Tomaten är ett populärt livsmedel i hela världen – såväl rå som tillredd i form av juice, ketchup, puré och koncentrat. Och det är ju inte så konstigt. För utöver att smaka helt fantastiskt innehåller tomaten en mängd goda egenskaper.
Läs mer om dem och få svar på hur du bäst tar tillvara, tillagar och förvarar dina tomater här.
Tomaten innehåller först och främst mikroskopiska växtämnen som kan medverka till att styrka ditt immunförsvar. Speciellt gäller detta det röda färgämnet lykopen, som är en kraftig antioxidant och som det finns rikligt av i tomater.
Utöver detta bjuder tomaten, liksom andra frukter och grönsaker på fibrer och C-vitamin, som behövs för att bygga upp starka leder och senor och en sund hud. Det är få kalorier i tomater – en fördel för den som tänker på vikten.
Tomater ligger i botten när det kommer till energiinnehåll. Det är bara ca 20 kalorier i 100 gram tomat. Jämförelsevis är det ca 550 kalorier i 100 gram mörk choklad och ca 30 kalorier i 100 gram morot. Se här nedanför hur många kalorier det är i olika stora tomater.
Vad väger en tomat – och hur många kalorier innehåller den?
Perfekt om du vill hålla koll på vikten
Den kalorisnåla tomaten passar perfekt till det smala köket. Även om du äter ett helt kilo tomater täcker det bara ungefär 10 procent av dagens kaloribehov (beroende på hur aktiv du). Du får mycket mat i magen för väldigt få kalorier!
Kan stärka immunförsvaret och bidra till att förebygga sjukdom
Det är särskilt den stora mängden lykopen som gör tomaten så nyttig att äta. Lykopen är både ett rött färgämne och en kraftig antioxidant som tros medverka till att stärka kroppens immunförsvar genom att bland annat beskydda kroppens celler mot skadlig syresättning. Vetenskaplig forskning pekar på att tomater, när de ingår som en del av en i övrigt nyttig kosthållning kan delta i kroppens försvar mot en mängd sjukdomar:
- Hjärt-kärlsjukdomar – undersökningar visar att tomater och lykopen påverkar både blodtryck och kolesterolhalt positivet.
- Vissa cancersjukdomar – forskning visar att ett stort intag av lykopen kan kopplas samman med minskad risk för bland annat prostatacancer.
- Demens – här är inte all forskning samstämmig, men vissa studier pekar på att lykopen kan beskydda hjärnas celler från förstörelse och därmed – kanske – förebygga demens. Det krävs dock ytterligare forskning förrän man med säkerhet kan säga i vilken grad tomater kan medverka till att förebygga demens.
Under värmebehandlingen förlorar tomaterna en del av sitt näringsinnehåll, till exempel minska mängden C-vitamin. Det liksom att burktomater är skalade gör råa tomater till ett nyttigare val.
Men visst kan du äta tomater på burk och glädja dig åt att de fortfarande innehåller mängder med nyttigheter. När tomaterna hettas upp, innan de konserveras, sprängs tomatens celler. Detta gör det mycket lättare för kroppen att ta upp lykopenet. Även tomatpuré är sprängfylld med nyttigheter. Så tveka inte att ersätta en del färska tomater med sådana på burk eller i tetra. Se dock till att använda hela förpackningen på en gång, efter öppnandet bryts näringsämnena snabbt ner.
Det finns inte många vetenskapliga studier av näringsinnehållet i ekologiska tomater jämfört med vanliga. Men de få som finns visar inte på en stor skillnad på näringsinnehållet i tomater från ekologiskt lantbruk jämfört med traditionellt. Andra faktorer som markförhållanden, klimat, gödsel och tomatsort har mycket större påverkan på näringsinnehållet.
Om du vill undvika rester av bekämpningsmedel i dina tomater är de ekologiska det bästa valet. Tidigare provtagning har visat på att det kan finnas spår av bekämpningsmedel i över 50% av de utländska tomaterna (mot ca 5% i de inhemska, 2020). Inga av de funna resterna översteg dock myndigheternas gränsvärden, så tomaterna anses inte kunna skada vår hälsa.
Om man bara tittar på lykopeninnehållet så är soltorkade tomater de bästa. När man drar ut vätskan ur tomaterna stiger koncentrationen av nyttiga ämnen i tomaten. Men om du äter färre soltorkade tomater än färska så kan det gå på ett ut.
Färska tomater som du använder i matlagning mår bra av lite matfett. Vid uppvärmningen sprängs de växtceller som lykopenet är bundet vid och det blir lättare för kroppen att ta upp ämnet. Eftersom lykopenet är fettlösligt bidrar lite olivolja till exempel också till ett bättre näringsupptag.
Test gärna att långtidsbaka tomater. Du vänder dem i lite olja, kryddar med salt och till exempel vitlök och bakar dem i två till tre timmar i ca 110°. Jätteenkelt att göra, och galet gott i sallader, i pastarätter och på matiga mackor.
Nej, det bästa är att lägga dem framme på köksbänken. När du kyler ner dem avstannar mognadsprocessen som utvecklar smaken.
Tomater kan hålla i upp till 14 dagar utan att tappa i näringsvärde.
Det är inte helt enkelt att svara på. Botaniskt sätt är tomaten en frukt, eftersom den har kärnor omgivna av fruktkött. Men liksom gurkor och andra växthusgrönsaker kallar man tomaten för grönsak eftersom den är ettårig. Och du hittar ju tomaterna på grönsaksavdelningen i mataffären, och man kan räkna in tomaterna i de 600 gram grönsaker som vi rekommenderas äta om dagen.
Under sommarhalvåret, från april till oktober, är det säsong för solmogna tomater. Dock är det möjligt att köpa tomater året om eftersom vi kan odla dem i växthus och transportera dem över långa avstånd.
Det beror på hur tomaterna odlas.
Här hemma kräver odlingen en del energi till växthusen och det gör att mängden koldioxid som produceras kan vara 3-4 gånger högre än för till exempel morötter.
Tomater som odlas på friland i sydligare länder är bättre ur klimatsynvinkel, men de kräver energi för transporter och kylförvaring. Sammantaget är dock frilandstomater från t.ex. Spanien bättre än svenska växthustomater. Generellt är tomater mindre klimatvänliga än t.ex. morötter – men mycket bättre än kött och mejeriprodukter.