Så får du kontroll över din matsmältning

Magproblem kan vara väldigt störande, men lyckligtvis finns det mycket du själv kan göra för att slippa gas i magen och plötsliga toalettbesök. Se bara här!

Tarmsystem

Har du problem med magen kanske du ska fundera över vad du stoppar i dig för typ av mat.

© iStock

Oavsett om du sätter tänderna i en läcker linssallad eller låter dem jobba med ett knippa krispiga morötter är det ditt matsmältningssystem som ser till att du får ut maximalt av matens näringsämnen.

Men stress, dålig mat och bristande motion kan lätt sätta käppar i hjulet för processen. Lyckligtvis finns det mycket du kan göra för att hjälpa magen på traven. Se bara här!

1. Tugga maten noga

Sänk tempot när du äter och tugga med stängd mun. På det viset sväljer du mindre luft, så du slipper gas i magen, samtidigt som tuggandet ger dig en större mättnadskänsla.

Mat som gör magen uppblåst

2. Drick vatten

Se till att dricka rikligt med vatten till maten. På så vis kommer maten lättare i kontakt med insidan av tarmarna, vilket sätter igång de så kallade peristaltiska tarmrörelserna som pressar fram maten genom systemet.

3. Fyll på med kostfibrer

De osmältbara kostfibrerna skyddar tarmväggarna och främjar passagen av tarminnehållet genom matsmältningssystemet. Kostfibrer hittar du bl a i grönsaker, nötter och fullkornsprodukter. Få inspiration till fiberrik mat här.

4. Mata dina tarmbakterier

Mat med levande mjölksyrabakterier, t ex kefir och surkål, är mums för din tarmflora, då de har en så kallad probiotisk effekt. Det minskar bl a risken för diarré samtidigt som mjölksyrabakterierna minskar antalet oönskade bakterier i tarmen.

5. Ät regelbundet

Mag-tarm-systemet har har mycket lättare för att smälta små måltider än stora, så undvik att äta för mycket åt gången. Ät istället jämnt fördelat över dagen.

Källor: mindbodygreen.com, I FORM m fl

Så blir du av med svullen mage