Så minskar du risken för diabetes 2
Det finns mycket du kan göra för att minska risken för diabetes 2. Vi har samlat 6 saker som minskar och ökar risken för sjukdomen.
Det finns mycket du kan göra för att minska risken för diabetes 2. Vi har samlat 6 saker som minskar och ökar risken för sjukdomen.
om du är stressad. Stress får nämligen blodsockret att stiga. Det är en urgammal mekanism som säkerställer att du får ut energi till musklerna så att du kan fly eller strida. Problemet är bara att du inte kan använda dina muskler och därmed det höga blodsockret för att bekämpa de meterhöga travarna på skrivbordet, som i regel är orsaken till stressen.
varje gång du sitter framför dumburken i två timmar, visar undersökningar. Det gäller även om du sportar. För många timmar på soffan är nämligen en risk faktor i sig. Vi lägger strax över fyra timmar på att se på tv varje dag, inklusive nedladdad och streamad tv. Välj de program som du verkligen vill se och res dig sedan upp när de är slut istället för att sitta kvar och zappa.
om du dricker en burk läsk varje dag. Dricker du två burkar ökar risken för att utveckla diabetes med 44 procent. Det beror delvis på att läsk innehåller massor av kalorier, och att du därför lätt riskerar att bli överviktig när du dricker mycket läsk. Men även om man tar hänsyn till det totala kaloriintaget så ökar läsk risken för diabetes 2.
om du ökar ditt intag av rött kött med omkring 50 gram extra per dag. Om du istället minskar mängden kött och istället äter mer grönsaker och fisk så minskar du din risk för diabetes 2 samtidigt som du förebygger både övervikt, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.
om du natt efter natt ligger och räknar får innan du somnar eller om du ofta vaknar till. Man menar nämligen att den dåliga sömnen försvagar immunförsvaret på ett sätt som ökar risken för bland annat diabetes. Se till att få massor av ljus och luft på dagtid och skippa kaffet och datorn på kvällen.
om du har en mycket låg nivå av D-vitamin. Vi får det mesta av vårt D-vitamin från solen och fet fisk. Se till att komma ut i dagsljuset på sommarhalvåret, och tanka upp med fet fisk som lax, sill och makrill hela året. Fisk innehåller utöver vitamin D massor av nyttiga fettsyror som skyddar dig mot hjärt-kärlsjukdomar. Om du inte äter fisk alls bör du överväga att äta ett D-vitamintillskott.
Få mer inspiration till motion och mat som boostar din hälsa och din livskvalitet i vår helt nya Framgångsguide ”Frisk hela livet”.
LÄS OCKSÅ: 10 symptom på diabetes
Du minskar risken för diabetes 2 …
varje gång du ökar ditt intag av bladgrönsaker som spenat, sallad och grönkål med 100 gram om dagen. Samma positiva effekt märks inte om du bara äter mer frukt och grönsaker i allmänhet, så kom ihåg de gröna bladen. Bladgrönsaker hjälper dig också att förebygga cancer och gör det lättare att hålla vikten eftersom de i stort sett inte innehåller några kalorier.
om du äter minst 300 gram blåbär i veckan. Samma effekt ses med druvor, äpplen och päron. Om du dricker juice ökar istället risken. De nyttiga ämnena gömmer sig nämligen i fruktköttet och skalet. Så ät dina frukter hela istället för att dricka dem.
om du dricker tre–fyra koppar kaffe dagligen. Man vet inte säkert vilka ämnen i kaffet som ska ha äran för den positiva effekten, men man gissar att det beror på en blandning av innehållet av magnesium, som förbättrar effekten av hormonet insulin, och kaffets stora mängder antioxidanter. Oavsett orsaken så kan du lugnt dricka kaffe. Tedrickare har också en minskad risk för diabetes 2. Effekten är dock inte riktigt lika stor.
om du motionerar. När du motionerar behöver musklerna energi, och det får de från ditt blodsocker, som därför faller. Men det är inte den enda fördelen. Vid regelbunden motion kan din bukspottkörtel nämligen reagera snabbare på om ditt blodsocker är högt, så att den kan producera insulin snabbt för att reglera ditt blodsocker.
Läs också: Därför är motion den bästa vägen till ett stabilt blodsocker
om du äter fullkorn i en mängd som motsvarar två skivor fullkornsrågbröd och en portion havregryn varje dag. Välj bröd som innehåller så många hela kärnor som möjligt. Kärnorna packar in brödets stärkelse så att omvandlingen till blodsocker går långsammare.
om du är överviktig och går ner fem procent av din kroppsvikt. Om man är överviktig måste bukspottkörteln nämligen producera mer insulin för att få ner blodsockret, eftersom den inte är särskilt bra på att upptäcka om ditt blodsocker ligger för högt. När du går ner i vikt förbättras den här förmågan direkt.
Få inspiration till motion och mat som boostar din hälsa och din livskvalitet i vår helt nya Framgångsguide ”Frisk hela livet”. Köp den här!