Varför äta fibrer?
Fibrer är bland det bästa du kan stoppa i dig. Se bara här:
Fibrer håller magen sund
Fibrer påverkar nämligen tarmens rörelser, så din matsmältning fungerar smidigt. Tänk på att dricka rikligt med vätska, minst 1 1/2 liter om dagen, annars kan fibrerna motverka sitt syfte och istället ge dig magproblem.
Fibrer förebygger sjukdomar
En fiberrik kost förebygger livsstilssjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och tarmcancer. Fibrerna verkar nämligen som ett slags dammsugare, som suger upp överflödigt kolesterol och cancerframkallande ämnen, t ex tungmetaller, och för ut dem från systemet, innan kroppen tar upp dem.
Fibrerna verkar dessutom som en matlåda för de goda bakterierna som bor i din tarm. Bakterierna omvandlar fibrerna till kortkedjade fettsyror som bl a stärker ditt immunförsvar.
Fibrerna gör dig smal
Mycket fibrer i maten gör det lättare att hålla vikten, då du håller dig mätt längre än om du äter mat med lite fibrer. Mat med fibrer ska tuggas noga och tuggandet aktiverar hormoner i din hjärna som får dig att känna mättnad. Dessutom bildar fibrerna en gel, som fördröjer tömningen av magsäcken, vilket också bidrar till att hålla dig mätt längre.
Så mycket fibrer ska du äta
Rekommendationen är att vi får i oss 25–35 gram fibrer per dag. Det kan du enkelt få i dig genom att äta:
- En skål havregryn
- En näve bär
- Ett par skivor rågbröd
- En halv talllrik grönsaker
Här under kan du se några av de råvaror som innehåller flest fibrer per 100 gram.
10-I-TOPP: FRUKT & GRÖNT
- Ärter: 6 g
- Svarta vinbär: 6 g
- Nypon: 6 g
- Palsternacka: 5 g
- Avokado: 5 g
- Rabarber: 4 g
- Brysselkål: 4 g
- Hallon: 4 g
- Broccoli: 3 g
- Päron: 3 g
10-I-TOPP: FULLKORN
- Rågknäckebröd: 15 g
- Fullkornsrågbröd: 8 g
- Havregryn: 10 g
- Fullkornsflingor: 10 g
- Korngryn: 10 g
- Fullkornspasta: 10 g
- Müsli: 7 g
- Bulgur: 10 g
- Trekornsbröd: 6 g
- Grahamsbröd: 5 g
10-I-TOPP: FRÖN & SNACKS
- Linfrön: 12 g
- Sesamfrön: 13 g
- Pistagenötter: 9 g
- Torkade aprikoser: 9 g
- Torkade äpplen: 9 g
- Torkade fikon: 18,5 g
- Jordnötter: 8 g
- Torkade dadlar: 6 g
- Valnötter: 6 g
- Russin: 4 g