Rabarber – syrlig, nyttig och inte alls en frukt
Ursäkta?! Jo, rabarber är en grönsak. Och de långa, röda stjälkarna har allt: bra för immunförsvaret, utsökt i desserten och himmelsk i allt från kompott till juice och sirap.
Ursäkta?! Jo, rabarber är en grönsak. Och de långa, röda stjälkarna har allt: bra för immunförsvaret, utsökt i desserten och himmelsk i allt från kompott till juice och sirap.
Rabarber är en nyttig, kalorismål, fiberrik ingrediens som innehåller viktiga vitaminer och mineraler.
Dess friska syra gör den perfekt till allt från desserter, juicer och kakor till kompott och chutneys samt både kalla och varma rätter – som du kan få massor av inspiration till här.
Inget annat smakar riktigt som rabarber, men smaken på de långa röda stjälkarna kan bäst beskrivas som syrlig med en aning bitterhet.
Smaken beror främst på äppelsyra, men rabarber innehåller också citronsyra och oxalsyra. Rå rabarber har nästan ingen smak, men om man kokar den sprider sig rabarberdoften omisskännligt i köket.
TIPS: Använd din kompott som topping på allt från kvarg, gröt, chiapudding eller på en bit knäckebröd – det är bara fantasin som sätter gränser.
TIPS: Hur söt din kompott blir beror till stor del på sortens stjälkar och årstiden. Om du tycker att din kompott är för syrlig när du smakar på den kan du tillsätta lite honung i slutet.
TIPS: Om du tycker att kompotten har blivit för vattnig kan du låta den sjuda ytterligare några minuter utan lock.
Sedan urminnes tider har rabarber använts som medicinalväxt för sårläkning, kramper, smärta, insektsbett och matsmältningsproblem, och roten har använts som laxermedel.
Idag äts rabarber mest för njutningens skull. Det är dock bara stjälkarna som är friska och ätliga. De gröna rabarberbladen är giftiga och ska inte ätas, varken råa eller kokta. Detsamma gäller för växtens blommor.
Näringsinnehåll | 100 g |
---|---|
Energi | 26 kcal |
Fett | 0,3 g |
Protein | 1 g |
Kolhydrater | 3 g |
Kostfibrer | 4 g |
A-vitamin | 20 RE |
Betakaroten | 118 µg |
Folat | 7 µg |
C-vitamin | 13 mg |
Kalium | 280 mg |
Kalcium | 115 mg |
Magnesium | 12 mg |
Källa: DTU |
Du bör hålla dig helt borta från bladen, men du kan utan problem äta stjälkarna.
De gröna bladen innehåller gifterna oxalsyra och antrakinoner (de senare är starkt laxerande), och att äta bara 10-20 gram färska blad kan orsaka kräkningar. Andra symtom är diarré och störd njurfunktion – och i värsta fall allvarlig eller dödlig förgiftning.
Ge inte heller blad eller blommor till några husdjur.
Nej, det kan man inte. Det finns inga produkter som effektivt kan göra bladen säkra att äta - även om du stöter på recept med t ex stuvade rabarberblad i nyare kokböcker.
Det finns inga officiella riktlinjer för hur mycket rabarber du kan äta så länge du håller dig till stjälkarna. Trots att det faktiskt finns små mängder oxalsyra i stjälkarna - precis som du kan hitta oxalsyra i ett livsmedel som spenat.
Enligt Livsmedelsverket är dock mängderna oxalsyra i stjälkarna så små att de inte är någon stor sak. Så det finns ingen hälsorisk om du äter rabarber (eller spenat för den delen) i en mängd som normalt används i kosten. Du bör dock vara medveten om att oxalsyrainnehållet i stjälkarna kan binda kalcium i kroppen, vilket hindrar kalcium från att nå benen där vi behöver det.
Det är också värt att nämna att de flesta förgiftningsfall bland barn på grund av rabarber beror på att barnet ätit rabarberblad. Oftast har de då fått mildare symtom som kräkningar och diarré som upphört efter ett par timmar. Barn bör därför undvika att få i sig rabarberblad.
Oavsett om du plockar dem i din egen köksträdgård eller hittar dem hos grönsakshandlaren är rabarber synonymt med den goda smaken av sommar!
Här är några av våra favoritrecept:
Förvara dem torrt och svalt i kylskåpet. Om du packar dem på rätt sätt håller de i två veckor.
Så här gör du: Samla rabarbern i en bunt och linda inte in dem för hårt i folie. Folien hindrar dem från att torka ut, men samtidigt måste etylenet (en typ av gas som stimulerar mognad) i dem ånga bort – annars blir de mjuka.
Ja, det kan du göra.
Skär den färska rabarbern i mindre bitar, lägg dem på en bricka klädd med bakplåtspapper och ställ in i frysen. När bitarna är frysta kan du hälla över dem i en behållare. Detta förhindrar att bitarna fryser ihop till en stor bit.
Du kan blanchera dem först, men kom ihåg att torka dem innan du fryser dem.
Läs också: Hur länge din mat håller sig i frysen
Rabarber köps färsk när den är i säsong, vilket vanligtvis är från april till juni och igen från augusti till oktober. De flesta slutar skörda runt midsommar, eftersom stjälkarna på våren och försommaren anses vara de godaste.
Du kan köpa färska rabarberstjälkar i stormarknader och grönsakshandlare. Du kan också köpa plantor eller frön i trädgårdshandeln så att du kan odla din egen rabarber.
Åh ja, rabarber! Rabarber finns i många olika sorter. Men de är alla sura. Vissa sorter anses sötare än andra, vissa är större, andra är små och vissa har en starkare röd färg.
I Sverige är det framför allt dessa två sorter som är populära:
Den vanligaste gröna rabarbersorten i Sverige är ’Viktoria’. Den har god smak och medelhög oxalsyrehalt.
Av de röda rabarbersorterna anses ’Marshalls Early Red’ vara en av de godaste. Den är perfekt till marmelad och saft då den har genomfärgade stjälkar. Den har medelhög oxalsyrehalt.
Rabarber är en flerårig kryddväxt som kommer tillbaka år efter år. Om du är nybörjare eller lite överväldigad av trädgårdsarbete kommer du att bli glad att veta att rabarber är en av de minst krävande trädgårdsväxterna och har en hög avkastning.
Rabarberns friska syra gör den perfekt till allt från desserter, kakor och kompott till varma rätter och inte minst som kompott och chutney. Här är 10 läckra sätt att använda den på: