Pekannötter: Milda, runda och supernyttiga

Pekannötter har en mild, nästan karamellliknande sötma som passar bra i kakor och sallader. Dessutom är de bra för matsmältningen och blodcirkulationen.

Pekannötter med och utan skal

PEKANNÖTTER liknar valnötter, men är mildare och rundare i smaken.

© iStock

Pekannötter är en av naturens näringsskatter som inte bara smakar gott utan också är bra för hälsan.

Med en unik kombination av hälsosamma fetter, kostfiber, proteiner, vitaminer och mineraler förser de kroppen med värdefull näring.

1 Vad är pekannötter bra för?


Pekannötter i skal

DET GÖMMER SIG en nyttig och mjuk godbit under det hårda skalet.

© iStock

4 goda skäl att äta pekannötter

Pekannötter gynnar kolesterolnivåerna

Pekannötternas stora trumfkort är deras gynnsamma effekt på kolesterolet.

Olika forskningsstudier under de senaste åren har visat att kolesterolnivåerna gynnas av att äta de smakrika nötterna under bara några veckor. Framför allt sjunker mängden skadligt LDL-kolesterol i blodet när du äter nötter.

Det bästa är att studier visar att ju mer nötter du äter, desto bättre är det för dina kolesterolnivåer. Det spelar dock ingen roll vilken typ av nötter du äter.

Det finns också en minskning av cancerrisken, vilket är anledningen till att det rekommenderas att nötter ingår i din dagliga kost. Rekommendationen gäller olika nötter, bland annat pekannötter.

Läs också: Har du koll på ditt kolesterol?

Pekannötter förebygger hjärt- och kärlsjukdomar

Ditt hjärta och din blodcirkulation kommer att älska dig för att du äter nötter – t ex pekannötter – varje dag.

Forskarna bakom de nuvarande Nordiska näringsrekommendationernadrar slutsatsen att om du äter 28–30 gram nötter om dagen kan du minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 20 %.

Pekannötter främjar matsmältningen

Pekannötter är rika på kostfiber, vilket gynnar matsmältningen. Faktum är att de innehåller mycket mer kostfiber än många andra nötter.

Så här mycket kostfiber innehåller 100 gram nötter:

  • Mandel: 10,6 gram fibrer
  • Pekannötter: 9,6 gram fibrer
  • Hasselnötter: 8,2 gram fibrer
  • Valnötter: 5,6 gram fibrer
  • Cashewnötter: 3 gram fibrer

Läs också: Topp 10 livsmedel med högst fiberhalt

Pekannötter motverkar oxidativ stress

Pekannötter innehåller mycket antioxidanter, som kan hjälpa till att bekämpa oxidativ stress. Oxidativ stress uppstår när kroppen har för många fria radikaler och för få antioxidanter för att bekämpa dem. Fria radikaler orsakas bland annat av dålig kost, solljus och rökning.

Om man utsätts för oxidativ stress under lång tid kan det påverka hur man åldras och om man drabbas av kronisk inflammation eller cancer.

Läs också: Tips för dig som är 50+

Det finns alltså all anledning att fylla på med antioxidanter varje dag – och pekannötter är ett bra ställe att börja på.

2 Var kommer pekannötter ifrån?


Pekannötter växer på det lövfällande Pekanträdet, som kan bli upp till 40 meter högt och mer än 1 000 år gammalt. Skörden sker på hösten, när de stora nötterna faller till marken och är redo att plockas.

Trädet kommer ursprungligen från Nordamerika, framför allt de centrala och östra delarna, samt Mexiko.

Även om träden idag också finns i andra delar av världen står USA och Mexiko fortfarande för den stora majoriteten av världsproduktionen.

Pekannötter på träd

DE NYTTIGA NÖTTERNA kommer ursprungligen från Nordamerika och växer på höga träd med stammar som är upp till två meter i diameter.

© iStock

3 Vilka är de viktigaste näringsämnena i pekannötter?


Protein: 9,2 g per 100 g

Proteiner är viktiga för bland annat muskeluppbyggnad.

Enkelomättade fettsyror: 47 g per 100 g

Nyttiga fettsyror är bra för flera saker – bland annat gynnar de blodcirkulationen genom att minska mängden LDL-kolesterol i blodet.

Läs också: De 20 viktigaste frågorna om ditt blodtryck

Kostfibrer: 9,5 g per 100 g

Kostfiber hjälper ditt tarmsystem att fungera ordentligt – vilket bidrar till en sund matsmältning.

Läs också: Så blir du av med en uppsvälld mage

Järn: 2,5 mg per 100 g

Järn används bland annat vid produktionen av röda blodkroppar, vars huvuduppgift är att transportera syre från lungorna till alla delar av kroppen.

E-vitamin: 5,1 alfa-TE/100 g

E-vitamin är en av de viktiga antioxidanterna som hjälper kroppen att bekämpa fria radikaler. E-vitamin har också en gynnsam effekt på din hud.

4 Är pekannötter antiinflammatoriska?


Man ska vara försiktig med att påstå att enskilda ingredienser är särskilt antiinflammatoriska, eftersom det är kosten som helhet som verkligen påverkar kroppens inflammation.

Studier visar dock att pekannötter, liksom jordgubbar, hallon, granatäpple och valnötter, innehåller mycket ellaginsyra. Detta är en kraftfull antioxidant som i studier har visat sig minska inflammation.

Innehållet av andra hälsosamma komponenter gör pekannötter lämpliga att inkludera i en antiinflammatorisk kost; så länge du inte lider av nötallergi.

5 Hur smakar pekannötter?


Pekannötter liknar valnötter, och de är också lika i smaken. Men där valnötter tenderar att vara lite bittra är pekannötter mildare och mer runda och rika i smaken – vissa skulle till och med säga "smöriga" på tungan.

Det gör dem perfekta för kakor och andra bakverk. Eller bara som ett riktigt gott mellanmål.

Pekannötter och valnötter

PEKANNÖTEN som ses till vänster, är mycket lik valnöten till höger. Pekannöten är dock något mildare i smaken.

© iStock

6 Vad är skillnaden mellan pekannötter och valnötter?


Pekannöten har samma form som valnöten och vissa gemensamma nämnare, bland annat kalori- och fettinnehåll.

De viktigaste skillnaderna är:

  • Pekannöten har 30 % mer kostfiber än valnöten
  • Valnöten innehåller 40 % mer protein.
  • Pekannötter innehåller 5 gånger så mycket vitamin E.
  • Valnötter innehåller 10 gånger mer omega-3-fettsyror, medan pekannötter innehåller 4 gånger mer omättade fettsyror

7 Hur äter man pekannötter?


Om du vill ha något sött och salt kan du göra en pecanpaj, som amerikanerna ofta äter som efterrätt på Thanksgiving och vid andra tillfällen.

Men nöten är också god i sallader, på morgonens frukt och yoghurt eller blandad i en müsli.

Den fungerar också utmärkt att blanda i en smoothie eller som ett enkelt mellanmål som kan uppgraderas genom torrostning.

pekannötspaj

PEKANNÖTSPAJ, ELLER “PECAN PIE” smakar himmelskt och är en mycket populär efterrätt i USA.

© iStock

8 Förvaring av pekannötter - hur förvarar man dem?


De skalade pekannötterna härsknar lätt. För att förhindra detta, förvara dem mörkt och torrt i en lufttät behållare. De kan vanligtvis hålla i 2–4 månader.

Pekannötter kan också frysas. Detta förlänger hållbarheten till ett år.

Läs också: Hur länge håller maten i frysen?