Så känner du igen ramslök
På våren är det säsong för ramslök. Men hur vet du att du står med rätt blad i händerna? Vi guidar dig här där du också får ett recept på ramslökspesto.
På våren är det säsong för ramslök. Men hur vet du att du står med rätt blad i händerna? Vi guidar dig här där du också får ett recept på ramslökspesto.
Ramslök kallas också för skogs vitlök eller Nordens vitlök. “Vitlök” för att doft och smak leder tankarna till den vita löken vi så väl känner igen, vissa menar att den smakar som en blandning mellan vitlök och gräslök. Ramslöken trivs i skuggiga, blöta lövskogar och kan hittas i hela södra Sverige – bitvis ända till Uppland. Viktigt att nämna är att den är lokalt fridlyst i Blekinge. De första små skotten dyker upp i slutet av vintern och bladen kan skördas fram till början av sommaren.
Du känner igen ramslök på de gröna, elipsformade bladen, som bildar ett marktäcke där de växer. I maj-juni blommar växten med vita, stjärnformade blommor. Ramslök kan förväxlas med liljekonvalj som är giftig, men ramlökens doft av vitlök är mycket karaktäristisk, så låt din näsa guida dig.
Hela ramslöken går att äta, frökapslarna kan t ex läggas in och ätas som kapris, men det är framförallt bladen som används. Bladen kan användas som en ersättning för vitlök. Ät den gärna färsk, då smakar den mest. Vid tillagning blir smaken lite sötare. Ramslök är också gott i en pesto.
Artikeln publicerades i I FORM nr 5/2022