Havregrynsgröt är den nyttigaste snabbmaten
Havregrynsgröt är lätt att göra, smakar gott och håller dig mätt länge. Här får du inspiration till hur du kan tillaga den goda gröten – både i klassisk form och med nya smaker.
Havregrynsgröt är lätt att göra, smakar gott och håller dig mätt länge. Här får du inspiration till hur du kan tillaga den goda gröten – både i klassisk form och med nya smaker.
Här är ett enkelt recept på en bashavregrynsgröt som du kan variera i det oändliga. Testa att toppa den med nötter och bär eller med kanel och äppelbitar.
TIPS Byt ut vattnet eller en del av vattnet mot mjölk för att göra gröten mer mättande. Om du väljer att ersätta vattnet med havredryck får du den naturliga sötman från havredrycken.
TIPS Så gör du havregrynsgröt i mikrovågsugnen
Om du gör havregryn i mikrovågsugnen sparar du tid och som en bonus kan de tillagas direkt i skålen, vilket gör att du slipper diska efteråt. Rör bara ihop havregryn och vatten i en djup skål och ställ sedan in skålen i mikron på full effekt i två minuter. Ta ut den och rör om med en sked. Voila!
TIPS Spara tid och gör havregrynsgröt att ta med
Om du inte har tid att stå i köket på morgonen kan du ta med dig gröten på språng i en liten behållare som tål kokande vatten. När du är redo att äta häller du kokande vatten över havregrynen. Skaka behållaren och ät den varma gröten direkt ur den.
TIPS Om gröten är för stabbig kan du tillsätta lite mer vätska.
TIPS Du kan tillsätta en nypa salt för att få lite extra smak.
Havregrynsgröt är supernyttigt. Men vad är de bleka havregrynen egentligen bra för? Är det bäst att använda fin- eller grovvalsade havregryn? Och hur gör man havregrynsgröt? Få svar på alla dina havregrynsfrågor här.
Här är 5 skäl till varför havregrynsgröt borde ha en plats på ditt frukostbord:
Om du försöker gå ner i vikt kan du börja dagen med en skål havregrynsgröt. De bleka kornen innehåller långsamma kolhydrater som håller blodsockret stabilt och gör att du håller dig mätt längre.
Var dock försiktig med vad du lägger ovanpå, eftersom kaloriinnehållet snabbt kan öka om du toppar det med socker, sirap eller liknande.
Kaloriinnehållet i din havregrynsgröt beror på ingredienserna och vad du lägger ovanpå den. Om du till exempel kokar din havregrynsgröt med 2,5 dl vatten istället för 2,5 dl mjölk kan du spara en hel del kalorier. Se skillnaden här:
KÄLLA: National Food Institute
Båda är hälsosamma, men du sparar många kalorier genom att välja gröt framför bara havregryn.
När havren kokas absorberar den vätskan och sväller upp. Därför behöver du bara en liten kopp havre för att få en stor portion gröt. Samtidigt tar det vanligtvis längre tid att äta de varma havregrynen, vilket gör dem mycket mättande.
Läs också: Chokladbollar med dadlar, kakao och rostade mandlar
Ja, havre är 100 procent fullkorn – och fullkorn är en del av en antiinflammatorisk kost.
Viss forskning tyder på att inflammation i kroppen kan förebyggas och hämmas genom den mat du äter. Teorin är att livsmedel som havre och andra fullkornsprodukter som råg och korn hjälper kroppen att minska inflammationen i kroppen.
Detta är viktigt eftersom inflammation i kroppen så småningom kan bidra till ett brett spektrum av sjukdomar och störningar, till exempel livsstilssjukdomar som ledbesvär, diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.
Läs också: De 20 viktigaste frågorna om blodtryck
Finvalsad havre är i princip bara havre som har skurits i mindre bitar. När det gäller näringsämnen är det ingen skillnad mellan finvalsad och grovvalsad havre i din havregrynsgröt.
Grovvalsad havre är dock något mer mättande än den finvalsade varianten. Detta beror på att både tänderna och mag-tarmsystemet måste arbeta hårdare för att tugga och smälta den rustika havren.
I slutändan är det en smaksak om havregrynsgröten ska kokas med mjölk eller vatten, för det finns för- och nackdelar med båda.
Om du använder mjölk får du i dig fler kalorier, men å andra sidan ger mjölken också en rundare smak och större mättnadskänsla. Ett annat alternativ är att göra gröten med ½ mjölk och ½ vatten.
Behöver du en kökskonverterare? Läs: Den stora köksomvandlaren – från gram till dl
Det finns otaliga sätt att variera sin havregrynsgröt, och kanske har du redan en egen favorit? Här har vi hittat några läckra recept på havregrynsgröt.
Om du är ute efter maximal mättnad kan du lägga till extra protein i form av antingen mjölk, ägg eller kvarg till dina havregryn. Men var medveten om att de extra ingredienserna också innebär extra kalorier. Alternativt kan du tillsätta extra fibrer i form av nötter eller chiafrön.
Om du vill ha mer sötma kan du söta gröten med russin, bär eller färsk frukt skuren i tärningar. Det ser inte bara snyggt ut, utan ger också en bra dos stärkande antioxidanter till din havregrynsgröt. Dessutom passar grötens milda smak bra ihop med kryddor som kanel, kardemumma och vanilj.
Havregryn kan vara mycket mer än bara frukost. Om du har rester kan du göra goda havregrynspannkakor genom att blanda de kalla havregrynsgrötarna med två ägg, några skedar mjöl och lite florsocker. Stek pannkakorna i lite smaklös olja.
Läs också: Grötplättar – så gör du enkelt goda plättar av grötrester
Du kan också tillsätta gröten i en bulldeg eller göra en fyllig smoothie genom att mixa gröten med frysta bär, skyr och lite vatten.