Superfood: Pekannötter

Nötterna har en mild och nästan karamellaktig sötma som passar förträffligt till vinterns grova grönsaker. Dessutom är de bra för din matsmältning, ditt hjärta och din nattsömn.

Pekannötter med och utan skal

Därför ska du äta pekannötter

Pekannötter är bra för ...

Pekannötter får igång magen

Pekannötter är rika på kostfibrer som sätter igång tarmens rytmiska rörelser, så att maten rör sig snabbare framåt i ditt matsmältningssystem.

Pekannötter vaggar dig till sömns

Det är massor av magnesium i pekan­­nötter. Det viktiga mineralet gör det bland annat lättare för dig att somna och sova djupt och lugnt.

Pekannötter skyddar hjärtat

Om du äter 28 gram pekannötter eller andra nötter per dag minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar. Nötter är nämligen rika på kalium, som sänker blodtrycket.

LÄS OCKSA: Vad är kalium?

Pekannötter innehåller ...

  • De små godbitarna är rika på mineralet zink, som är viktigt för att immunförsvaret ska fungera.
  • Pekannötter är rika på enkelomättade fettsyror som minskar mängden dåligt kolesterol i blodet.
  • 30 gram. Så mycket nötter bör du äta varje dag. I snitt äter vi dock bara 6,6 gram.
  • Proteininnehållet är högt och nötterna ger dig därför en mycket god mättnadskänsla.

Visste du att du bara får glädje av nötternas alla fibrer om du dricker rikligt med vätska? Drick minst 1½–2 liter vatten om dagen.

Så mycket kostfibrer är det i 100 gram nötter

  • Cashewnötter

    : 3 gram fibrer

  • Valnötter

    : 5,6 gram fibrer

  • Hasselnötter

    : 8,2 gram fibrer

  • Pekannötter

    : 9,6 gram fibrer

Pekannötter passar ...

  • för att äta till frukost, till exempel på yoghurten eller i granolan.
  • för att äta till lunch och middag, till exempel som topping på kålsallad, i wok eller till fiskrätter.
  • för att äta ur påsen, när du är sötsugen eller när det är långt till nästa måltid.

Förvaring av pekannötter

  • Nötterna håller sig godast om du förvarar dem torrt och inte för varmt. Till exempel i ett köksskåp som inte är bredvid spisen.
  • Se till att nötterna inte utsätts för ljus och syre genom att förvara dem i en mörk och tättslutande burk.
  • Om du sällan använder pekannötter kan du förlänga hållbarheten väsentligt genom att stoppa dem i frysen. Där håller de sig i minst ett år.