Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten

Havregrynsgröt är otroligt lätt att laga, smakar gott och håller dig mätt länge. Lär dig mer om grötens hälsoeffekter här, och få inspiration till hur du kan laga den goda frukostklassikern – både i klassisk tappning och på helt nya sätt.

En skål havregrynsgröt med bär och mandlar

HAVREGRYNSGRÖT Prova med blåbär och mandlar på din havregrynsgröt. Det är inte bara gott pynt, utan ger även extra mättnad i form av kostfibrer.

© wichmann+bendtsen

Hur nyttigt är havregrynsgröt?

Du vet säkert redan att havregrynsgröt är nyttigt. Men hur nyttig frukostklassikern är, är den inte alla som vet. Det är faktiskt bland den sundaste snabbmaten som finns, oavsett om du har ont om tid eller inte.

Här är 5 anledningar till varför grötklassikern är så nyttigt:

1. Havregrynsgröt laddar dina batterier

En skål gröt på morgonen ger dig massor av energi för en lång dag. De bleka grynen är nämligen proppfulla med långsamma kolhydrater, som ger långvarig energi – inte minst till hjärnan som behöver kolhydrater för att kunna fungera optimalt.

2. Havregrynsgröt mättar länge

De bleka grynen har en perfekt sammansättning av kolhydrater, proteiner och fett, som tillsammans verkar mättande. Proteininnehållet i havre är dessutom det högsta bland alla kornsorter, samtidigt som grynen är rika på mättande fibrer.

3. Havregrynsgröt håller dig borta från godispåsen

I motsats till de ”snabba kolhydrater” som bland annat finns i godis, läsk och kakor, är kolhydraterna i havregryn av den långsamma sorten. Det håller ditt blodsocker stabilt, så du inte frestas att äta sötsaker.

4. Havregrynsgröt är bra för hjärtat

Ditt hjärta älskar de sunda fettsyror som finns i havre. Samtidigt innehåller havregryn stora mängder av de fibrer som kallas betaglukaner, som har visat sig sänka kolesterolnivån i blodet.

5. Havregrynsgröt hjälper matsmältningen

Havregryn är 100 procent fullkorn. Äter du en portion havregrynsgröt à 30 gram gryn, täcker du nästan hälften av ditt dagliga behov av fullkorn. Det främjar din matsmältning, då de grova grynen stimulerar tarmväggarna så att tarminnehållet kommer fram snabbare genom matsmältningssystemet.

Är havregrynsgröt bra om man vill gå ner i vikt?

Även om det är relativt många kalorier i havregrynsgröt, kan du lugnt starta dagen med en skål gröt om du har för avsikt att gå ner i vikt. Avgörande är nämligen att de bleka grynen innehåller långsamma kolhydrater, som håller ditt blodsocker stabilt och gör dig mätt under lång tid. Var dock uppmärksam på hur stor portion du äter, speciellt om du har ett stillasittande arbete. I sådana fall räcker det med en liten skål gröt, så att du inte får i dig för många kalorier.

Hur många kalorier är det i havregrynsgröt?

Kaloriinnehållet beror på vilka ingredienser den består av, och vad du lägger på gröten. Kokar du din gröt på vatten istället för mjölk, finns det en del kalorier att spara. Se skillnaden här:

  • Havregrynsgröt av 1 dl havregryn på vatten 110 kalorier
  • Havregrynsgröt av 1 dl havregryn på minimjölk 198 kalorier
  • Havregrynsgröt av 1 dl havregryn på lättmjölk 205 kalorier
  • Havregrynsgröt av 1 dl havregryn på mellanmjölk 230 kalorier
  • Havregrynsgröt av 1 dl havregryn på standardmjölk 268 kalorier

Källa: I FORM Kostdagbok

Havregryn på filen eller havregrynsgröt?

Du sparar en del kalorier genom att välja gröt framför havregryn på fil. När du kokar grynen suger de upp vätska och sväller upp. Därför behöver du bara en liten mängd gryn för en stor portion gröt. Samtidigt tar det längre tid att äta den varma gröten och det ger längre mättnad.

LÄS OCKSÅ: Hur nyttigt är havregryn?

Havregrynsgröt på mjölk eller vatten – vad är bäst?

I grund och botten är det en smaksak om du kokar din gröt på mjölk eller vatten, för det finns för- och nackdelar med båda. Använder du mjölk får du fler kalorier, men å andra sidan får du en rundare smak och större mättnad. En variant är också att laga gröten på ½ mjölk och ½ vatten.

Ska jag välja finvalsade eller grovvalsade havregryn?

Finvalsade havregryn är egentligen bara havregryn som är klippta i mindre bitar. Sett till näringsämnen är det ingen skillnad på om du väljer fin- eller grovvalsade havregryn. Grovvalsade havregryn mättar dock mer än den finvalsade varianten. Det beror på att både tänderna och mag-tarm-systemet måste arbeta hårdare för att tugga och smälta de grövre grynen.

Hur lagar jag havregrynsgröt?

Det finns garanterat lika många sätt att laga havregrynsgröt som det finns människor och kanske har du redan din egen favorit? Här är annars tre förslag.

Basrecept på havregrynsgröt (för 1 person)

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 dl havregryn, ca 30 gram
  • 4 dl vatten

Så här gör du havregrynsgröt

Se här nedan hur du lagar havregrynsgröt i mikron och på spisen

TIPS! Ersätt vattnet eller delar av vattnet med mjölk för att göra gröten mer mättande.


Havregrynsgröt i gryta

Koka upp havregryn och vatten i en gryta. Låt gröten sjuda på svag värme under omrörning, tills den har önskad konsistens.

Havregrynsgröt i mikrovågsugnen

Du sparar tid genom att laga gröten i mikrovågsugnen, och som extra bonus kan gröten lagas direkt på tallriken så du slipper besväret med att diska grytan efteråt. Blanda bara havregryn och vatten i en djup tallrik och sätt in tallriken på maximal effekt i mikrovågsugnen i två minuter. Ta ut den och rör runt med en sked. Voilà!

Tips! Har gröten blivit för hård kan du tillsätta lite mer vatten.

Havregrynsgröt to go

Har du inte tid att stå i köket på morgonen kan du ta med grynen i en behållare som tål kokande vatten. Häll kokande vatten över grynen när du är redo att äta. Skaka behållaren och ät direkt ur den.

Havregrynsgröt – fler recept

Havregrynsgröt saknar naturlig sötma. Lyckligtvis kan smaken varieras i det oändliga. Använd basreceptet ovan och tillsätt sedan andra ingredienser. Här är lite inspiration:

Havregrynsgröt med ingefära (för 1 person)

1 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 ägg
½ tsk mald ingefära
Lite socker
En nypa salt

När gröten nästan är färdigkokt tillsätter du ägg, mald ingefära, socker och salt. Ta av gröten från värmen och blanda noga. Toppa eventuellt med bananskivor, bär och/eller nötter.

Havregrynsgröt med äpple, kanel och mandlar (för 1 person)

1 dl havregryn
2,5 dl vatten
1 litet äpple i tärningar
Lite mald kanel
5–10 grovhackade mandlar

Toppa den färdiga gröten med äppeltärningar och grovhackade mandlar och strö kanel över.

Hur mycket vet du egentligen om kanel? Lär dig mer om kryddan här.

Havregrynsgröt med morot och kanel

1 dl havregryn 2,5 dl vatten 1 morot, ca 65 gram Lite mald kanel

Riv ner en hel morot i den färdiga gröten och strö kanel över.

Havregrynsgröt med jordnötssmör och banan (för 1 person)

1 dl havregryn 2,5 dl vatten 1 msk jordnötssmör 1 banan, skuren i skivor

När gröten är klar rör du ner jordnötssmör i gröten tills allt är väl blandat. Toppa med skivor av banan.

Havregrynsgröt med chiafrön, blåbär och valnötter (för 1 person)

1 dl havregryn 2,5 dl vatten En nypa salt 1 msk chiafrön 7 halva valnötskärnor, torrostade 1 näve blåbär

Ta av gröten från värmen, rör i en nypa salt och chiafrön och lägg på locket i en minut. Toppa gröten med blåbär och rostade valnötter.

LÄS OCKSA: Därför ska du börja dagen med chiapudding

Vad mer kan jag lägga i havregrynsgröt?

Vill du bli maximalt mätt kan du lägga till extra proteiner i form av antingen mjölk, ägg eller kvarg i din gröt. Men tänk på att de extra ingredienserna också är lika med extra kalorier. Alternativt kan du lägga till extra fibrer i form av t ex nötter eller chiafrön.

Saknar du mer sötma kan du söta gröten med russin, bär eller färsk frukt skuren i tärningar. Det ser inte bara läckert ut, utan det tillför också en portion stärkande antioxidanter. Dessutom passar grynens milda smak bra ihop med kryddor som t ex kanel, kardemumma och vanilj.

Vad kan jag använda rester av havregrynsgröt till?

Havregrynsgröt kan vara så mycket mer än frukostmat. Finns det rester kvar kan du laga havrepannkakor genom att blanda den kalla gröten med två ägg, ett par skedar mjöl och lite florsocker. Stek pannkakorna i en neutral olja.

Du kan även lägga gröten i en bakdeg eller förvandla den kalla gröten till en mättande smoothie genom att mixa gröten med frysta bär, kvarg och lite vatten.