Det finns nästan inget godare än varma, nypoppade popcorn. Men hur många kalorier innehåller popcorn? Kan de poppas utan fett? Och hur gör man popcorn på bästa sätt?
Få svar på alla dina frågor här – och testa vårt enkla recept på popcorn i kastrull.
Popcorn är inte nyttiga, men om du poppar dem själv är de ett nyttigare alternativ till chips och andra snacks.
Du hittar torkad majs för att poppa popcorn i nästan alla matbutiker till ett billigt pris. De är utan fett och salt. Majskärnorna poppar du sedan själv till popcorn i en kastrull – utan att använda så mycket olja.
Dessutom är det framförallt mängden salt du kan sänka genom att poppa dem själv. Salt är viktigt för kroppen, men många av oss äter för mycket salt och det kan vara med medverkande orsak till hälsoproblem. Så spara på saltet om du vill göra dina hempoppade popcorn nyttigare.
Mängden kalorier i popcorn beror på om du poppar dem i en kastrull, köper mikropopcorn eller en påse färdiga popcorn. Näringsinnehållet är per 100 gram.
Om du vill göra de nyttigaste popcornen är det bäst att använda en smakneutral olja.
När du ska välja olja är det viktigt att ta en som tål att värmas upp till höga temperaturer, som t ex rapsolja. Om oljan inte tål det finns det nämligen risk för att det bildas skadliga transfetter.
Du kan också poppa popcornen i smör, du måste dock se till att smöret är rent annars kan de ge en bitter smak.
Det finns också många som poppar popcorn i kokosfett – det rekommenderas dock inte. Kokosolja är generellt dock inte hälsosamt, eftersom det precis som smör och margarin innehåller mycket mättat fett.
Man kan dock poppa popcorn i kokosolja eller smör då och då, men det är allra bäst att använda växtoljor som raps- och olivolja.
När du väljer en växtolja istället för smör och kokosolja minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdomar och samtidigt får din kropp fler av de fettämnen som den behöver.
Du kan absolut poppa popcorn utan fett. Men här är det viktigt, att först och främst använda en bra tjockbottnad kastrull - och sedan se till att skaka kastrullen ofta, så att popcornen inte bränns.
Det kan vara svårt att kontrollera om popcornen bränner vid när man poppar utan fett, så det är viktigt att hålla koll och skaka kastrullen hela tiden.
Den största utmaningen är dock att saltet inte fastnar på popcornen när det inte är fett på. Det resulterar i mindre smak.
Genomsnittligt sett är det mer fett i mikropopcorn (26,8 g) än klassiska popcorn poppade i kastrull (20,2 g). Samtidigt kan du styra valet av olja och därmed se till att de poppas i en nyttig rapsolja. Det nyttigaste valet är därför att poppa de vita godsakerna på gammaldags manér.
Med mindre att du väljer den fettfria modellen är det dock bäst att bara äta popcorn i begränsade mängder. De innehåller nämligen en del fett och salt som är skadligt i längden.
Det nyttigaste snackset är och förbli en bit frukt eller grönsaker skuren i tärningar eller klyftor.
Har du mycket fett på kroppen? Se din fettprocent här
Ja, popcorn är nyttigare än chips. De innehåller mindre fett, färre kalorier och fler kostfibrer.
Älskar du salta snacks, men är osäker på vilket snacks som är nyttigast? Här har vi gjort en topp 10-lista över olika salta snacks och deras innehåll av kalorier per 100 gram.
Generellt gäller att bara nötterna är förhållandevis nyttiga. För alla andra salta snacks handlar det mer om vilka som är minst onyttiga.