Så känner du igen ramslök
Våren är säsong för ramslök. Men hur vet du att du har fått rätt blad? Kolla in vår guide här för 15 tips om hur du använder de gröna bladen.
Våren är säsong för ramslök. Men hur vet du att du har fått rätt blad? Kolla in vår guide här för 15 tips om hur du använder de gröna bladen.
Ramslök är också känd som vild vitlök eller Nordens vitlök. ”Vitlök” för att dess doft och smak påminner om den vita löken som vi känner så väl, och ’vild’ för att den växer i skogar och parker där du kan plocka den själv.
De första små skotten dyker upp på senvintern och bladen kan skördas ända fram till juni.
Du känner igen ramslöken på de gröna, elipsformade bladen som bildar ett marktäcke. I maj blommar ramslöken med vita, stjärnformade blommor. Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj, som är giftig, men vitlöksdoften hos ramslök är mycket distinkt.
Lär dig skilja ramslök från giftiga växter, hur du odlar den hemma i trädgården och få tips om hur du kan använda den i matlagningen.
Ramslök kan förväxlas med andra växter som är giftiga. Bladen från den giftiga liljekonvaljen och tidlösa är särskilt lika. Vitlöksdoften hos ramslök är dock mycket distinkt. Gnugga därför bladen och lukta på dem. Ät bara bladen om de luktar lök – om du är osäker, låt bli dem.
Ramslök kan plockas från det att de slår ut i februari till juni/juli, då de vissnar ner. Bladen är dock mycket små i början – och smakar bäst före blomningen i maj.
Högsäsongen för att plocka ramslök är alltså mars-april. Säsongen kan dock ändras något från år till år, och förstås från landskap till landskap.
När du plockar gräslök kan du plocka alla delar av gräslöken, men du kan inte gräva upp själva växten och ta med den hem.
Läs också: TBE - här är symptomen du ska agera på
Ja, det kan man. Ramslök är en ganska lätt växt att arbeta med. Den behöver bara en bra jordmån och halvskugga. Den sprider sig lätt, får inte sjukdomar så lätt, och eftersom sniglar i allmänhet inte gillar starkt doftande växter, kommer du förmodligen att kunna hålla din ramslök borta från dem.
Växten kan trivas i en skuggig del av köksträdgården, i rabatter, under träd eller i krukor och fönsterlådor.
Du kan köpa ramslök både som plantor och frön på plantskolor eller på nätet.
Du får inte gräva upp vilda ramslöksplantor och ta med dem hem till din trädgård. Men du kan samla frön. Ramslöken blommar i maj och bildar sedan frökapslar. I juli öppnar sig frökapslarna och de små svarta fröna faller ut och hela plantan vissnar snabbt ner.
Så håll ett öga på dem under sommaren, för när de väl har börjat kasta frön dröjer det inte länge innan ramslöken försvinner helt och hållet.
Du kan äta alla delar av ramslöken, inklusive blad, blommor och de färska gröna frökapslarna. Alla delar smakar som en blandning av gräslök och vitlök. Blommorna är något mildare i smaken än bladen.
Du kan använda ramslök i alla kalla och varma rätter där du vill ha en fin smak av gräslök och vitlök.
När de används färska har de en mer dominerande vitlökssmak än när de tillagas. Här är smaken sötare och påminner lite om ärtor med en aning vitlök. Om du vill bevara så mycket smak som möjligt, tillsätt ramslök i varma rätter i sista minuten.
Här är några förslag på var de gröna bladen kan göra succé i din matlagning.
Ja, ramslök kan frysas – och det är en bra idé att göra det om du kommer hem från din skogspromenad med fler blad än du kan använda på 4-5 dagar. Eller om du vill spara årets skörd från din egen produktion i trädgården.
Skölj bladen och klappa dem torra, lägg dem i en fryspåse och lägg dem i frysen. Bladen faller ihop när de fryses, så de kan inte användas som grönt strössel – men de smakar fortfarande gott och är fantastiska i t ex ramslökspesto eller varma rätter.
Frökapslarna kan för övrigt också frysas.
Ja, det är det. Det finns inte lika många studier om hälsovärdet av ramslök som det finns om mer traditionella livsmedel. Men de studier som finns tyder på att den gröna vårörten erbjuder en riktigt fin palett av hälsosamma växtämnen, som fenoler, flavonoider och karotenoider, samt magnesium, järn och en stor mängd C-vitamin.
Så du kan tryggt inkludera ramslök i din hälsosamma kost.