Havtorn är supernyttigt - så här använder du bären

Havtorn är rika på C-vitamin, men det är långtifrån den enda anledningen att äta dem. Havtorn är syrliga och supergoda.

Havtorn

HAVTORN – växer huvudsakligen vid havet. I Sverige kan du vanligtvis plocka dem från juli till oktober.

© iStock

Havtorn är en del av den nordiska matkulturen, och det lilla bäret fick ett uppsving när nordisk kost blev trendigt igen.

Den friska sötsyrliga smaken passar allra bäst i söta saker.

Läs också: I FORMs goda recept på nyttiga desserter

Känner du igen bären och busken när du ser den i naturen? Hur använder man havtorn och är de så nyttiga som det sägs?

Hur använder man havtorn i köket och är de populära små bären så nyttiga som ryktet säger? Här svarar vi på alla dina frågor om havtorn.

1 Är havtorn nyttigt?


Havtorn är supernyttigt! De orangegula pärlorna innehåller bara några få kalorier, men en hel del C-vitamin som hjälper din kropp att stärka immunförsvaret och bidrar till att bilda kollagen, som stärker din hud, ditt skelett, brosk och dina tänder.

Dessutom är havtorn rika på kostfibrer som är bra för ämnesomsättningen och fulla av antioxidanter i form av betakarotener.

Betakaroten är ett förstadie till A-vitamin, som är nödvändigt för bl a en bra syn och friska slemhinnor. Avslutningsvis kan nämnas att havtorn bidrar med sunda, omättade fettsyror. Det är därför inte bara dina smaklökar som kommer att tacka dig för att du äter det orange bäret.

2 Kan man äta råa havtorn?


De råa bären smakar syrligt, men gott. Eftersom bären är väldigt sköra måste du vara lätt på handen när du hanterar den, men du kan absolut äta några direkt från busken, eller pressa ut saften och använda den på samma sätt som du använder citronsaft.

LÄS OCKSÅ: Är råa grönsaker nyttigare än tillagade?

3 Kan jag plocka havtorn själv?


Ja, absolut. Eftersom bäret innehåller ungefär 80 procent saft känns det väldigt mjukt när du tar i det. Det går alltså lätt sönder – framförallt om du plockar det sent på året.

Det bästa sättet att plocka havtorn på är därför att klippa av en gren, ta av bladen och lägga hela grenen i frysen några timmar. Därefter skakar du grenen i en påse eller en hink så att bären ramlar av.

Det spelar ingen roll för smaken eller konsistensen att de har varit frysta. De frysta bären håller ungefär ett år i frysen, och ger dig en möjlighet att få en smak av sommar, även under vinterhalvåret.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller din mat i frysen

4 Var kan jag plocka havtorn?


Havtornsbuskar växer vilt längst kusterna, för den behöver mycket ljus.

I Sverige växer havtorn främst längs med östersjökusten, mest allmänt i Uppland. Den förekommer också på enstaka platser i Bohuslän, på Öland, i Skåne och i Upplands inland och längs Bottenviken i Norrbotten.

5 När är havtorn i säsong?


Säsongen börjar i augusti när de mogna bären börjar att poppa upp på busken. Du kan sedan plocka bären ända fram till oktober/november.

© iStock

6 Kan havtorn förväxlas med andra bär?


Havtorn kan ibland likna eldtorn, som har röda, väldigt beska bär som inte bör ätas. Fröna i bären är svagt giftiga, men framförallt är de inte goda.

Du kan se skillnad på havtorn och eldtorn genom att titta på bladen: Havtorns blad är avlånga med fina hår på undersidan, medan eldtorn har bredare och helt släta blad.

havtorn och eldtorn

HAVTORN kan förväxlas med eldtorn. Här ser du havtorn till vänster och eldtorn till höger.

© iStock

7 Havtorn i andra versioner


HAVTORNSPULVER
Torkade havtorn i pulverform kan vara ett enkelt sätt att tillföra smak till din chiapudding eller smoothie. Det kan också ge dina kakor en exotisk touch.

HAVTORNSJUICE
Om du inte själv vill klämma ut saften ur de syrliga bären, säljer fler hälsokostbutiker flaskor med havtornsjuice. Du kan dricka juicen som shots, men du kan också blanda den till saft eller hälla i som en fräsch ingrediens i din smoothie.

8 Vad smakar havtorn?


Nordens citron har inte fått sitt smeknamn utan anledning, för om du stoppar ett bär i munnen kommer du uppleva en markant syrlighet på tungan.

Om du smakar noga kommer du troligen känna toner av passionsfrukt, mandarin, ananas och apelsin tillsammans med lite beska.

De mogna bären är mjuka, fulla av saft och fräschör, smakar umami och har frön som knastrar lite i munnen.

9 Så här använder du havtorn


Havtorn passar bra som en syrlig smaksättare till en vilträtt eller en fiskrätt, men eftersom bären är så syrliga krävs det att rätten innehåller socker.

När havtorn möter socker kommer smaken av ananas och passionfrukt fram. I dessertköket är havtorn därför en extra välkommen gäst.

Här får du sex geniala sätt att använda havtorn på.

Så här använder du de hälsosamma bären

I marmelad

Köp eller gör en marmelad med havtorn, det förgyller en ostbricka.

I gelé

Gelé är en lite tjockare version av marmeladen. Det lyfter din cheesecake till en himmelsk nivå ochgör en panna cotta otroligt god – kombinera gärna med lite lakrits.

Till middag

Lägg havtorn i ugnen med rotfrukter och strö över fetaost och hackade nötter. Eller droppa havtornsaft över en sallad med matvete, spenat och färska hallon.

I bakverk

Häll saften från havtorn i en härlig mazarinkaka, använd den i glasyren på en morotskaka eller rör ihop en kräm av mascarpone, äggulor, socker och mixade havtorn och servera i en kaka med kexbotten. Mums!

I smoothies

Ge den nyttiga smoothien en extra dos C-vitamin, betakaroten och sunda fettsyror när du kastar ner lite havtorn i mixern tillsammans med t ex mango och apelsin.

I sirap

En havtornssirap är en otroligt trevlig ingrediens att ha i kylskåpet, för med den kan du snabbt piffa upp en annars enkel dessert eller blanda en god saft som smakar himmelskt.

Sirapen är också väldigt populär att äta på glass eller droppa över en nybakad kaka. Se vårt recept här nedanför.

10 Recept: Hemgjord havtornssirap


Flaska med havtorn-sirap

Utsökt hemlagad havtornssirap

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 flaska

  • 8 ekologiska apelsiner
  • 2 kg havtorn
  • 1200 g rörsocker

Så här gör du havtornssirap

  • Riv skalet på apelsinerna och pressa ut saften.
  • Häll havtornen i en kastrull med apelsinsaften och koka upp. Låt sjuda i 5 min.
  • Häll allt i en sil och pressa vätskan ur bären med en slickepott.
  • Häll tillbaka saften i kastrullen och tillsätt socker och apelsinskal.
  • Koka upp saften och skumma av ev orenheter.
  • Sila saften genom en duk och häll upp den på en ren glasflaska.
  • Sirapen håller ett par månader i kylskåpet och används till desserter, kakor och söta drycker.

TIPS: Havtornssirap är perfekt eller lemonad.


11 Fler recept med havtorn


4 goda recept med havtorn

Äppelbubbel med havtorn
© wichmann+bendtsen

Äppelbubbel med havtorn

Bjud dina gäster på ett läskande äppelbubbel med havtorn, en välkomstdrink som både smakar himmelskt och ser fantastisk ut. Den perfekta starten på en fest!

Här hittar du receptet

Korngröt med havtorn

Börja dagen med en härlig gyllene gröt med havtorn, morot, hasselnötter och torkade mullbär.

Här hittar du receptet

Solskensbooster

En superläcker energikick som får dig att stråla även riktigt gråa dagar.

Här hittar du receptet

Koldskål med havtorn

Danskarnas favorit, koldskål, är gott en sommardag – både som dessert och som mellanmål. Testa vår variant med havtornsjuice och frystorkade havtorn.

Här hittar du receptet

Källa: Kim Gravenhorst, kock