Därför är tomater supernyttiga

Som en explosion av surt och sött. Så känns det att sätta tänderna i en solmogen tomat. De små godsakerna, som finns i flera färger och former, smakar inte bara gott – de är även supersunda. Kolla tomatens goda egenskaper här – och se vilka som är de allra nyttigaste.

Nyttiga tomater – färska och skållade på burk

NYTTIGA TOMATER – oavsett om du äter dem färska eller konserverade så är de fulla av antioxidanter och kalorifattiga.

© iStock

Tomaten är ett populärt livsmedel i hela världen – såväl rå som tillredd i form av juice, ketchup, puré och koncentrat. Och det är ju inte så konstigt. För utöver att smaka helt fantastiskt innehåller tomaten en mängd goda egenskaper.

Läs mer om dem och få svar på hur du bäst tar tillvara, tillagar och förvarar dina tomater här.

1 Vad gör tomaten så nyttig?


Tomaten innehåller först och främst mikroskopiska växtämnen som kan medverka till att styrka ditt immunförsvar. Speciellt gäller detta det röda färgämnet lykopen, som är en kraftig antioxidant och som det finns rikligt av i tomater.

Utöver detta bjuder tomaten, liksom andra frukter och grönsaker på fibrer och C-vitamin, som behövs för att bygga upp starka leder och senor och en sund hud. Det är få kalorier i tomater – en fördel för den som tänker på vikten.

2 Hur många kalorier är det i en tomat?


Tomater ligger i botten när det kommer till energiinnehåll. Det är bara ca 20 kalorier i 100 gram tomat. Jämförelsevis är det ca 550 kalorier i 100 gram mörk choklad och ca 30 kalorier i 100 gram morot. Se här nedanför hur många kalorier det är i olika stora tomater.

Vad väger en tomat – och hur många kalorier innehåller den?

3 Varför är tomater bra?


Perfekt om du vill hålla koll på vikten

Den kalorisnåla tomaten passar perfekt till det smala köket. Även om du äter ett helt kilo tomater täcker det bara ungefär 10 procent av dagens kaloribehov (beroende på hur aktiv du). Du får mycket mat i magen för väldigt få kalorier!

Kan stärka immunförsvaret och bidra till att förebygga sjukdom

Det är särskilt den stora mängden lykopen som gör tomaten så nyttig att äta. Lykopen är både ett rött färgämne och en kraftig antioxidant som tros medverka till att stärka kroppens immunförsvar genom att bland annat beskydda kroppens celler mot skadlig syresättning. Vetenskaplig forskning pekar på att tomater, när de ingår som en del av en i övrigt nyttig kosthållning kan delta i kroppens försvar mot en mängd sjukdomar:

  • Hjärt-kärlsjukdomarundersökningar visar att tomater och lykopen påverkar både blodtryck och kolesterolhalt positivet.
  • Vissa cancersjukdomarforskning visar att ett stort intag av lykopen kan kopplas samman med minskad risk för bland annat prostatacancer.
  • Demens – här är inte all forskning samstämmig, men vissa studier pekar på att lykopen kan beskydda hjärnas celler från förstörelse och därmed – kanske – förebygga demens. Det krävs dock ytterligare forskning förrän man med säkerhet kan säga i vilken grad tomater kan medverka till att förebygga demens.

4 Är skalade tomater på burk också nyttiga?


Under värmebehandlingen förlorar tomaterna en del av sitt näringsinnehåll, till exempel minska mängden C-vitamin. Det liksom att burktomater är skalade gör råa tomater till ett nyttigare val.

Men visst kan du äta tomater på burk och glädja dig åt att de fortfarande innehåller mängder med nyttigheter. När tomaterna hettas upp, innan de konserveras, sprängs tomatens celler. Detta gör det mycket lättare för kroppen att ta upp lykopenet. Även tomatpuré är sprängfylld med nyttigheter. Så tveka inte att ersätta en del färska tomater med sådana på burk eller i tetra. Se dock till att använda hela förpackningen på en gång, efter öppnandet bryts näringsämnena snabbt ner.

5 Är ekologiska tomater nyttigare än vanliga?


Det finns inte många vetenskapliga studier av näringsinnehållet i ekologiska tomater jämfört med vanliga. Men de få som finns visar inte på en stor skillnad på näringsinnehållet i tomater från ekologiskt lantbruk jämfört med traditionellt. Andra faktorer som markförhållanden, klimat, gödsel och tomatsort har mycket större påverkan på näringsinnehållet.

Om du vill undvika rester av bekämpningsmedel i dina tomater är de ekologiska det bästa valet. Tidigare provtagning har visat på att det kan finnas spår av bekämpningsmedel i över 50% av de utländska tomaterna (mot ca 5% i de inhemska, 2020). Inga av de funna resterna översteg dock myndigheternas gränsvärden, så tomaterna anses inte kunna skada vår hälsa.

6 Hur tillagar man en tomat på nyttigaste sätt?


Om man bara tittar på lykopeninnehållet så är soltorkade tomater de bästa. När man drar ut vätskan ur tomaterna stiger koncentrationen av nyttiga ämnen i tomaten. Men om du äter färre soltorkade tomater än färska så kan det gå på ett ut.

Färska tomater som du använder i matlagning mår bra av lite matfett. Vid uppvärmningen sprängs de växtceller som lykopenet är bundet vid och det blir lättare för kroppen att ta upp ämnet. Eftersom lykopenet är fettlösligt bidrar lite olivolja till exempel också till ett bättre näringsupptag.

Test gärna att långtidsbaka tomater. Du vänder dem i lite olja, kryddar med salt och till exempel vitlök och bakar dem i två till tre timmar i ca 110°. Jätteenkelt att göra, och galet gott i sallader, i pastarätter och på matiga mackor.

7 Ska tomater förvaras i kylskåp?


Nej, det bästa är att lägga dem framme på köksbänken. När du kyler ner dem avstannar mognadsprocessen som utvecklar smaken.

Tomater kan hålla i upp till 14 dagar utan att tappa i näringsvärde.

8 Är tomaten en frukt eller en grönsak?


Det är inte helt enkelt att svara på. Botaniskt sätt är tomaten en frukt, eftersom den har kärnor omgivna av fruktkött. Men liksom gurkor och andra växthusgrönsaker kallar man tomaten för grönsak eftersom den är ettårig. Och du hittar ju tomaterna på grönsaksavdelningen i mataffären, och man kan räkna in tomaterna i de 600 gram grönsaker som vi rekommenderas äta om dagen.

9 När är det säsong för tomater?


Under sommarhalvåret, från april till oktober, är det säsong för solmogna tomater. Dock är det möjligt att köpa tomater året om eftersom vi kan odla dem i växthus och transportera dem över långa avstånd.

10 Är tomater klimatvänliga?


Det beror på hur tomaterna odlas.

Här hemma kräver odlingen en del energi till växthusen och det gör att mängden koldioxid som produceras kan vara 3-4 gånger högre än för till exempel morötter.

Tomater som odlas på friland i sydligare länder är bättre ur klimatsynvinkel, men de kräver energi för transporter och kylförvaring. Sammantaget är dock frilandstomater från t.ex. Spanien bättre än svenska växthustomater. Generellt är tomater mindre klimatvänliga än t.ex. morötter – men mycket bättre än kött och mejeriprodukter.

Klimatvänliga tomater växer på friland

KLIMATVÄNLIGA TOMATER – tomater som odlas under söderns sol är mer klimatvänliga än tomater som odlas i uppvärmda växthus.

© iStock

11 Vad passar tomater ihop med?


  • Salt – tomater behöver inte några krångligheter för att smaka gott, en nypa salt är allt som behövs.
  • Socker – om dina tomater är lite omogna kan du hjälpa smaken på traven med lite socker. Sockret lockar nämligen fram tomaternas egna söta undertoner.
  • Kött och svamp – tomater är rika på umami (glutamat). Umamismaken blir extra tydlig i kombination med andra umamityper som inosinat och guanylat, som man hittar i kött, fisk och svamp. Det är därför tomater passar så bra i rätter som köttfärssås, pizza med tomat och svamp och makrill i tomatsås. Umamismaken förstärks också av salt och socker.
  • Fett - den kraftfulla antioxidanten, färgämnet lykopen, är fettlösligt. Det betyder att kroppen tar upp ämnet bättre om man kombinerar det med fett. Till exempel lite olivolja på den ugnsbakade tomaten eller en bit fet fisk till tomatsalladen.

12 Läckra, nyttiga recept med tomater


Långtidsbakade små tomater i ugn - med salt, olja och timjan

Ugnsbakade tomater (enkelt recept)

Rostade tomater som bakas långsamt i ugn smakar fantastiskt och passar till det mesta. Ät dem som tapas, till kött eller fisk, i sallader, på pizza, på mackor eller i en god pastarätt.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 portion

  • 1000 g Små tomater (ex körsbärs-, cocktail- eller små plommontomater som San Marzano)
  • 8 msk Olivolja
  • 4 tsk Råsocker
  • 4 fett Vitlök (kan uteslutas)
  • 2 msk Havssalt
  • Kryddörter, färska eller torkade – t.ex. rosmarin, oregano, timjan eller basilika

Så här gör du ugnsbakade tomater

  • Sätt ugnen på 110° varmluft.
  • Skär tomaterna i halvor.
  • Blanda oljan med en tsk salt, en tsk socker och valfria örter i en skål. Pressa i vitlök, om du vill ha det.
  • Vänd runt tomaterna i oljeblandningen så de täcks ordentligt.
  • Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, med skinnsidan mer. Om du vill kan du strö över lite flingsalt.
  • Baka tomaterna i ugnen i 2-3 timmar. Titta till dem så de inte blir för mörka. Efter två timmar är de fortfarande saftiga i konsistensen och passar perfekt som tillbehör till varmrätter. Efter tre timmar är tomaterna betydligt torrare och passar utmärkt på en smörgås. Du kan också lägga dem i en glasburk och slå över en god olja och använda dem som soltorkade tomater.

TIPS: Du kan även använda stora tomater, men då får du beräkna lite längre tid i ugnen.

TIPS: De bakade tomaterna håller i ca en vecka i kylskåp. Om du lagt in dem i olja i en glasburk håller de 2-3 veckor.


Långtidsbakade tomater ska smaksättas med salt, olja och kryddor.

TILLAGNING – det är enkelt att göra långtidsbakade tomater. Blanda bara lite olivolja med salt och örtkryddor, och vänd ner tomaterna.

© I FORM
Långtidsbakade tomater, före och efter ugnen

TOMATER I UGN – före och efter ugnsrostningen. Här är det halverade körsbärs- och plommontomater som bakats i ca. 3 timmar och nu är supergoda, lite sega i konsistensen och fulla av umamismak.

Läckra och nyttiga tomatsoppor

Tomatsoppa

Hemgjord, krämig tomatsoppa med röda linser och rostade pumpafrön

Tomatsoppan är vår favoritsoppa, särskilt när den piffas upp med röda linser och rostade pumpafrön. Prova själv!
25 minutter • 604 kcal
Se receptet här

tomatsoppor

Tomatsoppa med bakad paprika

Tomater innehåller massor av nyttiga saker och smakar fantastiskt både färska och tillagade. Här får du ett av våra favoritrecept – en smarrig tomatsoppa med bakad paprika.
30 minutter • 299 kcal
Se receptet här

tomatsoppor

Krämig, hemgjord tomatsoppa med spröda kikärter

Den perfekta soppan för när halsen river eller när du bara är på jakt efter något som är nyttigt och gott! Prova I FORMs recept på krämig tomatsoppa med spröda kikärter.
30 minutter • 386 kcal
Se receptet här

tomatsoppor

Het chilisoppa med kidneybönor

Få upp värmen med den här nyttiga tomatsoppan med vitlök och massor av chili. Den smakar fantastiskt!
30 minutter • 259 kcal
Se receptet här

tomatsoppor

Hemgjord, kall tomatsoppa

Klara... färdiga... starta mixern och trolla fram den här goda, hemgjorda tomatsoppan som kan avnjutas såväl kall som varm. Smaklig måltid!
15 minutter • 301 kcal
Se receptet här

Tomatsallader – enkelt, nyttigt och gott

Tomatsallader

Tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon

Servera en härlig tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon till lunch eller middag – perfekt till varma sommarkvällar.
20 minutter • 204 kcal
Se receptet här

Tomatsallader

Sallad med fransyska av kalv & bakade tomater

Sväng ihop en läcker lunch med kalvfransyska och spröd sallad.
30 minutter • 516 kcal
Se receptet här

Tomatsallader

Medelhavsinspirerad sallad med varmrökt lax

Du bara måste testa den här enkla, vackra och goda salladen med varmrökt lax. Den mättar och smakar sol och sommar – året runt.
20 minutter • 425 kcal
Se receptet här

Tomatsallader

Lax med tomatsallad, basilikapesto och potatis

Det här receptet på lax med tomatsallad, basilikapesto och potatis tar bara 30 minuter att trolla fram, och då är du på god väg att täcka ditt fiskbehov för veckan. Smaklig måltid!
30 minutter • 617 kcal
Se receptet här

Tomatsallader

Fylld aubergine och tomatsallad

Vill du äta mindre kött? Prova då vår läckra, fyllda aubergine med en fräsch tomatsallad till.
40 minutter • 497 kcal
Se receptet här

Klassiska recept med tomatsås

Tomatsås

Italiensk one pot med tomat och kryddig korv

Italiensk afton? Testa den här enkla one pot-pastan med tomat och korv, som är superenkel att slänga ihop. Låt den stå och laga sig själv medan du gör något annat. Smaklig måltid!
30 minutter • 484 kcal
Se receptet här

Tomatsås

Squash-spagetti med köttbullar i tomatsås, parmesan och örter

Vi ger dig ett nyttigare och fräschare alternativ till köttbullarna i tomatsås genom att byta spagettin mot squash. Då ligger inte rätten lika tungt i magen och smaken blir bara bättre. Prova själv!
30 minutter • 513 kcal
Se receptet här

Tomatsås

Shakshuka

Shakshuka härstammar från Israel och är ägg kokt i tomatsås. Den ät normalt till frukost men passar bra även till lunch och middag.
35 minutter • 221 kcal
Se receptet här

Tomatsås

Fullkornspizza Margherita med färsk sallad

Vem älskar inte pizza? Vi har gett den klassiska Margheritan en nyttig tvist.
2 timer • 594 kcal
Se receptet här

Tomatsås

Vegetarisk bolognese med pasta

Kan mat vara nyttig, god och barnvänlig på en och samma gång? Svaret är JA. Här får du receptet på en smarrig vegetarisk bolognese med pasta, som är bra för de små och som i en handvändning kan göras ännu nyttigare för de stora.
40 minutter • 575 kcal
Se receptet här

Tomatsås

Nyttig lasagne med keso och grönsaker

Kalorisnål version av den klassiska lasagnen - en hit för alla åldrar!
2 timer • 442 kcal
Se receptet här

Se fler mumsiga recept med tomater