Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten

5 minuter
129 kcal

Havregrynsgröt är lätt att göra, smakar gott och håller dig mätt länge. Här får du inspiration till hur du kan tillaga den goda gröten – både i klassisk form och med nya smaker.

Havregrynsgröt i en skål

HAVREGRYNSGRÖT är ett enkelt och hälsosamt sätt att börja dagen på.

© iStock

Så här gör du god och krämig havregrynsgröt

Här är ett enkelt recept på en bashavregrynsgröt som du kan variera i det oändliga. Testa att toppa den med nötter och bär eller med kanel och äppelbitar.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 2 dl havregryn
  • 4 dl vatten

Gör så här:

  • Koka upp havregryn och vatten i en kastrull.
  • Låt sjuda på låg värme under omrörning tills gröten har önskad tjocklek.
  • Strö över toppings om så önskas och servera omedelbart.

TIPS Byt ut vattnet eller en del av vattnet mot mjölk för att göra gröten mer mättande. Om du väljer att ersätta vattnet med havredryck får du den naturliga sötman från havredrycken.

TIPS Så gör du havregrynsgröt i mikrovågsugnen
Om du gör havregryn i mikrovågsugnen sparar du tid och som en bonus kan de tillagas direkt i skålen, vilket gör att du slipper diska efteråt. Rör bara ihop havregryn och vatten i en djup skål och ställ sedan in skålen i mikron på full effekt i två minuter. Ta ut den och rör om med en sked. Voila!

TIPS Spara tid och gör havregrynsgröt att ta med
Om du inte har tid att stå i köket på morgonen kan du ta med dig gröten på språng i en liten behållare som tål kokande vatten. När du är redo att äta häller du kokande vatten över havregrynen. Skaka behållaren och ät den varma gröten direkt ur den.

TIPS Om gröten är för stabbig kan du tillsätta lite mer vätska.

TIPS Du kan tillsätta en nypa salt för att få lite extra smak.


Havregrynsgröt är supernyttigt. Men vad är de bleka havregrynen egentligen bra för? Är det bäst att använda fin- eller grovvalsade havregryn? Och hur gör man havregrynsgröt? Få svar på alla dina havregrynsfrågor här.

Recept och tips för havregrynsgröt


1 Hur nyttigt är havregrynsgröt?


Här är 5 skäl till varför havregrynsgröt borde ha en plats på ditt frukostbord:

Det laddar dina batterier

En skål havregrynsgröt på morgonen ger dig massor av energi för en lång dag.

De ljusa kornen är fulla av bra kolhydrater som ger långvarig energi – inte minst för hjärnan, som behöver kolhydrater för att fungera optimalt.

Havregrynsgröt mättar länge

De ljusa flingorna har en bra sammansättning av kolhydrater, proteiner och fett, som tillsammans ger mättnadskänsla.

Proteininnehållet i havre är också ett av de högsta av alla spannmål, och grynkornen är rika på fibrer, som också skapar mättnad.

Det säkerställer en långsam blodsockerhöjning

Till skillnad från de "snabba" kolhydraterna som finns i godis, läsk och kakor är kolhydraterna i havregryn av den långsamma sorten.

Den höga fiberhalten ger en relativt långsam och jämn blodsockerhöjning. Detta håller blodsockret stabilt, så att du inte blir lika frestad att äta godis.

Det är bra för hjärtat

Ditt hjärta älskar de hälsosamma fettsyrorna som finns i havre. Havre innehåller också stora mängder av en fiber som kallas betaglukaner, som har visat sig minska kolesterolnivåerna i blodet.

Havregryn hjälper matsmältningen

Havregryn är 100 procent fullkorn. Om du äter en portion havregryn med cirka 30 gram korn får du i dig nästan hälften av ditt dagliga behov av fullkorn.

Det hjälper matsmältningen och gör att tarminnehållet passerar snabbare genom matsmältningssystemet.

2 Är havregrynsgröt smalmat?


Om du försöker gå ner i vikt kan du börja dagen med en skål havregrynsgröt. De bleka kornen innehåller långsamma kolhydrater som håller blodsockret stabilt och gör att du håller dig mätt längre.

Var dock försiktig med vad du lägger ovanpå, eftersom kaloriinnehållet snabbt kan öka om du toppar det med socker, sirap eller liknande.

3 Hur många kalorier finns det i havregrynsgröt?


Kaloriinnehållet i din havregrynsgröt beror på ingredienserna och vad du lägger ovanpå den. Om du till exempel kokar din havregrynsgröt med 2,5 dl vatten istället för 2,5 dl mjölk kan du spara en hel del kalorier. Se skillnaden här:

  • 1 dl havregryn kokade med vatten 129 kalorier
  • 1 dl havregryn kokade med lättmjölk 221 kalorier
  • 1 dl havregryn kokade med mellanmjölk 246 kalorier
  • 1 dl havregryn kokade med standardmjölk 289 kalorier
  • 1 dl havregryn kokade med havredryck 249 kalorier
  • 1 dl havregryn kokade med mandeldryck 249 kalorier

KÄLLA: National Food Institute

4 Havregryn eller havregrynsgröt?


Båda är hälsosamma, men du sparar många kalorier genom att välja gröt framför bara havregryn.

När havren kokas absorberar den vätskan och sväller upp. Därför behöver du bara en liten kopp havre för att få en stor portion gröt. Samtidigt tar det vanligtvis längre tid att äta de varma havregrynen, vilket gör dem mycket mättande.

Läs också: Chokladbollar med dadlar, kakao och rostade mandlar

5 Är havre antiinflammatoriskt?


Ja, havre är 100 procent fullkorn – och fullkorn är en del av en antiinflammatorisk kost.

Viss forskning tyder på att inflammation i kroppen kan förebyggas och hämmas genom den mat du äter. Teorin är att livsmedel som havre och andra fullkornsprodukter som råg och korn hjälper kroppen att minska inflammationen i kroppen.

Detta är viktigt eftersom inflammation i kroppen så småningom kan bidra till ett brett spektrum av sjukdomar och störningar, till exempel livsstilssjukdomar som ledbesvär, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Läs också: De 20 viktigaste frågorna om blodtryck

6 Ska jag välja finvalsad eller grovvalsad havre?


Finvalsad havre är i princip bara havre som har skurits i mindre bitar. När det gäller näringsämnen är det ingen skillnad mellan finvalsad och grovvalsad havre i din havregrynsgröt.

Grovvalsad havre är dock något mer mättande än den finvalsade varianten. Detta beror på att både tänderna och mag-tarmsystemet måste arbeta hårdare för att tugga och smälta den rustika havren.

Grovvalsade havregryn på bord

VÄLJ GROVVALSADE HAVREGRYN – om du vill ge din mage lite extra att jobba med.

© iStock

7 Havregrynsgröt tillagad med mjölk eller vatten – vilket är bäst?


I slutändan är det en smaksak om havregrynsgröten ska kokas med mjölk eller vatten, för det finns för- och nackdelar med båda.

Om du använder mjölk får du i dig fler kalorier, men å andra sidan ger mjölken också en rundare smak och större mättnadskänsla. Ett annat alternativ är att göra gröten med ½ mjölk och ½ vatten.

Behöver du en kökskonverterare? Läs: Den stora köksomvandlaren – från gram till dl

8 Recept på havregrynsgröt


Det finns otaliga sätt att variera sin havregrynsgröt, och kanske har du redan en egen favorit? Här har vi hittat några läckra recept på havregrynsgröt.

Havregrynsgröt med jordnötssmör

Havregrynsgröt med jordnötssmör, banan, mandel och chiafrön (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 nypa salt
  • 1 msk jordnötssmör
  • 1 tsk chiafrön
  • 1 tsk mandel
  • 1 msk blåbär
  • 1 banan, skuren i skivor

Ta av gröten från värmen, rör i en nypa salt, chiafrön och jordnötssmör och täck över i en minut. När gröten är kokt, rör i gröten tills den är väl kombinerad. Toppa med skivor av banan, blåbär och hackade mandlar.

Du kan också lägga en sked jordnötssmör och lite chiafrön ovanpå din gröt, det både smakar gott och ser superinbjudande ut.

Läs också: Chia-vatten – få recept och fakta om den populära drycken

Havregrynsgröt med blåbär och chia

Havregrynsgröt med chiafrön, blåbär och banan (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • En nypa salt
  • 1 tsk chiafrön
  • 1 näve blåbär
  • 1 banan, skuren i skivor

Ta av gröten från värmen, rör i en nypa salt och chiafrön och täck över i en minut. Toppa gröten med blåbär, lite chiafrön, banan och de rostade mandlarna.

Gröt med mörk choklad

Med mörk choklad, bär och torkad kokosnöt (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • En nypa salt
  • 2 bitar mörk choklad, finrivna eller hackade
  • 1 msk torkad kokosnöt
  • 1 näve blåbär
  • 5 halverade jordgubbar

Toppa den färdiga gröten med riven mörk choklad, blåbär och jordgubbar.

havregrynsgröt med ägg

Havregrynsgröt med ägg och ingefära (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 ägg
  • ½ tsk mald ingefära
  • En gnutta socker
  • En nypa salt

När gröten är nästan färdigkokt, tillsätt ägg, ingefära, socker och salt. Ta av gröten från värmen och rör om ordentligt tills allt är blandat. Toppa med bär och/eller nötter om så önskas.

Läs mer om superroten ingefära

Gröt med kanel och äpple

Havregrynsgröt med äpple och kanel (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 litet äpple, skuret i tunna skivor
  • Lite mald kanel

Toppa den färdiga havregrynsgröten med äppelskivor och strö över kanel. Garnera med några myntablad.

Havregrynsgröt med morot

Havregrynsgröt med morot, valnötter, russin och kokos (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • 1 liten morot
  • 1 liten näve valnötter
  • 1 msk russin
  • 1 msk torkad kokosnöt
  • Lite mald kanel

Riv en hel morot i den kokta havregrynsgröten, tillsätt kanel och rör om väl. Toppa den färdiga gröten med valnötter, russin och torkad kokosnöt.

Havregrynsgröt med frön

Havregrynsgröt med frön, äpple och kardemumma (1 person)

  • 1 dl havregryn
  • 2,5 dl vatten
  • En nypa salt
  • 1 nypa kardemumma
  • 1 tsk chiafrön
  • 1 tsk pumpafrön, rostade
  • 1 msk hasselnötter, rostade
  • 1 msk mandel
  • 1 litet äpple, skuret i små bitar

Ta av gröten från värmen, rör i en nypa salt, kardemumma och chiafrön och täck över i en minut. Ta av gröten från värmen och rör ner hälften av äppelbitarna. Toppa gröten med pumpafrön, mandel, hasselnötter och resten av äppelbitarna.

Läs också: Få receptet på en snabb och enkel äppelpaj

9 Så här gör du havregrynsgröt i airfryer


Bakad havregrynsgröt med banan (2 personer)

Du kan enkelt göra havregrynsgröt i din airfryer eller ugn. Konsistensen är luftig och läcker – och liknar nästan en kaka.

Ingredienser:

  • 2,5 dl havregryn
  • 1 dl vatten (kan ersättas med mjölk eller havredryck)
  • 1 mogen banan
  • 1 ägg
  • ½ tsk kanel
  • ½ tsk bakpulver
  • 1 nypa salt

Till topping:

  • 1 msk hackad mandel och en gnutta kanelsocker

För dina formar:

  • Lite smör

Så här gör du:
Mixa alla ingredienser tills du har en slät gröt. Smörj två små ugnsfasta formar och fördela innehållet i dem.

Baka gröten i airfryern i 170°C i 10 minuter. Några minuter innan de kommer ut ur ugnen kan du röra om gröten lite.
Toppa din gröt med hackad mandel och lite kanelsocker. Låt stå i några minuter så att gröten får sätta sig mer.

TIPS: Om du vill göra din havregrynsgröt i ugnen är proceduren exakt densamma. Här ger du bara din gröt 16–18 min i 180 grader i en förvärmd ugn.

10 Vad mer kan jag lägga i havregrynsgröt?


Om du är ute efter maximal mättnad kan du lägga till extra protein i form av antingen mjölk, ägg eller kvarg till dina havregryn. Men var medveten om att de extra ingredienserna också innebär extra kalorier. Alternativt kan du tillsätta extra fibrer i form av nötter eller chiafrön.

Om du vill ha mer sötma kan du söta gröten med russin, bär eller färsk frukt skuren i tärningar. Det ser inte bara snyggt ut, utan ger också en bra dos stärkande antioxidanter till din havregrynsgröt. Dessutom passar grötens milda smak bra ihop med kryddor som kanel, kardemumma och vanilj.

11 Vad kan jag använda överbliven havregrynsgröt till?


Havregryn kan vara mycket mer än bara frukost. Om du har rester kan du göra goda havregrynspannkakor genom att blanda de kalla havregrynsgrötarna med två ägg, några skedar mjöl och lite florsocker. Stek pannkakorna i lite smaklös olja.

Läs också: Grötplättar – så gör du enkelt goda plättar av grötrester

Du kan också tillsätta gröten i en bulldeg eller göra en fyllig smoothie genom att mixa gröten med frysta bär, skyr och lite vatten.