Så känner du igen ramslök

Våren är säsong för ramslök. Men hur vet du att du har fått rätt blad? Kolla in vår guide här för 15 tips om hur du använder de gröna bladen.

Kvinna håller korg med ramslök - blad och blommor.

RAMSLÖK – kan du hitta och plocka på våren i skogar och parker i Sveriges södra landskap upp till Uppland.

© iStock

Ramslök är också känd som vild vitlök eller Nordens vitlök. ”Vitlök” för att dess doft och smak påminner om den vita löken som vi känner så väl, och ’vild’ för att den växer i skogar och parker där du kan plocka den själv.

De första små skotten dyker upp på senvintern och bladen kan skördas ända fram till juni.

Du känner igen ramslöken på de gröna, elipsformade bladen som bildar ett marktäcke. I maj blommar ramslöken med vita, stjärnformade blommor. Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj, som är giftig, men vitlöksdoften hos ramslök är mycket distinkt.

Lär dig skilja ramslök från giftiga växter, hur du odlar den hemma i trädgården och få tips om hur du kan använda den i matlagningen.

1 Hur vet jag om det är ramslök?


Ramslök kan förväxlas med andra växter som är giftiga. Bladen från den giftiga liljekonvaljen och tidlösa är särskilt lika. Vitlöksdoften hos ramslök är dock mycket distinkt. Gnugga därför bladen och lukta på dem. Ät bara bladen om de luktar lök – om du är osäker, låt bli dem.

Det kan vara svårt att se skillnad på 1: Ramslök, 2: Liljekonvalj och 3: Tidlösa

RAMSLÖK ELLER ...? Om man bara tittar på bladen kan det vara svårt att se skillnad på ramslök och dess giftiga ”dubbelgångare”. Gnugga bladen – om du känner vitlökslukt är det ramslök.

  1. Ramslök
  2. Liljekonvalj
  3. Tidlösa
© iStock

Hur man ser skillnaden mellan ramslök, liljekonvalj och tidlösa

Allium ursinum på latin, kallas också ”vild vitlök” och på engelska Ramson - har gröna ovala blad och vita stjärnformade blommor
© iStock

Ramslök

Ramslök (Allium ursinum på latin) är en flerårig ätlig ört som växer vilt i lövskogar men som också har hittat sin väg in i parker och trädgårdar.

Utseende: Ramslök blir 24-40 cm hög. Örten har gröna, elliptiska, avsmalnande blad. Blommorna är vita och stjärnformade och växer i en öppen skärm på en lång stjälk.

Säsong: Bladen visar sig redan på tidig vår och kan skördas fram till juni. Växten blommar i maj.

Doft: Alla delar av ramslöksplantan luktar vitlök.

Liljekonvalj har gröna ovala blad och vita klockformade blommor
© iStock

Liljekonvalj

Liljekonvalj (Convallaria majalis på latin) är en mycket giftig perenn som växer vilt i löv- och barrskogar och som även kan hittas i trädgårdar och parker.

Utseende: Växer 10-25 cm hög. Gröna ovala avsmalnande blad som växer i en lätt konform. Blommorna är små, vita och klockformade och växer i klasar på stjälken.

Säsong: Bladen slår ut på våren och liljekonvaljen blommar i maj-juni. På hösten vissnar bladen och växten får röda bär på blomstjälken.

Doft: Bladen är luktlösa – till skillnad från ramslökens blad. Blommorna har en aromatisk blommig doft.

Tidlösa med gröna blad på våren och krokusliknande blommor på hösten
© iStock

Tidlösa

Tidlösa (Colchicum autumnale på latin) kallas också naken jungfru. Tidlösa är en extremt giftig perenn som i norra Europa endast växer i trädgårdar och parker. Den kan dock ha förvillat sig ut i naturen, så var uppmärksam.

Utseende: Blir 20-40 cm hög. Bladen är tjocka, gröna, ovala och avsmalnande. Blommorna är ljuslila och krokusliknande.

Säsong: Bladen slår ut i april-maj och vissnar ner igen i juli. I september-oktober blommar den tidlösa höstblomman. Blommorna kommer helt utan blad - därav smeknamnet ”naken jungfru”.

Doft: Bladen har ingen doft.

Marktäckning av ramslök och liljekonvalj i skogen

LILJEKONVALJ OCH RAMSLÖK Ramslök, liljekonvalj och tidlösa sprider sig och bildar gröna marktäckare på våren. Tidlösa växer dock sällan vilt i naturen, medan liljekonvalj och ramslök kan växa i samma skog. Här ser man liljekonvaljens klockformade blommor i förgrunden och ramslökens stjärnformade blommor i bakgrunden.

© iStock

2 När kan man plocka ramslök?


Ramslök kan plockas från det att de slår ut i februari till juni/juli, då de vissnar ner. Bladen är dock mycket små i början – och smakar bäst före blomningen i maj.

Högsäsongen för att plocka ramslök är alltså mars-april. Säsongen kan dock ändras något från år till år, och förstås från landskap till landskap.

När du plockar gräslök kan du plocka alla delar av gräslöken, men du kan inte gräva upp själva växten och ta med den hem.

Läs också: TBE - här är symptomen du ska agera på

Håll utkik efter gröna mattor av ramslök på skogsmarken tidigt på våren.

RAMSLÖK SPRIDER SIG som en grön matta i skogen tidigt på våren.

© iStock

Var växer ramslök?

Ramslöken är ganska sällsynt i vårt land – även om den växer ymnigt där den växer. Den växer naturligt i kalk- och mullrika marker i södra Sverige och upp till Uppland, och längs med kusterna. I delar av Skåne och på Gotland är den ganska vanlig. På andra håll är den mer sällsynt och i Blekinge län är den till och med fridlyst.

3 Kan man odla ramslök själv?


Ja, det kan man. Ramslök är en ganska lätt växt att arbeta med. Den behöver bara en bra jordmån och halvskugga. Den sprider sig lätt, får inte sjukdomar så lätt, och eftersom sniglar i allmänhet inte gillar starkt doftande växter, kommer du förmodligen att kunna hålla din ramslök borta från dem.

Växten kan trivas i en skuggig del av köksträdgården, i rabatter, under träd eller i krukor och fönsterlådor.

Du kan köpa ramslök både som plantor och frön på plantskolor eller på nätet.

Ramslökar i krukor på terrassen. Kan planteras i trädgården eller odlas i en fönsterlåda

ODLA RAMSLÖK SJÄLV | Du kan köpa krukväxter som är färdiga att planteras i trädgården eller i en skuggig fönsterlåda.

© iStock

Du får inte gräva upp vilda ramslöksplantor och ta med dem hem till din trädgård. Men du kan samla frön. Ramslöken blommar i maj och bildar sedan frökapslar. I juli öppnar sig frökapslarna och de små svarta fröna faller ut och hela plantan vissnar snabbt ner.

Så håll ett öga på dem under sommaren, för när de väl har börjat kasta frön dröjer det inte länge innan ramslöken försvinner helt och hållet.

4 Vilken del av ramslöken äter man?


Du kan äta alla delar av ramslöken, inklusive blad, blommor och de färska gröna frökapslarna. Alla delar smakar som en blandning av gräslök och vitlök. Blommorna är något mildare i smaken än bladen.

5 Vad kan man använda ramslök till?


Du kan använda ramslök i alla kalla och varma rätter där du vill ha en fin smak av gräslök och vitlök.

När de används färska har de en mer dominerande vitlökssmak än när de tillagas. Här är smaken sötare och påminner lite om ärtor med en aning vitlök. Om du vill bevara så mycket smak som möjligt, tillsätt ramslök i varma rätter i sista minuten.

Här är några förslag på var de gröna bladen kan göra succé i din matlagning.

Omelett med nyhackade blad av ”vild vitlök”

OMELETT – det finns många rätter som blir bättre med en gnutta ramslök. Omelett är en av dem.

© iStock

15 tips: Här kan du använda ramslök

  1. Gör en smarrig ramslökspesto som du kan använda istället för vanlig pesto eller vitlökssmör.
  2. Finhacka bladen och använd dem i marinader till kött och fågel.
  3. Gör ramslökssmör och använd det som vitlökssmör.
  4. lägg dem i pastasås – utsökt i både tomat- och gräddsås.
  5. Hacka dem och lägg dem i degen när du bakar matbröd.
  6. Gör en kall yoghurtdressing med salt, peppar och finhackad ramslök – perfekt till biffar av nöt, lamm, kyckling, lax, skaldjur och grönsaker.
  7. Lägg dem i köttbullar eller växtbaserade rätter.
  8. Använd dem i omeletter, äggröra, gratäng och omeletter.
  9. Hacka dem fint i matpannkakor och matvåfflor.
  10. Strö nyhackad ramslök i sallader, på smörgåsar, pålägg eller i varmrätter före servering – vackert och smakrikt.
  11. Blanda ner dem i potatismos eller rotfruktsgratänger.
  12. Blanda ner dem i tomat- eller potatis- och purjolökssoppa.
  13. Använd dem i wokrätter.
  14. Förvandla dem till ramslökschips (skär bort stjälken, vänd dem i olivolja, strö över lite flingsalt och stek dem i ca 10 minuter i 130 grader. Var försiktig så att du inte bränner dem)
  15. Blanda ner dem i din risotto.

6 Kan man frysa ramslök?


Ja, ramslök kan frysas – och det är en bra idé att göra det om du kommer hem från din skogspromenad med fler blad än du kan använda på 4-5 dagar. Eller om du vill spara årets skörd från din egen produktion i trädgården.

Skölj bladen och klappa dem torra, lägg dem i en fryspåse och lägg dem i frysen. Bladen faller ihop när de fryses, så de kan inte användas som grönt strössel – men de smakar fortfarande gott och är fantastiska i t ex ramslökspesto eller varma rätter.

Frökapslarna kan för övrigt också frysas.

7 Är ramslök nyttigt?


Ja, det är det. Det finns inte lika många studier om hälsovärdet av ramslök som det finns om mer traditionella livsmedel. Men de studier som finns tyder på att den gröna vårörten erbjuder en riktigt fin palett av hälsosamma växtämnen, som fenoler, flavonoider och karotenoider, samt magnesium, järn och en stor mängd C-vitamin.

Så du kan tryggt inkludera ramslök i din hälsosamma kost.