Rabarber – syrlig, nyttig och inte alls en frukt

Ursäkta?! Jo, rabarber är en grönsak. Och de långa, röda stjälkarna har allt: bra för immunförsvaret, utsökt i desserten och himmelsk i allt från kompott till juice och sirap.

nyskördad, rå rabarberstjälk med blad

NYSKÖRDAD, VACKER RABARBER redo för paj, juice eller kompott och fullproppad med goda kostfibrer.

© iStock

Rabarber är en nyttig, kalorismål, fiberrik ingrediens som innehåller viktiga vitaminer och mineraler.

Dess friska syra gör den perfekt till allt från desserter, juicer och kakor till kompott och chutneys samt både kalla och varma rätter – som du kan få massor av inspiration till här.

1 Hur smakar rabarber?


Inget annat smakar riktigt som rabarber, men smaken på de långa röda stjälkarna kan bäst beskrivas som syrlig med en aning bitterhet.

Smaken beror främst på äppelsyra, men rabarber innehåller också citronsyra och oxalsyra. Rå rabarber har nästan ingen smak, men om man kokar den sprider sig rabarberdoften omisskännligt i köket.

rabarberkompot sötad med dadlar i glasburk

Rabarberkompott (utan socker) sötad med dadlar

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 glasburk

  • 700 g rabarber
  • 300 g kärnfria dadlar
  • 4 dl vatten
  • 2 tsk vaniljpulver

Så här gör du

  • Blötlägg de kärnfria dadlarna i vatten i ca 10-15 minuter.
  • Medan dadlarna blötläggs skär du rabarberstjälkarna i mindre bitar.
  • Mixa dadlarna och vattnet till ett slätt, lätt vattnigt mos.
  • Lägg rabarbern, dadelpurén och vaniljpulvret i en kastrull, koka upp och låt sjuda på låg värme i 10-15 minuter.
  • Häll upp kompotten i en skållad syltburk. Mixa den i förväg om du vill ha en jämnare konsistens. Kompotten håller sig i cirka 2 veckor i kylen.
  • TIPS: Använd din kompott som topping på allt från kvarg, gröt, chiapudding eller på en bit knäckebröd – det är bara fantasin som sätter gränser.

  • TIPS: Hur söt din kompott blir beror till stor del på sortens stjälkar och årstiden. Om du tycker att din kompott är för syrlig när du smakar på den kan du tillsätta lite honung i slutet.

  • TIPS: Om du tycker att kompotten har blivit för vattnig kan du låta den sjuda ytterligare några minuter utan lock.


2 Vad är rabarber bra för?


Sedan urminnes tider har rabarber använts som medicinalväxt för sårläkning, kramper, smärta, insektsbett och matsmältningsproblem, och roten har använts som laxermedel.

Idag äts rabarber mest för njutningens skull. Det är dock bara stjälkarna som är friska och ätliga. De gröna rabarberbladen är giftiga och ska inte ätas, varken råa eller kokta. Detsamma gäller för växtens blommor.

Även om rabarber innehåller en hel del vatten, finns det också gott om vitaminer och mineraler att njuta av.

Här kan du se vilka goda saker de röda stjälkarna kan göra för din kropp:

ikon visar matsmältning
© I FORM

Matsmältning och mättnad

Rabarber är en källa till kostfiber, som fyller din kropp och håller matsmältningen igång.

Läs också: Psylliumfröskal – hjälper matsmältningen

ikon för immunförsvar
© I FORM

Immunförsvar

Stjälkarna innehåller mycket C-vitamin, som stärker immunförsvaret. Var dock uppmärksam på att en del av vitaminerna försvinner vid tillagning.

Läs också: När ska man komplettera med C-vitamin

ikon visar skelett
© I FORM

Skelett

Stjälkarna är också en bra källa till mineralet kalcium, som stärker skelettet.

Läs också: Kalcium är kroppens byggstenar

ikon visar blodtryck
© I FORM

Blodtryck

Rabarber är rik på mineraler som kalium och mangan, som stärker din cirkulation och kan sänka ditt blodtryck.

Läs också: Test - riskerar du att få högt blodtryck?

Få kalorier ikon
© I FORM

Kaloriintag

Stjälkarna innehåller mest vatten och har därför ett mycket lågt energiinnehåll, vilket innebär mycket få kalorier.

Läs också: Topp 10 hälsosamma frukter med lågt kaloriinnehåll

3 Näringsinnehåll i rabarber


Näringsinnehåll100 g
Energi26 kcal
Fett0,3 g
Protein1 g
Kolhydrater3 g
Kostfibrer4 g
A-vitamin20 RE
Betakaroten118 µg
Folat7 µg
C-vitamin13 mg
Kalium280 mg
Kalcium115 mg
Magnesium12 mg
Källa: DTU

4 Kan rabarber vara giftigt?


Du bör hålla dig helt borta från bladen, men du kan utan problem äta stjälkarna.

De gröna bladen innehåller gifterna oxalsyra och antrakinoner (de senare är starkt laxerande), och att äta bara 10-20 gram färska blad kan orsaka kräkningar. Andra symtom är diarré och störd njurfunktion – och i värsta fall allvarlig eller dödlig förgiftning.

Ge inte heller blad eller blommor till några husdjur.

Kan man neutralisera giftet i rabarberblad?

Nej, det kan man inte. Det finns inga produkter som effektivt kan göra bladen säkra att äta - även om du stöter på recept med t ex stuvade rabarberblad i nyare kokböcker.

Finns det några risker med att äta stjälkar från rabarber?

Det finns inga officiella riktlinjer för hur mycket rabarber du kan äta så länge du håller dig till stjälkarna. Trots att det faktiskt finns små mängder oxalsyra i stjälkarna - precis som du kan hitta oxalsyra i ett livsmedel som spenat.

Enligt Livsmedelsverket är dock mängderna oxalsyra i stjälkarna så små att de inte är någon stor sak. Så det finns ingen hälsorisk om du äter rabarber (eller spenat för den delen) i en mängd som normalt används i kosten. Du bör dock vara medveten om att oxalsyrainnehållet i stjälkarna kan binda kalcium i kroppen, vilket hindrar kalcium från att nå benen där vi behöver det.

Det är också värt att nämna att de flesta förgiftningsfall bland barn på grund av rabarber beror på att barnet ätit rabarberblad. Oftast har de då fått mildare symtom som kräkningar och diarré som upphört efter ett par timmar. Barn bör därför undvika att få i sig rabarberblad.

5 Rabarber – recept till ditt sommarkök


Oavsett om du plockar dem i din egen köksträdgård eller hittar dem hos grönsakshandlaren är rabarber synonymt med den goda smaken av sommar!

Här är några av våra favoritrecept:

inlagd rabarber med vanilj
© wichmann+bendtsen

Inlagd rabarber med vanilj

Goda, råa och fortfarande med lite tuggmotstånd. Passar utmärkt som topping till både söta och salta rätter.

Se receptet här

rabarberkaka med grekisk yoghurt
© wichmann+bendtsen

Rabarberkaka med jordgubbar, vanilj och grekisk yoghurt

Den här goda kakan är både syrlig och söt – och den är glutenfri.

Se receptet här

rabarbertrifli i glas
© wichmann+bendtsen

Fräsch rabarberdessert med jordgubbar, kvarg och granola

En klassiker – och med goda skäl. Med en god trifle kan det aldrig bli fel.

Se receptet här

nötbotten med rabarberskum
© wichmann+bendtsen

Nötbotten med hasselnötter och rabarberskum

Kakan ser vacker ut – och den smakar himmelskt. Den mjuka nötsmaken passar perfekt ihop med det lätt syrliga skummet.

Se receptet här

glasspinne med rabarber och jordgubbar
© wichmann+bendtsen

Glasspinnar med jordgubbar och rabarber

En av våra sommarfavoriter – nyttiga och söta skyrglassar med rabarber och jordgubbar. Ett utmärkt sätt att svalka sig när sommarsolen gassar.

6 Hur förvarar man rabarber?


Förvara dem torrt och svalt i kylskåpet. Om du packar dem på rätt sätt håller de i två veckor.

Så här gör du: Samla rabarbern i en bunt och linda inte in dem för hårt i folie. Folien hindrar dem från att torka ut, men samtidigt måste etylenet (en typ av gas som stimulerar mognad) i dem ånga bort – annars blir de mjuka.

7 Kan man frysa rabarber?


Ja, det kan du göra.

Skär den färska rabarbern i mindre bitar, lägg dem på en bricka klädd med bakplåtspapper och ställ in i frysen. När bitarna är frysta kan du hälla över dem i en behållare. Detta förhindrar att bitarna fryser ihop till en stor bit.

Du kan blanchera dem först, men kom ihåg att torka dem innan du fryser dem.

Läs också: Hur länge din mat håller sig i frysen

8 När är det säsong för rabarber?


Rabarber köps färsk när den är i säsong, vilket vanligtvis är från april till juni och igen från augusti till oktober. De flesta slutar skörda runt midsommar, eftersom stjälkarna på våren och försommaren anses vara de godaste.

Du kan köpa färska rabarberstjälkar i stormarknader och grönsakshandlare. Du kan också köpa plantor eller frön i trädgårdshandeln så att du kan odla din egen rabarber.

mogna rabarberplantor i köksträdgård

RABARBER ÄR EN VACKER och frodig växt som du enkelt kan göra till en permanent del av din köksträdgård.

© iStock

9 Finns det olika typer av rabarber?


Åh ja, rabarber! Rabarber finns i många olika sorter. Men de är alla sura. Vissa sorter anses sötare än andra, vissa är större, andra är små och vissa har en starkare röd färg.

I Sverige är det framför allt dessa två sorter som är populära:

Den vanligaste gröna rabarbersorten i Sverige är ’Viktoria’. Den har god smak och medelhög oxalsyrehalt.

Av de röda rabarbersorterna anses ’Marshalls Early Red’ vara en av de godaste. Den är perfekt till marmelad och saft då den har genomfärgade stjälkar. Den har medelhög oxalsyrehalt.

10 Lyckas plantera och sköta din rabarber


Rabarber är en flerårig kryddväxt som kommer tillbaka år efter år. Om du är nybörjare eller lite överväldigad av trädgårdsarbete kommer du att bli glad att veta att rabarber är en av de minst krävande trädgårdsväxterna och har en hög avkastning.

Kvinna plockar rabarber i köksträdgård

DU MÅSTE DRA UPP STJÄLKARNA en i taget när du skördar.

© iStock

Här är 10 tips för att odla rabarber:

Du kan plantera rabarber både som frö och planta. Från frö tar det dock ofta flera år innan man får en skörd.

Rabarber kan planteras på hösten och tidig vår. Ge plantan en solig och vindstilla plats. Vattna väl efter planteringen – och gödsla varje vår.

Se till att jorden är djup, mullrik och näringsrik och ta bort allt flerårigt ogräs.

Tänk på att hålla ett bra avstånd mellan plantorna när de växer sig stora.

Din rabarber behöver inte pollineras, men den kan producera en mycket hög blomställning. Även om blomställningen är dekorativ bör du klippa av den eftersom den förbrukar många av växtens resurser.

På vintern försvinner plantornas toppar och kvar blir bara en knöl. Få knölarna att gro snabbare genom att täcka dem med glasklockor så att du kan skörda tidigare.

När du skördar, kom ihåg att dra upp en stjälk i taget, långsamt och långsamt. Du måste dra stjälkarna framåt för att skära av dem, eftersom det är viktigt att du får med hälen – botten av stjälken. Om hälen lämnas kvar finns det risk för att den kvarvarande stjälken ruttnar och skadar plantan.

Undvik att skörda under plantans första år.

Du kan skörda för första gången i början av april och fram till midsommar, varefter växten bör ta en paus. Du kan skörda igen på sensommaren.

Skörda aldrig mer än en fjärdedel åt gången för att inte försvaga plantan. Skörda alltid de äldsta och yttersta stjälkarna först – om inte annat för att undvika att de kraftiga, tjocka stjälkarna överskuggar de nya, tunna och smakrika skotten. Släng bladen på komposten.

11 Hur du använder rabarber i ditt kök – 10 tips


Rabarberns friska syra gör den perfekt till allt från desserter, kakor och kompott till varma rätter och inte minst som kompott och chutney. Här är 10 läckra sätt att använda den på:

Kvinna skär rabarber i kök

DEN VACKRA RÖDA FÄRGEN kan förgylla de flesta rätter.

© iStock

Kompott

Om du kokar ihop en hemlagad rabarberkompott har du ett utsökt sötsyrligt tillskott till en mängd olika desserter och rätter. Till exempel i en kladdkaka, trifle, på havregryn eller som en chutney till varma rätter. Chutney är kompottens lite kryddigare syster.

Dessert

Rabarbertrifle är en perfekt vårdessert som dessutom är relativt enkel eftersom du helt enkelt varvar kompott, crumble och vaniljkräm i ett glas. Ett alternativ är rabarberpannacotta, där du toppar den italienska vaniljkrämen med inlagd rabarber.

Kakor och pajer

Rabarber är nästan gjort för pajer. Prova gärna en klassisk rabarberkaka – gärna med marsipan – som påminner om en äppelpaj. Tårtor med kompott eller rabarbermuffins är också en hit.

Glass

Rabarber i glass ger en uppfriskande syrlighet till grädden. Det är superenkelt. Om du redan har gjort en rabarberkompott är det bara att blanda den med parfaiten och köra den i glassmaskinen.

Sylt

Rabarbersylt gör du på samma sätt som vilken sylt som helst. Men tänk utanför boxen och prova att tillsätta stjärnanis eller lite chili i blandningen.

Saft

Ett glas iskall rabarbersaft på uteplatsen så fort solen värmer – mums! För att göra saften kokar du stjälkarna med vatten, socker och vanilj, silar saften och häller upp den i en ren, skållad flaska. Du kan också ta bort en del av saften och koka den till en rabarbersirap, som smakar gott på glass och kvarg.

Gröt

Rabarbergröt med grädde – eller bara rabarbergröt. Det är upp till dig om du gör rabarbergröt som den är eller med jordgubbar och andra bär från trädgården eller snabbköpet. Men servera den gärna med en mejeriprodukt, eftersom syran i kombination med mejeriprodukten ger himmelskt goda munsbitar.

Smoothie

Rabarberkompott är också perfekt i smoothies, tillsammans med andra bär och en banan för att ge sötma och krämighet.

Varma rätter

Bakad rabarber är ett gott tillbehör till varma rätter och grillat, men kan också användas på ostbrickan med charkuterier och i stället för kompott. Baka bara rabarberbitarna i ugnen med t ex socker och vanilj, så kan de också användas i en ugnsrätt med t ex kyckling och rödlök.

Inlagd

Rabarber är lätt att pickla rå och inlagd rabarber ger smak åt både söta och salta rätter. Inlagd rabarber behåller dessutom lite av sin krispighet. Prova dem som topping på vaniljglass, gröt, skyr, i sallader eller som tillbehör till grillat och varmrätter.