Linfrön – förbättra frukosten och hälsan

Linfrön är goda på flera sätt. Det lilla bruna fröet smakar gott, är härligt knaprigt, kan ersätta ägg och stärker din tarm och din hälsa. Läs mer om linfrö här.

Linfrön i en skål på ett bord

DE SMÅ BRUNA FRÖNA får höga poäng både när det gäller smak och hälsa. De är rika på järn, selen och hälsosamma fettsyror.

© iStock

Linfrön har en mild och lite nötaktig smak och kan användas i allt från bakverk till smoothies, gröt och till och med som ersättning för ägg.

Samtidigt är fröna guld värda för både matsmältningen och immunförsvaret, eftersom de är fullproppade med kostfiber och omega-3-fettsyror. De innehåller också växtöstrogener, som kan hjälpa till med värmevallningar under klimakteriet.

Men de små bruna fröna ger dig också mer än bara vitaminer och mineraler. De innehåller de naturliga gifterna cyanid och kadmium, vilket innebär att du måste vidta vissa försiktighetsåtgärder i köket.

Nedan kan du lära dig mer om hur du använder – och inte använder – dessa nyttiga, smakrika frön.

1 Hur nyttigt är det med linfrön?


Linfrön är rika på omega-3-fettsyror och kostfiber och innehåller dessutom flera mineraler och vitaminer. Bland annat kalcium, järn, magnesium och zink samt vitamin B och vitamin E.

Linfrön är bra för...

...en mängd olika saker. Läs bara vidare här.

Blodproduktion

Linfrön har ett högt järninnehåll och är även rika på B-vitaminet folat. Båda gynnar kroppens blodproduktion.

Immunförsvar

Linfrön innehåller mycket selen, som stärker immunförsvaret.

Celler

Linfrön har ett högt innehåll av omega-3-fettsyror, som är viktiga för många kroppsfunktioner, inklusive friska celler i hjärnan och resten av kroppen.

Kolesterolnivå

Omega-3-fettsyror i linfrö bidrar också till att upprätthålla normala kolesterolnivåer i blodet.

Matsmältning

Linfrön innehåller mycket fibrer. Tillsammans med de gelbildande egenskaperna hos blötlagda frön hjälper det till att stimulera tarmen, vilket är hälsosamt för matsmältningen.

Läs också: Hur tarmbakterier påverkar din hälsa

Viktminskning och mättnad

Linfröets höga fiber- och fettinnehåll ger en långvarig mättnadskänsla, vilket kan hjälpa dig att äta mindre och hålla vikten under kontroll.

Klimakteriet

Frön – särskilt linfrön – är ett av de livsmedel som har det högsta innehållet av lignaner, en av de vanligaste typerna av fytoöstrogener. Dessa fytoöstrogener kan hjälpa till att lindra värmevallningar under klimakteriet.

Linfrö innehåller mellan 300 och 800 mg lignaner per 100 gram, enligt studier.

Läs också: Rödklöver och fyra andra saker som hjälper mot värmevallningar

Förstoppning

Hela linfrön är kända som ett milt laxermedel. Om du lider av förstoppning, prova att konsumera två matskedar hela linfrön dagligen och se om ditt system blir smidigare.

Läs också: Hjälp matsmältningen med psylliumfröskal

2 Näringsinnehåll i linfrö


Näringsämnen1 msk (10 g) 100 g
Energi54 kcal540 kcal
Protein2,2 g22 g
Fett4,1 g41 g
– varav alfa-linolensyra (omega-3)2,4 mg24 g
Kostfiber2,6 g26 g
E-vitamin (alfa-tokoferol)< 0.1 mg0.2 mg
Folsyra8.7 µg87 µg
Kalium83 mg830 mg
Kalcium23.4 mg234 mg
Magnesium38.9 mg389 mg
Järn0.8 mg8 mg
Zink0.5 mg5 mg
Selen1.3 µg13 µg
Källa: Livsmedelsverket

3 Varför ska jag inte äta råa linfrön?


Det finns mycket goda skäl till varför du bör vara försiktig med att äta för många linfrön – åtminstone i rått tillstånd. När fröna krossas eller tuggas frigör de den kemiska föreningen cyansyra, även känd som cyanid.

Linfrön innehåller också ett annat farligt gift – tungmetallen kadmium – som ansamlas i kroppen och kan skada njurarna.

4 Hur många gram linfrö kan jag äta per dag?


Mängden frön du kan konsumera dagligen motsvarar 1–2 matskedar och baseras på risken för cyanos och kadmiumförgiftning.

Två matskedar per dag motsvarar cirka en tredjedel av det totala acceptabla dagliga intaget av kadmium.

5 Ska man äta linfrön hela eller krossade?


Krossade! För då får du ut det mesta av allt det goda som finns i de små bruna fröna.

Din kropp har svårt att absorbera fettsyrorna, vitaminerna och mineralerna i linfrön om du äter dem hela.

Skalet gör att de bara promenerar genom ditt system – precis som majs.

Fröna krossas bäst i en kaffekvarn eller mixer – och ännu bättre i en mortel. Sedan finns det också en liten utdelning för mullarna.

Var kan jag köpa linfrön?

Du kan köpa dem i vanliga mataffärer om du letar efter hela linfrön. Om du är ute efter krossade linfrön kan du köpa dem i vissa specialbutiker eller hälsokostbutiker.

6 Är linfrön cancerframkallande?


Det finns en diet - den så kallade ”linfröoljedieten” – som sägs bekämpa cancer.

Det finns dock inga vetenskapliga bevis för detta. Å andra sidan är det känt att linfrö innehåller växtöstrogenet lignaner, som liknar könshormonet östrogen.

Kvinnor med hormonkänslig bröstcancer bör därför vara försiktiga med att konsumera fröna. Linfröolja innehåller dock inte fytoöstrogener.

7 Hur ska linfrön förvaras?


  • Hela linfrön: Ska förvaras torrt och i en lufttät behållare som andra spannmål och frön i dina köksskåp. Spannmål och frön är rika på fett, så frön kan härskna om de blir för gamla. Så för att vara på den säkra sidan, följ datummärkningen.

  • Krossade linfrön: När de krossas skyddar fröskalet inte längre fettsyrorna lika bra, vilket innebär att de härsknar snabbare. Det råder dock oenighet om hur snabbt de blir dåliga.
    Vissa säger några dagar, andra säger att du kan njuta av dem mycket längre. Smaka och lukta för att se om de har härsknat.

8 Så här gör du veganska ägg / linfröägg


Har du hört talas om vegansk slime, linfröskum eller linfröslime? Eller – kanske mer aptitretande – om veganska ägg eller linfröägg?

För ja, det är sant - linfrön kan ersätta ägg i bakverk! Om du blötlägger dem i vatten får de en geléliknande konsistens som fungerar perfekt som äggsubstitut.

Läs också: Är ägg nyttigt – och hur många kan man äta?

vegansk egg- eller linfrølim i bolle på bordet

Veganska ägg - linfrölim

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 veganska ägg

  • 2 msk linfrön, krossade
  • 6 msk vatten

Gör så här:

  • Mixa eller krossa 1 msk (ca 10 g) linfrön i en mortel
  • Blanda de krossade fröna med 3 msk vatten och låt stå i ca 5 minuter tills du får en geléliknande konsistens. Blandningen motsvarar 1 vanligt kycklingägg.

TIPS: För extra snabbhet kan du också välja att koka blandningen i 1 minut – under konstant omrörning.


9 Så mångsidiga är linfrön i köket


Fröna är en bra följeslagare att ha när du lagar mat. De kan användas på flera olika sätt:

  • I smoothies: Genom att tillsätta linfrön ökar du din smoothie med fibrer, fett och omega-3. Så här gör du: Tillsätt en matsked malda linfrön i smoothien.

  • Som topping: Linfrön är bra att strö hela eller krossade på yoghurt, kvarg, kefir eller havregryn för ett knaprigt och näringsrikt tillskott till frukosten.

  • I müsli: Hemmagjord müsli är lätt att göra och linfrö är en perfekt ingrediens. Så här gör du: Lägg linfrön tillsammans med andra ingredienser som grovhackade nötter, mandlar, frön, dadlar, russin och tranbär på en bakplåt med honung och rosta tills de är gyllene.

  • I bullar och bröd: Du kan använda fröna hela eller krossade som en del av de torra ingredienserna i bröd, muffins, bullar, pannkakor och särskilt knäckebröd. Så här gör du: Blanda sädeskornen, fröna och kärnorna med mjöl, salt och bakpulver, vatten och olja, kavla ut mellan två bakplåtspapper, skär degen i rutor och grädda knäckebröden gyllene och krispiga.

  • I kakor: De bruna fröna kan användas som äggersättning i kakor. Se receptet ovan.

  • I gröt: Linfrön är ett utmärkt komplement till morgonens gröt. Tillsammans med chiafrön och havre blir det en god overnight oats. Så här gör du: Blanda linfrön, chiafrön, havre, hackad mandel och dadlar med lite vaniljpulver och kanel och mandelmjölk och låt stå i kylen över natten. Rör upp den med kvarg och toppa med bär.

  • I dressingar och såser: Du kan röra ner krossade linfrön i dressingar, tapenader, såser eller soppor för att ge dem en tjockare konsistens eller en näringsboost. Du kan också använda linfröolja.

Linplante – frøene brukes som linfrön

LIN ER EN PLANTE, der fibrene kan brukes til å lage linstoff. Frøene fra planten brukes derimot som mat og kosttilskudd.

© iStock

10 Gör din egen mask av linfrön


Det är inte bara ditt inre som linfrön är bra för. På sociala medier och bland influencers har det blivit en trend att göra DIY-masker av linfrön för hår och ansikte. De näringsrika fröna sägs boosta både hud och hår.

Allt du behöver är 0,5 dl linfrön och 3 dl vatten.

Här kan du läsa hur du gör:

  1. Koka upp linfrön och vatten
  2. Låt det sjuda medan du håller ett öga på det
  3. Stäng av när vattnet tjocknar något och det blir skum på ytan
  4. Sila bort gelen från fröna, antingen genom att använda en sil eller vrida den i en kökshandduk
  5. Kyl ner gelén i kylskåp
  6. Applicera gelen i ansikte och hår, låt verka i ca 10 min och tvätta bort med varmt vatten

MATSVINNSTIPS: Använd de överblivna fröna till deg, gröt eller i kakor.

Kvinne tar på seg en ansiktsmaske og ser seg i speilet

LINFRØ ER IKKE BARE NYTTIGE PÅ KJØKKENET Du kan også bruke egenskapene til de små brune frøene til å skjemme bort hud og hår.

© iStock

11 Linfrön vs chiafrön


Chiafrön och linfrön har många av samma egenskaper och näringsämnen.

Båda är perfekta i bakverk, gröt, smoothies, müsli och kakor, där de ger krispighet och förtjockande egenskaper. Blandat med vatten får de båda en geléaktig konsistens, så du kan använda både chiafrön och linfrön som äggersättare.

Båda fröna är också rika på fibrer och omega-3, och behöver krossas för att kroppen ska kunna ta upp de nyttiga fettsyrorna.

Men det finns också skillnader mellan linfrö och chiafrö. Chiafrön innehåller till exempel mer kostfiber men mindre protein än linfrön. Chiafrön innehåller inte heller giftet cyanid, till skillnad från linfrön. Chiafrön kan innehålla spår av kadmium, men nivån anses vara försumbar och därmed lägre än linfrön.

Läs också: Hur gör man chia-vatten?

12 Recept med linfrön


Hjemmelaget allround-müsli
© Thomas Dahl

Hemgjord allround-müsli

Tillsätt smak och krispighet till din frukost eller ditt mellis efter träningen med en hemlagad rostad müsli som smakar bättre än de du kan köpa i affären!

Se receptet här

Sjokolade rugkuler oppskrift

Chokladbollar med lakritsöl och hackad mandel

En hälsosymfoni av choklad och mandel förklädd till en rågbulle.

Se receptet här

Knekkebrød med linfrø

Linfröknäckebröd utan mjöl

Undvik för mycket kolhydrater med dessa läckra knäckebröd med linfrö, havrekli och sesamfrön.

Se receptet här

Brød med frø

Fröfrallor

Här är ett recept på läckra fröfrallor – bakade helt utan mjöl.

Se receptet här

kjeks med gulrot og linfrø

Morotskex

Krispiga, nyttiga och smakrika morotskex – med linfrö som pricken över i:et.

Se receptet här

Rugbrød med kastanje og linfrø

Kastanje-“rågbröd” med mandlar

Saftigt rågbröd med kastanjemjöl och mandel – perfekt till lunch.

Se receptet här