Pekannötter: Milda, runda och supernyttiga
Pekannötter har en mild, nästan karamellliknande sötma som passar bra i kakor och sallader. Dessutom är de bra för matsmältningen och blodcirkulationen.
Pekannötter har en mild, nästan karamellliknande sötma som passar bra i kakor och sallader. Dessutom är de bra för matsmältningen och blodcirkulationen.
Pekannötter är en av naturens näringsskatter som inte bara smakar gott utan också är bra för hälsan.
Med en unik kombination av hälsosamma fetter, kostfiber, proteiner, vitaminer och mineraler förser de kroppen med värdefull näring.
Pekannötter växer på det lövfällande Pekanträdet, som kan bli upp till 40 meter högt och mer än 1 000 år gammalt. Skörden sker på hösten, när de stora nötterna faller till marken och är redo att plockas.
Trädet kommer ursprungligen från Nordamerika, framför allt de centrala och östra delarna, samt Mexiko.
Även om träden idag också finns i andra delar av världen står USA och Mexiko fortfarande för den stora majoriteten av världsproduktionen.
Man ska vara försiktig med att påstå att enskilda ingredienser är särskilt antiinflammatoriska, eftersom det är kosten som helhet som verkligen påverkar kroppens inflammation.
Studier visar dock att pekannötter, liksom jordgubbar, hallon, granatäpple och valnötter, innehåller mycket ellaginsyra. Detta är en kraftfull antioxidant som i studier har visat sig minska inflammation.
Innehållet av andra hälsosamma komponenter gör pekannötter lämpliga att inkludera i en antiinflammatorisk kost; så länge du inte lider av nötallergi.
Pekannötter liknar valnötter, och de är också lika i smaken. Men där valnötter tenderar att vara lite bittra är pekannötter mildare och mer runda och rika i smaken – vissa skulle till och med säga "smöriga" på tungan.
Det gör dem perfekta för kakor och andra bakverk. Eller bara som ett riktigt gott mellanmål.
Pekannöten har samma form som valnöten och vissa gemensamma nämnare, bland annat kalori- och fettinnehåll.
De viktigaste skillnaderna är:
Om du vill ha något sött och salt kan du göra en pecanpaj, som amerikanerna ofta äter som efterrätt på Thanksgiving och vid andra tillfällen.
Men nöten är också god i sallader, på morgonens frukt och yoghurt eller blandad i en müsli.
Den fungerar också utmärkt att blanda i en smoothie eller som ett enkelt mellanmål som kan uppgraderas genom torrostning.
De skalade pekannötterna härsknar lätt. För att förhindra detta, förvara dem mörkt och torrt i en lufttät behållare. De kan vanligtvis hålla i 2–4 månader.
Pekannötter kan också frysas. Detta förlänger hållbarheten till ett år.
Läs också: Hur länge håller maten i frysen?