7 sunda anledningar till att äta valnötter
Låt dig inte skrämmas av valnötternas höga innehåll av fett och kalorier. Fördelarna med nötterna är många och så smakar de fantastiska valnötterna fantastiskt i allt från sött till salt, surt och beskt.
Låt dig inte skrämmas av valnötternas höga innehåll av fett och kalorier. Fördelarna med nötterna är många och så smakar de fantastiska valnötterna fantastiskt i allt från sött till salt, surt och beskt.
Valnötter är rent biologiskt en stenfrukt precis som fikon. Det är fröet vi äter. Men sin vackra form är valnöten nästan ett konstverk. Snirklande, gyllenbruna och med en form som människohjärnor. Smaken är fet, fyllig, besk och mild på samma gång, och så är valnöten extremt näringsrik. Vi ger dig 7 sunda anledningar att toppa tallriken med valnötter.
Valnötter innehåller både en del kostfibrer och fett. Det är rätt ingredienser för att ge dig en långvarig mättnadskänsla. Valnötter innehåller t ex mer än 5 gram fibrer och 65 gram fett per 100 gram. Det höga fett- och fiberinnehållet hjälper dig bland annat att tömma magsäcken så att du känner dig mätt länge och det medverkar till ett stabilt blodsocker, vilket också ger en känsla av mättnad.
LÄS OCKSÅ: Varför är kostfibrer bra för kroppen?
Det är relativt mycket protein i nötter – också i valnötter, som innehåller cirka 15 gram protein per 100 gram, vilket motsvarar innehållet av protein i t ex lax, skinka och räkor. Det gör valnötterna perfekta på den vegetariska och veganska menyn. Protein är kroppens byggstenar, och de hjälper dig bland annat med att bygga upp och bibehålla celler, vävnad, hormoner, skelett och immunsystem.
Den ser lite ut som en hjärna och kanske är det därför valnöten är bra för din hjärna. Valnötter har ett högt innehåll av nyttiga omega-3-fettsyror, precis som den innehåller flera olika antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper. Studier på både djur och människor indikerar att det kan vara ett samband mellan intaget av valnötter och kognitiv förmåga och minne. (Se t ex studier offentliggjorda i Journal of Nutrition och Nutrients).
Det är dock alltid en utmaning när vi snackar forskning och kost, att valnötterna kanske äts på bekostnad av något annat, t ex istället för kaka till kaffet eller fetaost på salladen. Man kan därför aldrig helt utesluta att effekten istället ska tillskrivas det man inte äter och inte intaget av valnötter.
I en mängd på cirka 30 gram om dagen (som motsvarar en näve) finns det vetenskaplig dokumentation för att nötter (bl a valnötter) sänker risken för hjärt- och kärlsjukdom, bl a genom att minska mängden av LDL-kolesterol – det dåliga kolesterolet – i dina ådror. Det beror förmodligen på både de höga innehåller av nyttiga fettsyror och kostfibrer och att valnötter är rika på mineralet – särskilt magnesium. Magnesium är viktigt för att hjärtat fungerar som det ska, eftersom det spelar en väsentlig roll för kroppens nervimpulser.
Innan du kastar dig över en hel skål nötter ska du dock veta att förbättringarna i forskningsdeltagarnas kolesterolprofil i regel är ganska små.
Om du äter mycket valnötter får du i dig många av de tarmbakterier som kan bryta ner ämnena i valnötter, och de är bra att ha för studier tyder på att de molekyler bakterierna producerar när de ska smälta nötterna påverkar celler och immunförsvar i tarmen i en positiv riktning.
Det relativt höga innehållet av kostfibrer är dessutom med och håller din matsmältning igång. Bara du kommer ihåg att skölja ner dem med mycket vätska.
Du äter kanske framförallt valnötter vis jul, men de små nötterna med den fylliga och bittersyrliga, men samtidigt milda smaken, är goda året runt. Eftersom de är goda i både kalla och varma rätter och passar bra till både surt, salt och sött finns det nästan inga gränser för vad du kan använda valnötter till.
Ät dem som de är (till ostbrickan) eller lägg dem i bakverk som bröd och kakor, i gröten, i salladen, i pastarätter, pesto eller använd dem som topping på soppa och som tillbehör till kött.
Om du vill ha en mildare och mer barnvänlig smak kan du testa att blötlägga nötterna i kallt vatten över natten och sedan torka dem i ugnen vid låg temperatur.
Nötter är nyttiga, men det finns ett litet aber. Utöver fibrer, mineraler och vitaminer kan de nämligen bidra med ohälsosamma ämnen i form av t ex akrylamid och aflatoxiner.
I motsats till t ex pistage- och paranötter innehåller valnötter dock inte många giftämnen i form av aflatoxiner. Det eventuellt cancerframkallande ämnet finns framförallt i de nötter som odlas i tropiskt klimat, då det bildas av en mögelsvamp som trivs i varma och fuktiga miljöer. Akrylamidinnehållet är särskilt högt i rostade nötter och det är sällan man rostar valnötter.