Havtorn är supernyttigt - så här använder du bären
Havtorn är rika på C-vitamin, men det är långtifrån den enda anledningen att äta dem. Havtorn är syrliga och supergoda.
Havtorn är rika på C-vitamin, men det är långtifrån den enda anledningen att äta dem. Havtorn är syrliga och supergoda.
Havtorn är en del av den nordiska matkulturen, och det lilla bäret fick ett uppsving när nordisk kost blev trendigt igen.
Den friska sötsyrliga smaken passar allra bäst i söta saker.
Läs också: I FORMs goda recept på nyttiga desserter
Känner du igen bären och busken när du ser den i naturen? Hur använder man havtorn och är de så nyttiga som det sägs?
Hur använder man havtorn i köket och är de populära små bären så nyttiga som ryktet säger? Här svarar vi på alla dina frågor om havtorn.
Havtorn är supernyttigt! De orangegula pärlorna innehåller bara några få kalorier, men en hel del C-vitamin som hjälper din kropp att stärka immunförsvaret och bidrar till att bilda kollagen, som stärker din hud, ditt skelett, brosk och dina tänder.
Dessutom är havtorn rika på kostfibrer som är bra för ämnesomsättningen och fulla av antioxidanter i form av betakarotener.
Betakaroten är ett förstadie till A-vitamin, som är nödvändigt för bl a en bra syn och friska slemhinnor. Avslutningsvis kan nämnas att havtorn bidrar med sunda, omättade fettsyror. Det är därför inte bara dina smaklökar som kommer att tacka dig för att du äter det orange bäret.
De råa bären smakar syrligt, men gott. Eftersom bären är väldigt sköra måste du vara lätt på handen när du hanterar den, men du kan absolut äta några direkt från busken, eller pressa ut saften och använda den på samma sätt som du använder citronsaft.
LÄS OCKSÅ: Är råa grönsaker nyttigare än tillagade?
Ja, absolut. Eftersom bäret innehåller ungefär 80 procent saft känns det väldigt mjukt när du tar i det. Det går alltså lätt sönder – framförallt om du plockar det sent på året.
Det bästa sättet att plocka havtorn på är därför att klippa av en gren, ta av bladen och lägga hela grenen i frysen några timmar. Därefter skakar du grenen i en påse eller en hink så att bären ramlar av.
Det spelar ingen roll för smaken eller konsistensen att de har varit frysta. De frysta bären håller ungefär ett år i frysen, och ger dig en möjlighet att få en smak av sommar, även under vinterhalvåret.
LÄS OCKSÅ: Så länge håller din mat i frysen
Havtornsbuskar växer vilt längst kusterna, för den behöver mycket ljus.
I Sverige växer havtorn främst längs med östersjökusten, mest allmänt i Uppland. Den förekommer också på enstaka platser i Bohuslän, på Öland, i Skåne och i Upplands inland och längs Bottenviken i Norrbotten.
Säsongen börjar i augusti när de mogna bären börjar att poppa upp på busken. Du kan sedan plocka bären ända fram till oktober/november.
Havtorn kan ibland likna eldtorn, som har röda, väldigt beska bär som inte bör ätas. Fröna i bären är svagt giftiga, men framförallt är de inte goda.
Du kan se skillnad på havtorn och eldtorn genom att titta på bladen: Havtorns blad är avlånga med fina hår på undersidan, medan eldtorn har bredare och helt släta blad.
HAVTORNSPULVER
Torkade havtorn i pulverform kan vara ett enkelt sätt att tillföra smak till din chiapudding eller smoothie. Det kan också ge dina kakor en exotisk touch.
HAVTORNSJUICE
Om du inte själv vill klämma ut saften ur de syrliga bären, säljer fler hälsokostbutiker flaskor med havtornsjuice. Du kan dricka juicen som shots, men du kan också blanda den till saft eller hälla i som en fräsch ingrediens i din smoothie.
Nordens citron har inte fått sitt smeknamn utan anledning, för om du stoppar ett bär i munnen kommer du uppleva en markant syrlighet på tungan.
Om du smakar noga kommer du troligen känna toner av passionsfrukt, mandarin, ananas och apelsin tillsammans med lite beska.
De mogna bären är mjuka, fulla av saft och fräschör, smakar umami och har frön som knastrar lite i munnen.
Havtorn passar bra som en syrlig smaksättare till en vilträtt eller en fiskrätt, men eftersom bären är så syrliga krävs det att rätten innehåller socker.
När havtorn möter socker kommer smaken av ananas och passionfrukt fram. I dessertköket är havtorn därför en extra välkommen gäst.
Här får du sex geniala sätt att använda havtorn på.
Källa: Kim Gravenhorst, kock