig ett par plasthandskar. Rödbetor ger dig röda fingrar, men i gengäld fyller de din mage med mättande fibrer.

Rödbetssoppa är ett självklart val, men du kan också äta rödbetor råa. Till exempel i denna vintersallad med äpplen och tre olika sorters kål. En riktig hälsoboost!

FÅ ETT RECEPT:

12 Rödkål


Många förknippar rödkål med jul, men det är synd att förpassa den till bara december. Det är riktigt gott med en krispig rödkålssallad.

En av våra favoritsallader med rödkål är denna färgglada rätt.

FÅ RECEPTET:

13 Rödlök


Vacker färg och mycket smak är röda lökars största fördelar, men deras långa hållbarhet är också ett plus. Åtminstone om du förvarar dem på rätt sätt. Det bästa stället att förvara dem är på en torr, mörk och sval plats, helst inte i grönsakslådan i kylskåpet.

rödlök ger färg och krydda till alla sallader, inte minst klassisk tomatsallad.

Om du bakar dem i ugnen förändras smaken till en sötma, vilket också är ganska gott. Du kan också pickla rödlök – en stor succé, om du frågar oss.

FÅ ETT RECEPT:

14 Savoykål


Gud vet vad savoykål har gjort oss, eftersom väldigt få av oss använder denna smakrika och otroligt goda kål.

Använd till exempel finhackad savoykål i sallader och wokrätter, eller använd de stora attraktiva bladen som wraps. Du kan servera savoykålblad med falafel, linda in fisk i bladen och steka dem i ugnen, eller prova våra vegetariska kålrullar med svamp och nötter. Det är upp till dig.

FÅ ETT RECEPT:

15 Svartkål


Svartkål – även känd som palmkål – liknar grönkål både i utseende och konsistens. Du kan därför använda den på samma sätt. Till exempel finhackad i sallader och wokrätter eller i vintersoppor.

När du förbereder palmkål håller du ett blad i ena handen och använder den andra för att "dra" av bladet från stjälken. Du kan sedan skära bladet i tunna strimlor. Stjälken kan också användas i soppor och wokrätter, skuren i små tärningar.

FÅ ETT RECEPT:

16 Vitkål


Om ekonomin känns lite stram i januari så är vitkål din vän. Du får SÅ mycket mat för nästan ingenting.

Använd den i sallader eller följ din mormors recept och laga en omgång stuvad vitkål. Eller prova denna vardagsrätt med vitkål, morötter och köttfärs.

FÅ RECEPTET:

17 Vitlök


En skål varm soppa är fantastiskt på en kall vinterdag – särskilt om den är fylld med kryddor som får dig att börja svettas. Vitlök är ett utmärkt smakämne och har dessutom antiinflammatoriska egenskaper.

Vitlök är utsökt i tomatsoppa, kanske med hembakat tunnbröd, men du kan också prova denna varma rätt som omedelbart förflyttar dig till soliga Thailand.

FÅ RECEPTET:

18 Äpple


Äpplen är perfekta som ett nyttigt mellanmål, till exempel tillsammans med en handfull nötter, men de passar också utmärkt i sallader och varma rätter. Det är den enda svenska frukt som är i säsong just nu.

Kålsallader är särskilt goda med äpplen, till exempel en grönkålssallad.

Äpplen och curry är också en utmärkt kombination, så ge äpplen en chans i en värmande kycklingcurry.

Om du vill servera dessert passar äpplen perfekt i en vinterdessert. Vi rekommenderar vår otroliga äppelpaj.

FÅ ETT RECEPT:

Färska örter året runt

De flesta färska örter odlas lokalt året runt. Vissa av dem är härdiga och kan odlas utomhus, medan andra odlas inomhus, till exempel i växthus.

Saknar du potatis på listan?

Då är det helt avsiktligt. Även om potatis definitivt är en hälsosam matvara, betraktar vi den inte som en grönsak här.

Botaniskt sett är potatisen visserligen en grönsak. Ur näringssynpunkt betraktas dock de bruna knölarna som en stärkelserik matvara, liknande ris och pasta, eftersom potatis innehåller mer stärkelse och färre bioaktiva ämnen än andra grönsaker.

Svamp, torkad frukt och nötter ingår inte heller i listan, eftersom de inte räknas in i de 500 gram frukt och grönsaker som vi rekommenderas att äta varje dag.