Därför ska du äta rågbröd varje dag
Rågbröd stärker ditt immunförsvar. Men det mörka brödet är också bra för vikten.
Rågbröd stärker ditt immunförsvar. Men det mörka brödet är också bra för vikten.
Om du är en av alla som äter low carb, kan det vara så att du bör göra en justering. Rågbröd är nämligen riktigt bra om du vill boosta immunförsvaret. Det visar ny forskning från Århus universitet.
Rågbrödets hälsofördelar slutar dock inte vid immunförsvaret. Forskning visar också att försökspersoner som äter rågbröd till frukost, äter 16 procent mindre under dagen jämfört med personer som inte äter rågbröd.
Det kan vara en av orsakerna till att stora befolkningsstudier slår fast att kvinnor som äter mycket fullkorn både väger mindre och har lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar och diabetes än kvinnor som inte äter så mycket fullkornsprodukter.
Förklaringen är att rågbröd innehåller vissa ämnen som heter benzoxazinoider. Dessa ämnen får blodets immunceller att växla upp och angripa bakterier som spelar roll för utvecklingen av bland annat blodproppar och reumatism.
Samtidigt är rågbröd fullt av nyttiga fibrer, som både fyller och mättar. Fibrerna binder nämligen vatten till sig och sväller, så att maten ligger längre tid i magsäcken som sänder signaler till hjärnan om att du är behagligt mätt.
Eftersom rågbröd tar längre tid att baka och dessutom är rikt på enzymet fytas, så finns det också många mineraler i brödet som är lättare för din kropp att ta upp och utnyttja än mineraler i vitt bröd.
Det allmänna kostrådet är att du ska äta 75 gram fullkorn om dagen. Det får du genom att t ex äta en portion havregrynsgröt och 2 skivor rågbröd.
En del rågbröd är nyttigare än andra. Om du vill äta så nyttigt som möjligt så välj:
Funderar du på att gå på low carb-diet? Se fördelar och nackdelar här.