Edamamebönor – så här blir de helt perfekta

5 minuter
110 kcal

Proteinrik? Check ✔ Fiberrik? Check ✔ Massor av mineraler? Check ✔ Edamamebönor är populära i sallader, soppor och hummus. Se varför och få våra bästa recept med de färska sojabönorna här.

Enkelt recept på hela edamamebönor med salt och citron

ENKLA EDAMAMEBÖNOR De färska, gröna sojabönorna är enkla att göra i ordning. Men det här receptet på edamamebönor med salt och citron kan du trolla fram ett enkelt och gott snack på 5 minuter.

© iStock

Edamamebönor är gröna, färska sojabönor som smakar milt och gott. De är perfekta både som ett gott och proteinrikt snack – men också utmärkta i sallader, soppor, hummus, varma rätter och smoothies. I motsats till torkade bönor är de superenkla och snabba att använda eftersom de kan tas ut ur frysen och dra i kokt vatten i en minut – och sedan är de redo för användning.

Här får du ett enkelt och gott recept på snack-edamamebönor i skida med salt och citron, samt fakta om bönornas innehåll och tillagningsmetoder och några goda recept med edamame. Smakliga måltider!

1 Edamamebönor med salt och citron (recept)


recept på kokta edamamebönor med salt och citron

Edamamebönor med salt och citron

Edamamebönor med skida är det perfekta snacket – nyttiga och goda med lite salt och ev andra kryddor och några droppar citron. Kokta, salta edamamebönor är så enkla att tillaga att du nästan inte behöver något recept, men här får du ändå ett – nämligen vårt enkla, goda recept på edamamebönor med salt och citron.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 150 g edamamebönor, frysta med skida
  • ½ l vatten
  • 1½ tsk havssalt
  • ½ citron

Så här tillagar du edamamebönor

  • Koka upp vattnet och tillsätt de kokta bönorna samt 1 tsk salt.
  • Stäng av spisen och låt bönorna dra 1 minut i vattnet.
  • Skär citronen i klyftor.
  • Häll bort vattnet och servera edamamebönorna med citronklyftor och resten av saltet.

Man äter inte skalet på edamamebönor, utan biter ut bönorna ur skidan så de glider in i munnen lite elegant.


2 Hur äter man edamamebönor


Edamamebönor med skal äts ofta som snacks innan sushi, men de goda bönorna (som egentligen heter mukimame-bönor, men som ofta bara kallas edamame) är bra för att öka proteininnehållet i en sallad, soppa, växtfärs eller pastarätt.

Man äter inte skalet på edamamebönor, utan biter ut bönorna ur skidan så de glider in i munnen lite elegant.

3 Ska frysta edamamebönor kokas?


Japp, men de behöver inte läggas i blöt först, och eftersom de blancheras innan de fryses ner ska de också kokas väldigt fort eller bara få kokande vatten över sig. Du behöver inte tina upp dem innan du kokar dem – bara lägga ner dem i kastrullen. Enklare blir det inte.

Om du håller på och koka något annat, t ex potatis, så kan du bara låta edamamebönorna koka med sista minuterna.

4 Vad är edamamebönor?


EDAMAME ELLER SOJA? Edamamebönor är gröna, omogna sojabönor. När de gröna bönorna är urpillade ur skidan heter de mukimame-bönor (de flesta kallar dem dock fortfarande för edamame). Och när bönorna torkar, skrumpnar de och blir gulaktiga – och går då under namnet sojabönor.

© iStock

Edamamebönor är färska sojabönor

Edamamebönor är gröna, omogna sojabänor som smakar lite som nyskördarde ärtor. Milt och gott.

I Asien har man njutit av edamame i många herrans år, men här i Norden har vi fått upp ögonen för de små proteinbomberna under de senaste årtiondena.

Edamamebönor finns att köpa i frysdisken (både med och utan skida) i de flesta matbutiker och är perfekta att ha liggande i frysen, så att man alltid kan få sig ett gott snack, en god förrätt eller en proetinrik salladsingrediens.

5 Är edamamebönor nyttiga?


I kostråden framhävs det att vi ska äta fler baljväxter – dels för att de med sina många proteiner kan ersätta kött som vi äter för mycket av, dels för att de är så rika på fibrer, vitaminer och mineraler.

Edamamebönor är inget undantag. De är faktiskt proppfulla av protein, samtidigt som de ger dig mycket kostfibrer – en blandning som är värd att välja om du är på jakt efter en bra och lång mättnadskänsla.

6 Recept med edamamebönor


Sallader med edamamebönor

De goda bönorna funkar väldigt bra i sallader där de bidrar till att göra måltiden ännu nyttigare och mer mättande. Du kan blanda i bönorna i själva salladen eller lägga dem på sidan av som tillbehör i en bowl.

Edamame smakar inte så mycket så de passar bra till de flesta ingredienser, särskilt feta, söta och/eller färggranna. Några av våra favorit-kombinationer till edamamebönor i sallader är fetaost, avokado, spetskål, granatäpple, mango och quinoa.

Poke-bowl med edamamebönor och kyckling
© wichmann+bendtsen

Poke bowl med edamamebönor och kyckling

Gör livet mer färgglatt med den här regnbågssalladen med edamamebönor, kryddig kyckling, rödkål, röd paprika och en dressing på cashewnötter.
Här hittar du receptet

Japansk poke bowl med edamamebönor och lax
© wichmann+bendtsen

Japansk bowl med lax och edamame

Inspireras av det japanska köket och servera en färgglad bowl till lunch eller middag.
Här hittar du receptet

Rödkålssallad med edamamebönor och apelsin
© wichmann+bendtsen

Rödkålssallad med apelsin, edamame och valnötter

Vår rödkålssallad med apelsin och valnötter smakar så att änglarna sjunger, är lätt att laga och mättar i flera timmar. Det beror i grova drag på att vi har fyllt den med grova grönsaker. Smaklig måltid!
Här hittar du receptet

Nudelsallad med squash, räkor och edamamebönor
© wichmann+bendtsen

Asiatisk squashnudelsallad med räkor och edamamebönor

Öka mängden grönsaker på tallriken med en kryddig squashnudelsallad, som kan avnjutas som en enkel middag eller en god lunch i farten.
Här hittar du receptet

Sushisallad med edamamebönor
© wichmann+bendtsen

Sushi-sallad med lax och edamamebönor

Får du i dig tillräckligt med fisk? Annars kan vi varmt rekommendera den här nyttiga fisksalladen. Smaklig måltid!
Här hittar du receptet

Sallad med äpple, fetaost och edamamebönor
© wichmann+bendtsen

Sallad med äpple, fetaost och edamamebönor

Den här spröda, gröna salladen serveras bland annat med fetaost och granatäpple och toppas med mynta, vilket ger en spämnnande piff. Servera den som den är eller som tillbehör.
Här hittar du receptet

Marinerad blomkål med edamamebönor

Marinerad blomkål med mynta

Testa den här blomkålssalladen med en asieninspirerad dressing, edamamebönor och färsk hackad mynta.
Här hittar du receptet

Hummus med edamamebönor

Edamamebönor är också goda i en hummus. Du använder helt enkelt bara edamamebönor som du vanligtvis använder kikärter. Färgen blir vackert grön och vacker tillsammans med t ex picklad rödlök i en wrap. Smaken kan du variera i den oändliga. Men kom ihåg tahihi och spiskummin, om den ska ha smaken av "vanlig" hummus. Det blir en otroligt god dipp till plockgrönsaker eller dressing till en sallad.

Edamame-hummus
© wichmann+bendtsen

Edamame-hummus

Edamamebönor har blivit en fast inventarie på sushiställen, men vad tror du om att testa den här hummusvarianten?
Här hittar du receptet

Köttbullar med edamamebönshummus
© wichmann+bendtsen

Köttbullar med edamamehummus och grönsaker

Köttbullar på spett med hummus och plockgrönsaker är en säker hit – såväl till middagen som på buffén, i picknickkorgen eller i matlådan.
Här hittar du receptet

Greenie med edamamebönor
© wichmann+bendtsen

Greenie med spenat, edamame, broccoli och banan

5 minuter! Längre tar det inte att mixa ihop den här nyttiga och mättande morgongreenien.
Här hittar du receptet

Misomarinerad lax med edamamebönor
© Skovdal Nordic

Misoglaserad lax i ugn med risbowl

I FORMs recept på misoglaserad lax i ugn med risbowl – en smakbomb som du kan trolla fram på bara 20 minuter. Prova själv!
Här hittar du receptet

Nudelsoppa med kyckling och edamame
© wichmann+bendtsen

Nudelsoppa med miso, kyckling och grönsaker

Öka mängden fullkorn och grönsaker i vardagen med den här goda nudelsoppan med miso, kyckling och grönsaker. Smaklig måltid!
Här hittar du receptet

Ramen-soppa med kyckling, risnudlar, ägg och grönsaker

Den populära japanska soppan finns i massor av olika varianter. Här får du den i en god version med kyckling, edamamebönor och risnudlar.
Här hittar du receptet