Sallad med pocherat ägg och vita bönor

20 minuter
410 kcal

En sund och näringsrik sallad med proteiner, som fungerar perfekt till lunch eller middag. Smaklig måltid!

Sallad med vita bönor och ägg

MIDDAG PÅ 20 MINUTER. Enklare än så blir det inte!

© wichmann+bendtsen

Sallad med ägg och vita bönor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 140 g pinjekärnor
  • 1 knippe basilika
  • 100 g parmesanost
  • 2 dl extra jungfruolja
  • Citronsaft
  • Havssalt
  • Svartpeppar, färskmalen
  • 3 msk ljus vinäger
  • 2 ägg
  • 160 g vita bönor på burk eller blötlagda och kokta
  • 100 g sallad, t ex frisé, frillice eller plocksallad
  • Ev 2 skivor fullkornsrågbröd

Så gör du sallad med ägg och vita bönor

  • Rosta pinjekärnorna och mixa dem med basilika, riven parmesan och olja. Smaksätt peston med citronsaft, salt och peppar.
  • Pochera ett ägg åt gången: Koka upp 1 liter vatten, tillsätt vinäger och sänk värmen till precis under kokpunkten. Knäck ett ägg i en kopp, gör en virvel i vattnet med en ballongvisp och släpp försiktigt ner ägget i virveln. Låt ägget sjuda i 3 min. Ta upp och lägg det på lite hushållspapper och upprepa proceduren med det andra ägget.
  • Blanda bönorna med 4 msk pesto. Lägg dem ovanpå salladsbladen på två tallrikar, lägg äggen överst och mal lite peppar över.
  • Servera ev 1 skiva rostat rågbröd som tillbehör till varje portion.

TIPS! Om du vill göra det lite enklare kan du välja löskokta ägg istället för att pochera.


Blötlagda kikärter

VAR FRIKOSTIG MED BALJVÄXTER Torkade bönor, linser och kikärter är perfekta i sallader, soppor och gryträtter. De är fulla med både kostfibrer och gröna proteiner och ökar därmed mättnadsvärdet i en måltid, så var generös.

Enklast är att köpa baljväxter på burk, men de smakar allra bäst om du har tid att själv lägga dem i blöt och därefter koka dem. Gör gärna stora portioner åt gången, och frys in dem i lämpliga mängder i små burkar. Då har du smarta, enkla och nyttiga matlösningar för hektiska dagar.

© iStock