Så känner du igen ramslök

På våren är det säsong för ramslök. Men hur vet du att du står med rätt blad i händerna? Vi guidar dig här där du också får ett recept på ramslökspesto.

Kvinna håller korg med ramslök.

RAMSLÖK - kan bl a plockas i skogen.

© iStock

Ramslök kallas också för skogs vitlök eller Nordens vitlök. “Vitlök” för att doft och smak leder tankarna till den vita löken vi så väl känner igen, vissa menar att den smakar som en blandning mellan vitlök och gräslök. Ramslöken trivs i skuggiga, blöta lövskogar och kan hittas i hela södra Sverige – bitvis ända till Uppland. Viktigt att nämna är att den är lokalt fridlyst i Blekinge. De första små skotten dyker upp i slutet av vintern och bladen kan skördas fram till början av sommaren.

Du känner igen ramslök på de gröna, elipsformade bladen, som bildar ett marktäcke där de växer. I maj-juni blommar växten med vita, stjärnformade blommor. Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj som är giftig, men ramlökens doft av vitlök är mycket karaktäristisk, så låt din näsa guida dig.

Hela ramslöken går att äta, frökapslarna kan t ex läggas in och ätas som kapris, men det är framförallt bladen som används. Bladen kan användas som en ersättning för vitlök. Ät den gärna färsk, då smakar den mest. Vid tillagning blir smaken lite sötare. Ramslök är också gott i en pesto.

Det kan vara svårt att känna skillnad på 1: Ramslök, 2: Liljekonvalj och 3: Tidlösa

RAMSLÖK ELLER...? Om du bara kollar på bladen kan det vara svårt att känna skillnad på ramslök och dess viktiga "dubbelgångare". Gnid på bladet – doftar det av vitlök är det ramslök.

 1. Ramslök
 2. Liljekonvalj
 3. Tidlösa
© iStock

Hur ser jag skillnad på ramslök, liljekonvalj och tidlösa?

Ramslök kan förväxlas med andra växter, som är giftiga. Framförallt bladen på de giftiga liljekonvaljerna och tidslösan liknar ramslök. Men ramslökens doft av vitlök är mycket karaktäristisk. Gnid därför på bladen och dofta dig fram. Ät inte bladen om de inte doftar vitlök – eller om du är osäker.
Källa: DTU

Ramslök
© iStock

Ramslök

Ramslök (Allium ursinum på latin) är en flerårig ätlig ört som växer vilt i lövskog, parker och trädgårdar.

Utseende: Ramslök bli 24-40 cm hög. Örten har gröna, slipsformade, spetsiga blad. Blommorna är vita och stjärnformade och växer på en lång stjälk.

Säsong: Bladen dyker upp redan i februari/mars och kan skördas fram till juni. Ramslök blommar i maj-juni.

Doft: Ramslök doftar som vitlök.

Liljekonvalj
© iStock

Liljekonvalj

Liljekonvalj (Convallaria majalis på latin) är en mycket giftig växt som växer vilt i lövskogar och kan också finnas i trädgårdar och parker.

Utseende: Blir 10-25 cm hög. Gröna ovala blad som är spetsiga i toppen. Blommorna är små, vita och klockformade och växer i klasar på stjälken. Liljekonvaljer är fridlysta i delar av Sverige.

Säsong: Bladen växer upp på våren och liljekonvaljen blommar i maj-juni. På hösten vissnar bladen och plantan bildar röda bär på blomstjälken.

Doft: Bladen doftar ingenting i motsats till ramlökens blad. Blommorna har en otroligt härligt blomdoft.

tidlösa

Tidlösa

Tidlösa (Colchicum autumnale på latin) är en extremt giftig växt som växer i trädgårdar och parker i Norra Europa. Den kan dock ha förvildat sig till naturen, så var uppmärksam.

Utseende: Blir 20-40 cm hög. Bladen är kraftiga, gröna, ovala och spetsiga. Blommorna är ljuslila och krokusliknande.

Säsong: Bladen växer upp i april-maj och vissnar redan i juli igen. I september-oktober blommar tidlösan. Blommorna dyker alltså upp helt utan blad.

Doft: Bladen har – i motsats till ramslöksblad ingen doft.

Täcke av ramslök och liljekonvalj i skogen

LILJEKONVALJ OCH RAMSLÖK Både ramslök, liljekonvalj och tidlösa sprider sig och bildar ett grönt täcke på våren. Tidlösa växer dock sällan vilt i naturen medan liljekonvalj och ramslök kan växa i samma skog. Här kan man se liljekonvaljens klockformade blommor främst och ramslök med de stjärnformade blommorna i bakgrunden.

© iStock

Recept på ramslökspesto


hjemmelavet ramsløg pesto opskrift _SE

Hemgjord ramslökspesto

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 glas

 • 4 näve ramslöksblad
 • 100 g nötter eller frön, t ex solrosfrön, pinje- eller cashewnötter
 • 100 g hård ost, t ex parmesan eller västerbotten
 • 1 dl raps- eller extra virgin olivolja
 • Havssalt
 • Svartpeppar, nymalen
 • Ev lite citronsaft

Så här gör du pesto av ramslök

 • Skölj ramslöksbladen och låt dem droppa av på en ren handduk.
 • Rosta nötter eller frön i en stekpanna tills de är gyllene.
 • Mixa ramslöksblad, nötter och olja med en stavmixer.
 • Tillsätt finriven ost och smaka av med salt, peppar och ev citronsaft.

Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022